Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo i dokaza, isti Vučićevci koji su nam 1991. pričali da je Zagreb nacistički, sad se sa osmesima sreću Vučić i vođe Hrvatske.

Pa, objasnite onda:
  • koje godine je Hrvatska po vama prestala biti nazi zemlja
  • ako nikad nije prestajala, to znači da je današnji SNS nacistički as well
Tvoj sistem vrijednosti je Alekcentričan, pa ne možeš da shvatiš da je za istorijske procese skoro pa potpuno nebitno šta je Vučić radio 91, a šta sada.

Ali zašto je to iracionalno, ako činjenice idu u prilog toj tezi?
Jer sada ipak imamo, nakon dva odvojena etnička čišćenja, etnički čistu Hrvatsku.
Samo ti ne uzimaš u obzir da smo mi našom politikom tome doprineli. Evo kaže jedan iz Hrvatske na tu temu, Srbija kao da je vodila politiku da se to desi. I ja se pitam da li je to tačno. Da li je to bila namera.

Udaljavanje od saveznika I i ajde da kažemo II sv rata je bila velika greška srpske politike.
potpuno oslanjanje na Jugoslaviju i nesvrstanost, čak i onda kada je krajem 80. tih bilo svima jasno da od toga više nema ništa, ogromna greška.

Tada smo bili sami, jer odnose nismo imali ni sa kim, ni sa Francuskom, ni sa USA, praktično samo je Tito održavao odnose, a srpski političari se nisu bavili spoljnom politikom, kako deluje Jer da jesu, zaboga, da li bi odlučivali tako kako su odlučivali...

I još pride, ko je u to vreme bio zagovornik srpskog nacionalizma? Evomeni prvoj su bili odvratni ti likovi. Da je sroski nacionalizam tada promovisan u svojoj lepoti, sigurno bi i onaj kako ga zovu "demokratski korpus" bio normalniji, tj ne bi išao u drugu krajnost mržnje prema sopstvenom narodu, što se dešavalo.

I opet se vraćamo na Jugoslaviju.
Sav problem sa boldovanim je u tome što je o Srbiji tada odlučivao Broz, nesuverena zemlja svedena na geografsku odrednicu ne može da vodi sopstvenu spoljnu politiku, spoljna politika I odbrana su prerogativi suverene vlasti, a Kralj Aleksandar je to prosto oteo Srbima. I Broz, i Pavelić i Zloba i Tuđman su samo direktne posledice “odluke” narcisoidnog Kralja Aleksandra da bude “vladar velike zemlje”. Pomenuti bi bez njega bili samo političke karikature koje celog života beže od policije (Broz & Pavelić), ili bi se njima bavilo tužilaštvo zbog utaja i pronevera - Zloba i Tuđman. Da da dođu u priliku da vladaju kako im se prohte, tiranišu (ili i ubijaju, kao Pavelić), bez tzv Jugoslavije ne bi mogli.

ponos je jedno, rezultati su drugo. ali o tome si i ti pisao.
od ponosa se ne živi, a niti od stare slave, što naši nikako ne mogu da shvate.
Kada sam jednom Francuzu pričala nešto, on mi kaže pa naravno da znamo za srpsku istoriju i sve se ceni 1 sv rat, ali je ono vezivanje vojnika unprofora u Bosni zauvek promenilo pogled na sve. Granatiranje Sarajeva od godinu dana. Drugim rečima, mi pričamo o onome što je nekada bilo, za ceo svet to je bilo pre više od 100 godina. Nemačka je izgubila dva rata, ali sada je glavna u Evropi. Stvari se menjaju, ali u našim glavama je svet tamo negde... davno. Hoću da kažem još jednom: od stare slave se ne živi. I politika to stalno mora imati u vidu. Ko još priča o nekom tamo teniseru koji je pre 100 god osvojio Vimbldon?

i to nije koštalo malo.

Mislim isto tako da treba da bude svoja zemlja. To je tako trebalo biti svih proteklih 100 godina.
I nije samo problem sa granicama i ratovima. Već smo bili izgubili onaj prirodni patriotizam, tako da kada se on "vratio", vratio se u potpuno neprikladnom obliku, prepun strahova, besa, osećaja niže vrednosti pomešane sa osećajem više vrednosti, lažno verništvo, sve ono što čeka kada se nešto pusti sa lanca ili zanemaruje duže vreme, potiskuje. Potrebno je vreme da klackalica ide tamo vamo, pa da se smanjuje amplituda... i onoga da zapravo Beogradom retko koji Šumadinac da je vladao ili Beograđanin, što bi bilo prirodno, jel. I desilo bi se da smo dugo sami sa sobom, da kao država imamo jasne granice već 100 godina.
Bez komentara.
Da li vi znate sta pisete?

Sav problem sa boldovanim je u tome što je o Srbiji tada odlučivao Broz, nesuverena zemlja svedena na geografsku odrednicu ne može da vodi sopstvenu spoljnu politiku, spoljna politika I odbrana su predogativi suverene vlasti, a Kralj Aleksandar je to prosto oteo Srbima. I Broz, i Pavelić i Zloba i Tuđman su direktne posledice “odluke” narcisoidnog Kralja Aleksandra da bude “vladar velike zemlje”. Pomenuti bi bez njega bili samo političke karikature koje beže od policije (Broz & Pavelić), ili bi se njima bavilo tužilaštvo zbog utaja i pronevera - Zloba i Tuđman. Da da dođu u priliku da vladaju kako im se prohte, tiranišu (ili i ubijaju, kao Pavelić), bez tzv Jugoslavije ne bi mogli.
Sasvim se slažem. A još pride, problem je bio što smo u Begradu imali dosta političara koji uopšte nisu bili naklonjeni Srbiji. Oni su Srbiju prezirali. ZApravo su kukali za Jugoslavijom, i to i oni koji su bili Srbi i koji to nisu bili. A i onih koji to nisu bili je bilo puno u trukturama vlasti u to vreme. Sve je to doprinelo time da masa njih uđu u JUL primerice, antinacionailsti, ili u neke druge stranke u opoziciji, koje su otvoreno zagovarale da Srbiju treba bombardovati i šta sve ne... Dakle, da ovo nikada nije bila Jugolsavija, već 100 god Srbija, nikada ne bi mogli doi na vlast ljudi koji nisu naklonjeni ovoj zemlji. Ili bi bili u manjini.

Dobro, demantuje me sadašnjost. Jer i dan danas, koliko god da pričaju, i puna su im usta, stavljajući državne pare u džep zapravo govore da NE VOLE svoju zemlju, da nisu patriote, da su samo kriminalci. I to rade mnogi Srbi i koji jesu i koji nisu na vlasti. Krađom sopstvene zemlje govoriš da si samo mali paćenik i ništa više !

Samo ti ne uzimaš u obzir da smo mi našom politikom tome doprineli. Evo kaže jedan iz Hrvatske na tu temu, Srbija kao da je vodila politiku da se to desi. I ja se pitam da li je to tačno. Da li je to bila namera.
Nisam siguran da je bilo namere, ali Zlobu nije bilo briga, trebalo je prosto sprečiti Draškovića da postane previše popularan, pa je zato oportunista obukao “nacionalističko” ruho, koje je naravno odbacio čim mu je to postalo teret.

Vidim da mnogi smatraju da je stvaranje Jugoslavije/Kraljevine SHS bila najveća greška.

Da bi se shvatilo zašto je to urađeno, treba se staviti u kožu srpskog rukovodstva tog vremena. Zemlja je doživela velika razaranja a narodu je bio ugrožen fizički opstanak. Tako da je glavni motiv bio sprečavanje da se tako nešto ponovi u budućnosti ili da se ponovo padne u viševekovno ropstvo.
Alternativa je bila uključivanje u širi savez zemalja i naroda, kakav je do tada postojao jedino u obliku Austrougarske. Ali pošto srpski vladari nikada nisu voleli da se odriču dela svoje vlasti niti da imaju nekoga iznad sebe ko će da im izdaje naređenja, prihvaćena je Kraljevina SHS. Pri tome se verovatno mislilo da će nad Hrvatima i Slovencima lako da bude uspostavljena kontrola. Međutim, to nije bilo realno jer su te zemlje već tada bile ekonomski naprednije od Srbije. Oni su mogli da prihvate podređeni položaj u Austrougarskoj jer su tamo imali nekoga ko je bio ekonomski napredniji i vojno jači od njih. Ali u Kraljevini SHS nije im padalo na pamet da ustuknu pred Srbijom koja je em bila siromašnija em teško izubijana u ratu.
Odustajanje od stvaranja nekakve Velike Srbije verovatno nije bila nikakva kraljeva greška, kao što većina vas misli, već realnost. Dovoljno je samo pomisliti kako bi ta država izgledala na karti. Ili kako bi opstala zajedno sa velikim brojem nesrba konstantno pomaganih od svojih matičnih država. A sva je prilika da je ni velike sile nisu želele.

Dakle, dolazimo do zaključka da je umesto velike Srbije ili velike Jugoslavije mnogo bolje bilo ići na neko povezivanje sa Austrougarskom. Ali to je tadašnjem rukovodstvu bilo jednako mrsko koliko i Slobi ulazak u EU '89.

a cija je? da nije liliputanska mozda?
Свакако није српска. Само покушпавате да изврнете стварност да испадне да су ови остали, који су цео 20. век сарађивали са нацистими и разним другим окупаторима при планском убијању и чишћењу Срба уствари цивилизоване демократе, а да стигматизујете Србе код којих то никад није била национална политика.

Свакако није српска. Само покушпавате да изврнете стварност да испадне да су ови остали, који су цео 20. век сарађивали са нацистими и разним другим окупаторима при планском убијању и чишћењу Срба уствари цивилизоване демократе, а да стигматизујете Србе код којих то никад није била национална политика.
a cija je?

Nisam siguran da je bilo namere, ali Zlobu nije bilo briga, trebalo je prosto sprečiti Draškovića da postane previše popularan, pa je zato oportunista obukao “nacionalističko” ruho, koje je naravno odbacio čim mu je to postalo teret.
Ama čekaj, nije on zbog Draškovića obukao, pa on je postao "nacionalista" još pre da bi opravdao smenu Stambolića. Sećaš li se mitinga. Ja se sećam na Ušću u Beogradu. Tada su na njegove mitinge dolazili i Drašković i Šešelj. Slike Slobe su se nalazile po kućama mojih drugarici, lepili su ih od dnevnih i spavaćih soba do kupatila.. sve to na temelju "neće niko da vas bije" (Kosovo)

Ja sama sam tada kao klinka čitala sve, od Borbe, Politike, slovenačke Mladine, gledala TV, pratila sednice sa 15 godina hahah, svi su mi se smejali, osećala sam da će nešto grozno da se desi i htela sam da propratim... no ne sećam se da sam bila stekla ikakav dojam da se bilo šta radi na spoljnom planu osim unutrašnjem da se osigura vlast. I to ne zarad rodoljublja, već prostog i pukog opstanka jedna "komunističke" vlasti.

Bez komentara.
Da li vi znate sta pisete?
Ne gledaj crno-belo na svet, ona samo, sa primetnom gorčinom, uviđa sve posledice ukradenog stoleća, i autošovinizam i ekstremno i potpuno neproduktivno srbovanje koje mnoge gura u krilo manipulativnim autošovinistima punim prezira prema Srbiji zato što ne siromašna imaju isti uzrok - Srbija je previše dugo zaostajala i sada je preslaba da se odbrani od raznih “dobronamernih saveta” i utcaja moćnih kojima je “svemoć” udarila u glavu toliko da je od njih ostao samo cinizam.

Da nije bilo tzv Jugoslavije i zaostajanja zemlje sada sa Kurtijem (i ne samo njim) problema ne bi bilo, a ako bi i nešto pokušao letelo bi perje i to tako strašno i brzo da niko ne bi imao ni vilje ni vremena da reaguje. Cinizam iz Zagreba je posledica toga što osećaju da je Srbija preslaba da se suprotstavi Zapadu čak i sada kad mu svemoć nestaje u onim najudaljenijim posedima, inače bi u normalnim okolnostima ukrajinski rat i zauzetost Zapada bitno jačom Rusijom nego što se želi i da pomisli bio signal mnogima da treba menjati politiku prema nama u pravcu popravljanja odnosa, hijene ne traže baš sukob ni sa leopardima ako ih ima samo jedna ili dve protiv jednog leoparda u vidljivo dobroj kondiciji, ne mora baš da se bude lav da bi se dostojanstveno živelo.

Dakle, dolazimo do zaključka da je umesto velike Srbije ili velike Jugoslavije mnogo bolje bilo ići na neko povezivanje sa Austrougarskom. Ali to je tadašnjem rukovodstvu bilo jednako mrsko koliko i Slobi ulazak u EU '89.
Zanimljivo. A još mi je interesantnije da danas, u Austriji i Mađarskoj imamo po nekim pitanjima jače saveznike nego tamo gde smo mislili.
Vojvodinu naravno preskačemo. To bi trebalo da je uspeh, mada je i to pitanje šta smo posle napravili od nje. Ali to je više 21. vek.

Који то политику је Србија водила, осим што се залагала за једнака права свих народа Југославије. Мада је и са том полазном тачком већ била ускраћена и осакаћена, западни неонацисти јој чак ни то нису допустили. Ни основе демократије нису хтели да заштите кад су Срби у питању.

A tо што је тај изјавио, сличне изјаве је имао и Хитлер када је оправдавао своју политику према Јеврејима.

Ama čekaj, nije on zbog Draškovića obukao, pa on je postao "nacionalista" još pre da bi opravdao smenu Stambolića. Sećaš li se mitinga. Ja se sećam na Ušću u Beogradu. Tada su na njegove mitinge dolazili i Drašković i Šešelj. Slike Slobe su se nalazile po kućama mojih drugarici, lepili su ih od dnevnih i spavaćih soba do kupatila.. sve to na temelju "neće niko da vas bije" (Kosovo)

Ja sama sam tada kao klinka čitala sve, od Borbe, Politike, slovenačke Mladine, gledala TV, pratila sednice sa 15 godina hahah, svi su mi se smejali, osećala sam da će nešto grozno da se desi i htela sam da propratim... no ne sećam se da sam bila stekla ikakav dojam da se bilo šta radi na spoljnom planu osim unutrašnjem da se osigura vlast. I to ne zarad rodoljublja, već prostog i pukog opstanka jedna "komunističke" vlasti.
Tada mu je trebala pomić sa bilo koje strane da se učvrsti na ostacima Brozovog aparata koji je preoteo onoj komunističkoj da ne kažem šta, Stamboliću.

Populista je video masovne izraze nezadovoljstva i nije propustio priliku da se stavi na čelo, zauzda pokret i usmerava ga u svom ličnom interesu.

А та реченица је толико страшна због? Да председник једне државе дође на кризно подручје своје државе и каже грађанима који су угрожени да не сме нико да их бије?

Да је то било који други предсеник урадио добио би Нобелову награду за мир, али пошто су у овом случају Срби у питању, свако залагање против насиља над њима је за осуду?

А та реченица је толико страшна због? Да председник једне државе дође на кризно подручје своје државе и каже грађанима који су угрожени да не сме нико да их бије?
Zašto tako ograničeno gledaš? Isti si kao ovi na vlasti svih ovih godina he he. Nije problem u toj rečenici, ta rečenica je sjajna, već što on nije imao kapaciteta za to ! Nije bio sposoban za to. I to se POKAZALO zar ne? Šta je uradio 90tih tamo? m? Oni su čekali da mi rešimo tu pokrajinu, Badenterova komisija nije rekla da ona pripada negde drugde nego u Srbiji, jer se napisalo da granice 6 republika postaju međunarodne. 6. Ali on nije bio sposoban išta tamo da napravi. Čak ni SPCu nije vraćena ogromna zemlja u Metohiji. Da sad SPC ima te papire pa gde bi nam bio kraj u pregovorima? Dakle, to je bilo lepo, ali prazno.
Да је то било који други предсеник урадио добио би Нобелову награду за мир, али пошто су у овом случају Срби у питању, свако залагање против насиља над њима је за осуду?
ma jok bre, gledaš nekako ostašćeno i napadnuto.

Vidim da mnogi smatraju da je stvaranje Jugoslavije/Kraljevine SHS bila najveća greška.

Da bi se shvatilo zašto je to urađeno, treba se staviti u kožu srpskog rukovodstva tog vremena. Zemlja je doživela velika razaranja a narodu je bio ugrožen fizički opstanak. Tako da je glavni motiv bio sprečavanje da se tako nešto ponovi u budućnosti ili da se ponovo padne u viševekovno ropstvo.
Alternativa je bila uključivanje u širi savez zemalja i naroda, kakav je do tada postojao jedino u obliku Austrougarske. Ali pošto srpski vladari nikada nisu voleli da se odriču dela svoje vlasti niti da imaju nekoga iznad sebe ko će da im izdaje naređenja, prihvaćena je Kraljevina SHS. Pri tome se verovatno mislilo da će nad Hrvatima i Slovencima lako da bude uspostavljena kontrola. Međutim, to nije bilo realno jer su te zemlje već tada bile ekonomski naprednije od Srbije. Oni su mogli da prihvate podređeni položaj u Austrougarskoj jer su tamo imali nekoga ko je bio ekonomski napredniji i vojno jači od njih. Ali u Kraljevini SHS nije im padalo na pamet da ustuknu pred Srbijom koja je em bila siromašnija em teško izubijana u ratu.
Odustajanje od stvaranja nekakve Velike Srbije verovatno nije bila nikakva kraljeva greška, kao što većina vas misli, već realnost. Dovoljno je samo pomisliti kako bi ta država izgledala na karti. Ili kako bi opstala zajedno sa velikim brojem nesrba konstantno pomaganih od svojih matičnih država. A sva je prilika da je ni velike sile nisu želele.

Treba da pročitaš šta je o odnosu K und k prema tadašnjoj Srbiji pisano u američkoj štampi toga vremena, kada Amerika uopšte nije imala namera da širi svoj uticaj u Evropi. Iz svakog reda izbija ogorčenje građanina Republike ponašanjem apsolutističke monarhije prema manjem susedu koji se bori za goli opstanak.

Biti protiv nečega pa zbog toga ići u drugu krajnost ne mora da bude baš najbolje rešenje.

Moramo razdvojiti dva pogleda na tu stvar.

Kada npr. ja konstatujem da smo mi našom politikom doprinijeli takvom epilogu, mislim na stvaranje Jugoslavije, odnosno neprepoznavanja situacije na terenu, tj. da Hrvati nisu prijateljski narod sa kojim trebamo praviti zajedničku kuću.
To svakako nije bilo lako prepoznati 1918, ali je zato 1945. dio osnovnog zdravog razuma.
Tom konstatacijom ne da ne umanjujem hrvatsku krivicu za dva etnička čišćenja, naprotiv, za mene je to nešto o čemu nema potrebe da polemišem, ali svakako moramo vidjeti i šta smo mi mogli/trebali da uradimo.

E već kada neko iz Hrvatske komentariše ovo pitanje, najčešće se sve svodi na to da oni nisu mislili da prave logore za srpsku djecu, nego smo mi to tražili.
Desilo se, jbg.
Otud su i ponosni na svoje dvije pobjede iz 2. sv. rata.

Pa evo i malo iznad, novi kolega iz Hrvatske, bio je stašno zabrinut zbog ustaških simbola na fotografijama, dok se sva poenta te navodne zabrinutosti svodi na onaj dio gdje pokušava da izjednači ustaše i četnički pokret.

Zašto tako ograničeno gledaš? Isti si kao ovi na vlasti svih ovih godina he he. Nije problem u toj rečenici, ta rečenica je sjajna, već što on nije imao kapaciteta za to !
То је можда твоја интерпретација или виђење те реченице. Страни фактори му не приговарају на том елементу на којем и ти. Кад је показао капацитет да то оствари наместили су му Адема Јашарија, Рачак и бопмбардовање.

Nije bio sposoban za to. I to se POKAZALO zar ne? Šta je uradio 90tih tamo? m? Oni su čekali da mi rešimo tu pokrajinu, Badenterova komisija nije rekla da ona pripada negde drugde nego u Srbiji, jer se napisalo da granice 6 republika postaju međunarodne. 6. Ali on nije bio sposoban išta tamo da napravi. Čak ni SPCu nije vraćena ogromna zemlja u Metohiji.
Шта он има тамо да прави, само је САД амбасада требало да каже Албанцима да се смире и да прекине да их наоружава и хушка да убијају Србе.

Da sad SPC ima te papire pa gde bi nam bio kraj u pregovorima? Dakle, to je bilo lepo, ali prazno.
Не би нам био нигде, све би било исто. Имали су Срби и у оснивачким актима и уставу СР Хрватске загарантовано све, па није било ништа од тога. Еуропска заједница их је обрисала оданде без да је ико одговарао.

То питај Србе са Косова да ли су се осећали ненападнуто у периоду од 1945-1990. Колико им је било добро сад их нема доле, а колико је Шћипетарима било лоше дошли су на три пута већу бројку. Сигурно могу да се боре за рекорд у историји.

Poslednja izmena:
Zašto tako ograničeno gledaš? Isti si kao ovi na vlasti svih ovih godina he he. Nije problem u toj rečenici, ta rečenica je sjajna, već što on nije imao kapaciteta za to ! Nije bio sposoban za to. I to se POKAZALO zar ne? Šta je uradio 90tih tamo? m? Oni su čekali da mi rešimo tu pokrajinu, Badenterova komisija nije rekla da ona pripada negde drugde nego u Srbiji, jer se napisalo da granice 6 republika postaju međunarodne. 6. Ali on nije bio sposoban išta tamo da napravi. Čak ni SPCu nije vraćena ogromna zemlja u Metohiji. Da sad SPC ima te papire pa gde bi nam bio kraj u pregovorima? Dakle, to je bilo lepo, ali prazno.

On nije ostrašćen nego ogorčen. Da je Badinterova komisija tako nešto “konstatovala” u pogledu Francuske svakom živom bi postalo jasno da je najbolja mera moći jedne zemlje njena godišnja proizvodnja plutonijuma, da se izrazim jezikom onoga dokle bi (potpuno legitimno) jedna normalna država išla da joj se toliko ugroze životni interesi.

Neopisivo mi je komično kako neki ovde na svakog ko samo pomene srpski nacionalni interes pokazuju prstom i deru se “primitivna budala”, a najbukvalnije ne smeju da pomisle da to kažu o Bajdenu, a on ne propušta da pomene “U.S national interest” and “Our Great Nation”, da ne pominjem kako se ovde ućutkavaju svi glasovi sumnje horskom drekom da je to što se traži “against Our national interest!”

Ko ima inklinacije i vremena ovde može da nađe sažeto tumacenje američke spoljne politike, čisto da ne bi bilo iznenađenja kad počne rat na Tajvanu: https://nationalinterest.org/

Ne gledaj crno-belo na svet, ona samo, sa primetnom gorčinom, uviđa sve posledice ukradenog stoleća, i autošovinizam i ekstremno i potpuno neproduktivno srbovanje koje mnoge gura u krilo manipulativnim autošovinistima punim prezira prema Srbiji zato što ne siromašna imaju isti uzrok - Srbija je previše dugo zaostajala i sada je preslaba da se odbrani od raznih “dobronamernih saveta” i utcaja moćnih kojima je “svemoć” udarila u glavu toliko da je od njih ostao samo cinizam.

Da nije bilo tzv Jugoslavije i zaostajanja zemlje sada sa Kurtijem (i ne samo njim) problema ne bi bilo, a ako bi i nešto pokušao letelo bi perje i to tako strašno i brzo da niko ne bi imao ni vilje ni vremena da reaguje. Cinizam iz Zagreba je posledica toga što osećaju da je Srbija preslaba da se suprotstavi Zapadu čak i sada kad mu svemoć nestaje u onim najudaljenijim posedima, inače bi u normalnim okolnostima ukrajinski rat i zauzetost Zapada bitno jačom Rusijom nego što se želi i da pomisli bio signal mnogima da treba menjati politiku prema nama u pravcu popravljanja odnosa, hijene ne traže baš sukob ni sa leopardima ako ih ima samo jedna ili dve protiv jednog leoparda u vidljivo dobroj kondiciji, ne mora baš da se bude lav da bi se dostojanstveno živelo.
Primetna gorcina, crno beli svet?!
"Nemacka je izgubila dva rata"?!
Ne, nemacka je izgubila dve agresije.
od nemacke poljska zahteva 1,4 bilijarde dolara kao ratnu ostetu.
nemacka mislim nije sila u evropi.
trenutno poljska je verovatno i vojno jaca od nemaca.
o francuzima tek ne zelim.
Mislim da Srbi zaista ne kritikuju toliko svoju istoriju i sadasnjost, bar ne na ovaj nacin.

Back