Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jeste, ali je raspadom Sovjetskog Saveza stvorena Rusija u kojoj su većina Rusa ostala u toj Rusiji. U slučaju Jugoslavije je to je bilo mnogo komplikovanije. Ne znam što me napadaš, pa ja ne bih nikada pravio Jugoslaviju, a i ako bi ušli, ušla bi Hrvatska drugačija od one koja sad postoji i prvi bih vas isterao iz nje kad bi počeli da pravite probleme.
To nije sasvim točno. U bivšim sovjetskim republikama ostalo je mnogo Rusa. Prema statističkim podacima za 2015. godinu, od ukupnog broja stanovnika u Bjelorusiji je živjelo 8,3% Rusa, u Estoniji njih 24,8%, u Latviji 26,2%, u Litvi 5,8%, u Moldaviji 5,9%, u Ukrajini 17,3%, Azerbajdžanu 1,3%, Gruziji 1,5%, Kazahstanu 23,7%, Kirgistanu 12,5%, Tadžikistanu 1,1%, Turkmenistanu 4%, Uzbekistanu 5,5%.

Kako da se to promeni?
Može li gore? :)
Može da se promeni.
Prvo Srbija treba da prepozna neprijatelja.
Da izvrši čišćenje u samom srpskom korpusu.
Da se nemilosrdno eliminišu pantljičare i krpelji iz politike, školstva sudstva, vojske, policije....
Proterati sve ambasade učesnika bombardovanja iz 1999.
Zabraniti subverzivno delovanje zapadnih centara moći.
Streljati kolaboracioniste, imovinu pleniti.

Zar nije Karadžić "posudio" višestoljetne hrvatske rječnike i pomoću njih stvorio standardni "srpski jezik"? Pokatoličavanje je još jedan mit. Dan danas postoje većinski srpska sela okružena hrvatskim. Da je bilo pokatoličenja ta sela i zaselci bi odavno nestali. Ne bi dočekali 21. stoljeće.
Pa nisam baš siguran postoje dokumenta, popisi koji pokazuju drugačije, odnosno kako je stvorena moderna hrvatska nacija nakon Bečkog književnog dogovora 1850. Sad očekujem da me pitaš koja su to dokumenta iskreno.

Naravno da postoji . na primer ponovno uvođenje dečjih logora.
o čemu ti to čoveče...
daj, otvori temu o zločinima u ratovima i piši. Ovo nije tema o tome.

Sve će na kraju da se završi da nismo krivi ni za ta, da drugi hoće da nas potamane... i tako kako veruješ tako ti i bude.. jbt iracionalizam uguši ovu državu. Plus lopovluk.

Nisam ih uopšte prespavala. Ali pišeš sve onako zadojeno, milion puta ispričana istina ne znači da je istina.
Promeni ploču malo. Znaš kako, lako je samo tko nešto napisati potpuno neistinito.. pa Srbija nema nikakv plan, a kamoli da posrbljava. Nikada i nije bila u toj poziciji, osim možda posle 1 sv rata. Tako da to je kao da čoveku pred smrt govoriš da je ništarija.
Što pišem zadojeno? Zar nije čak i Svetozar Pribičević na kraju ustao protiv kralja i politike koju je vodio? Pa i sama si napisala da je kralj htio da vlada Slovencima i Hrvatima. Tito u Jugoslaviji isto tako, najviše na štetu Hrvata i Slovenaca.
Danas možda ne toliko, jer je ostala samo Srbija, ali i prošlih godina se u Srbiji išlo sa politikom da Hrvati postanu Bunjevci. A kasnije će iz Bunjevaca prijeći u Srbe.
Jel se Vuk Karadžić još tamo 1836. čudi što "neki Srbi" ne žele da se zovu Srbi, nego se nazivaju drugim imenima? Jel Garašanin u "Načertaniju" piše da se Srbija ne smije ograničavati na sadašnje granice, nego stalno širiti i da Srbija mora sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružuju.
I na kraju Memorandum SANU koji kaže da granice u SFRJ nisu u redu i da se moraju mijenjati?
Kompromis je najbitniji u svemu. Što se tiče teritorija, smatram da svi imaju viška teritorija (mislim na države nastale raspadom SFRJ), i da se ne treba tući za teritorij. Prazne se i Hrvatska i Srbija i BiH...Trebamo misliti kako prvo zaustaviti pražnjenje država, a ne kako povećati teritorij neke države.

Ono što je potrebno Srbiji to su ljudi vizionari. Praktični ljudi koji vide "znake vremena" i umeju da se prilagode tom vremenu.
Na nesreću, neko se setio da ubije jednog takvog političara, da li mi, da li drugi ne znam.
Koliko god da ne podnosim sadašnju vlas, ona i nema neke karte. Kao kada igraš poker, ali imaš sve druge karte u rukama, i to male.

o čemu ti to čoveče...
daj, otvori temu o zločinima u ratovima i piši. Ovo nije tema o tome.

Sve će na kraju da se završi da nismo krivi ni za ta, da drugi hoće da nas potamane... i tako kako veruješ tako ti i bude.. jbt iracionalizam uguši ovu državu. Plus lopovluk.
Nisi mala.
Saberi dva i dva.
Vili Okamski je rekao svoje odavno.
Hoće da nas potamane i to rade vekovima
Trećinu pobiti, trećinu proterati, trećinu pokrstiti.

I mnogi iz Srbije su ljubomorni na to. I ima i zašto.
JEndostavno, kako je uspelo Hrvatskoj i posle 1 sv rata i posle 2 da naprave onakve granice, uzmu delove Italije, dalmaciju celu, i posle odigrati dobro 90tih godina.. stvarno svaka čast. Mora se reći.
Ne slažem se nimalo s tobom po tom pitanju. Hrvati uopće nisu uzeli dijelove Italije. Ne znam otkud ti takva ideja. Dalmacija nije nikada bila talijanska. Jedini put ikada kada su Talijani imali Dalmaciju u svom posjedu bilo je za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Što se tiče granica Hrvatske općenito, ovo niže su granice hrvatskih zemalja u sastavu A-U u 19. stoljeću. Nije baš da se nešto previše promijenilo otada. Hrvatska je izgubila Istočni Srijem i Boku kotorsku, a dobila Istru i Baranju. Srazmjerno fer razmjena.

Triune_Kingdom_of_Croatia%2C_Slavonia_and_Dalmatia_1868-1918.png

Ono što je potrebno Srbiji to su ljudi vizionari. Praktični ljudi koji vide "znake vremena" i umeju da se prilagode tom vremenu.
Na nesreću, neko se setio da ubije jednog takvog političara, da li mi, da li drugi ne znam.
Koliko god da ne podnosim sadašnju vlas, ona i nema neke karte. Kao kada igraš poker, ali imaš sve druge karte u rukama, i to male.
Ako misliš na Aleksandra i Dragu Obrenović, imaš pravo donekle.

Za prosutim mlekom ne vredi plakati.

Misliš da se Srbija trebala odreći netom stečene neovisnosti i pridružiti se A-U? :huh:
Pazi, pročitaš Wikipedijinu stranicu o Mariji Tereziji i vidiš da se u njeno vreme u Austrougarskoj shvatilo da je olovo štetno za ljudski organizam i da izaziva bolest i smrt. I kao rezultat tog saznanja, oni odluče da zabrane izradu posuđa od olova, što je tada bilo širokorasprostranjena pojava. A da li je to isto urađeno i u Srbiji? Dakle, nezavisnost i sloboda jedne države nije sama sebi cilj već kvalitet života običnog čoveka.

Tako dolazimo do spoznaje da postoje dve vrste slobode: Prva je sloboda vlasti da sa svojim narodom radi šta god joj padne na pamet (što vidimo na delu u Srbiji a što se maskira mitom o slobodi od stranih sila) a druga je sloboda i visok kvalitet života običnog čoveka koju ostvaruju zemlje koje se uključuju u nadnacionalne organizacije i time se odriču barem jednog dela svog nacionalnog suvereniteta.

Nevolja Srbije je što je u njoj na delu prva verzija slobode.

Pa nisam baš siguran postoje dokumenta, popisi koji pokazuju drugačije, odnosno kako je stvorena moderna hrvatska nacija nakon Bečkog književnog dogovora 1850. Sad očekujem da me pitaš koja su to dokumenta iskreno.
Pošto nisam dobio očekivano pitanje moram pružiti adekvatan odgovor, jer mi ništa drugo ne preostaje.

Ovako je formirana moderna hrvatska nacija.
ethnographiedero01czoe_0104 (2).jpg

Ne slažem se nimalo s tobom po tom pitanju. Hrvati uopće nisu uzeli dijelove Italije. Ne znam otkud ti takva ideja. Dalmacija nije nikada bila talijanska. Jedini put ikada kada su Talijani imali Dalmaciju u svom posjedu bilo je za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Što se tiče granica Hrvatske općenito, ovo niže su granice hrvatskih zemalja u sastavu A-U u 19. stoljeću. Nije baš da se nešto previše promijenilo otada. Hrvatska je izgubila Istočni Srijem i Boku kotorsku, a dobila Istru i Baranju. Srazmjerno fer razmjena.

Triune_Kingdom_of_Croatia%2C_Slavonia_and_Dalmatia_1868-1918.png
To su srpske zemlje... :kafa:

Što pišem zadojeno? Zar nije čak i Svetozar Pribičević na kraju ustao protiv kralja i politike koju je vodio? Pa i sama si napisala da je kralj htio da vlada Slovencima i Hrvatima. Tito u Jugoslaviji isto tako, najviše na štetu Hrvata i Slovenaca.
Danas možda ne toliko, jer je ostala samo Srbija, ali i prošlih godina se u Srbiji išlo sa politikom da Hrvati postanu Bunjevci. A kasnije će iz Bunjevaca prijeći u Srbe.
Jel se Vuk Karadžić još tamo 1836. čudi što "neki Srbi" ne žele da se zovu Srbi, nego se nazivaju drugim imenima? Jel Garašanin u "Načertaniju" piše da se Srbija ne smije ograničavati na sadašnje granice, nego stalno širiti i da Srbija mora sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružuju.
I na kraju Memorandum SANU koji kaže da granice u SFRJ nisu u redu i da se moraju mijenjati?
Kompromis je najbitniji u svemu. Što se tiče teritorija, smatram da svi imaju viška teritorija (mislim na države nastale raspadom SFRJ), i da se ne treba tući za teritorij. Prazne se i Hrvatska i Srbija i BiH...Trebamo misliti kako prvo zaustaviti pražnjenje država, a ne kako povećati teritorij neke države.
Ok, evo sad si pojasnio. Onako napisano je zvučalo kao loš traktat.

Što se tiče Vojvodine i šokaca i bunjevaca, nije tako jednostavno. Moji su to poreklom, jednim delom, oni nikada nisu znali šta su po naciji, samo da su katolici. Još s 19. veka. Tu su mešavine, moj pradeda je recimo Nikola ali Laslo. Kod mađara je Laslo ime, kod njega prezime, kažu bio je Nemac Lacl, pa mađarizacija je učinila svoje. A opet oženio Sopčekovu, koja isto nije znala šta je. Najverovatnije Slovakinja. I dobili decu, pa unuke, oni rasli već u Jugolsaviji, danas sasvim ne znaju šta su. Neki su rešili da budu Hrvati, neki Mađari, neki Slovaci od njih, u istoj široj rodbini su se javila različita rešenja. Tako da taj deo nije jednostavan. Ali sigurno ih niko nije terao da budu Srbi. No, druga tema.

Back