Green card

• Začetnik teme Začetnik teme TAB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da L.A. je ekstra pogotovo South Central. Sa 50000 registrovanih clanova bandi i ko zna koliko ovih koji im pomazu nosi naziv Gang Capitol of the World, ima dobar dokumentarac na History Channelu o tome:):)

Iskreno osim Hollywood-a, LA je prilicno dosadan za zivot. Naravno postoji dosta sportskih desavanja, poput LA Lakers-a, ali realno to je grad koji je potpuno drugaciji od evropskih, i kazhem za nas ukus prilicno dosadan. Takodje baaash je daleko, tako da ako hoces da dodjes ovamo morao bi prvo preko citave amerike pa onda josh ovamo. Mislim da postoje mnogo bolji gradovi za zivot u americi :))))))))

Nisam nikadaq bio u Seattle-u.

Sto se tice L.A.- a svoj obilzazak grada sam zapoceo (zahvaljujuci nepoznavanju grada i igri slucaja) setnjom po South Central-u u 4:30 ujutru....sta mi se tu nije svidelo, mislim da stvarno nema poterba da opisujem :)
Osm prostora oko Union Station, ja u centru grada nisam video nikakv trg, skver, park. itd...bez svega ovoga grad ne moze da bude grad po mojim standardima..
...posle 2 sata nocu, nocni zivot se svodi na sporadicne diner-e pored auto puta...a i od 12-2 je ubilo se :)

...stigao mi sef...nastavicu kasnije :)

Hej cao...
Imam jedno pitanje i hitno mi je potreban odgovor.
Prijatelj je na lutriji dobio Green Card. Ima rok da udje u USA do 30.09.2009. Na zalost on i njegova porodica nisu u stanju da ostanu tamo za stalno u narednih godinu i po.
Da li neko od Vas zna kako da odrze vizu aktivnom za to vreme? Podaci na situ vlade USA su dosta sturi i nejasni. Konkretno koji vremenski period on kao nosilac aplikacije i ostatak porodice kao prateci clanovi smeju da provedu van USA a da ne izgube Green Card, i da li mogu vise puta da izlaze i ulaze u USA.

Unapred hvala! :))

Hej cao...
Imam jedno pitanje i hitno mi je potreban odgovor.
Prijatelj je na lutriji dobio Green Card. Ima rok da udje u USA do 30.09.2009. Na zalost on i njegova porodica nisu u stanju da ostanu tamo za stalno u narednih godinu i po.
Da li neko od Vas zna kako da odrze vizu aktivnom za to vreme? Podaci na situ vlade USA su dosta sturi i nejasni. Konkretno koji vremenski period on kao nosilac aplikacije i ostatak porodice kao prateci clanovi smeju da provedu van USA a da ne izgube Green Card, i da li mogu vise puta da izlaze i ulaze u USA.

Unapred hvala! :))

Rok koji oni imaju da udju u USA je rok vazenja vize koju imaju u pasosu. Kada jednom dodju u USA, u roku od nekih 3-4 nedelje dobice green card - ID kartica koju o tog momenta pa u narednih 10 godina mogu da koriste za ulazak u zemlju bez vize....ta kartica im je ujedno i dozvola za rad i kada je dobiju mogu od roku od nekoliko sati da izvade Social Security, otvore bankovni racun i izvade lokalni ID - vozacu dozvolu ili licnu kartu....Posle toga mogu da zapale iz zemlje kada god hoce...Ne znam da li se u poslednje vreme nesto promenilo, ranije je vazilo pravilo da ako van zemlje provodis do godinu dana ne moras nikoga nista da pitas, samo se ponovo pojavic na granici sa green card-om u rukama i nema problema....preko godinu a manje od dve - trebalo je da vlastima "najavis" da ces biti dugo van zemlje, tj da popunis neki formular....a za duze od toga valjda cak i da u ambasadi zatrazis re-entry permit....sada, ja sam po forumima ranije citao da su ljudi i posle vise od 3 godine dolazili na granicu i ulazili bez problema, mada nikoga od tih ljudi ne poznajem licno.
Jos jedno ogranicenje koje postoji se odnosi na ljude koji zele da u sto kracem roku dobiju drzavljanstvo...u tom slucaju vlasnik green card-a da bi stekao pravo da aplicira mora da pokaze cvrstu zelju da zeli da zivi i radi ovde - drugim recima da placa poreze - i mora u zemlji da provede najmanje 6 meseci godisnje, 5 uzastopnih godina...osim ovog ogranicenja ako hoces da se svrckas par meseci tamo-par ovamo nemas nikakvih ogranicenja - mozes da ulazis i izlazis iz zemlje koliko god puta hoces....ako neces da uzmes drzavljanstvo - ne moras...posle 10 god kada green card istekne, mozes da je produzis na jos 10....naravno oni uvek zadrzavaju pravo da ti istu i oduzmu u slucaju "neprimernog" ponasanja i slicno - citaj ako se bavis kriminalom, itd...

da li se u prijavi za GC mogu koristiti nasa slova:ćčšžđ, npr. kad se pise prezime ime ulice itd?
ja sam zavrsio masinsku tehnicku skolu(cetvorogodisnju), google je to preveo kao "mechanical engineer", a na O*Net Online Database, sajtu koji preporucuju da se na njemu provjeri trazenost zanimanja, izgleda da je za mechanical engineer potreban fakultet, ako sam dobro shvatio?Da li bi ja trebao napisati mechanical engineer ili nesto drugo?

I jos samo ovo: sto je sa onom Adress Line 2 stavkom, da li to samo preskociti?

Back