Književnost Grčki jezik - učenje, prevodi i ostalo

• Začetnik teme Začetnik teme tuma
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja znam grcko oko 30%.Najbolje se uci ako si tamo da prcas sa njima.Na kurs sam isao 6 meseci ali nista nisam naucio.Evo malo iz moje znanje:

Ego eimai Giorgos(Ego ime Jorgos)-Ja sam Jorgos
Poios einai avtos;(Pjos ine avtos,akcenat na avtos na o)-Ko je ovo?(Grke za ? koriste ;)
Ego ithela na mathaino ellinika(th je isto kao u engleski,mathaino je kao matheno)-Ja sam hteo da naucim Grcki.
Pou meneis esei;(pu menis esi,akcenat na i kaj esi)-Gde zivis ti?
P.S. Izvinite za moje gramaticke greske,ako ih ima,ali ja nisam Srbin.

Grcki je mnogo lep jezik i prilicno tezak,mislim da se osnovne stvari mogu nauciti na nekom kursu ali je boravak u Grckoj zakon.Mali je broj stranaca u Grckoj koji ga dobro znaju bez obzira sto neki zive veoma dugo u GR.U svakom slucaju svima zelim srecu u ucenju,a ako vam zatreba pomoc slobodno se obratite jer znam jezik prilicno dobro!

Grcki nije tezak za ucenje. :)
mada, ima odstupanja i varijacija, kao i kod nas.
Stvar je u tome sto je zanimljiv jezik, nije dosadan.
Ja sam dobar deo vec zaboravila.
Za one koji su u Bgd-u, pre nekoliko godina organizovani su besplatni kursevi u trajanju od 1 god.
Finansirala je grcka ambasada.
ne znam da li to postoji jos uvek, ali vredi raspitati se...
Prvih par godina su se na kraju godine dobijali sertifikati, organizovan je banket u ambasadi, a cak je bilo i par free putovanja u Gr ;)
E s' obzirom na njihovu trenutnu ekonomsku situaciju i kresanja budzeta na sve strane :confused:, ne znam bas...
Ali nista ne kosta raspitati se :)
Lego me Ela.
Antio. :bye:

Treba mi prevod ovoga δεν δίνουν προτεραιότητα σε ό, τι δεν αξίζει τον κόπο σε σχέση με το σημείο.
Ako nije dobro nema veze, pretpostavljam da je osoba koja je ovo napisala koristila google prevodilac, tako da kad tamo prevedem nema baš mnogo smisla.. Treba mi otprilike, mislim da je neka izreka i li tako nešto..

Jeste... i starogrčki je širok pojam, obično se misli na homerovski grčki, a vizantijski grčki je opet priča za sebe.
Ako učite klasične jezike, svakako će Vam pomoći znanje homerovskog grčkog u učenju novogrčkog, ali u svakodnevnoj upotrebi jedno apsolutno ne menja drugo.

Meni treba taj jezik, jer mnoga dela iz tog perioda nisu prevedena.

Back