Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Srpske dnevne novine "24 sata" juce su na naslovnoj strani objavile fotografiju Grcke nacinjenu iz svemira.
I odatle se vidi da Grcka gori. Katastrofa !!!

Evo, uverite se i sami:

grckagorisatelitskisnimqt0.jpg

ajvan:
Da li je neko išao u region Pilion (Volos, Kala Nera, Damuhari,...)? Magic-ova ponuda za ovaj deo izleda sjajno, a i na internetu se da naći mnoštvo divnih slika i informacija. Međutim, ja sam čula da je taj deo prilično zagađen jer je u Larisi smeštena neka silna industrija?!

ja sam prosle godine proveo 10 dana u damuhariju, istrazujuci pilion i proveo se fenomenalno, ali to tebi ne mora nista da znaci. mene zanima priroda, autenticna mesta koja turizam nije unistio, individualni a ne masovni turizam, ciste, lepe i praznjikave plaze, taverne kakve su nekada bile.
pilion je izuzetno cist i sacuvan u svom izvornom obliku, gradnja je zabranjena sem uz pridrzavanje tradicionalnog stila arhitekture.
i samo da ti kazem, pravi pilion je istocna obala na kojoj se nalazi cagarada, muresi i damuhari. volos definitivno ne spada u pilion, to je kaludjerica na moru, kala nera nista bitno bolje od toga, ajd da kazemo haj nehaj na grcki nacin.zaboravi na taj deo piliona koji gleda na zaliv u kome je volos, to nije vredno truda. seks pocinje kada predjes tih 60 km preko brda od volosa prema damuhariju i ostalim selima na istocnoj obali (2 sata voznje minimum).
ako bezih od hordi glupih turista i volis autenticnu grcku, pilion je najbliza destinacija srbiji na grckoj obali na kojoj to mozes da nadjes. mozda i na samotrakiju ali tamo nisam bio pa ne mogu da tvrdim.
http://www.gopelion.com/
ovo je link smestaja u kome smo bili, trazi tomasa (gazdin sin, genije, gazda i gazdarica su kreteni iz seresa, govore bugarski) i kazi da te salju prijatelji iz beograda, bice ti sva vrata otvorena. dovodili smo ga u beograd, otkinuo je.

ivanica1984:
Tamigo, odakle ti ta informacija i koliko je sigurna? :neutral: :?:
Pa ja zivim u Grckoj i vidim na TV-u, vec je bilo i javno zahvaljivanje premijera grcke svima na pomoci, pocele su sada druge teme i isplate novca ljudima koji su ostali bez kuca, prikupljanje pomoci i sl. Pozari su ugaseni, jedino ja mislim jos na ostrvu Evia da je ima neki pozar, ali to je to.

Tamigo:
Pa ja zivim u Grckoj i vidim na TV-u, vec je bilo i javno zahvaljivanje premijera grcke svima na pomoci, pocele su sada druge teme i isplate novca ljudima koji su ostali bez kuca, prikupljanje pomoci i sl. Pozari su ugaseni, jedino ja mislim jos na ostrvu Evia da je ima neki pozar, ali to je to.
Tamigo, hvala na ovim ipak pozitivnijim vestima. KOd nas se ipak danas spominu novi pozari i to kod Kavale i jos negde na severu Grcke. Da li imas nekih informacija o tome? Trebalo bi da idemo na Tasos za 5 dana. :cry: Ne zelim da zvucim sebicno, ali mi se bas ide...

anubisgrau:
ja sam prosle godine proveo 10 dana u damuhariju, istrazujuci pilion i proveo se fenomenalno, ali to tebi ne mora nista da znaci. mene zanima priroda, autenticna mesta koja turizam nije unistio, individualni a ne masovni turizam, ciste, lepe i praznjikave plaze, taverne kakve su nekada bile.
pilion je izuzetno cist i sacuvan u svom izvornom obliku, gradnja je zabranjena sem uz pridrzavanje tradicionalnog stila arhitekture.
i samo da ti kazem, pravi pilion je istocna obala na kojoj se nalazi cagarada, muresi i damuhari. volos definitivno ne spada u pilion, to je kaludjerica na moru, kala nera nista bitno bolje od toga, ajd da kazemo haj nehaj na grcki nacin.zaboravi na taj deo piliona koji gleda na zaliv u kome je volos, to nije vredno truda. seks pocinje kada predjes tih 60 km preko brda od volosa prema damuhariju i ostalim selima na istocnoj obali (2 sata voznje minimum).
ako bezih od hordi glupih turista i volis autenticnu grcku, pilion je najbliza destinacija srbiji na grckoj obali na kojoj to mozes da nadjes. mozda i na samotrakiju ali tamo nisam bio pa ne mogu da tvrdim.
http://www.gopelion.com/
ovo je link smestaja u kome smo bili, trazi tomasa (gazdin sin, genije, gazda i gazdarica su kreteni iz seresa, govore bugarski) i kazi da te salju prijatelji iz beograda, bice ti sva vrata otvorena. dovodili smo ga u beograd, otkinuo je.
Pozdrav Anubise!
Drago mi je da si došao na ovaj forum jer vidim da imaš šta da kažeš.
Nego kako si došao tamo? Prevoz, viza, vaučer i sl.

Ako ima negde pozara to su manji i pod kontrolom. Na TV-u sad se samo prica o svemu sto se desilo i sta ce da rade i ko je kriv, o isplatama, pomoci i slicno. Ne pokazuju pozare osim snimke od pre, tako da za sada mislim da svi mirno mozete da krenete na odmore. Kad saznam nesto pribliznije za Kavalu, javljam

Tamigo:
Ako ima negde pozara to su manji i pod kontrolom. Na TV-u sad se samo prica o svemu sto se desilo i sta ce da rade i ko je kriv, o isplatama, pomoci i slicno. Ne pokazuju pozare osim snimke od pre, tako da za sada mislim da svi mirno mozete da krenete na odmore. Kad saznam nesto pribliznije za Kavalu, javljam
TNX :D

Ono sto ja znam je da je prosle noci gorelo na Zakintosu.
Jutros kada smo stigli na aerodrom, bio je pun, pored naseg cartera, kasnio je sto zbog pozara koji je lokalizovan jutros oko 7h i ogromne magle kakva se ne pamti na ostrvu sto zbog nasih jel` uslova u Jat-u.
I ako smo bili na samom jugu ostvra ipak su se jutros oko 4 i 30 oglasile sirene u hotelu za uzbunu.
Do poletanja negde oko podneva, pozar je ugasen.

More u Grčkoj poslednjih dana nije plavo. Čak stotinak metara od obale voda je braon boje. Požari su uništili šume, pa se posle obilnih kiša grane i blato nesmetano slivaju u more.
Naši turisti ne obaziru se mnogo na te probleme. Tradicionalna mesta Hanioti, Pefkohori i Polihrono, na prvom prstenu Halkidikija, puna su Srba. Pre tri dana stigla je nova tura. U Srbiji su slušali o požarima, a ovde ih je sačekala oluja. Grad je polupao automobile, vetar je porušio drveće, kupanja nema.
- Kiša je nenormalno padala, „šoferke“ su pucale pod ledom - kaže Dušanka Ergarac iz Beograda. - Nestalo je i struje. Sve ostalo je u redu, na požare i ne mislimo. To je daleko od nas, pa se ni ne plašimo.
Na ulasku u Hanioti i Pefkohori još se vide ostaci prošlogodišnjeg požara. Stabla nagorela, zemlja crna.
- Bili smo ovde i prošlog leta, baš kad je gorelo - kažu momci iz Pančeva, dok gledaju, od oluje nasukan jedrenjak. - Letovalište je super, Grci su gostoprimljivi, more je lepo, ništa nam ne smeta. Požari, ma jok, nema toga ovde.
Iz Srbije je, prema nezvaničnim procenama, meću 20 miliona turista koji su ove godine bili u Grčkoj, ove sezone letovalo oko 300.000 naših ljudi. Ove godine je u Ambasadi ove zemlje u Beogradu izdato duplo više viza nego ranije.
Iako se zvaničnici trude da dokažu da im požari nisu uticali na turizam, meštani ne misle baš tako.
- Nije da se, baš, ne oseti - kaže Marina Kovačević iz Nikšića (16), koja u Pefkohoriju živi već devet godina. - Pomažem ocu u restoranu i vidim da je za nijansu manje gostiju nego prošle godine. Ali, ne primećujem da se bilo ko od onih koji dođu plaši da će izbiti vatra.
I naši turisti, zaista, ne razmišljaju o požarima. Zadovoljstvo im je pokvarila kiša i bojazan da se bar još nekoliko dana more neće očistiti od mulja. Juče je, tako, na plažama Haniotija, Pefkohorija i Polihrona bilo svega na desetine turista...

LjUDI, KIŠA!

U GRČKOJ pada kiša. Ovo je juče, u zemlji koja poslednjih dana bije bitku sa požarima, bila najvažnija vest. Kažu Grci, nije okvasila poslednja četiri meseca.
Peloponez i dalje gori. Ipak, sa svih strana uveravaju da opasnosti više nema. Šteta se sabira - pored one nemerljive (65 poginulih, od čega šestoro dece), procenjuje se da materijalna dostiže četiri milijarde evra.
- Požar i dalje tinja, a helikopteri i avioni su jedini koji mogu da gase plamen šuma na ogromnim planinama - kaže Mitas Parmenion iz Turističke organizacije Grčke. O razlozima vatre neprestano se govori. Pretpostavke idu od toga da su prvu vatru podmetnuli Albanci ili Turci, do toga su je izazvale i nesnosne vrućine.

Večernje Novosti, 02.09.2007.

anubisgrau, hvala Ti na odgovoru o pilionu!
Mene i moju porodicu upravo i zanimaju mesta koja masovni turizam nije unistio. Jedina prepreka prema pravim avanturama (kakve sam ranije upraznjavala) je nasa cerkica od 9 godina kojoj moramo da obezbedimo kakve-takve pristojne uslove, relativno pristupacne plaze i tu i tamo po neku zabavicu (neke igrice, bar mali lokalni luna-park, po koju radnjicu sa decijim glupostima...). Ali cino mi se da polako uspevamo i u njoj da probudimo zelju za istrazivanjem i pre svega lepom prirodom. Nas interesuje cisto more (jos ako je i toplo ...), sto manje ljudi na plazama, nemamo nista protiv stena makar na krajevima plaze, sto vise mira i tisine, a vrlo rado idemo i na izlete u kontinent...Trudimo se da idemo sa nekim drustvom sa decom, slicnih interesovanja, tako da su svi zadovoljni. Zasad nam ne trebaju disko klubovi i mesta za provod i kupovinu.
Poslao si link, ali nisi napisao kako se zvala kuca u kojoj si bio i da li si bio bas u Damuhariju, koji i meni izgleda najprivlacnije. Kala Nera mi izgleda prihvatljivije zbog deteta, ali ona ce zasad, dok jos ide sa nama morati da prihvati nas izbor. Od prodavnica nas interesuju uglavnom samo one u kojima se snabdevas osnovnim zivotnim namirnicama i pekare i poslasticarnice, a od restorana oni sa morskim specijalitetima i po mogucnosti lokalnim, luksuz nas ne interesuje uopste (nadam se da topla i hladna voda non-stop i struja nisu luksuz!)
Cini mi se da bismo se uklopili u Pilion, sta kazes?

Priča o dosanjanom snu
Porto Karas

Želite li privatnost, izuzetno plavo more, borove šume koje se protežu uzduž prelepih peščanih plaža u usamljenim uvalama, a pri tom imate i dovoljno novca? Sve ćete to naći u malom mestu u Grčkoj koje se zove Porto Karas.

Prilozi

• Melton hotel.jpg
    Melton hotel.jpg
    19,3 KB · Pregleda: 18
  • Romantika na svakom koraku.jpg
    Romantika na svakom koraku.jpg
    14,8 KB · Pregleda: 22
  • Vila Galini.jpg
    Vila Galini.jpg
    17,9 KB · Pregleda: 22
Ljudi, potrebna mi je pomoc!
Imam poziv iz Grcke da radim godinu dana kao dadilja- imam pozivno pismo.
Ali! Da li mogu da dobijem vizu na godinu dana ako sam ovde vlasnik trgovinske radnje?
Imam osobe koje su ovlascene za vodjenje posla. Ne razumem se u to uopste, a vidim da ima vas koji znate mozda nesto o tome, a ne znam koga drugog da pitam. Znaci-da li da prebacujem radnju na drugo ime ili da probam ovako?
Molim vas ako neko moze da mi pomogne-unapred hvala!

Back