Osnovni problem kod tebe, kao što je bio i kod mene u početku, je dobro poznavanje engleskog.
I stalni kontakt sa Grcima koji ZNAJU engleski.
I onda, kad ne moraš, lenj si da učiš....
Tek kada sam MORAO, ( da razumem, kad me devojka psuje....) počeo sam da učim grčki....
E, sad, pošto si ti ozbiljan i porodičan čovek, tebi ni ova varijanta ne igra.
Ostaje ti samo rečnik, a to, barem iz mog iskustva NIJE neko rešenje !
Tacno to je razlog.
Svi Grci sa kojima se druzim su u pocetku bili samo poslovni partneri, kasnije smo postali i porodicni prijatelji. I svi naravno, govore engleski, tako da nisam imao nikakve potrebe da ucim grcki.
Vremenom mi je sve zalije sto ne znam grcki, ali apsolutno nemam vremena da ga ucim. Barem ne kako valja. Po prirodi sam perfekcionista i kad se necega latim, ima da bude uradjeno kako valja ili se necu ni lacati posla. Da bi se grcki naucio kako valja, minimum je 2 godine ucenja i to sa stalnim vezbanjem i usavrsavanjem na licu mesta.
Tako je moja cerka naucila i sada govori i pise pravilnije od mnogih Grka koje tamo srece. To joj svi i priznaju i ne samo to, ne mogu da je prepoznaju da li je "njina" ili "nasa"
E, za to ja nemam vremena, a da naucim grcki kao sto se govori na pijaci ili na vasaru - ne ide, jer ne mogu sa ozbiljnim ljudima razgovarati na grckom koristeci vokabular i sklop recenica sa pijace... A grcki jezik je dosta tezak za ucenje, ako se zeli STVARNO nauciti, to sam video iz prve ruke dok je cerka ucila.
Tako da...

E jedino sto sam sigurno naucio je, kad me cerka i zena vodaju po prodavnicama - nesto sto zvuci poput "posi kosta" - sto bi trebalo da znaci otprilike (u skracenom prevodu): "...posto je bre ova prnja, da platim pa da je nosim, nije neka ali eto tebi cu platiti da se ne zamaram riljajuci po prodavnicama, da cujem pa da se razilazimo vise jer ovaj moj nece vise da ceka, a mogao je da barem neki puta bude sa nama, paz' njega on bi da sedi u kaficu dok se mi mucimo po prodavnicama po ovoj vrucini, jel' uvek ovako vruce kod vas, bas je lepa i ona majica u cosku, posto je ona?..."
.....