Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dežurni_Pljuvač:
To sve zavisi od ponude i potražnje. Ja bih uvek preporučila agencije.
Na licu mesta može ponekad da se nadje povoljno, ali ŠTA kad dodjete, pa nema ?
I to kao što se meni desilo da nema ni po kojoj ceni.....
Pa ne znam...nekada kad nisu bile vize (mislim šengenske), uvek sam nalazio. Nekad lakše, nekad teže, ali uvek nađem. Kad se ide kolima ne bi trebalo da bude problema. Nerviraju me više ove lopovske agencije.

Ijooooj ljudi, ja sam se upravo vratio iz Grcke i nesto sam bas razocaran i TAKO MI JE KRIVO (sto sam razocaran). Ocekivao sam puuuno vise, puno lepse... Istina, bio sam na maturskoj eksurziji! Znaci Solun, Paralia, Meteora, Atina, Korint, Mikena, Epidaurus, Olimp. To je bas dosta! Peloponez jeste divan, super su svi ti spomenici, ali priroda ??? Kroz Tesaliju kao kroz Teksas!

Nigde ne videh ni kucu ni dvoriste kako treba... Nigde cveca i uredjenosti! Veliki osecaj jedne ZAPUSTENOSTI !!! Pa u Sumadiji je lepse uredjeno!

Solun mi je kao BG na moru, siv i prljav. Paralia - fino za provod, alkohol i 18-ogodisnjake, ali TO nije ta magicna GRCKA koju sam ja zamisljao. Pa Budva je meni extra u odnosu na Paraliju - 2 paralelne ulice!

Nadao sam se da cu kada se vratim biti odusevljen Grckom i smatrati CG jednom velikom nulom, ali onu lepotu kada se spustate sa Cetinja ka Budvi a pogled puca na more u GR ne videh! A zeleo sam. Moguce da sam ocekivao previse.

RECITE MI DA TO NIJE PRAVA GRCKA! RECITE MI DA JE PRAVA GRCKA NESTO DRUGO! (Jesam odusevljen Atinom, Epidaurusom, Olimpom, ali tim severom kao i ukupnom prirodom bas i ne!)

GRDITE ME I RECITE KAKO NEMAM POJMA I KAKO NISAM JOS VIDEO PRAVU GRCKU, jer su PRAVA GRCKA npr. ostrva na kojima ja jos nisam bio. (Please! )

Pa kad tražiš već rećićemo da nemaš pojma.Ti si verovatno previše očekivao jer si takođe verovatno prvi put bio u Grčkoj,i očekivao da se onesvestiš čim pređeš granicu.Naveo si da si oduševljen nekim stvarima,nekima razočaran ali sve što si video čini Grčku, mnogima ovde na forumu dragu i prelepu takvu kakva je.Da popraviš utisak idi na Halkidiki ili bilo koje ostrvo, jer ipak najveće blago Grčke su njena ostrva.

Hvala na objsanjenju :)
Ja sam cerki preko telefona diktirao sta vidim da pise pa mi tako rece. Sam Bog zna kako sam ja procitao tekst na grckom :) jer ona odlicno govori grcki i da je citala, sigurno bi tacno prevela.

Inace i drugari u Grckoj koje posecujem barem 3 puta godisnje me vec kritikuju da sam za ovih 10 godina bas i mogao da naucim vise od "Kalispera" :(

Osnovni problem kod tebe, kao što je bio i kod mene u početku, je dobro poznavanje engleskog.
I stalni kontakt sa Grcima koji ZNAJU engleski.
I onda, kad ne moraš, lenj si da učiš....

Tek kada sam MORAO, ( da razumem, kad me devojka psuje....) počeo sam da učim grčki....

E, sad, pošto si ti ozbiljan i porodičan čovek, tebi ni ova varijanta ne igra.
Ostaje ti samo rečnik, a to, barem iz mog iskustva NIJE neko rešenje !

Osnovni problem kod tebe, kao što je bio i kod mene u početku, je dobro poznavanje engleskog.
I stalni kontakt sa Grcima koji ZNAJU engleski.
I onda, kad ne moraš, lenj si da učiš....

Tek kada sam MORAO, ( da razumem, kad me devojka psuje....) počeo sam da učim grčki....

E, sad, pošto si ti ozbiljan i porodičan čovek, tebi ni ova varijanta ne igra.
Ostaje ti samo rečnik, a to, barem iz mog iskustva NIJE neko rešenje !

Tacno to je razlog.
Svi Grci sa kojima se druzim su u pocetku bili samo poslovni partneri, kasnije smo postali i porodicni prijatelji. I svi naravno, govore engleski, tako da nisam imao nikakve potrebe da ucim grcki.
Vremenom mi je sve zalije sto ne znam grcki, ali apsolutno nemam vremena da ga ucim. Barem ne kako valja. Po prirodi sam perfekcionista i kad se necega latim, ima da bude uradjeno kako valja ili se necu ni lacati posla. Da bi se grcki naucio kako valja, minimum je 2 godine ucenja i to sa stalnim vezbanjem i usavrsavanjem na licu mesta.

Tako je moja cerka naucila i sada govori i pise pravilnije od mnogih Grka koje tamo srece. To joj svi i priznaju i ne samo to, ne mogu da je prepoznaju da li je "njina" ili "nasa" :)

E, za to ja nemam vremena, a da naucim grcki kao sto se govori na pijaci ili na vasaru - ne ide, jer ne mogu sa ozbiljnim ljudima razgovarati na grckom koristeci vokabular i sklop recenica sa pijace... A grcki jezik je dosta tezak za ucenje, ako se zeli STVARNO nauciti, to sam video iz prve ruke dok je cerka ucila.

Tako da... :(
E jedino sto sam sigurno naucio je, kad me cerka i zena vodaju po prodavnicama - nesto sto zvuci poput "posi kosta" - sto bi trebalo da znaci otprilike (u skracenom prevodu): "...posto je bre ova prnja, da platim pa da je nosim, nije neka ali eto tebi cu platiti da se ne zamaram riljajuci po prodavnicama, da cujem pa da se razilazimo vise jer ovaj moj nece vise da ceka, a mogao je da barem neki puta bude sa nama, paz' njega on bi da sedi u kaficu dok se mi mucimo po prodavnicama po ovoj vrucini, jel' uvek ovako vruce kod vas, bas je lepa i ona majica u cosku, posto je ona?..."
.....

Ευχαριστώ όλους όσους λένε καλά λόγια για την Πατρίδα μου.

"Μολών Λαβέ". Λεωνίδας, 486 π.Χ.
Kao prvo, ne znam na koju Veliku Grčku misliš, ali rekao bih da mi ne govorimo lepo o toj Grčkoj, a kao drugo, ni avatar ti ne propagira ljubav i cveće, pa bih ti ovako prijateljski preporučio neki drugi forum u nekoj drugoj zemlji za tvoje ideje, jer je nama tog militantnog bulšita zaista dosta za ceo život.
Očekujem reakciju administratora.

Back