Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mesto je simpaticno, mada malo previse uzbrdo-nizbrdo za moj ukus. Plaze jesu predivne ali su sve van grada tako da je auto obavezan. Bolje naci smestaj na nekoj od tih predivnih plaza a uvece nekim prevozom do grada

Meni se mnogo vise svidjaju okolna mesta nego sam Marmaras.
Vurvuru plaza, Ioanis, Kalogrija pa i Metamorfosis. Marmaras me malo podseca na Herceg novi, mislim, ima dosta toga uzbrdo, nizbrdo i saobracaj im je intenzivan.

da li ste ih sreli kad ste ishli u grcku - meduze? moje iskustvo je 2x bilo negativno

* bila je sredina avgusta i neos marmaras, halkidiki srednji prst...u celom tom kraju je more bilo puno ljigavih zivotinjica koje ne peku ali su ljigave :IIIII meni to mnogo smeta :I

* drugi put - septembar i olimpik beach - neko mesto juznije od paralije...more lepo i toplo ali bile su neke velike plave meduze koje peku

ne znam da li je to pravilo i da li se od avgusta one tamo mnoze...ili ide od sezone do sezone

a pozitivna grcka a i turska iskustva:

krf, sredina jula...doduse pred kraj aranzmana more je postalo jezivo toplo, prestalo je da bude osvezavajuce

kusadasi...pocetak avgusta - bez meduza

izgleda da cu ici na skiatos..to ej poznato kao malo bolje ostrvo, relativno blizu je atine, dosta blizu obale...ok nije toliko blizu atine, ali tu je negde..englezi ga mislim uglavnom posecuju
da li ce me tamo sacekati meduze ako idem sada
:evil:
ko o cemu... : ))

Simapaticna zivuljka,ali sto zna da opece,bruka jedna....
meduza.jpg

Preuzeto sa www.travelmagazine.co.yu
Doduse nije u pitanju Grcka, ali... :shock: :shock: :shock:

Australijski ubica hara u raju
Dolazi zimska sezona na severnoj hemisferi, i isto tako, letnja na južnoj. Mnogi će pokušati (posebno oni dubljeg džepa) da svoje avanture i maštanja konačno ostvare i na egzotičnim mestima sveta (ima i kredita na 24 rate za interkontinentalna putovanja). A jedna od tih destinacija je Kvinslend i Zlatna obala, zemlja večitog leta i divnih plaža. Raj? Da, kada ne bi bilo otrovnih meduza, najgorih ubica u Pacifiku. Meduze je teško primetiti, providne su, ima ih mnogo, plivaju i danju, a dodir sa njihovim pipcima smrtonosan je i kada meduza pluta mrtva! Ima ih svuda u toplim i plitkim vodama Kvinslenda, a najgora je morska osa (zolja), čiji pipci dostižu dubinu i od tri metra! Otrov koji morska osa luči jači je od svih otrova morskih životinja, a iako postoji protivotrov, godišnje 1,25 ljudi nastrada od njenih pipaka. Malo? Možda, ali ako ste vi taj jedan, onda je previše, zar ne? Najgore od svega je što se odrasle meduze skupljaju u plitkim uvalama da bi se parile. Meduze napadaju prve, obmotavaju žrtvu pipcima i ubrizgavaju otrov. Od opekotina žrtva umire kroz nekoliko minuta u najgorima bolovima. I zato, evo saveta za australijska letovanja: nikada se ne kupajte sami; izbegavajte plaže sa upozorenjima o meduzama; ponesite protivotrov sa sobom; i ako vas ubode, isperite ranu sirćetom (uvek postoji na plažama na kojima ima meduza, kao protivotrov za čišćenje rane)... Čuvajte se i uživajte. I ne verujte u raj - svaki kraj sveta ima svoje opasnosti...

Nisam naletela na njih ni u Grckoj ni u Turskoj ali su nas zato u Tunisu rasturale :-(
A secam se i da ih je Istra bila puna onomad kad sam bila mala i kad smo tamo letovali. A tek jezevi - kad nagazis oci iskacu :shock:

Back