GRČKA VIZA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
MIRARBI, dva pitanja za tebe:
- Za odlazak u Grcku 31.avgusta dali je kasno zvati Ambasadu radi zakazivanja termina 01.avgusta ili mora ranije?
-Ako vaucer glasi na 10 dana moze li zdravstveno osiguranje da glasi na vise i dali u Ambasadi to prolazi, a sve radi dobijanja vize na vise dana, sto bi nam odgovaralo jer idemo autom?

Ambasadu slobodno zovite ranije i slazite operaterku da putujete ranije, npr. 10. avgusta, kako bi vam dali sto raniji termin (mi smo tako uradili; rekli da idemo prvo kod rodbine u Makedoniju, pa tek onda za Grcku i oni nam zakazali termin za 3. juli, iako u stvari putujemo tek 25.07.).

Osiguranje uplacujete koliko dana vi zelite i kod kojeg god osiguravajuceg drustva zelite. Placa se u dinarima. Cena je od 1 do 1,20 Eura dnevno po osobi.

Koliko dana uplatite osiguranje, toliko ce vam biti odobreno vreme boravka u Grckoj, bez obzira sto je aranzman na 10 dana. Naravno, u formularu za vizu upisite taj veci broj dana i uskladite zeljeno vreme ulaska i izlaska iz Grcke, koje se takodje upisuje u formular, sa vremenom vazenja osiguranja.

Sve sto sam napisala je provereno - tj. iz licnog iskustva.

Imam jedno pitanjce. Skoro sam se udala i putujemo u Grcku, grupno. U agenciji su mi rekli da ne moram da menjam pasos iako sam uzela suprugovo prezime.

E sad, treba da overimo izjavu da me on idrzava: koje prezime i koju adresu da napisem?
U agenciji su mi rekli da je svejedno, ali mi je nelogicno da u potvrdi stoji jedno prezime a u pasosu drugo, a opet u vencanom listu stoji i novo.
Skroz sam se zabunila, pomazite!

Bilo bi jako dobro da si izvadila novi pasos.

Drugarica i drug, bracni par, koji putuju sa nama su u situaciji kao ti. Ona je nezaposlena, on radi.
Za nju su predavali:

- original potvrdu iz Nacionalne sluzbe za zaposljavanje da je nezaposlena i da je kod njih na evidenciji;
- fotokopiju njene zdravstvene knjizice, gde se vidi da je osigurana preko supruga, tj. preko suprugovog preduzeca;
- izjavu supruga, otkucanu na kompjuteru i potpisanu od strane supruga (bez ikakvog overavanja u opstini ili sudu - tako su im rekli u ambasadi - vise ne traze da ta izjava bude overena; u toj izjavi je rekao da su u braku od tad i tad, da je on kao zaposleno lice izdrzava i da pod punom kriv. i materijalnom odgovornoscu izjavljuje da ce licno snositi troskove puta i boravka u Grckoj i za nju i za njega;
- fotokopiju vencanog lista;
- fotokopija suprugove radne knjizice i potvrde njegovog poslodavca o stalnom zaposlenju;
- raniji pasos - pre udaje;
- fotokopija vaucera i garantnog pisma vlasnika vile u Grckoj;
- original - drugi primerak polise putnickog zdrav. osiguranja;
- 2 fotografije;
- pasos - vazeci jos najmanje 6 meseci;
- 35Eura;
- popunjen obrazac za vizu (uzet u Ambasadi ili skinut sa njihovog sajta pa odstampan).

Pitanje za nekoga ko je podnosio zahtev za indvidualnu vizu.Citam kako su grci poostrili proceduru za dobijanje vize pa me zanima sledece? koliko u tome ima istine,pre 6 meseci sam isao dole kod grckog drzavljanina sto nameravam i sada pa me zanima koliko je verovtanoca da ce sada praviti neke probleme i slicno?

Da li je trac ili istina da dete ne moze biti upisano u pasos roditelja duze od dve godine, u mom pasosu nigde ne pise kada mi je dete upisano, samo slika sa podacima, da li i kako to Grci mogu da znaju?

GSM doctor:
Da li je trac ili istina da dete ne moze biti upisano u pasos roditelja duze od dve godine, u mom pasosu nigde ne pise kada mi je dete upisano, samo slika sa podacima, da li i kako to Grci mogu da znaju?

E ja sam zbog toga bila u totalnoj agoniji. Ali vise se ne sekiram jer poznajem masu ljudi koja o tome pojma nema. I da hocu nesto da menjam, suludo bi bilo jer smo vec dobili vize.
Procitaces sve tamo gde te Mirarbi uputila.
Izgleda da nam MUP bas ne daje u svim gradovima iste informacije.

Pise na sajtu MUP-a, ali to su trebali da upisu u pasos, nismo mi duzni da to znamo, ili da citamo zakon i sluzbeni list. Po ko zna koji put administracija pokazuje glupost, nesposobnost, javasluk...

Da li neko zna da li meni trebaju dva istovetna vaucera, za mene i devojku po jedan, jer u razlicito vreme podnosimo dokumenta za individualnu vizu, ili mogu proci sa fotokopijom, ili mozda vracaju vaucer? U agenciji kad su mi dali vaucer (na kome su oba nasa imena) nisam razmisljao o ovom problemu al sad kad konacno slazem dokumenta iskrsnu ova dilema?
Ako je neko imao slicnu situaciju molim za odgoovor.

Moze kopija. Mislim da nema veze da li predajete u isto vreme posto uz svaki pasos moras da prilozis i vaucer.
Ako si u panici - moze ovako: ko prvi predaje pasos preda kopiju vaucera (a ponese vaucer za svaki slucaj) a za onog drugog ostaje vaucer. Mislim da se razumemo da ne komplikujem vise...

Zaista sam se iznenadio ovako brzim odgovorom, hvala.
I ja sam razmisljao slicno, al cu za svaki slucaj okrenuti agenciju a mozda i ambasadu da budem siguran 100%. Nezgodno je to sto su nam termini u ambasadi u razmaku od dva sata pa ukoliko bi meni kao prvom uzeli original vaucera kao obavezan, ne bi bilo vremena da se iz agencije uzme duplikat.

Ma ne brini, ja sam 2003 sam napravio voucher i garantno pismo, dobio vizu, seo u kola i otputovao, niko nista ne proverava, mozes u pasos da zalepis sliku Ratka ili Radovana, niko nece provaliti, opusti se i uzivaj u zasluzenom odmoru.

Postoji vaucer koji pojedine agencije izdaju samo za ambasadu i na njemu pise da se izdaje za dobijanje vize (i u druge svrhe se ne moze koristiti). Taj slobodno ostavis u ambasadi. Naravno u tom slucaju agencija ti da i "pravi" vaucer koji nosis sa sobom, ko sto rece GSM doctor da ga das u hotel.
Na primer, mi smo dobili dva vaucera - jedan za ambasadu i drugi za ulaz u apartman...

GSM doctor:
Ma ne brini, ja sam 2003 sam napravio voucher i garantno pismo, dobio vizu, seo u kola i otputovao, niko nista ne proverava, mozes u pasos da zalepis sliku Ratka ili Radovana, niko nece provaliti, opusti se i uzivaj u zasluzenom odmoru.

Nece bas biti kako pricas, nemoj da siris dezinformacije. To sto si ti falsifikovao dokumenta samo govori zbog cega nas gledaju popreko kad trazimo sengen vize.

Kako to mislis, sam si napravio i vaucher i garantno pismo? Pa garantno pismo mora biti sa zvanicnim pecatom, a vaucer si falsifikovao? Gde to niko ne proverava, sta pricas gluposti? Kakve slike u pasosu? Ili ti mislis da ces tudjim pasosem tek tako preci? Mozda jednom.

Zbog takve "filozofije" nas i zayebavaju za vize jer je preko 30% prosle godine dokumenata bilo falsifikovano. Zbog toga zategose sistem provere dokumenata i njihov broj i vrsu.

Nemoj ljudima pricati bajke.
Sta je poenta tvoje price o "macho" dobijanju vize? Savet da isto urade?

Nervozni prijatelju, ako nisi znao, ni jedno garantno pismo ne stize iz grcke, vec ga nase turisticke agencije same prave, otvore dokument, popune podatke, ubace skeniran pecat grcke turisticke agencije, odstampaju ga i kopiraju na faksu. Prosle godine je covek u agenciji to radio predamnom, ove godine su me folirali kao stici ce za par dana iz grcke ...
A ovo za sliku Ratka i Radovana... Ne mogu da verujem da nisi provalio da se radi o zayebanciji...

I odakle tebi podatak da je prosle godine 30% dokumenata bilo falsifikovano, da ti nije javio Kostas Simitis mozda?
Ali u jednom si u pravu, ja sam kriv sto oni na salteru ambasade gledaju popreko, priznajem.

GSM doctor:
Nervozni prijatelju, ako nisi znao, ni jedno garantno pismo ne stize iz grcke, vec ga nase turisticke agencije same prave, otvore dokument, popune podatke, ubace skeniran pecat grcke turisticke agencije, odstampaju ga i kopiraju na faksu. Prosle godine je covek u agenciji to radio predamnom, ove godine su me folirali kao stici ce za par dana iz grcke ...
A ovo za sliku Ratka i Radovana... Ne mogu da verujem da nisi provalio da se radi o zayebanciji...
Pre svega nisam ja nervozan, jer nemam zbog cega da budem. Jedino sto mi smetaju tako "snalazljivi" pojedinci koji ce zayebati ceo svet i pokazati kako sve moze samo ako imas hrabrosti i snalazljivosti, ostala raja neka se pati u redovima, za vas tako snalazljive to ne vazi.

Znam ja mnogo toga o garantnim pismima, ne treba mi tvoja poduka. Tvrdnja da nijedno garantno pismo ne stize iz Grcke je zanimljiva. Ja i svi moji prijatelji (sto poslovni sto privatni) i svi poznanici koje imam, dobijamo neprekidno garantna pisma iz Grcke direktno kada je potrebno. Nikakve agencije ne muckaju sa nasim garantnim psimima, kopiraju preko belanceta od jaja is slicno. Te pilicarske tehnike su nas i kostale dosada mnogo, pa nam ni jedna sengenska drzava nista ne veruje nego 10 puta proverava. A onda sledi vapaj do neba - "nisam dobio vizu"

O kakvom ti garantnom pismu pises kad ga eto, nase agencije stancuju i "same prave, otvore dokument, popune podatke, ubace skeniran pecat grcke turisticke agencije, odstampaju ga i kopiraju na faksu" A sluzbenici u ambasadi su idioti i plus slepi pa nista ne vide, ne vide skeniran pecat, ne vide istovetne dokumente za gomilu ljudi...

I pitanje, ako si isao u hotel sta ce ti i vaucer i plus garantno pismo, jedno ili drugo ti je dovoljno?
Ne razumem kakvo si to "jajarsko" garantno pismo imao i "napravio" i vaucere pa individualno kolima otisao u Grcku. A da to pricas nekom drugom ovde? Ako imas garantno pismo, nikakv ti vaucer ne treba. Ako imas hotelski vaucer, ne treba ti nikakvo garantno pismo. A ti si napravio oba dokumenta i veselo zapalio za Grcku?

Dakle, da ponovim, nisam ni najmanje nervozan, naprotiv, resio sam nocas jedan nezgodan problem u programu na kome radim, pa sam dobro rasopolozen. Smetaju mi samo tekstovi poput tvoga gde pricas neke cudne price i zamajavas ljude ovde..

Znas ti dobro da nisam mislio ni ja na ona dva coveka u vezi proveravanja, tvoja tvrdnja da niko nista ne proverava je opet jedna od zanimljivijih. VEOMA se proverava, prijatelju, veoma, samo ti to i ne vidis i ne zelim ti da vidis jednog dana. Ako ovako nastavis, neces skoro videti Grcku u tom slucaju.
Ali, tvoj problem.

GSM doctor:
I odakle tebi podatak da je prosle godine 30% dokumenata bilo falsifikovano, da ti nije javio Kostas Simitis mozda?
Ali u jednom si u pravu, ja sam kriv sto oni na salteru ambasade gledaju popreko, priznajem.
Ne nije mi nikakav Simitis to rekao, ves slucajno imam prijatelje u Grckoj na dosta vaznim mestima koja imaju veze sa inostranim poslovima. Moraces mi verovati na rec, ali u jednom razgovoru pre 2 godine su izneli i taj podatak, koji je zapravo jedan od razloga sto su poostrili kontrole, pritisnuti ostalim zemljama clanicama EU a koje znaju za Grcku bolecivost prema Srbima.
A i druge EU zemlje su poostrile iz istih razloga.

Nema potrebe za ironisanjem, drago mi je sto znas Simitisa, ali znas ti vrlo dobro na sta sam reagovao.
Da, zbog tebi slicnih "mahera" su u ambasadi poceli da proveravaju mnogo rigoroznije.

Posto imam prijatelja koji koji vlasnik jedne turisticke agencije, znam dobro da je nastala prava panika u turistickim agencijama na primer ove godine, jer su zahtevi za vise poceli da se jako rigorozno kontrolisu i bilo je mnogo odbijenica. Pokusaj da dobijes vizu za Spaniju ili Italiju itd, pa ces videti sta mislim.

Na primer, mi smo dobili dva vaucera - jedan za ambasadu i drugi za ulaz u apartman...

I mi smo u agenciji dobili, svako od nas, jedan vaucer za ambasadu i jedan pravi za vilu u Grckoj u koju idemo.

Sto se garantnog pisma tice, istina je ovo sto kaze Doctor. Agencije imaju obrazac u kompjuteru, sa skeniranim pecatom hotela u Grckoj ili grcke turisticke agencije koja drzi odredjeni broj vila, i onda samo menjaju imena putnika, za koje treba isto izdati, i stampaju.

GSM doctor:
Nervozni prijatelju, ako nisi znao, ni jedno garantno pismo ne stize iz grcke, vec ga nase turisticke agencije same prave, otvore dokument, popune podatke, ubace skeniran pecat grcke turisticke agencije, odstampaju ga i kopiraju na faksu. ...

Nisam bas sigurna da je tako. Bar ne kod ozbiljnih agencija.

Imam jos jedno pitanje!
Koja je krajnja istina u vezi starih pasosa? Ako je on crveni i u njemu ne postoji nijedna viza, da li je neophodan? Pitam ovo jer sam imao ovaj slucaj i onda su mi jedne godine taj crveni zagubili u agenciji i nikad ga nisu pronasli. Plavi mi je od 2002. i u njemu zbog grupnih viza nemam nijednu individualnu sem na jednom mestu gde postoji pecat sa Rodosa.
I da ne duzim sta ja od pasosa ili nekih potvrda treba da odnesem na razgovor u ambasadu posto ove godine apliciram za individualnu vizu? Hvala

Plavi pasos.
Mom suprugu je plavi pasos izdat 2003 i niko u ambasadi nije trazio stari pasos.
Kad predajes dokumenta za vizu a kad putujes? Ako je dovoljan razmak uvek imas vremena da odneses neki glupi papir koji ti traze a nije naglasen na sajtu ambasade (agencije u svojim katalozima imaju detaljnije opisano sta ti treba od dokumenata za vizu).

Stari crveni pasos ne traze, samo plavi. Npr. moj stari pasos je plavi, jer sam nakon udaje, pre isteka njegovog roka vazenja, vadila novi, zbog promene prezimena. Zato sam prilozila i taj stari -plavi i novi - plavi, vazeci.

Zanima me da li treba uopste nekom da objasnjavam da sam imao crveni pasos itd i da li mi treba neka izjava od svedoka da sam imao pa izgubio ili sl.
A izmedju predaje dokumenata i puta imam mesec i pet dana ali efektivno dvadesetak jer idem u Rusiju sto je i razlog zbog cega vadim individualnu grcku vizu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back