Evo predao sam juce papire za grcku vizu. Da malo pomognem onima koji tek treba da idu to da urade opisacu celu proceduru.
Za predavanje papira ukoliko je u pitanju porodica ide samo jedan clan porodice (u ovom slucaju ja) i predaje papire za sve.
Dolazak ispred ambasade treba da bude sto blize zakazanom vremenu posto ako dodjete ranije samo cete dzabe cekati. Jedini problem moze biti parkiranje u blizini ambasade tako da ipak tempirajte da imate lufta nekih 15 minuta. Ako dodjete ranije ne pokusavajte ranije da udjete posto ce vas vratiti sa kapije jer uporedjuju sa spiskom zakazinih. Treba da se ponese.
Vazeci pasos na koji spajalicom zakacite jednu fotografiju.
Stari nevazeci pasos.
Da tamo ne bi preturali po papirima i preslagali najbolje da ih jos kod kuce poslazete po sledecem redosledu.
1. Popunjen zahtev za vizu sa svakog pojedinacno sa zaheftanom fotografijom (velicine ista kao za medjunarodnu dozvolu, obicno fotografi znaju koji format treba)
2. Vaucer od agencije i garancija (potvrda) o smestaju u Grckoj. Ovo dobijete od agencije i original stavljate kod onog na cije ime je zakazan termin, a kod ostalih fotokopije.
3. Putnicko zdravstveno osiguranje i to onaj primerak koji se daje ambasadi. Ukoliko ste svi na jednom osiguranju opet original kod prvog, a kopije kod ostalih.
4. Kopija radne knjizice (sve strane na kojima ima nesto upisano) overeno pecatom firme.
5. Potvrda o zaposlenju od firme.
6. Fotokopija strane sa podatcima iz pasosa, kao i kopija svih strana na kojima postoji Sengen viza. Ako imate novi pasos onda isto uraditi i sa starim pasosem ukoliko u njemu imate nek Sengen vize.
7. Ostali dokumenti gde recimo spada izvod iz maticne knjige maloletnog deteta ukoliko roditelji imaju razlicito prezime.
Zeleni kartoni, medjunarodne vozacke dozvole, potvrde iz skole i ostalo ne treba. Znaci samo ono sto pise na sajtu ambasade, a ne na sajtovima agencija. Za decu se ne placa viza vec samo za odrasle.
Cela procedura traje oko pola sata. Policajac je nama za 10.15 rekao da stanemo u red recimo u 10.12, a iz ambasade sam izasao u 10.40.