GRCKA KRIZA

Izvini, ali meni niko nista ne kupuje. Ako ponovo procitas moj post, shvatices da JA direktno ODRZAVAM ovu drzavu i te iste politicare u komi. JA NJIH, ne ONI MENE. Dakle, kakav Rols Rojs.
I nije stvar u kupovini, vec u ukupnom saldu - sta je dobro u tome da se neko ili nesto ZADUZI, tj. da dobije manje nego sto mora posle da vrati? To je idiotska logika koja se, iz nekog razloga, prikazuje kao neki neverovatan uspeh.

To brate narod NE ZANIMA.

Ne zanima ih ukupni saldo ni da li se uzima novac koji se ne moze vratiti, ni ko ce vratiti....

Zanima ih da IMAJU ONO STO ZELE DA KUPE I KADA ZAZELE!

Kada nema toga - narod pobesni i menja politicare!

Ti bi da svi razmisljaju domacinski...

Ali, Balasevic dobro kaze: "Nisu svi ko Dostojevski...!"

Nemački mediji: Raspad Evropske unije je samo pitanje vremena

Evropski kreditori i Grčka postigli su dogovor o finansijskoj pomoći, ali politička unija u dosadašnjem obliku više ne dolazi u obzir i konačan raspad EU je samo pitanje vremena, piše danas nemački list "Dojče virtšafts nahrihten".

Mnogi međunardni posmatrači opisali su posljednji samit EU kao "ponižavanje Grka", a najduži razgovori u istoriji Unije poništili su sve vrednosti za koje se EU nekada zalagala, navodi se u komentaru.

Prema postignutom dogovoru, Grčka bi mogla da dobije 86 milijardi evra u naredne tri godine ako sprovede neophodne restriktivne reforme.

"Nametnuta politika će uništiti grčku ekonomiju. Grčke banke delimično će propasti, a mnoge štediše izgubiće svoj novac. Politika štednje u javnom sektoru nije dala rezultate u prethodnih pet i po godina i verovatno neće funkcionisati ni sada", ocenjuje list.

U tekstu se ukazuje da će posledice ove krize po zemlje Evrozone biti dramatične i da bi panika zbog banaka u Grčkoj lako mogla da se prenese na nivo Evrope, gde se ne bi mogla kontrolisati.

Solidarnost u EU se osipa, a zemlje deluju u skladu sa svojim sebičnim interesima, navodi nemački list i ocenjuje da će pitanje izbeglica-migranata biti sledeći veliki neuspeh EU.

List navodi da su njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble preko noći transformisali EU i da ona više nije zasnovana na poverenju nego na golom strahu od jačih, a život u Uniji više ne regulišu ugovori nego zakon džungle.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/574988/Nemacki-mediji-Raspad-Evropske-unije-je-samo-pitanje-vremena

Ovakvo stanje stvari je zapravo od pocetka postojanja EU i bilo zacrtano kao ciljno. I bice jos gore. Oni koji su citali Orvela mozda misle da je to naucna fantastika, ali...

Princip je vrlo prost - definises sta zelis da postignes, napravis vestacki problem, ponudis "resenje" koje je zapravo ono sto si zeleo od pocetka da postignes, ali sada se to predstavlja javnosti kao resenje problema, mada je zapravo upravo to PROBLEM. To je, inace, nesto sto u regularnim, normalnim okolnostima ljudi ni u ludilu ne bi prihvatili. Ali u vanrednim okolnostima i panici sve prolazi, a posle... KASNO JE ZA SVEEEE....

Kontrola finansija, jedinstvena centralna banka EU, kontrola kretanja, tokova novca (kartice kojima se jednim klikom onemoguci koriscenje), ukidanje penzija, ugovori da odredjeno vreme sa obnavljanjem na 2 godine, pardon, 1 godinu, pardon, 6 meseci, pardon, 15 dana... You name it, you got it.

Ko misli da je ovo lose, da se nadjemo za 5 godina pa prodiskutujemo...

Ovakvo stanje stvari je zapravo od pocetka postojanja EU i bilo zacrtano kao ciljno. I bice jos gore. Oni koji su citali Orvela mozda misle da je to naucna fantastika, ali...

Princip je vrlo prost - definises sta zelis da postignes, napravis vestacki problem, ponudis "resenje" koje je zapravo ono sto si zeleo od pocetka da postignes, ali sada se to predstavlja javnosti kao resenje problema, mada je zapravo upravo to PROBLEM. To je, inace, nesto sto u regularnim, normalnim okolnostima ljudi ni u ludilu ne bi prihvatili. Ali u vanrednim okolnostima i panici sve prolazi, a posle... KASNO JE ZA SVEEEE....

Kontrola finansija, jedinstvena centralna banka EU, kontrola kretanja, tokova novca (kartice kojima se jednim klikom onemoguci koriscenje), ukidanje penzija, ugovori da odredjeno vreme sa obnavljanjem na 2 godine, pardon, 1 godinu, pardon, 6 meseci, pardon, 15 dana... You name it, you got it.

Ko misli da je ovo lose, da se nadjemo za 5 godina pa prodiskutujemo...

Tako je.

- - - - - - - - - -

I tako... Glas Oxi je ponižen i pogažen, raspao se kao putin na kiši.
Koja ispala za maloumnike koji simpatišu Rusiju.

Opet tebe spopao Putin :D

Ima li nek konačno spisak zahteva i uslova na koje je Cipras pristao, osim tog famoznog punjenja fonda sa 50 milijardi teškom imovinom

Ima dosta špekulacija koje se pojavluju po komentarima, evo nekih
- penzije se neće smanjivati 8 godina do 2023
- struja i lekovi za najsiromašnije za DŽ
- porez na bogate enorman 70% kao u Francuskoj (eto i njih u Rusiji)
- ostrva gube poreske privilegije
- pravoslavna crkva zadržala poresku stopu
- luke se prodaju (ili idu u taj fond)

Ima li negde zvaničnije malo a ne samo ovakva nagađanja...
Ima, ali je lista mnogo dugacka, ako me ne mrzi prevescu ono najosnovnije.
Ovih 50 milijardi i fond je i najbezazlenije, to su morali da urade i bez da im neko naredjuje.

Pa, nije ništa dobro, ali grčki narod je gramziv.

Smisao kredita je da možeš već Danas da trošiš, a ne da čekaš sutra.

Zato moraš da plaćaš tzv. cenu novca, a to je Kamata.

Greška

Gramzivi su zelenaši,

Narod je glup i slab !

- - - - - - - - - -

BES GRČKIH MEDIJA "Grčka u Aušvicu, Šojble teži holokaustu u Evropi"
Tanjug | 13. 07. 2015. - 10:14h
cat_icn_more.png
12:49h | Foto: AP | Komentara: 9

Grčki mediji, od desnih do potpuno levih, bili su retko kad tako jedinstveni kao danas, kada se njihovi komentatori u svom besu ne uzdržavaju ni od neukusnih poređenja, prenose nemački mediji.
640146_grcka-15tanjugfoto-thanassis-stavrakis_f.jpg
Prenoseći da je jedan od naslova grčke štampe "Nemačka ponovo cepa Evropu" i da su mediji ljuti zbog zahteva kreditora, politički magazin "Špigel" navodi da je desničarski grčki dnevnik "Dimokratia" imao najupadljiviji nasvlov - "Grčka u Aušvicu - Šojble teži holokaustu u Evropi".

Najprodavaniji grčki list "Ta Nea" piše o "Gordijskom čvoru" i u Napoleonovoj uniformi objavljuje fotografiju nemačkog ministra finansija Volganga Šojblea, dok levičarski dnevnik "Efsyn" ima naslov "Šojble naređuje: Potopite zemlju".

Bild am zontag: Hrvatska kao Grčka, preti joj bankrot
Tanjug | 24. 05. 2015. - 23:21h | Foto: Ilustracija | Komentara: 5

Tiražniji nemački list "Bild am zontag" ocenio je danas, pozvajući se na nedavni izveštaj Evropske komisije, da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala privredna situacija, i da toj državi, kao i Grčkoj, preti bankrot.
U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", nemački list piše da su Grčka i Hrvatska omiljene destinacije za nemačke turiste, ali da su obe države na rubu bankrota, zbog lošeg upravljanja i nesprovođenja reformi.

List se poziva na nekoliko dana staru "tajnu" analizu Evropske komisije prema kojoj se stanje privrede u Hrvatskoj dramatično pogoršalo i da u pet od osam ključnih tačaka za smanjenje deficita, hrvatska vlada nije učinila gotovo ništa.

- - - - - - - - - -

Grcku i grcki narod moze spasiti samo predsednik Putin! Ako nisi znala!

Jaguarka je zaljubljena u Putina i sanja vlažne snove ...

Drugari, sve je to OK, ali nisam dobio odgovor na pitanje.

Kako su ljudi tako glupi da ne razmisljaju sta ce da rade sutra kada spiskaju danas novac koji ni nemaju, a moraju da vrate jos i vise? Na kraju, svi su i dobili po njokalici.

Dakle, u cemu je trik?

Greška

Gramzivi su zelenaši,

Narod je glup i slab !

- - - - - - - - - -

BES GRČKIH MEDIJA "Grčka u Aušvicu, Šojble teži holokaustu u Evropi"
Tanjug | 13. 07. 2015. - 10:14h
cat_icn_more.png
12:49h | Foto: AP | Komentara: 9

Grčki mediji, od desnih do potpuno levih, bili su retko kad tako jedinstveni kao danas, kada se njihovi komentatori u svom besu ne uzdržavaju ni od neukusnih poređenja, prenose nemački mediji.
640146_grcka-15tanjugfoto-thanassis-stavrakis_f.jpg
Prenoseći da je jedan od naslova grčke štampe "Nemačka ponovo cepa Evropu" i da su mediji ljuti zbog zahteva kreditora, politički magazin "Špigel" navodi da je desničarski grčki dnevnik "Dimokratia" imao najupadljiviji nasvlov - "Grčka u Aušvicu - Šojble teži holokaustu u Evropi".

Najprodavaniji grčki list "Ta Nea" piše o "Gordijskom čvoru" i u Napoleonovoj uniformi objavljuje fotografiju nemačkog ministra finansija Volganga Šojblea, dok levičarski dnevnik "Efsyn" ima naslov "Šojble naređuje: Potopite zemlju".

Sve ovo sto su dogovorili treba usvojiti grcki parlament ali i nemacki bundestag.

Tek ce istina izaci na videlo!

Drugari, sve je to OK, ali nisam dobio odgovor na pitanje.

Kako su ljudi tako glupi da ne razmisljaju sta ce da rade sutra kada spiskaju danas novac koji ni nemaju, a moraju da vrate jos i vise? Na kraju, svi su i dobili po njokalici.

Dakle, u cemu je trik?

Kada je čovek gramziv, on ne razmišlja.

U tome je tajna bezumnog ponašanja grčkog naroda.

Kada je čovek gramziv, on ne razmišlja.

U tome je tajna bezumnog ponašanja grčkog naroda.

Hvala na odgovoru. Inace, nisam mislio samo na grcki narod, mi imamo apsolutno istu situaciju da se vlast zaduzuje i to predstavlja kao ne znam kakve uspehe. A cim potpisu ugovor, ja (i svi mi) dugujemo par procenata vise na vec postojeci dug. Ludom radovanje.

- - - - - - - - - -

Svaki dalji komentar je suvisan - tako se pomaze nekome ko je u nevolji, a ne...:

Rusija razmatra slanje energenata Grčkoj

http://www.krstarica.com/vesti/svet/rusija-razmatra-slanje-energenta-grckoj/

Hvala na odgovoru. Inace, nisam mislio samo na grcki narod, mi imamo apsolutno istu situaciju da se vlast zaduzuje i to predstavlja kao ne znam kakve uspehe. A cim potpisu ugovor, ja (i svi mi) dugujemo par procenata vise na vec postojeci dug. Ludom radovanje.

Da. Pretpostavljam da je smisao zaduživanja: Pomeranje buduće potrošnje na današnjicu.

Ljudi prosto više vole da imaju sendvič u ponedeljak nego u četvrtak.

- - - - - - - - - -

Svaki dalji komentar je suvisan - tako se pomaze nekome ko je u nevolji, a ne...:

Rusija razmatra slanje energenata Grčkoj

http://www.krstarica.com/vesti/svet/rusija-razmatra-slanje-energenta-grckoj/
Ne, Rusija pokušava da porobi svet, ali nema para.

Zato pokušava da podmiti vlade jedinim što ima, a to je plinčuga i slično.

Bild am zontag: Hrvatska kao Grčka, preti joj bankrot
Tanjug | 24. 05. 2015. - 23:21h | Foto: Ilustracija | Komentara: 5

Tiražniji nemački list "Bild am zontag" ocenio je danas, pozvajući se na nedavni izveštaj Evropske komisije, da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala privredna situacija, i da toj državi, kao i Grčkoj, preti bankrot.
U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", nemački list piše da su Grčka i Hrvatska omiljene destinacije za nemačke turiste, ali da su obe države na rubu bankrota, zbog lošeg upravljanja i nesprovođenja reformi.

List se poziva na nekoliko dana staru "tajnu" analizu Evropske komisije prema kojoj se stanje privrede u Hrvatskoj dramatično pogoršalo i da u pet od osam ključnih tačaka za smanjenje deficita, hrvatska vlada nije učinila gotovo ništa.

- - - - - - - - - -

Jaguarka je zaljubljena u Putina i sanja vlažne snove ...
Hrvatska nije u evro zoni pa njen bankrot ( evenutalni) slabo koga zanima i zato tu nema poredjenja sa Grckom.

Meni samo nije jasna jedna stvar - zasto se dobijanje kredita uvek slavi i predstavlja kao nekakav uspeh? Pa ja sad mogu da udjem u bilo koju banku i dobijem kredit. I sta onda? Udjem u banku bez para, uzmem milion dinara kredita, izadjem iz banke sa milion dinara i tog istog trenutka duzan sam MILION I DVESTA HILJADA DINARA? DVESTA HILJADA VISE NEGO PRE 5 MINUTA??? A JA TREBA DA SAM SRECAN KAO KUCE U LIFTU?!?!?! :dontunderstand:

Ista prica kod nas, ista prica u Grckoj, ista prica svuda...

Moze li neko da mi objasni ovu nebulozu? Ko je ovde lud?

Moze brt ako ces ti da iskoristis taj milion i ulozis u sebe da nesto proizvodes napravis i uvecas ga ili jos bolje izdrzavas sebe i svoju porodicu onda je to dobro za sve strane brz put od ideje do realizacij i svi sretni .al scenario je sasma drugaciji i ovde se ne ulaze u prihode vec u rashode...Problem sa svima danas je slican a to je da niko nista ne proizvodi jer se jednostavno ne isplati ...Troskovi su prevliki ...Trziste je podeljeno na velike koji hiper produkcijom i malim troskovima proizvodje iz 3zemalja dave sve one koji bi nesto pokusali ..Kapital se preusmerava na uvoz i vremenom se odliva dok ga ne nestane na kraju krajeva ...a posto nema nacina da ga zarade na neki drugi nacin jel proizvodnja ne postoji oni se zaduzuju da bi sutra opet mogli da ga daju tim koji su im posudili ..

Poslednja izmena:
Sada ću vam prezentovati razlog zbog koga se ja odlučujem na Štednju, a ne na Potrošnju.

Naime, evo šta moje kalkulacije pokazuju.

Ako Trošite, onda možete potrošiti ograničenu količinu para.

A ako Štedite, onda možete potrošiti neograničenu količinu para.

Hrvatska nije u evro zoni pa njen bankrot ( evenutalni) slabo koga zanima i zato tu nema poredjenja sa Grckom.

Bankrot svake države u EU je sad zeznuta stvar jer se novac duguje upravo EU fondovima i bankama, MMFu i ekipi itd. Banke ne dozvoljavaju svoju propast, već se uvek dofinansiravaju novcem građana koji emituje EU.
Banke i EU državnici (kao uostalom i svuda u svetu drugde) su u talu, a svoje lopovluke/glupost lome na leđima naroda jer im narod ništa ne može. MMF i ECB, kao i pojedinačne EU države su izuzetno zglajznule u ekstremne stavove posle grčke krize, tako da će tu biti ogromnih pritisaka i naravno, posledično političke nestabilnosti.

Svaka država koja bankrotira na Balkanu ima potencijal da izazove veliku nestabilnost. EU zabole za to, al' mi treba da budemo pametni, kad kažem mi mislim na balkanske narode koji su se izuzetno napalili opet jedni protiv drugih, a nema razloga za to u ovoj bedi, to je veoma pogrešna reakcija koja pogoduje samo lopovskim nestručnim političarima (kao npr Vučiću kod nas, poz za moda koji me prati po pdfu i briše šta god kažem protiv aleksa spasioca, nadam se da ti je ukusan sendvić).

M. Brkic je u svom clanku ( pescanik) objavio i one jako neprijatne uslove na koje je Grcka pristala, a koji su mnogo strasniji od samog vracanja duga.

Miša Brkić 13/07/2015 |
Trijumfalni poraz

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Stvarno ponižavajuće.

Za samo nedelju dana prodao je, što bi Srbi rekli, veru za večeru.

A nije uspeo da rasturi ni evrozonu ni Evropsku uniju, što je priželjkivalo i na šta ga je huškalo nekoliko nobelovaca i brojni (ultra)levičari koji nariču nad sudbinom novog Sizifa, koji će sada uz brdo morati da tegli mnogo veći kamen nego do pre nedelju dana.

Jednom tragedija – drugi put farsa, što bi rekao Marks a citirao Gardijan.

Umesto visoko podignutog OXI, sada se na Akropolju vijori – bela zastava.

Aleksis Cipras, premijer koji je pre šest meseci na izborima i pre deset dana na referendumu uspeo da jeftinim levičarskim trikovima i obećanjima zavede grčke građane, na kraju je sve izgubio i prihvatio mnogo teže uslove grčkih kreditora, nego one od pre desetak dana, zbog kojih je izveo narod na referendum i rekao istorijsko ”ne“ mrskim kreditorima i Evropi. Sada je na sve pristao i još ”pride” samoinicijativno dodao još težu i veću štednju da bi njegova zemlja dobila novi, treći paket kreditne pomoći i da ne bi bila izbačena iz evrozone.

Grčka je u pokušaju napada na evropske vrednosti i koncept evropskog zajedništva – trijumfalno izgubila.

Nije joj pomogla ni gromoglasna podrška Argentine, Venecuele, Kube, evropskih ekstremista (UKIP-a i Marine Le Pen), pogrešnih prijatelja ”od Vardara pa do Triglava” (dobro, ne baš od Vardara nego od Beograda) i nobelovca Pola Krugmana koji je huškao grčku vladu ”da bude spremna, ako to bude neophodno, da napusti evro jer bi za Grke napuštanje evra bilo bolje nego ostanak na mrtvoj tački kao poslednjih pet godina” i tvrdio da su “Cipras i Siriza ostvarili veliku pobedu na referendumu i ojačali sopstvenu poziciju bez obzira na to šta će uslediti. Vreme je da se dogodi to nezamislivo. U suprotnom, Grčku čekaju štednja i kriza bez kraja”.

Izbor pred Ciprasom bio je jednostavan – predaja ili napuštanje evra.

Kao političar s jakim instinktom samoodržanja, on u noći nedelje na ponedeljak nije poslušao Krugmana, nego je istakao – belu zastavu.

Tako je dodatno sludeo već sluđene grčke građane koji se sada pitaju zašto je mesec dana pravio diplomatski cirkus, psovao evropske zvaničnike, napuštao sastanke i na kraju raspisao referendum.

I šta je krajnji ishod?

Ciprasov težak poraz i poniženje.

I politički račun kojim treba da plati visoku cenu populizma. Kao što mu je proročanski poručio Pol Krugman: ”nastavak saradnje s kreditorima gotovo sigurno bi značio pad vlade Aleksisa Ciprasa”.

Ako se za njega može naći neki pozitivan poen, to je činjenica da je uspeo da spase Grčku izbacivanja iz evrozone.

Koliko će levičarski avanturizam Sirize, Ciprasa i Varufakisa koštati Grčku i njene građane?

Mnogo.

Kad je video nemački predlog o izbacivanju Grčke iz evrozone na pet godina, Cipras je urgentno poslao u Brisel pokajničku depešu u kojoj predlaže još žešću štednju od one koju su tražili kreditori – 12 milijardi evra ušteda u budžetu, četiri milijarde više nego što je prvobitno nudio i što je bila njegova ”crvena linija” koju nije želeo da pređe pre nedelju dana. Obavezao se na povećanje poreza na dohodak i PDV za restorane (na 23 odsto), hitnu reformu penzionog sistema (penzionisanje sa 67 godina i sprečavanje masovnog preranog odlaska u penziju), povećanje poreza na luksuz, uvođenje poreza na tv reklame, privatizaciju luka, elektrodistributivne mreže, aerodroma i železnice, prodaju akcija države u Telekomu, smanjenje troškova za odbranu (100 miliona evra + 200 miliona iduće godine)…

I sve to u zamenu za 53,5 milijardi evra finansijske pomoći u naredne tri godine.

I bez otpisa dugova, o čemu evropski partneri nisu hteli ni da čuju.

Ima još nešto što se zove – nematerijalni trošak.

On je ogroman.

To je izgubljeno poverenje partnera iz evrozone i Evropske unije. Retko kad su Evropljani bili tako ujedinjeni kao sada u stavu prema grčkoj krizi.

Upitan kako Grci mogu da dokažu da zaslužuju poverenje, predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum ovako je odgovorio: ”Moraće da slušaju institucije – Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond – i da pokažu svoju posvećenost sprovođenju predloga reformi”.

Evrogrupa je od Grčke zatražila novi reformski program. Suočen sa brzim pregovorima o izbacivanju iz evrozone u slučaju da odbije ponuđeno, Cipras je u noći nedelje na ponedeljak pristao na ponuđene uslove i natovario svojoj vladi na leđa još teži domaći zadatak. A parlamentu (u kome ima većinu) i svojoj partiji Siriza (koja se već podelila) gurnuo prst u (levo) oko.

Sada vlada u Atini mora da u roku od tri dana progura kroz parlament znatno teže mere (pretočene u zakone) nego što su bile one iz zadnje ponude institucija, koje su građani odbili na referendumu pre nedelju dana.

”Rekao sam da će posle referenduma za Grčku biti mnogo teže i tako je i bilo”, podsetio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, pa je želeći da ublaži Ciprasov nesumnjiv debakl dodao: ”Nema ni pobednika ni poraženih”.

Pokušaj grčke vlade, uz neviđenu kakofoniju levičarskih dušebrižnika (”demokratija je važnija od bilo kakvog monetarnog sporazuma”), da pod firmom odbrane demokratije izigra obavezu vraćanja dugova (lucidna primedba profesora Milojka Arsića: ”Dug je stariji od demokratije”) – završio se neslavno i na dobrobit dužničko-poverilačkih odnosa.

Šefovi država evrozone izdejstvovali su formiranje Fonda u koji će biti stavljena grčka imovina vredna 50 milijardi evra. Ta imovina će se prodavati, pa će se polovina dobijenog novca koristiti za otplatu duga, a ostatak će ići za dokapitalizaciju banaka i za investicije grčke vlade. Tim Fondom će upravljati grčke vlasti pod nadzorom relevantnih evropskih institucija. Jedini popust koji su kreditori dali Ciprasu je mesto gde će Fond biti formiran – u Grčkoj a ne u Luksemburgu, kako su Nemci prvobitno predlagali.

Ali, ni to nije sve.

Evropski partneri uveli su neku vrstu prinudne uprave u Grčkoj, jer je Cipras pristao na direktni nadzor rada svoje vlade pri predlaganju zakona. To znači da se ona mora na vreme konsultovati s evropskim institucijama o svim nacrtima zakona u relevatnim područjima, pre nego što se oni upute u javnu raspravu i u parlament. Te evropske institucije moraju da se saglase sa predlozima grčke vlade.

Veoma je zanimljiv i indikativan još jedan izričit zahtev čelnika država evrozone koji je Cipras morao da prihvati – da pruži čvrste garancije za punu nezavisnost grčke Agencije za statistiku.

Oni koji su bolje upućeni u grčku farsu znaće u čemu je ”kvaka” – Evropa se na nizu primera uverila kako je grčka zvanična statistika do sada lagala, odnosno lažno prikazivala (frizirala) makroekonomske podatke i dovodila u zabludu evropske partnere i kreditore.

Aleksis Cipras se, kao rasni levičar, malo preigrao, ali će na kraju ipak biti – revolucionar.

Na žalost njegovih istomišljenika iz Sirize i sveta – ne onako kako su oni zamišljali.

Pre će biti da je Cipras prihvatio sugesiju šefa grupe liberalnih stranaka u Evropskom parlamentu Gi Verhofštata koji mu je pre neki dan poručio: ”Morate zaustaviti klijentelistički sistem. Prošle nedelje postavljeno je trinaest direktora, od toga 12 iz Sirize, ulazite u zamku PASOK-a, postajete deo problema. Morate transformisati javne banke u privatne, otvoriti tržište, zaustaviti privilegije u vašoj zemlji. Privilegije vlasnika brodova, privilegije pravoslavne crkve, privilegije političkih stranaka… Vi ste jedini političar koji može zaustaviti taj sistem u Grčkoj. Morate ponuditi paket reformi. Imate izbor i on je vrlo jednostavan. Kako želite da vas pamte – kao izbornu nesreću koja je osiromašila svoj narod ili kao stvarnog revolucionarnog reformatora. Pokažite da ste istinski vođa, a ne lažni prorok”.

Verhofštat je za ovaj savet dobio masovne ovacije parlamentaraca.

Čekaju li slične ovacije Ciprasa?

Grčka levičarska farsa poslužila je i kao nauk.

Poljska premijerka Eva Kopač poručila je građanima te zemlje da nešto nauče od Grčke – kuda vode populistička obećanja političara bez pokrića i da pogledaju kako su grčki građani bili prevareni obećanjima svojih političara da mogu da se prostru preko svog gubera, jer ”će im sve to finansirati Evropa”.

Peščanik.net, 13.07.2015.

Back