Evo i grba mitropolita Sofronija 'Podgoričanina' 1710/1. godine:
Nemam predstavu Vićentijeva grba. Zamislimo samo da je polje jedinstveno i na njemu samo raški orao, i to sa 3 potkovice (u kljunu i po jedna u kandžama), te propinjué lavove na mjestu anđela. Možda ako ima crtača zainteresovanih bi se mogao naći neko tako da imamo prvi grb mitropolita Vikentija Popovića.

Ne znam koji je razlog za promjenu. Po mom mišljenju, Vikentije je uklonio lava i vratio se jednostavnijoj čisto 'raškoj' predstavi, ali očito je da su mu se lavovi previše svidjeli pa je anđele zamijenio njima. Naravno potonje je samo lupetanje, a ovoga puta nemam ideje staviti ovu promjenu u nekakvi istorijski kontekst. Moje poznavanje heraldičke problematike je vrlo oskudno, tako da bih volio da neko upućeniji se oglasi, ako ima neku ideju.
A sada i ono zanimljivije - evo grba Mitropolije poslije 1726. godine (rekonstrukcija na osnovu gravira Zaharija Orfelina iz 1757. godine, za mitropolita Pavla Nenadovića; izvorni Mojsijev grb je bio drugačiji ali sve razlike su bile, čak i one malo veće, stilske prirode i ova forma je bila u potpunosti):
Koja je to dvospratna kula? Koja se to nalazi crkva bez ikakva zvonika ili kupole? Iz kojih razloga su i oni ubačeni na mjesto 'raškoga orla'?
Zašto je došlo do
izvrtanja ocila ka unutrašnjem smjeru, iako je grb Srbije kod Vitezovića vrlo jasno sličan današnjem (što se tiče usmjerenja ocila)?
Anđeli po stranama kakvi su bili sem kod Vikentija su usvojeni; očito da je Mojsije odlučio da ipak bude tako (angeli) umjesto propinjućih lavova. E sada, kao da deluje da je odlučio da napravi i neki određeni kontinuitet sa pređašnjom heraldičkom tradicijom, pa tako i sa Sofronijem; mene ova podjela na plavo gornje polje i crveno donje upravo podsjeća na njegovu inovaciju - s tim što je u
donje, crveno, Mojsije postavio 'srpski štit' o čemu smo već obrazložili, a za
gornje, plavo, ostaje pitanje...