Грб и застава Србије

Eadi se o tome da ne postoje istorijski izvori, ne postoje dokumenta i to po cijelom Balkanu. Tako neznamo ništo o heraldičkom naslijeđu koje sigurno jeste postojalo makar po onome što je preostalo jer je bilo vezano za nebo. Svakako je mnogo toga nestalo kao posljedica ratova i unišpebnja dobara. Međutim najveći dio je jednostavno pokraden od prve mafije na Balkanu kulturocidnog pater familijas Vuka Kardžića. On je organizovao cijelu mrežu lopurda koja je pljačkala sve od starih knjiga i dokumenata do kojih su mogli doći i slala karavanima u Beč. Akcija je trajala godinama sve dok nije sve polupežano a Vuk je sve uredno prodavao svima i svakome zarad svioje lične koristi i udobnog života.

Interesantno kako ''svima'' na Balkanu smeta Vuk Karadzic od pojedinih Albanaca, Hrvata i Crnogoraca preko Obraza i Deretica pa do Milosava Samardzica ....

Вала су Црногорци познати по усмјеном преношењу предања својих ђедова на покољења!
Одувјек познати по чојству, јунаштву и епским пјесмама! Штета што се физика и математика не дају гуслати...

I po prvoj knjizi odštampanoj na latinici i 6 godina kasnije na azbuci ;)

Interesantno kako ''svima'' na Balkanu smeta Vuk Karadzic od pojedinih Albanaca, Hrvata i Crnogoraca preko Obraza i Deretica pa do Milosava Samardzica ....

Ko kaže da meni smeta Vuk, on je predvodnik nejvećeg uništenja kulturnog naslijeđa na balkanu, naravo i Srbi su jednako njegove žrtve kao i drugi, pri čemu je sve što je dao povratno ne može nadoknadit ni 1/10(EXP100.000) uništenog.

Poslednja izmena:
Neznam za grb ali značka sa zastavom se može nositi kao izraz patriotskih osjećanja u svim prilikama, naročito povodom posebnih događaja. To je tradicija od upotrebe kokardi nošenih iz istih razloga u XIX vijeku. Kao prišivka na odjeći je dozvoljena samo pripadnicim određenih organizacija, mada one imaju svoje posebne oznake. U ostalim slučajevima nebi trebalo da se koristi, mada neznam piše li to u zakonu ili ne, alično mislim da treba izaći u susret ljudima kod iskazivanja rodoljibivih osjećanja i ogranićiti tu upotrebu na određene dane.

Да ли је законом одређено, ко сме носити значку грба Србије или заставу Републике Србије на реверу сакоа или као везени пришивач грба на пуловеру?
Просто ми је невероватно да поверујем да је нешто такво регулисано код нас, када многе друге битније ствари везане за хералдику то нису.

Zapravo sam vlo skroman u optužbama. Živa je istina da stotine godina svih ratova i razaranja nijesu uništile koliku su štetu napravile ove lopuže.
ako bismo zaokružili samo na 50 karavana pokradenih knjiga i ako je u svakom karavanu bilo po 20 magaraca i ako magarac nosi 60 kg knjiga to bi bilo 60 tona knjiga, rukopisa, dokumenata... Zaboravila bi se i aleksandrijska biblioteka. nije ni čudo da smo poslije njih ostali nepismene i neznalice, slijepo crijevo Evrope, mračni ambis neznanja i nekulture.

Ma hajde daj deder pojasni ih onda (ukratko, da ne zalazimo od teme). Je li to on radio da bi se izdržavao i jeo kruha i mlijeka ili što?

Aleksandrijska biblioteka nije bila zaboravljena, već uništena (u ratu). ;-)

Грб Карловачне Митрополије.

Рад Захарија Орфелина.

544584_484270904943796_896709146_n.jpg

извор:https://www.facebook.com/photo.php?...73040432.42444.177309975639892&type=1&theater

Ali Karadžić uopšte nije bio bogat. Naprotiv, veliki dio života se jedva izdržavao.

Neznam đe je trošio pre, ali je kroz njegove ruke izgleda prošla poveća količina.

Рад Захарија Орфелина.

[/CENTER]

извор:https://www.facebook.com/photo.php?...73040432.42444.177309975639892&type=1&theater

Vrlo lijep primjer kako zaopravo trebaju izgledati šarže koje su samo simboličke slike, opisane i blazonu , a objašn jene u propratnom tekstu, ili kako lijepo reče Vujadin viokacioji.. Ona je objašnjenje simboličnog značenja koje ne mora svakom biti poznato.

Poslednja izmena:
Neznam đe je trošio pre, ali je kroz njegove ruke izgleda prošla poveća količina.

Na osnovu čega to pretpostavljaš?

FORMICE, oprosti, ali da nije to još jedna od onih glasina koje si načuo (a koje se gotovo uvijek završe kao dezinformacije)?

Evo, pogledajmo npr. na njegovu porodicu. Imao je 13-oro djece, od kojih ga je nadživjelo samo dvoje (Mina i Dimitrije). Svih ostalih jedanaestoro je pomrlo, a samo dvoje su imali sreće da požive većinu mladosti (sin Sava umro u 18. a jedna kći mu u 19. godini života). Sada možemo malo optužiti takvo vrijeme, pa i nešto sigurno svaliti i na gene - no poenta ti je, čini mi se, prilično jasna.

Ovdje od Karadžića nekakvoga tajkuna napravi! :D

Рад Захарија Орфелина.

Ко је Захарије Орфелин а ко Павле Ненадовић и кад је грб урађен и за кога? Да ли је хералдички описан? Мислим да би се требали боље заинтересовати о раду него о грбу. И овако тема скреће у дукљанско беспуће, па би можда сазнали нешто и о грбу.

Na osnovu čega to pretpostavljaš?

FORMICE, oprosti, ali da nije to još jedna od onih glasina koje si načuo (a koje se gotovo uvijek završe kao dezinformacije)?

Evo, pogledajmo npr. na njegovu porodicu. Imao je 13-oro djece, od kojih ga je nadživjelo samo dvoje (Mina i Dimitrije). Svih ostalih jedanaestoro je pomrlo, a samo dvoje su imali sreće da požive većinu mladosti (sin Sava umro u 18. a jedna kći mu u 19. godini života). Sada možemo malo optužiti takvo vrijeme, pa i nešto sigurno svaliti i na gene - no poenta ti je, čini mi se, prilično jasna.

Ovdje od Karadžića nekakvoga tajkuna napravi! :D

Hoćeš da kažeš da nije postojala lupeška bratija koja je krala knjige po balkanu i da one nijesu dolazile do Vuka u Beč?
Velika nesreća je zadesila vukovu familiju i to mi je žao.

[MAP][/MAP]Videh na temi veksikologija pa aj da reknem ovde :D Ona rekonstrukcija zastave Cara Dusana Silnog, koliko je pouzdana i ako jeste kako joj nisu ostali dosledni u Srbiji ? Jer se pozivaju na tradiciju srednjovekovnih drzava mada sam primetio da je to dosta kontradiktorno u smislu nedoslednosti...

[MAP][/MAP]Videh na temi veksikologija pa aj da reknem ovde :D Ona rekonstrukcija zastave Cara Dusana Silnog, koliko je pouzdana i ako jeste kako joj nisu ostali dosledni u Srbiji ? Jer se pozivaju na tradiciju srednjovekovnih drzava mada sam primetio da je to dosta kontradiktorno u smislu nedoslednosti...
Не следе они Душана него Вука. Него да ли ти је то лапсус, вексикологија уместо вексилологија, или ни ти нећеш да следиш елиту?

Ups, izvinjavam se. Ne znam o cemu se tacno radi oko te elite i to... Zajedno su mi K i L i cesto kad kucam sa moba pravim typos :D

Ne razumem "slede Vuka" ?

Па комунисти најпре издадоше и поделише Пољску и Краљевину Југославију са Хитлером а после се искупљују пропагандом. Него оно ми звучи логичније, вексикологија.

Па комунисти најпре издадоше и поделише Пољску и Краљевину Југославију са Хитлером а после се искупљују пропагандом. Него оно ми звучи логичније, вексикологија.

Ma... Ti diktatorski rezimi su ispricani i prepricani uzduz i popreko. Sa ove distance neutralno mogu da kazem da su i naci i komunisti u sustini isto, a imaju i iste zlocine i skoro isti metod rada.

Ali ovo za zastavu me zanima ... Inace interesantno je da se Srbija pozivala na stare drzave a ima potpuno nezamisliv sistem centralizacije bez plemstva, sa jednim kao vladarem iliti sultanom. Mislim da su oni vise bili inspirisani Turcima nego Srbima iz srednjeg veka. Mada ni Osmanlije nisu ukinuli ono sto su Srbi sami sebi posle. Takodje i ovo oko zastave...

Пљ
Ma... Ti diktatorski rezimi su ispricani i prepricani uzduz i popreko. Sa ove distance neutralno mogu da kazem da su i naci i komunisti u sustini isto, a imaju i iste zlocine i skoro isti metod rada.

Ali ovo za zastavu me zanima ... Inace interesantno je da se Srbija pozivala na stare drzave a ima potpuno nezamisliv sistem centralizacije bez plemstva, sa jednim kao vladarem iliti sultanom. Mislim da su oni vise bili inspirisani Turcima nego Srbima iz srednjeg veka. Mada ni Osmanlije nisu ukinuli ono sto su Srbi sami sebi posle. Takodje i ovo oko zastave...

Па застава као и грб и разне друге значке су системи распознавања, и као и било што друго политичари и криминалци их злоупотребљују.

Једина диктатура која је непобедива је капиталистичка диктатура.

Jer je iluzija, a iluziju ne mozes da pobedis jer je to vrtenje u krug bezveze po mislima. Upravo je i izmisljena od diktatorskih rezima.

Sta fali da imas mogucnost da ides svuda, imas koja kola zelis, kupis namirnice koliko god zelis, pricas sta hoces?! Parkovi, lepa mesta, svi nasmejsni, kulturni, cisto, red i niko te ne tera da nikog mrzis, nit juris "izdajnke" i ostale "klase" i niko te ne tera da zivis u paranoji i i mrznji...

To ti je normalna zajednica/community...

Poslednja izmena:

Pa to je i urađeno. Zapravo je grb Nemanjića crveni dvogalvi orao na metalu (srebro ili zalato sve jedno je), a Dušan je proglašenjem za cara promijenio raspored boja pa je metal na crveno, kako je i danas na grbu Srbije (srebrni dvoglavi orao na crvenom štitu). U to doba je izgleda bio čest običaj da se mijenja mjesto bojama ili čak da se mijenja sjećenje i dodaju šarže, sa nekim promjenama kod vlasnika grba (možda promjena u plemičkom rangu ili smrt roditelčja i slično)

Poslednja izmena:
Pa to je i urađeno. Zapravo je grb Nemanjića crveni dvogalvi orao na metalu (srebro ili zalato sve jedno je), a Dušan je proglašenjem za cara promijenio raspored boja pa je metal na crveno, kako je i danas na grbu Srbije (srebrni dvoglavi orao na crvenom štitu). U to doba je izgleda bio čest običaj da se mijenja mjesto bojama ili čak da se mijenja sjećenje i dodaju šarže, sa nekim promjenama kod vlasnika grba (možda promjena u plemičkom rangu ili smrt roditelčja i slično)

Прочитај то хералдички и онда реци да ли је све једно. Немањићи нису имали грба, него им се то приписује.

Back