Грб и застава Србије

на теми ''Албанци нису Илири'' нађох занимљив печат Ђурђа Кастриота Скендербега

licni pecat "Georgius Castriotu"

fuyhaq.jpg

веома занимљив печат. где се налази и у којој књизи је објављен?

ево шта нађох:

Illus. in: Gjergj Kastrioti Skenderbeu, 1468-1968. Tiranë : N. Frashëri, 1967, p. 38.
http://www.loc.gov/pictures/item/2006689625/
http://lccn.loc.gov/2003360855

3a44950_Scanderbegssealbearingthefamil.tif.jpg

још кад бисмо видели шта тамо пише о овом печату.. на којој исправи се налази и где се данас чува? и најважније, да ли је потврђена његова веродостојност?

Znaci da je nelegalno ukinuta monarhija i da su kasnije raspadom diktature samo nastale banana republike a da je i dalje legitimna monarhija... Mada sto kaze Vlajko :" Mase oblikuju svet." :D
То кажу Чернишевски и Лењин. :lol:

Јеееј... остаћу упамћен као филозоф. :lol:
Ne znam koliko je legitiman ovaj koncept ... Mozda hoce da kazu da je Beograd Srbija a da su ostali neprijatelji ?!
Колега, навијачи као навијачи на било који начин желе да изађу из анонимности.
Урадиће било шта да би се о њима причало.

Зато немојте да вас чуде графити попут: Туризам, Фашизам, Партизан...

Навијачи само желе да скрену пажњу на себе. А тврдим да су већина њих јако добри људи. :ok:

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je legitiman ovaj koncept ... Mozda hoce da kazu da je Beograd Srbija a da su ostali neprijatelji ?!

Ja mislim da ovde nema tako duboke poruke.

Jasno je da kod nas postoji kult dvoglavog orla, odnosno ljubav prema njemu. Najblaže rečeno - simpatišemo ga. Znači, imamo potrebu da ga sttavljamo tu i tamo, i da ga imamo uz sebe. :)

Osim toga, veliki grb Beograda ima dvoglavog belog orla kao nosioca štita!

E, sad, da li ne znaju za tu verziju orla na velikom grbu grada?
Ili naprotiv, znaju da je njegova upotreba krajnje restriktivna i da ne smeju da ga koriste...

Uglavnom, napravili su neku svoju verziju za potrebe navijanja.

Ja mislim da to nije nikakav problem. Jer, da se razumemo - ovo nije državni grb... Znači, u tom smislu, oni ga ne zloupotrebljavaju.
A nije ni veliki grb grada...

Браво FORMICE! :)

Ове минијатуре понекад знају да буду права мала врела информација. :)

Него, да ли си сигран да је Nissa заправо Ниш, а не рецимо Ница?

To je neka knjižurina od 600 stranica, slika se nalazi u dijelu gdje se opisuju zemlje Balkana. Nemam direktnu vezicu nego sam knjigu našao na nekom ruskom sajtu sa literaturom, mada mislim da se preko gugla moće doći direktno do BSB elektronske biblioteke. U opisu knjige rekoše da se u njoj nalaze grbovi evropskih zemalja ali se uglavnom radi o SRC i njemačkim zemljama.

Ove kule liče na katolički predeo zaista.
Ima jedan "Nicai" ispod Jedrena:
Anastasius%20wall%202.GIF

Izgleda da ga beleži i Pojtingerova karta, proverite, ja nisam
http://books.google.rs/books?id=42w...CDsQ6AEwAg#v=onepage&q=nicai jedrene&f=false

Ali to nije Iznik/Nikeja
http://www.sacred-destinations.com/turkey/nicea-iznik.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Iznik

a o drugim eventalnim "Niševima" van teritorije današnje Srbijice imam mali feljton, počev od posta 362 do 399
http://forum.krstarica.com/showthread.php/573636-Бугарска-историја/page15

Ja od te gotice ne umijem pročitati đavoljeg slova (mada je tekst štampan uspio sam odgonetnuti da je jezik latinski i ni makac dalje

Na adreswi
http://dfg-viewer.de/show/?set[image]=44&set[mets]=http%3A%2F%2Fdaten.digitale-sammlungen.de%2F~db%2Fmets%2Fbsb00034024_mets.xml&set[zoom]=default&set[debug]=0&set[double]=0&set[style]=
se može naći i usnimiti
stranica 611 i evo teksta iznad slike

pa ako ko što razumije.

на теми ''Албанци нису Илири'' нађох занимљив печат Ђурђа Кастриота Скендербега

још кад бисмо видели шта тамо пише о овом печату.. на којој исправи се налази и где се данас чува? и најважније, да ли је потврђена његова веродостојност?

meni je to sve prilično nejasno objašnjeno. Najprije Kastrioti su imali sasvim drugačiji grb crveni štit sa plavim stubom na kojem su tri srebrne kule a sa starna stuba su četiri )dvije po dvije)kandže rlove (ili kako se opisuju grifonove). Ovo gore je nešto drugo, Kastrioti jesu bili us rodstvu sa Crnojevićima čiji je ovo grb. I jedan i drugi imaju inicijale, jedan Crnojeviča sa azbučnim a ovaj sa latinskim. Dalje je tu i šestokraka zvijezda koja je iz grba Balšića. Kastriotići se po ovome priklanjaju dukljanskom i zetskom plemstvu kojemu i jesu pripadali. Taj grb im se pripisduje i u ilirskim grbovnicima. Tokom XVII i XVIII vijeka u Iatliji se javlja isti grb, vjerujem iz istih raloga kao i kod Ohmućevića da bi im bilo priznat plemićki status jer jesu bili plemstvo Dukljanske Kraljevine.

Ja mislim da ovde nema tako duboke poruke.

Jasno je da kod nas postoji kult dvoglavog orla, odnosno ljubav prema njemu. Najblaže rečeno - simpatišemo ga. Znači, imamo potrebu da ga sttavljamo tu i tamo, i da ga imamo uz sebe. :)

Osim toga, veliki grb Beograda ima dvoglavog belog orla kao nosioca štita!

E, sad, da li ne znaju za tu verziju orla na velikom grbu grada?
Ili naprotiv, znaju da je njegova upotreba krajnje restriktivna i da ne smeju da ga koriste...

Uglavnom, napravili su neku svoju verziju za potrebe navijanja.

Ja mislim da to nije nikakav problem. Jer, da se razumemo - ovo nije državni grb... Znači, u tom smislu, oni ga ne zloupotrebljavaju.
A nije ni veliki grb grada...

Da i ja mislim da je to u pitanju. Navijači su navijači i na neke stvarui ne treba obraćati previše pažnje.

Poslednja izmena:
To je neka knjižurina od 600 stranica, slika se nalazi u dijelu gdje se opisuju zemlje Balkana. Nemam direktnu vezicu nego sam knjigu našao na nekom ruskom sajtu sa literaturom, mada mislim da se preko gugla moće doći direktno do BSB elektronske biblioteke. U opisu knjige rekoše da se u njoj nalaze grbovi evropskih zemalja ali se uglavnom radi o SRC i njemačkim zemljama.

Синоћ сам ја нашао целу књигу, може се погледати овде или овде, а о самом делу можете читати на BibliOdyssey. :)

Bravo i ja sam našao jednu vezicu pa ko voli nek izvoli. Ovo je neka hronika ali su se meni sviiđeli crteži. Pregledanjem sam našao da su mnoge srteže ponavljali naročito kod istorijskih ličnostio neke po četiri puta, a kod gradova su jedan grad triput ponovili pod raznim nazivima naravno. Mene je zapravo zainteresovao dvoglavi orao na kuli kojeg sam tek kasnije primjetio.

Синоћ сам ја нашао целу књигу, може се погледати овде или овде, а о самом делу можете читати на BibliOdyssey. :)

Po tekstu i redosledu opisa, gde se Nissa opisuje posle Krakova i Lubeka, i gde se stalno pominje Šleska, nema šanse da bude Nicei ispod Jedrena.
Nysa, Neisse or Neiße, jedan od najstarijih gradova Silesie
http://en.wikipedia.org/wiki/Nysa,_Poland

Ali, onda je još veći problem otkuda na kuli dvoglavi orao:D

Poslednja izmena:
То кажу Чернишевски и Лењин. :lol:

Јеееј... остаћу упамћен као филозоф. :lol:

Колега, навијачи као навијачи на било који начин желе да изађу из анонимности.
Урадиће било шта да би се о њима причало.

Зато немојте да вас чуде графити попут: Туризам, Фашизам, Партизан...

Навијачи само желе да скрену пажњу на себе. А тврдим да су већина њих јако добри људи. :ok:

Ma jes ti mis' oni to izmislili :D Ta obzervacija je stara kolko i civilizacija :D Jos Rimljani i Grci anticki imali te anegdote i izreke ... :D Ja bi jos dodao " ... a kakve mase takvi i rezultati ". :)

-------------------------------------------------------

Nema veze sa navijacima, nego sala na konto toga sto je skromnost i pogotovu umerenost cuvena za Bg :D

Ово је одлично, штавише нашао сам Шабац (Sabatz):mrgreen:
Да, Нирнберншка хроника, ту му је и један од најранијих спомена на Западу.

Poslednja izmena:
Po tekstu i redosledu opisa, gde se Nissa opisuje posle Krakova i Lubeka, i gde se stalno pominje Šleska, nema šanse da bude Nicei ispod Jedrena.
Nysa, Neisse or Neiße, jedan od najstarijih gradova Silesie
http://en.wikipedia.org/wiki/Nysa,_Poland

Ali, onda je još veći problem otkuda na kuli dvoglavi orao:D

Može zaista biti i neki grad u Njemačkoj tamo je takođe bilo grbova sa dvoglavim orlom. Čak se kod heraldičara smatra da je dvoglavi orao u Vizantiju došao sa zapada a ne sa istoka i navode vrlo logičnu argumentaciju da se na zapadu koristio dva vijeka prije nego u Vizantiji. Po tome ispada da je dvoglavi orao preko Srbije došao u Vizantiju. Što jeste logično jer Hetita i Persijanaca i asiraca koji su ga koristili prije nekoliko milenijuma više nije bilo. E sad u Zapadnu Evropu su ga donijeli krstaši sa bliskog istoka.

Iz knjige
Le blason des armoiries auquel est monstrée la maniere de laquelle les anciens e

Na 143-oj stranici su prikazani grbovi legendarnih heroja i među Herkulom, Telamonom i Tezejom se našao grb nepoznatog junaka koji neodoljivo podsjeća na grb Srbije sa veprovo, glavom. Evo ga i grb iz kolorisanog izdanja iste knjige

Zna li neko joji je junak antičke Grčke bio iz krajeva đe je danas Srbija ( i koji je tad narod bio )? Nije nemoguće da je otud i pripisan grb Srbiji s veprovom glavom.

Poslednja izmena:
то је Хераклов грб. на штиту је Еримантски вепар- четврти од 12 задатака које је пред митског јунака ставио краљ Еуристеј. а може бити да се ради и о Калидонском вепру, чувеној звери из грчке митологијие, у чијем су лову учествовали многи славни хероји.

да ли је могуће да смо нашли одгонетку порекла грба цара Србије из Рихенталове хронике :D

Poslednja izmena:
то је Хераклов грб. на штиту је Еримантски вепар- четврти од 12 задатака које је пред митског јунака ставио краљ Еуристеј. а може бити да се ради и о Калидонском вепру, чувеној звери из грчке митологијие, у чијем су лову учествовали многи славни хероји.

да ли је могуће да смо нашли одгонетку порекла грба цара Србије из Рихенталове хронике :D

A vidi herkul ima grb onu aždaju sa nekoliko glava prije ovog grba, mada je tačno i za vepra. Ja bih rekao da je to to :neutral: A đe mu dođe Kalidonija? Na Vikipediji vele da je to Škotska (mada je u pitanju Kaledonija rimljana)

Па чекајте бре људи. Ко је Србин? Ахил или Херкул? :think:

ni jedean ni drugi ili i jedan i drugi, kako ti se sviđa, ali oba morađ objsniti zbog čega tako misliš.;)

Poslednja izmena:
A vidi herkul ima grb onu aždaju sa nekoliko glava prije ovog grba, mada je tačno i za vepra. Ja bih rekao da je to to :neutral: A đe mu dođe Kalidonija? Na Vikipediji vele da je to Škotska (mada je u pitanju Kaledonija rimljana)
Вероватно негде у Аетолији, северно од коринтског залива.
.
Aetolia_map.jpg

Калидонски вепар је митолошки симбол сила подземља, хаоса и неукроћене природе. зато лов на њега представља увођење реда у хаос, светлости у таму, прелазак из дивљаштва у утврђен поредак- који су у основи цивилизације. зато је на штиту приказан побеђен- са устрељеним чељустима.

као трофеј, симболички је пандан златном руну из приче о Аргонаутима.

Poslednja izmena:
Влајкец, ко је свом другару говорио да треба прво читати књижевне класике па тек онда социологе и философе?
Шта после Карамазових?

ni jedean ni drugi ili i jedan i drugi, kako ti se sviđa, ali oba morađ objsniti zbog čega tako misliš.;)
Па Деретић каже...
Калидонски вепар је митолошки симбол сила подземља, хаоса и неукроћене природе. зато лов на њега представља увођење реда у хаос, светлости у таму, прелазак из дивљаштва у утврђен поредак- који су у основи цивилизације. зато је на штиту приказан побеђен- са устрељеним чељустима.

Онда Србија за беџ да усвоји неукроћеног вепра. Пошто овде хаос влада.

Онда Србија за беџ да усвоји неукроћеног вепра. Пошто овде хаос влада.

овде се сасвим сигурно ради о приписаном грбу, али он је од прве половине 15. века пронашао пут и једно време у европској хералдици био широко прихваћен као грб Србије. међутим, остала је енигма шта тај грб уистину представља. указивање на лов као омиљену забаву племства или на српске шуме богате дивљачју није могла да објасни дубљу симболику, којој су херолди били склони. митолошка бића су била њихова неисцрпна инспирација, јер шарже никад нису само баналне асоцијације. зато сам спреман да поверујем да је Рихентал био надахнут управо причом о Калидонском вепру кад је цртао онај познати грб у својој Хроници Сабора у Констанци.

Значи до устрељеног вепра као грба Србије смо дошли преко додељеног грба Трибалији који потиче из Грчке митологије.:D

Значи до устрељеног вепра као грба Србије смо дошли преко додељеног грба Трибалији који потиче из Грчке митологије.:D

колико се сећам Рихентал је изнад цртежа написао ''грб цара Србије'', што значи да је од самог почетка приписан Србији, а не некој античкој Трибалији. с обизром да се у византијским изворима Срби често називају и Трибалима (јер су њихови писци имали обичај да народима дају имена античких становника тих области), могуће да је каснија конфузија настала управо из тог разлога.

иначе, приписани грбови су редовно инспирисани или митолошким ликовима или библијским причама.

Back