Грб и застава Србије

Jel stvarno čovek heraldičar ili šta ? Nisam baš čuo za to ime koliko skromno znam ...

Pa nisi mogao da čuješ nikako jer mu to nije ime i prezime nego alijas...

I čovek ne kaže za sebe da je heraldičar; to mu nije struka, nego uživa radeći sa svoju dušu pomalo.

A ja mislim da ako propadne u svom pozivu, daleko bilo, može slobodno da postane heraldičar ;)

Pa nisi mogao da čuješ nikako jer mu to nije ime i prezime nego alijas...

I čovek ne kaže za sebe da je heraldičar; to mu nije struka, nego uživa radeći sa svoju dušu pomalo.

A ja mislim da ako propadne u svom pozivu, daleko bilo, može slobodno da postane heraldičar ;)

Pa to te pitam, da jeste profesionalan čuo bih sigurno pošto se i sam oko heraldike tu muvam ...

Ово јесте ван теме али нисам најбоље разумео... шта буди непријатне асоцијације? Сребрни орао, лав или нешто треће?

Знам да су Италијани подржали квислиншку црвену заставу са орлом као знамен Црне Горе...

Trobojna zastav budi neprijatne asocijacije na nestanak crnogorske države, naroda i nacije jer iako je nekoliko godina ranije usvojena trobojna zastava jednakog rasporeda boja kao u zastavi Srbije to Crnoj Gori nije pomoglo da poslije rata ne bude okupirana i poništena kao država (iako je objavila rat silama osovine što Srbije, na primjer, nije uradila) da se pod tom zastavom učine stravični zločini po Crnoj Gori, da ona bude uzrok raskola u drugom ratu i tako sve do danas i dalje da bude uzrok raskola. Meni nema grđeg simola od te tri boje

Italijani su podržali trobojnu zastavu.

Poslednja izmena:
Radi se o crvenoj, plavoj i bijeloj u tom raspoerdu odozgo na dolje. Ta zastava je uzrok stravičnoh stvari koje su se dešavale po Crnoj Gori. Iskreno rečeno ne kažem da ona nije dio tradicije Crne gore kao države i sve je to u redu ali kad god je ona bila nama je pucalo po leđima.

A, ok. Ne znam za to, ali meni se ovako lično ne svidja ta kombinacija i uopšte cela ideja zastave i uvek mi je bila odbojna ... od malena.To je kao zastava Srbije jel tako ?

Poslednja izmena:
Trobojna zastav budi neprijatne asocijacije na nestanak crnogorske države, naroda i nacije jer iako je nekoliko godina ranije usvojena trobojna zastava jednakog rasporeda boja kao u zastavi Srbije to Crnoj Gori nije pomoglo da poslije rata ne bude okupirana i poništena kao država (iako je objavila rat silama osovine što Srbije, na primjer, nije uradila) da se pod tom zastavom učine stravični zločini po Crnoj Gori, da ona bude uzrok raskola u drugom ratu i tako sve do danas i dalje da bude uzrok raskola. Meni nema grđeg simola od te tri boje

Italijani su podržali trobojnu zastavu.
Хвала на одговору!

Мало је релативно то неколико година раније, али да не улазимо у расправу, видим да су прорадиле емоције... није ми намера да иритирам.

Но, Глас Црногорца/ La Voce del Montenegro/ је у издању од 13. јуна 1941. уз саопштење о формирању НДЦГ пренео и да је усвојена нова застава Црне Горе - црвена са двоглавим орлом који на грудима носи штит са лавом... тако да су Италијани, барем у почетку, свакако подржали ову изведбу, не тробојку.

Jesam. Šta je to Tuborg?

Ma ona "žurka" što krši sve zakone o zvuku i kvalitetu organizacije :D I jedina od par ne tursko-arapsko-šiptarski folklorno obojenih manifestacija koja je dozvoljena u Jgd pošto Palma brani sve ostale, al ove zbog neke usluge nekome kao prolazi :D

Inače skoro sam gledao za grb Jagodine i on je heraldički pravilan, baš sam hteo da proverim ... Pošto većina mesta po Srbiji ima i dalje komunističke simbole ili neke tako stvari...

Ma ona "žurka" što krši sve zakone o zvuku i kvalitetu organizacije :D I jedina od par ne tursko-arapsko-šiptarski folklorno obojenih manifestacija koja je dozvoljena u Jgd pošto Palma brani sve ostale, al ove zbog neke usluge nekome kao prolazi :D

Inače skoro sam gledao za grb Jagodine i on je heraldički pravilan, baš sam hteo da proverim ... Pošto većina mesta po Srbiji ima i dalje komunističke simbole ili neke tako stvari...

E, ne znam. Slabo sam na žurkama...

Obično je ujutru liturgija, pa ne mogu sve da postignem; a jasno je šta je bitnije. :)
A i to dođe kao nekakva žurka. Jeste da je prosek starosti prisutnih mnoooogo viši nego uveče, ali muzika nije tako loša ;)
Bitno da nemaš posttraumatski period ceo dan zbog nesnosne jačine ozvučenja :D

Da, dobar je jagodinski grb i to u sva tri nivoa.

veliki-1.png

Prava šteta što gradska uprava koristi samo srednji nivo. I baš nije u redu što taj srednji nivo koji treba da koriste gradske institucije stave na kamion za odnošenje smeća! :(

jagodina-grb-srednji-1.png

grb-zlatotisk-1.jpg

Treba da se zna da za takve prilike postoji osnovni grb. On može da se koristi i od strane građana...

osnovni-1.png

Poslednja izmena:
- избрисано -

A ti si sveštenik ? Ja sam se skoro obrukao kod jednog :D Bilo jutro i nisam znao da će da dodje i da treba uopšte da dodje pop ujutru ... I oko 11 am lupe vrata , valjda mu se omakla ili šta i udare onako, a ja pošto mi tu žive rodjaci u komšiluku i često neko ulazi i izlazi mislio sam da brat ili sestra i tako i viknem iz kreveta : " Ne lupaj bre, budalo !!! " :D Pošto me probudilo onako odjednom a kasno sam lego'. I posle sidjem i vidim stoji ono voda i bosiljak i krst etc. I skontam da bio pop :D LOL

Nego nije mi jasno nešto ... Jel je grb Srbije napravljen po uzoru na grb Karadjordjevića ili obratno ?

Poslednja izmena od moderatora:
A, ok. Ne znam za to, ali meni se ovako lično ne svidja ta kombinacija i uopšte cela ideja zastave i uvek mi je bila odbojna ... od malena.To je kao zastava Srbije jel tako ?

Zastava je stari simbol koji ljudska vrsta koristi hiljadama godina.Uglavnom je korišćena kao razlikovni znak i kao signal u vojnim jedinicama đe je pomagala najprije samim borcima da znaju đe je glavnina jedinice i komanda a vođama da procjene odvijanje bitke da znaju raspored jedinica i procjene njihove pokreta. Standarde su u početku koristili vladari a kasije i visoko plemstvo. Kroz cijeli srednji vijek u uotreb su standadi vladara i plemstva odnosno grbovni baneri koji su predstavljali ličnost i ostalih zastva na kojima su se nalazili heraldiči elementi zapovjednika a predstavljale su jedinice i podjele u okviru jedinica. Tek sa razvojem kolonijalizma se razvijaju pomorske zastave a nastankom nacionalnih država počinju se koristiti i nacionalne zastave koje više nemaju samo vojnu ulogu već označavaju vršioce vlasti i građanstvo neke zemlje.i tako 60-ih godina XX vijeka dolazi do potpunog razvoja zastav po vrstama i upotrijebi kako danas srećemo. Zastave jesu vrlo značajni simboli, možda i značajniji nego li im pridajemo značaj.

Хвала на одговору!

Мало је релативно то неколико година раније, али да не улазимо у расправу, видим да су прорадиле емоције... није ми намера да иритирам.

Но, Глас Црногорца/ La Voce del Montenegro/ је у издању од 13. јуна 1941. уз саопштење о формирању НДЦГ пренео и да је усвојена нова застава Црне Горе - црвена са двоглавим орлом који на грудима носи штит са лавом... тако да су Италијани, барем у почетку, свакако подржали ову изведбу, не тробојку.

Dobro emocije se ne mogu isključiti mada ih valja držati pod kontrolu.
Da radi se o državnoj zastavi Tad je postojala i narodna koja je bila svojevrsni negativ italijanske zelena-crvena-crna a na Cetinju je istaknuta zadnja zvanična crnogorska zastava.

Ma to poremećen narod :D Oko 85% su debili , kao i u celoj Srbiji na generalnom nivou :D

A ti si sveštenik ? Ja sam se skoro obrukao kod jednog :D Bilo jutro i nisam znao da će da dodje i da treba uopšte da dodje pop ujutru ... I oko 11 am lupe vrata , valjda mu se omakla ili šta i udare onako, a ja pošto mi tu žive rodjaci u komšiluku i često neko ulazi i izlazi mislio sam da brat ili sestra i tako i viknem iz kreveta : " Ne lupaj bre, budalo !!! " :D Pošto me probudilo onako odjednom a kasno sam lego'. I posle sidjem i vidim stoji ono voda i bosiljak i krst etc. I skontam da bio pop :D LOL

Nego nije mi jasno nešto ... Jel je grb Srbije napravljen po uzoru na grb Karadjordjevića ili obratno ?

Ne, nisam sveštenik.

Ma dešava se - znaju oni rano da banu ;)

Grb Srbije je miks i praktično sadrži dva štita. Jedna celina je srebrni krst sa ognjilima (slovima) a druga je srebrni dvoglavi orao. Oba štita su crvene boje.

O poreklu ovih elemenata upravo i raspravljamo ovde - to si sigurno shvatio čitajući celu temu.

Jedno je sigurno, da su do nas i u vezu sa nama obe ove celine došle u Srednjem veku. Izgleda pod jakim uticajem istočno-romejskog dvora na naše vladare...
Ustvari, dvoglavi orao svakako, za krst i ocila nema pravih dokaza. Moguće da su nas tek kasnije povezali sa ovim elementima, ali ponovo zbog veze sa Istočno-romejskim carstvom...

Back