- Poruka
- 30.490
Problem je štonijesmo sigurni radi li se o slovima. Kad je Žefarević u svojoj stematografiji opisivao grb Srbije on pominje slova i od tad dolazi do zabune. Zapravo ne postoji nikakva prepreka sa se u enkom gru nađe bilo koji predmet vještački ili prirodni, bilo koja kosmička ili nebeska pojava, ili bilo koje stvorenje ili izmišljeno biće kao šarža. Međutim kad se nekom dodjeljuje grb onda se i opisuje njegovo simbolično značenje. Na žalost ta značenja su davno izgubljena tako da jniko ne zna što je konstruktor grba zaista mislio kod konstruisanja grba. Čak je vrlo nepouzdano tumačenje slova B u grbu Vizantije. Kasnije krajem XIX i početkom XX vijeka postalo je vrlo popularno tumačenje ognjila u grbu kao slova i smišljanje slogana pri tome "Samo sloga Srbina spšava" ili "Sveti Sava srpska slava" i slično. Neđe sam pročitao desetak tih tumačenja koja su bila neka manje neka više uspješna. Ali to govori da je tumačenje tih znakova kao slova novijeg datuma, i da još sa sigurnošću ne možemo biti isključivi kad kažemo u pitanju je ognjilo ili u pitanju je slovo. U međuvremenu se treba pridržavati zakona.
Na to sam i mislio kada sam postavio pitanje,jer me zanima znacenje stvari na grbu,njegov blazon bar priblizan.Da li ce na njemu da bude roda ili orao,slovo ili upaljac potpuno je nebitno.I ja sam citao neka tumacenja koja kazu da su to slova,i objasnjavaju da su i ranije to bila slova,ali su ih zapadni heraldicali nazivali ocilima ili kresivima jer kod njih nije bilo rasireno stavljanje slova u grbove,bez obzira sto je heraldika tamo i nastala,zato sam i postavio pitanje.