Грб и застава Црне Горе

Znači izgleda da su ga ipak koristili, te da je on ipak sa pravom pripisan Balšićima ilirskim grbovnicama.
1420. i 1414. su Balšići još živi i još vladaju Crnom Gorom.
Takođe, onda Ispad da priča da im je zvijezda pripisana miješanjem sa napuljskom porodicom De Balzo, koja je porijeklom od francuske porodice De Baux, u ilirskim grbovnicama ne pije vodu.
Postoji i neka teorija da su Balšići upravo od ove porodice iz Provansa (jug Francuske), koja se zasniva na tome da su oni dovedeni sa Jelenom Anžujskom, koja je bila iz Provansa. A ta teorija se zasniva na tome što je prvi pomen Balšića upravo kod Jelene, jer je Mate Balšić bio njen delegat početkom 14.vijeka čini mi se.

Zastave muzej Kralja Nikole 85.jpg

Uvek mi bile zanimljive parade JNA kada bi nakon zastave SFRJ isle zastave republika pa tako dve istovetne trobojke SR Crne Gore i SR Srbije jedna do druge. Simptomaticno da CG i Srbija nikada pre i posle nisu imale identicne zastave nego u vreme komunista koji se pljuju da su rasrbili Crnu Goru i Crnogorce.

Mislim da bi Srbi i prosrpski Crnogorci radije izabrali onu gore trobojku sa "pravom" plavom bojom pa cak i sadasnju zastavu umesto te sa "plavetnom" bojom nevezano bio orao zuti ili beli. To prosto ne mogu svariti cini se otkad se prvi put plavetna kombinacija pojavila na zastavi 1993 godine.
Mislim da bi prosrpski Crnogorci radije htjeli plavetnu trobojke sa bijelim orlom.
Srbi bi radije htjeli običnu trobojku sa zlatnim orlom, tu si u pravu.
Ali ja sam govorio striktno o estetici. Samo sam rekao da zlatni orao bolje ide sa trobojkom koja uključuje plavetnu boju, nego sa običnom trobojkom.
A i ja ospice dobijam od ove plavetne zastave.

Mislim da bi prosrpski Crnogorci radije htjeli plavetnu trobojke sa bijelim orlom.
Srbi bi radije htjeli običnu trobojku sa zlatnim orlom, tu si u pravu.
Ali ja sam govorio striktno o estetici. Samo sam rekao da zlatni orao bolje ide sa trobojkom koja uključuje plavetnu boju, nego sa običnom trobojkom.
A i ja ospice dobijam od ove plavetne zastave.
Ne izgleda lose po meni" plavetna" kombinacija, daje neki smek i posebnost. Bolje izgleda od zastave iz 93 i ako se trobojka ikad vrati cenim da ce biti ova ili slicna varijanta. Eventualno gore postavljena varijanta sa zutim grbom i sa tamno plavom bojom.

1724546969151.png

Ne izgleda lose po meni" plavetna" kombinacija, daje neki smek i posebnost. Bolje izgleda od zastave iz 93 i ako se trobojka ikad vrati cenim da ce biti ova ili slicna varijanta. Eventualno gore postavljena varijanta sa zutim grbom i sa tamno plavom bojom.

Pogledajte prilog 1598429
Ta zastava je bila baš nagrdna. Ne znam šta im je bilo kada su usvojili onakve dimenzije.
A i grb je bio užasan, prečudan.
Ova kombinacija je mnogo ljepša. Bijeli grb je uvijek ljepši od zlatnog. Samo sam rekao da bi zlatni bolje išao na ovakvu trobojku, nego na običnu plavu.

Navodno se pominje i zvijezda kao grb:
Grb Balšića sa višekrakom zvijezdom prvi put je objavljen u čuvenom Rihentalovom zborniku (1420) sa Opšteg crkvenog sabora u Konstanci (1414)
не, у Рихенталовој Хроници нема Балшића. истина, тамо се појављује "грб Цара Србије" (глава вепра устрељена кроз чељусти), за који је Александар Соловјев изнео претпоставку да се уствари ради о грбу Балшића, погрешно преписаном и погрешно приписаном. тај ће се грб касније, преко немачке хералдике, вратити у Србију као грб Хабзбуршке Краљевине Србије. ено га и данас на Капији Карла VI у београдском Доњем граду.

што се тиче Балшића, на основу мноштва сачуваних извора, знамо да су имали пун (целовит) грб, на коме је вучја глава (и на штиту и у крести). то је једини грб који су користили.

грб са сребрном звездом на црвеном пољу штита, је грб чувене и врло моћне француске племићке куће господара од Боа- де Бо (француски: de Baux, латински: de Baucio) из Провансе. млађа гране те куће је, са Шарлом/Карлом I Анжујским прешла у Напуљ. тамо су стекли поседе и високе титуле, а своје име (и грб) учинили познатим у целој Напуљској Краљевини. у италијанском облику њихово породично име пише се del Balzo (дел Балцо) па их је састављач Илирског грбовника, у другој половини 16. века, грешком довео у везу са зетским Балшићима, јер је мислио да се ради о истом роду. сами Балшићи никад се нису позивали на сродство са напуљским Балцима, нити су користили њихов грб. дакле, у питању је грешка из каснијих времена.

не, у Рихенталовој Хроници нема Балшића. истина, тамо се појављује "грб Цара Србије" (глава вепра устрељена кроз чељусти), за који је Александар Соловјев изнео претпоставку да се уствари ради о грбу Балшића, погрешно преписаном и погрешно приписаном. тај ће се грб касније, преко немачке хералдике, вратити у Србију као грб Хабзбуршке Краљевине Србије. ено га и данас на Капији Карла VI у београдском Доњем граду.

што се тиче Балшића, на основу мноштва сачуваних извора, знамо да су имали пун (целовит) грб, на коме је вучја глава (и на штиту и у крести). то је једини грб који су користили.

грб са сребрном звездом на црвеном пољу штита, је грб чувене и врло моћне француске племићке куће господара од Боа- де Бо (француски: de Baux, латински: de Baucio) из Провансе. млађа гране те куће је, са Шарлом/Карлом I Анжујским прешла у Напуљ. тамо су стекли поседе и високе титуле, а своје име (и грб) учинили познатим у целој Напуљској Краљевини. у италијанском облику њихово породично име пише се del Balzo (дел Балцо) па их је састављач Илирског грбовника, у другој половини 16. века, грешком довео у везу са зетским Балшићима, јер је мислио да се ради о истом роду. сами Балшићи никад се нису позивали на сродство са напуљским Балцима, нити су користили њихов грб. дакле, у питању је грешка из каснијих времена.
Da, jasno je da je došlo do miješanja Balšića sa porodicom De Baux i njenim jtalijanskim ogrankom De Balzo.

Back