Границе Душановог царства

Мени је увек будило дилему једно питање у вези са доласком на престо Јована Александра бугарског цара. Зашто наши историчари избегавају да ту цитирају Нићифора Григору, јер Григора хронолошки ређа след догађаја након Битке код Велбужда онако како се не уклапа у наратив који нам сервира службена историографија. Но, да видимо прво шта нам кажу наши историчари:

Прича службене историографије иде отприлике: након победе на Велбужду, Бугари су поражени нудили круну Дечанском, али је он великодушно одбија и задовољава се довођењем на бугарски престо своје сестре и сестрића. То је био основни разлог побуне великаша, јер су вероватно се осетили ускраћенима за нове територије и ратни плен. Настаје сукоб у који великаши увлаче и Душана и Душан тада креће против оца и свргава га са власти. Ове немире у Србији, искоришћавају Бугари, који су тренутно слабост Србије и заокупљеност династичким борбама, искористили како би се ослободили српског јарма, такорећи и долази до збацивања царице Ане и њеног сина и на престо долази Јован Александар потпуно непознати Бугарин из народа кога слободна Бугарска поставља за новог владара. Душан се нашао у небраном грожђу, преврат у Бугарској га је затекао, тако да није знао шта ће даље, тј. да ли да опет ратује, или не, па је на пречац одлучио се на соломонско решење, ма ајде ја да оженим сестру од новог цара и мирна Бачка. Према званичној нашој историографији Јован Стефан Асен се није одржао на трновском престолу ни осам месеци, а Александар је дошао на престо 1331. године.

Међутим,код Григоре (Grigor. lib. IX ch. 12), наилазимо на податак да је Душан ударио на оца, свргао га са власти и затворио у тамницу, где је по њему он тамо и задављен. Интересантно је да Бугари све то време мирују и ћуте, а имали су прилике да дигну побуну, не знамо зашто нису? Затим се Душан крунише за краља у Сврчину на Малу Госпојину 8. (21) септембра 1331. године. Након крунисања Душан је подигао војску и напао на ромејске територије, преотевши од цара Андроника неке области око реке Струме, као и сам град Струмицу. Ово је била најбоља прилика Бугарима да се дигну и да збаце "српску марионету" како Славен каже, али очигледно нису се дигли, не знамо зашто? Душан постаје најјачи и учврђује своју власт, Бугари ћуте!

У следећем 13. поглављу Григора каже, наредне године! чувши цар Андроник за немире у Бугарској да се воде нборбе око престола између царице Ане и њених сродника, сакупи војску и уђе у Бугарску и заузме градове од реке Тунџе до Црног мора и то: Јамбол, Росокастрон, Ктенију, Ајтос, Анхијал и Месемврију. Дакле тек су немири у Бугарској, нема ни говора о било каквом преврату, а те немире искоришћава цар Андроник да би отео Бугарима неке територије. Тек тада након дуготрајне борбе ступи на престо двојуродни брат Михаилов Александар који покупи војску од Скита, татар и поврати одузете градове.

Овде морамо застати ради анализе. У то време према тзв. византијском, али и српском рачунању времена Нова година је почињала првог септембра, а не првог јануара. Па према томе, Душан се крунисао на Малу Госпојину на почетку 1331. године, по њиховом рачунању времена, а 1330. по нашем садашњем рачунању. Када Григора каже "наредне године" да су били немири у Бугарској, оне не мисли на јануар, већ за пуних дванаест месеци, тек онај тамо наредни спетембар, када се дешавају немири у Бугарској и рат са Ромејима. А ако имамо доказе да је веће дубровачко донело одлуку још у марту 1332. године да пошаље посланство на Душанову свадбу, одатле излази да се Душан најпре венчао са Јеленом, па је тек онда Александар дошао на престо. Дакле, није Душан оженио сестру бугарског цара, већ је свога готовог шурака поставио на престо! И није Александар дошао на престо 1331. године, већ 1332. године. Такође, Јован Стефан Асен се одржао на престолу трновском минумум годину и по дана, а не осам месеци како ови наши тврде.

На конто ове моје горе цитиране објаве, послушајте Радића 27 минут. Зашто Радић потенцира да је Душан оженио сестру "актуелног" бугарског цара, да ли је то толико битно?! Очигледно га "жуља" Григора.

"Pre nego što je započeti pripovest o tome kako su Turci pokorili Srbe i Bugare, Halkokondil kaže kako je Mihailo, vladar Miza, vladao oblalašću između južne obale Dunava i Crnog mora sa prestonicom u Trnovu. On je u prošlosti postao Stefanov, odnosno Dušanov, vazal", iz "Maja Nikolic - PSEUDO-SFRANCIS O SRPSKIM ZEMLJAMA". @Q. in perpetuum hibernum ovo actually ima nekih izvora koji kazu da su Bugari bili Dusanovi vazali? :O Uvek sam mislio da sam to samonasi savremeni tripovu :)

"Pre nego što je započeti pripovest o tome kako su Turci pokorili Srbe i Bugare, Halkokondil kaže kako je Mihailo, vladar Miza, vladao oblalašću između južne obale Dunava i Crnog mora sa prestonicom u Trnovu. On je u prošlosti postao Stefanov, odnosno Dušanov, vazal", iz "Maja Nikolic - PSEUDO-SFRANCIS O SRPSKIM ZEMLJAMA". @Q. in perpetuum hibernum ovo actually ima nekih izvora koji kazu da su Bugari bili Dusanovi vazali? :O Uvek sam mislio da sam to samonasi savremeni tripovu :)
Михаило Шишманић је био Милутинов вазал и владао је територијом отприлике о Велике Мораве до Никопоља у Бугарској и столовао је у Видину. Дотле се протезала Милутинова власт. С тим што је уз Милутиново заузимање и утицај од бугарског (трновског) цара добио титулу деспота Бугарске. Сада, ту се поставља питање: зашто би цар једне земље (Бугарске), дао титулу деспота вазалу једне области која је под суверенитетом неке друге суседне земље (Србије), када већ нема под контролом његове територије (Видин). Одговор се намеће сам: Милутин има под својим суверенитетом и Трновску Бугарску, односно и то је његова вазална територија, или је барем под у некој врсти персоналне уније. То потврђује и Архиепископ Данило када каже (додуше имплицитно), да су Михаила подизали као нејаког (другим речима, најпре Милутин, а после и Дечански су му помогли да се попне на трновски престо). Касније, када се прогласио за цара у Трнову 1323. године, он ће онда Видинску област припојити Бугарској, а 1324. године ће отерати своју досадашњу жену и оженити се сестром Андроника Млађег Теодором и склопити савез са Ромејима против Србије и Дечанског. Након Битке код Велбужда 1330. године, Дечански и Душан ће повратити Старо Браничево (до Никопоља). Остало знате....

Treba videti šta piše kod Halkokindila, ali odmah valja primetiti da tu imamo neke probleme. Mihailo, car od 1323. do 1330. godine, upravo je onaj koji je poražen u Bici kod Velbužda, još pre nego što je Dušan i došao na vlast.

Rano XIV stoleće najraniji je period o kojem nam Halkokondil svedoči i, shodno tome, sadrži i dosta grešaka.

Treba videti šta piše kod Halkokindila, ali odmah valja primetiti da tu imamo neke probleme. Mihailo, car od 1323. do 1330. godine, upravo je onaj koji je poražen u Bici kod Velbužda, još pre nego što je Dušan i došao na vlast.

Rano XIV stoleće najraniji je period o kojem nam Halkokondil svedoči i, shodno tome, sadrži i dosta grešaka.
Па онда ако каже Стефанов, можда не мисли на Душана. Сви су Стефани!

Da primetio sam taj mali problemcic (namerni pleonazam). :)

Драги пријатељи,

ове 2023. (7531) године, православни Васкрс се прославља 16. априла, исто као и 1346. године, када је у Скопљу Душан примио царску круну!

Ово је српски јубилеј који мора да се прослави, достојно!

Ако неко од вас има дилему да ли је Босна била у Душановом царству, нека се за одговор на то питање обрати Твртку.

Ево шта Твртко каже у повељи Дубровчанима: “и удостојен бих вијенца и части и скиптра царскога мојих родитеља светих ранијих господара српских краљева и царева, да слиједећи животу њихову и правилима царским све недостатке исправљам и управљам земљама Богом дарованог ми краљевства.”

Дакле континуитет немањићке државе у Твртковом краљевству се не стиче у личности Твртка, како то већина нас мисли (у чињеници да је он био потомак Немањића), већ управо у тим територијама на којима Твртко влада (и то свим).

Другим речима Твртко не уједињује “Србију и Босну”, како желе да бам наметну псеудо-историчари и пропагатори босанштине, већ од остатака Душановог царства покушава делимично да обнови његове границе барем на западним странама. Не постоји ниједан педаљ земље који је Твртко освојио, а да га Душан пре тога није већ држао!

То је поента.

Ако неко од вас има дилему да ли је Босна била у Душановом царству, нека се за одговор на то питање обрати Твртку.

Ево шта Твртко каже у повељи Дубровчанима: “и удостојен бих вијенца и части и скиптра царскога мојих родитеља светих ранијих господара српских краљева и царева, да слиједећи животу њихову и правилима царским све недостатке исправљам и управљам земљама Богом дарованог ми краљевства.”

Дакле континуитет немањићке државе у Твртковом краљевству се не стиче у личности Твртка, како то већина нас мисли (у чињеници да је он био потомак Немањића), већ управо у тим територијама на којима Твртко влада (и то свим).

Другим речима Твртко не уједињује “Србију и Босну”, како желе да бам наметну псеудо-историчари и пропагатори босанштине, већ од остатака Душановог царства покушава делимично да обнови његове границе барем на западним странама. Не постоји ниједан педаљ земље који је Твртко освојио, а да га Душан пре тога није већ држао!

То је поента.

Ne možeš da izmišljaš celu priču na osnovu jedne rečenice, iz koje se doslovno uopšte ni ne vidi to što tvrdiš.

Poslednja izmena:

То је поента.
Могу! Код Твртка има тако тога лепо реченог, само када га пажљиво читаш, што узгред нико није радио, па ни ја, нађеш одговор на сва питања: и шта је био по вероисповести и где се крунисао и много тога још!

Могу! Код Твртка има тако тога лепо реченог, само када га пажљиво читаш, што узгред нико није радио, па ни ја, нађеш одговор ма сва питања: и шта је био по вероисповести и где се крунисао и много тога још!

Ako doslovno niko nije učinio, uključujući i tebe, odakle izvlačiš te informacije, s obzirom da ih ne uzimaš od samog Tvrtka?

I kakve ima veze Tvrtkova veroispovest sa pitanjem da li je Dušan uspešno porazio njegovog strica?

Ako doslovno niko nije učinio, uključujući i tebe, odakle izvlačiš te informacije, s obzirom da ih ne uzimaš od samog Tvrtka?

I kakve ima veze Tvrtkova veroispovest sa pitanjem da li je Dušan uspešno porazio njegovog strica?
Не ја само кажем да код Твртка можеш наћи одговоре на многа питања.

На конто ове моје горе цитиране објаве, послушајте Радића 27 минут. Зашто Радић потенцира да је Душан оженио сестру "актуелног" бугарског цара, да ли је то толико битно?! Очигледно га "жуља" Григора.

Zato što želi da kaže da nije reč o bivšem ili budućem caru, već onom ko je tada bio na toj poziciji. To je značenje reči aktuelno u srpskom jeziku.

Теби не вреди ни авион Боинг да пролети. Читај горе пажљиво, све сам написао.
1677330230215.png

Теби не вреди ни авион Боинг да пролети. Читај горе пажљиво, све сам написао.
Нећу ти имаш везе са Ватиканом, јавићеш језуитском папи, да уништи архиве.

Хоћеш да разговараш са мном о траговима древних Срба у Индији, а онда кажеш да и Бугари имају право на део колача ако се Македонија буде делила.

Иди шегачи се са неким другим!

Нећу ти имаш везе са Ватиканом, јавићеш језуитском папи, да уништи архиве.

Хоћеш да разговараш са мном о траговима древних Срба у Индији, а онда кажеш да и Бугари имају право на део колача ако се Македонија буде делила.

Иди шегачи се са неким другим!
pa to je pravedno, jer ako se ne bude delilo na pola bratski, onda ces morati sam da ides u bugarsku sve do sofije da ceo torlak pripojis Srbiji

Back