Границе Душановог Царства

AKHENATON:
Nije to kompleks to je gledanje na njega sa gadjenjem. Kad neko urusava sve ono sto je cenjeni Relja Novakovic postigao na planu istrazivanja pravog srpskog porekla, dodje mi da ga ubijem, majke mi. Svim tim svojim napadnim nastupima i agresivnim pripisivanjem svega sto pocinje na slovo S ili R Srbima, izaziva potpuno suprotan efekat u naucnim krugovima, na taj nacin je ismejao celi mukotrpni dugogodisnji rad Relje Novakovica koga danas poistovecuju sa Dereticem sarlatanom, kome taj sarlatan inace nije ni do malog prsta.

Naravno da sam razmisljao o tome, ali ako ce da me stave u isti kos sa Dereticem i Pjanovickom, radije cu biti samo mali profesorcic istorije u nekoj osnovnoj ili srednjoj skoli i boli me k.
Taj Deretic i njegov nacin zakljucivanja, vredjaju moju inteligenciju, a kad vidim one koji se pale na njegove bajke bez da ukljuce mozdane vijuge, cini mi se da smo kao nacija totalno zaglupeli.

I eto ajd sad da se dotaknem i tog tvog klipa, nisam gledao, ali koliko sam razumeo Dusanovo Carstvo obuhvatalo je i Ugarsku kao i teritoirje sve negde do negde iza Crnog mora. Sad mi kazi ka to moze da drzi vodu pa da isecem vene. Ukljuc malo mozak, sta bi se desilo da je Dusko krenuo na katolicku Ugarsku i osvojio je? Ne smem ni da zamislim. S oprostenjem, jeb`o bi mu zapad na celu sa papom majku.

Све ове мапе или карте су цртане у 19.ом и 20-ом веку према историјским записима који нису били познати свима па су се неки служили преписивањем и прецртавањем, па су због тога и биле подлежне времену у којем су рађене. И није правилно објашњавати њихово постојање не узимајући у обзир политичке прилике из тог времена.

Вујадин

Bi2:
Vujadine, ništa ne vidim ! Daj, ako može, malo veću sliku.

Немам боље квалитете нити је могу повећати, него шта је важно мислим да можеш видети, поставио сам их да се виде границе са морем, које су грешке толико велике да се могу лако видети, погледај Италију или Француску или Данску, а то је прецизност 16-ог века а каква је онда била у 14-ом веку. Наравно то не доказује ништа, али по томе се може замислити да 50 или 100 километара није играло неку улогу у одређивању границе неке државе.

Вујадин

Немам боље, него сам нашао на Google, British Library па онда Turning the pages British Library онда ћеш добити страницу Online Gallery где има 15 најстаријих књига на свету и међу њима First Mercators Atlas of Europe није за скидање него за гледање, а и друге су занимљиве.

Вујадин

A moze li neko da uploaduje sliku tj mapu Srbije iz doba knjaza Lazara? Bas me interesuje dje su joj bile grance.

Ево ти мапе.

95rak4.png

Ne znam jeli ko primjetio ali ova oblast kojom je vlada vuk brankovic z:lol:
Uglavnom izdajnik ili ne, ali odgovara ugrubo djelovima kosova i crnogorskog i srpskog dijela sandzaka dje su muslimani vecina (ili ih ima u velikom broju) z:mrgreen:

bas cudno da to nema nikakve veze s tim da je tu vlada Vuk Brankovic...zar ne?

Тада ту није било муслимана... али те нисам схватио... шта желиш рећи да су углавном у области у којој је владао Вук Бранковић данас муслимани... одговор је да.

Ja sam negde procitao(nesecam se tacno gde) da je car dusan bio car srba,grka i bugara pa me zanima dali ima mogucnosti da je ova tvrdnja tacna?

U jednoj povelji se nazvao, pored Srba i Grka, i vladarem Bugara, to je tačno.

Neke starije istorijske knjige ne tretiraju Bugarsku kao nezavisnu državu, već kao tributarnu srpsku državu - koja je ranije, uništena bitkom kod Velbužda. A tu je i Bugarski patrijarh koji je učestvovao u krunisanju Cara Dušana.

Za istinu, Dušan se nije mešao u bugarske unutrašnje poslove, kao što Tvrtko nije u Moravsku Srbiju, već je čak i "oslobodio" Bugarsku "greha" i učinio je ravnopravnom, još učvrstivši veze. Neki srpski istoričari su, ipak, to prikazali kao da se Srpsko carstvo prostire do Crnog Mora, pozivajući se na potpune specifičnosti feudalnog poretka,...

U jednoj povelji se nazvao, pored Srba i Grka, i vladarem Bugara, to je tačno.

Neke starije istorijske knjige ne tretiraju Bugarsku kao nezavisnu državu, već kao tributarnu srpsku državu - koja je ranije, uništena bitkom kod Velbužda. A tu je i Bugarski patrijarh koji je učestvovao u krunisanju Cara Dušana.

Za istinu, Dušan se nije mešao u bugarske unutrašnje poslove, kao što Tvrtko nije u Moravsku Srbiju, već je čak i "oslobodio" Bugarsku "greha" i učinio je ravnopravnom, još učvrstivši veze. Neki srpski istoričari su, ipak, to prikazali kao da se Srpsko carstvo prostire do Crnog Mora, pozivajući se na potpune specifičnosti feudalnog poretka,...

Не, то није тачно. Душан се нигде у ОРИГИНАЛНИМ повељама не назива царем Блгара. У осталом, треба да се отвори тзв "Душанов законик" и поново исчита. Да ли се у њему спомину Блгари као подложници Српског царства? Ако се не спомињу, зашто се не спомињу? Да, заиста постоји неколико повеља у којима се спомињу делови "блгарског" царства али не и Блгари као подложници цара Душана. То је велика разлика. Уосталом, како би Душан и могао да присваја земље Јована Александар, брата своје жене Јелене....

Не, то није тачно. Душан се нигде у ОРИГИНАЛНИМ повељама не назива царем Блгара. У осталом, треба да се отвори тзв "Душанов законик" и поново исчита. Да ли се у њему спомину Блгари као подложници Српског царства? Ако се не спомињу, зашто се не спомињу? Да, заиста постоји неколико повеља у којима се спомињу делови "блгарског" царства али не и Блгари као подложници цара Душана. То је велика разлика. Уосталом, како би Душан и могао да присваја земље Јована Александар, брата своје жене Јелене....

ja mislim da je moguce da je Dusan bio car Bugara ali da im je ostavio kralja i lokalnu upravu da se ovi nebi bunili.

ja sam cak nasao vise tekstova na internetu u kojima se car dusan pominje kao "car srba, grka,morske obale(misli se na jadran),bugara,albanaca i ilira

Back