Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ne reagujemo na snimanje dok se vozimo, uvesce nam vrlo brzo obavezno snimanje u kolima.
Zatim u stanovima.
Stvar bezbednosno uopste nije naivna. Pravno gledano nije ni dozvoljena.

Ako zelim da se snimam kupicu kameru. Nema potrebe da me turska privatna firma snima dok se vozim.

Na javnom mestu može da te snima ko hoće. Kamere u vozilima GSPa su ti isto što i kamere u bilo kom objektu pod video nadzorom (marketi, kafići, pošte, banke itd.).

KO cuva snimke? Turci? Pa to onda ne valja. Grad? Veljko Apex? Direktor GSP-a? Njegova sekretarica?

Ko nadgleda brisanje snimaka? Ko garantuje snimanim putnicima da njihovi snimci nece biti prodati?

Nije ovo pitanje paranoje, nego gradjanskih prava. Samo javna licnost moze bez dozvole biti snimana. Gradjani, a narocito oni koji su platili uslugu prevoza, ne smeju biti snimani.

Ko god da cuva, mi nemamo infrastrukturu... Ako bi bilo 3 dana, to je puno. Samo ako se neko u kratkom roku pozali na pljacku ili se prijavi napad, tuca, tada se snimci koriste. Mnogo je zahtevno da cuvas 20 sati 'programa' svakog dana.

Na zapadu je taj proces vise regulisan, ali tamo je stanje mnogo gore. Verujem da si vec video povremeno 'krcanje na vezama' izmedju EU i pojedinih kompanija (uglavnom americkih), bas oko preteranog cuvanja i pracenja.

Nisam razumeo "mi nemamo infrastrukturu". Ko je to "mi"?

Ne interesuje me da li je "zapad" regulisao. Postoje zakoni koji zabranjuju neovlasceno snimanje gradjana.
Meni smeta sto me Turcin Ercan Izmet Unal snima bez moje dozvole.

U privatnom supermarketu postoje kamere koje je vlasnik supermarketa postavio.

KentKart Turcin Ercan Izmet nije vlasnik nicega, on je (jos uvek tajnim) ugovorom ovlascen iskljucivo da prodaje karte, ali nije ovlascen da snima gradjane.

Nije paranoja nego je pravno pitanje, neovlasceno snimanje gradjana.

- - - - - - - - - -

http://www.besplatnapravnapomoc.rs/2010/11/clanak-1889/

Ne interesuje me da li je "zapad" regulisao. Postoje zakoni koji zabranjuju neovlasceno snimanje gradjana.

KentKart Turcin Ercan Izmet nije vlasnik nicega, on je (jos uvek tajnim) ugovorom ovlascen iskljucivo da prodaje karte, ali nije ovlascen da snima gradjane.

- - - - - - - - - -

Na ovom linku su data objašnjenja vezana za slučajeve povrede privatnosti, a to mislim da nije slučaj kad te neko snima na javnom mestu.

Ako hoćeš eksplicitan odgovor mogu samo da ti kažem da ne bih mogao da sprečim da me snima bilo ko.
Ono što je zakonom regulisano (a i objašnjeno u tvom linku) jeste povreda privatnosti, tj. bilo bi nezgodno da me snimaš sa namerom da izvučeš informacije koje ja ne želim da otkrijem (npr. sadržaj na ekranu telefona, nekog dokumenta koji nosim, privatni razgovor sa drugom osobom itd.) ili da me time na ko zna koji način ugroziš (npr. nabiješ mi kameru u facu, provociraš ili pretiš dok snimaš, ciljano me pratiš itd), a to je već domen ugrožavanja bezbednosti.
Moje prisustvo na nekom javnom mestu, samo po sebi, imaš puno pravo da snimaš.

- - - - - - - - - -

Ako mislis da ce snimljenost u prevozu znacajno da poremeti privatnost... pa nece. Pored toliko kamera prolazis svakog dana a da uopste ne znas. Par njih manje vise ne cini nista.
Kamere se ne stavljaju za pravljeneje Orvelove 1984. nego za gonjenje prekrsajnih/krivicnih dela.
Na kraju se svodi na ljudsko pracenje i razumevanje necijeg kretanja... za sta je potrebno mnogo koncentracije i vremena. Da bi svako iz autobusa bio ispracen, morali bismo Kinu da iznajmimo - znaci nemoguce.

Zato kazem - jedan kraci period se sve cuva. Ako se nesto prijavi - eto snimka. Ako ne, dovidjenja, presnimavanje.
Ko ne mulja, ne treba da se brine.

p.s. ako si bio u Londonu... da dam obavestenje da ne postoji raskrsnica koja se ne snima... Mozes da pogodis da ni u drugim mestima nije mnogo drugacije

Znam za London. Samo sto u Londonu snimanje obavlja policija, bezbednosne sluzbe, drzava koja postoji,
a kod nas Izmetbeg u Stambolu na Bosforu.

To je, iako trenutno nije ocigledno, ozbiljan bezbednosni problem.

A to sto si napisao da se "kraci period cuva pa onda brise" je samo tvoja pretpostavka, nista vise od toga.

U svakom slucaju hvala na odgovorima. Ako nekada vidite nekoga da ulazi u bus sa kamerom, i snima vas sve dok ne izadjete, ako nije Kale onda sam ja. :)

Onda ce njega u krupnom planu da snimi instalirana Veljkova kamera :) :) :) Blago meni. Mozda je to dobar nacin da saznam da do snimaka u Srbiji nije moguce doci.

Svako snima gradjane osim onih kojima je to u opisu posla. Oni jedu krofne.

Poslednja izmena:
Zna se dobro ko jede krofne. U USA postoji posebna vrsta "cop donuts" sa povecan rupom. Misle da veca rupa znaci vecu krofnu.
Kazu da covek postaje ono cime se hrani.

Krofne su masne, unutra prazne a uz to suplje.
cops-love-donuts.jpg

Hocu javno da 'pohvalim' gsp za grejanje, odnosno izostanak istog. Svuda gde sam se danas vozio, nigde grejanje bilo na visini zadatka.

Doduse, bio sam u jakni koju oblacim tek na -10, sto je otprilike sada, tako da mi je licno odgovaralo da ne prokuvam, ali ipak...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back