Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam se duže švrćkao po gradu i primetim da je puno ružnih, crvenih autobusa.
Ranije su bili šareni, žuti, žuto-plavi i te vedre, vesele boje su fino razbijale monotoniju beograCkog sivila.

solaris_gsp_beograd_01.jpg

MAN_SL_283_GSP_Beograd.jpg

A danas videh svakakve krntije sveže ofarbane u "kineska zastava" crvenu boju. Boja nekako tupa, glupa, dodatno ubija ionako kršaste GSP makine. I na starim i na novim vozilima nepogrešivo bzvz izgleda i ruži vidno polje svima koji prolaze.

autobusi.jpg

saobracaj-jutarnji-spic-zastoj-trolejbusi-foto-dragana-udovicic-1436182639-695233.jpg

Ako je verovati Das Blitzu , ljudi za to čak i glasali :
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/575565/Crveni-autobusi-favorit-Beogradjana

Da li je moguće da su "glasači" toliko operisani od ukusa ? Ili se ovde ipak radi o političkoj poruci - ne sme da se ističe boja i "zastava" protivničke bande ?
Tako SNS odmah farba u crveno a DS u žuto ?

Zar nije mogao kompromis , belo - plavo , ili belo - zeleno kao u Subotici ili ljubljani ?
Ona crvena je tako gadna...:confused:

Poslednja izmena:
Зелени, као што су некад били, и аутобуси и трамваји, то се мени лично највише свиђа. Додуше, памтим из детињства и беж "белгијанце" као занимљиве.

Или, касније, црвени, чешки трамваји...

Ово данашње шаренило понегде зна да иритира, али, то је, напросто, дух времена, .

Много више ми сметају рекламе на возилима, које прекривају и прозоре, па возећи се не можеш да видиш ништа напољу...

Žuta definitivno, sa plavim detaljima....nije ni bila u izboru.

Bila je bela.siva,šerpa plava i crvena.

676174_mercedes2015-foto-mateja-beljan_f.jpg

Sve zavisi od modela,ovom je crvena ok onom gore stoji blagi užas.

Ma jok, video sam i te "vučkove mercedese".
Novo, sija se ..a opet deluje nekako bljak ( na slici su daleko bolji) . Sve je to do boje. Isto kao što i najbolji BMW kad je beo ne liči na sebe nego na Dačiju ili Kiu. Mislim, nije poenta u metalik farbi za GSP vozila nego tek da ne šire loše vibracije okolo.

Crveni deuju nekako antivedro, antipatično, antiprijatno. Kao da zaokružuju depresivni BG prizor po tmurnom danu.
Oni žuti su uvek bili vedri i lepi :)

Danas sam se duže švrćkao po gradu i primetim da je puno ružnih, crvenih autobusa.
Ranije su bili šareni, žuti, žuto-plavi i te vedre, vesele boje su fino razbijale monotoniju beograCkog sivila.

Pogledajte prilog 364145

Pogledajte prilog 364146

A danas videh svakakve krntije sveže ofarbane u "kineska zastava" crvenu boju. Boja nekako tupa, glupa, dodatno ubija ionako kršaste GSP makine. I na starim i na novim vozilima nepogrešivo bzvz izgleda i ruži vidno polje svima koji prolaze.

Pogledajte prilog 364147

Pogledajte prilog 364148

Ako je verovati Das Blitzu , ljudi za to čak i glasali :
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/575565/Crveni-autobusi-favorit-Beogradjana

Da li je moguće da su "glasači" toliko operisani od ukusa ? Ili se ovde ipak radi o političkoj poruci - ne sme da se ističe boja i "zastava" protivničke bande ?
Tako SNS odmah farba u crveno a DS u žuto ?

Zar nije mogao kompromis , belo - plavo , ili belo - zeleno kao u Subotici ili ljubljani ?
Ona crvena je tako gadna...:confused:

prvo glasanje je racku...
to je najverovatnije neki ugradjeni posao...a lik koji je ili rodja ili kum ili sta je sigurno imao nJvise crvene boje..
jbttrebaju pare za milion stvari oni farbaju buseve....sto ne plate nekom detetu lecenje..al da ta reklama kratko traje a buswvi se vide ceo dan..
inace zuta je meni naj za buseve...crvena je ogavna...

Зелени, као што су некад били, и аутобуси и трамваји, то се мени лично највише свиђа.

Ovako nešto ?

m_reise_belgrad-02.jpg

Untitlttdged.jpg

Stvarno su bili prelepi. Kao neki autobuski Kadilaci :)

Ово данашње шаренило понегде зна да иритира, али, то је, напросто, дух времена, .

To sam i ja mislio dok nisam video ove "vučkove crvendaće". Sve nekako uniformno, partijski, beživotno - bljak.

inace zuta je meni naj za buseve...crvena je ogavna...

Definitivno boja znači. Nekako i sumorni NBG izgleda vedrije kad se ubaci malo žute :

Pogledajte prilog 364152

Pogledajte prilog 364153

Hm, ako je za utehu, tek je NS sa onim njihovim komunalac plavim busevima za plakanje :lol:

Glas'o sam za "nešto treće" !
Da me jeb'e Monika Beluči, ne znam šta bi to moglo biti !?

Nek te hebe Monika pa nam javi koje boje vidiš :lol:

Poslednja izmena:
E sad svi žalimo za žutima... :p

dobro kaže cicamaca neko se utalio verovatno za farbu :lol:...mada od boja koje su ponuđene ovo je još bilo najmanje zlo

E tih zelenih se sećam kao kroz neku maglu iz detinjstva....posle su bili valjda isto crveni? Žuti su valjda od dve hiljaditih sa onim japancima došli i ostalo...

Saveti za izbegavanje kontrolora
10. Saznaj im mesta ulaska

Posle određenog broja vožnji nekom linijom GSP-a lako ćete ući u šablon koji je osnov ridžovanskom razmišljanja i strategije. Uvek ulaze na istim stanicama voze se dve tri, dok sve iskontrolišu, siđu, pređu ulicu i čekaju bus u suprotnom pravcu pa sve u krug. Ako znate koje su stanice visokog rizika, izađite, prepešačite te dve tri stanice i uđite bezbedno u vaš bus. Manja iznenađenja su moguća ali malo verovatna.
9. Vozi se stanicu po stanicu

Ako ste u prilici da morate proći delom grada koji vam je manje poznat, vozite se stanicu po stanicu, tako povećavate šansu da ih uočite na vreme i ne uđete ponovo u bus.
8. Stoj na vratima

Ako zbog vremenskih uslova ili žurbe niste u prilici da praktikujete prethodne savete, obavezno stojite na vratima autobusa. Mnogo naših sugrađana se pridržava ovog pravila kao pravila sa najboljim odnosom rizik – kvalitet vožnje. Sve vreme ste u busu i spremni da u poslednjem trenutku iskočite kroz vrata koja se zatvaraju jer ste uočili opasnost. Preporučuje se samo mlađoj populaciji.
7. Poteži prvi

Svi smo gledali vestern filmove i znamo da samo najbrži revolveraš ostaje u životu. Ako vam je pažnja na trenutak popustila i ridžovan se nađe pored vas na vratima, znajte da nije sve izgubljeno. Još uvek imate sekundu dve da pre njega (ili nje da budemo korektni)očitate svoju karticu. Za ovo vam je neophodno 100 – tinak dinara na kartici, i brza ruka.
6. Oko sokolovo

Ako ste već seli u autobus , glupo je napuštati takvu udobnost samo zato što nemate kartu. Potrudite se da sednete do prozora sa pogledom na stajališta. Gospoda ridžovani su malo iskusnijim švercerima lako uočljivi. Ne vode računa o odevanju, ulaze poslednji, propuštaju druge putnike na vratima i kreću se u trojkama koje se prilikom ulaska autobusa u stanicu brzo transformišu u usamljene strelce (po jedan na svaka vrata).
5. Kamuflažne torbe

Ovo pravilo je nastalo usled evoluiranja upravitelja ridžovana. Pravilo OKO SOKOLOVO se između ostalog oslanjalo na blagovremeno uočavanje aparata za očitavanje bus plus legitimacija te su vremenom naučili da ih vešto skrivaju u torbicama koje nose oko ramena. Zato upamtite, svako ko nosi torbicu je potencijalna opasnost!!!
4. Laži, kukaj , moli

Dolazimo do onog dela kada ništa nije pomoglo i uhvaćeni ste. Lažite, lažite kao što majku lažete da niste pijani, izmišljajte , budite kreativni, budite bezobrazno neiskreni, smislite sebi neki validan izgovor zašto niste validirali karticu. Jedni od najefikasnijih izgovora su:
Pošao sam po malog u vrtić, vodim ga na onkologiju.
Sramota me da kupim. To i kondome na trafici ne mogu nikako.
Ja sam sa Kosova!!!
3. Onda gledaj lavčino, to je Valter

Kako su ridžovani vrsta ljudi srca kamena retko koja laž će vas izvući iz njihovih kandži. U tom slučaju neka prorade partizanski instinkti naših predaka. Mirno pođite sa njima ka izlazu, budite spremni da vas sva trojica okruže čim zakoračite na trotoar. Taj trenutak je vaša šansa, tada misle da vas imaju i dok već maštaju o jednoj crvenoj koju ćete im mirno dati kao uzoran građanin vi se dajete u beg koliko vas noge nose. Obavezno trčite ka bloku zgrada nikako ka čistini. Osim ako niste srpski gospodin Bolt Husein, takav trk nećete dugo izdržati pa već unapred znajte da se morate negde i sakriti dok potera ne prođe.
2. Plati čoveku

Ovo je savet koji ne treba posebno komentarisati i znak je vaše predaje. Ali bolje je dati i 1000 dinara ( pod uslovom da je imate pri sebi ) nego da vam dođe kazna od 6000 ili 3000 ako platite u roku od 7 dana. Ne preporučuje se nikome ali je ipak praktikuju neki stariji sugrađani koji znaju kada su pobeđeni.
1. Kupi bajs

Zašto da ne. Ako saberete broj karti koji nećete otkucati i pomnožite sa 89 ( okrugla cena za 90 minuta vožnje) dobićete iznos za koji lako možete kupiti polovan ali očuvan bajs. Ako vam pretekne novca možete kod kineza za 100 – 150 din kupiti i dobru kabanicu i vi ste spremni. Kad je neko već pokrao onolike pare za izgradnju tih biciklističkih staza zašto da ih ne koristimo, ionako prete većinu glavnih saobraćajnica. Da ne pominjemo pozitivan uticaj na vaše zdravlje. Preporučuje se svima!!!

Stvarno ??
Pa baš šteta, provozao bih se i ja. Još ako je bio u onoj "vintidž" zelenoj boji - vrh

Nije bio zelene boje. Bio je crvene boje, ali one crvene, malo svetlije, kakva je korišćenja prilikom prefarbavanja zelene boje krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Garažni broj mu je bio 1042 ili 1046 ili tako nešto, ne sećam se dovoljno. Sada mi je žao što nisam ušao barem jednom, a mogao sam. Sve sam žurio po decu u vrtić ili bio premoren da bih se posle vraćao na svoje odredište.
Sada može biti aktuelan autobus sa garažnim brojem 706 koji je napravljen tamo neke 1991 godine i koji je za GSP muzejski jer njima autobusi retko prevale 15-u godišnjicu od proizvodnje.
Do skora je, takođe, bio aktuelan crveni "SANOS" autobus iz pogona Kosmaj sa garažnim brojem 229, ali je i on negde prošle godine uklonjen sa ulica. Ovaj tip autobusa je stigao u Beograd krajem osamdesetih, negde između 1987-e i 1989-e. Bili su stvarno jedinstveni sa onih 8 sedišta na zadnjem delu poređanih po 4 jedni naspram drugih.
Ne znam zašto GSP, ili Ikarbus nemaju neke svoje muzeje u kojima se mogu videti svi modeli korišćeni od II svetskog rata na ovamo. Bilo bi jako zanimljivo videti raznovrsnost autobusa koji su se nekada kotrljali Beogradom. Sada je verovatno kasno za autobuse do, recimo, 2000-te godine, ali ukoliko bi se napravili takav muzej i od 2000-te godine bilo bi super. Barem bi generacije koje dolaze mogle da se podsete svojih putovanja u njima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back