Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikola Tesla kad je izumeo struju je mislio da je napravi da bude besplatna za ceo svet nego su mnogi videli da mogu da imaju koristi pa su mu palili labaratoriju tri puta.

ovo nema veze blage sa istinom...

cisto da znas..nikola tesla svaka mu cast usao je u istoriju ali ako nisi znala samo zbog 15 dana :)

toliko je bio brzi od jednog drugog naucnika (nebitno sad kako se zove jer je covek zbog toga ostao u istorijskoj anonimnosti) tako da bi struje bilo i da nije bilo nikole tesle

p.s.
da ne bude nesporazuma..ne osporavam teslinu genijalnost itd..samo prenosim istorijske cinjenice.

Onaj ko se vozi besplatno i smatra da je to okej, on je lopov
Ja mislim da nije ovca za sisanje a ti misli sta god hoces. Placas nesto sto si vec platio ali ako......
Stara poslovica kaze DOK JE OVACA BICE I SISANJA

cisto da znas..nikola tesla svaka mu cast usao je u istoriju ali ako nisi znala samo zbog 15 dana

toliko je bio brzi od jednog drugog naucnika (nebitno sad kako se zove jer je covek zbog toga ostao u istorijskoj anonimnosti) tako da bi struje bilo i da nije bilo nikole tesle
Stvarno nemam komentar, ne znam sta da kazem......

cisto da znas..nikola tesla svaka mu cast usao je u istoriju ali ako nisi znala samo zbog 15 dana :)

p.s.
da ne bude nesporazuma..ne osporavam teslinu genijalnost itd..samo prenosim istorijske cinjenice.
.

Ne bogohuli. :rtfm:

Sve je to druze moj klepetanje po usima.
Nikola Tesla kad je izumeo struju je mislio da je napravi da bude besplatna za ceo svet nego su mnogi videli da mogu da imaju koristi pa su mu palili labaratoriju tri puta.
I ovi tajkuni koji imaju koristi od Buspula koji smo vec 74 % platili samo krvlju ce da se odreknu svoje dobiti

Busplusom upravljaju Turci, bilo na vestima. Apex vise nije nista.

Tesla nije izmislio struju kao takvu, nego naizmenicnu - koja se mnogo lakse prenosi na vece udaljenosti (pa se onda vraca u jednosmernu po potrebi). Da nije toga bilo, imali bi elektranu na svakih par kilometara.

Nekadasnja drzava sa 22 miliona stanovnika, velikom zaposlenoscu i velikim platama je bila trziste za sebe. Nije joj ni bio neophodan veliki izvoz. Razmisli malo, mi iz Srbije smo izvozili u Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Makedoniju, ceo istocni blok + nesvrstani. Malo li je. Izvozilo se i na zapad, poljoprivredni proizvodi, rude, tekstil, gradjevinski materijal, sta mislis gde su isli limovi iz Smedereva - nisu isli u Mozambik vec u Nemacku i Austriju... Nesvrstanima smo izvozili mnogo vise od naoruzanja. Samo jedan mali primer IMT, Zmaj i IMR su izvozili traktore i ostalu mehanizaciju...

Pogledaj realno. Ako mislis da je kapitalizam uspesniji od komunizma zasto onda uspesna kapitalisticka Amerika duguje neuspesnim Kineskim komunjarama vise od trilion dolara. Ako kapitalizam funkcionise kako onda Amerika duguje vise (u % GDP) od bombama i sankcijama razrusene i opljackane Srbije.

Sve nabrojano je bila politika... iako se spominju fabrike. SFRJ bi u otvorenoj konkurenciji propala - sto se 10 godina posle smrti idejnog tvorca i dogodilo.
Kineska ekonomija je kapitalizam, a za ostale potrebe imaju drzavno jedinstvo cije ime je nebitno.

Onaj ko se vozi besplatno i smatra da je to okej, on je lopov. Sve se vraca i sve se placa. Da nam je to jasno ne bi smo bili tu gde jesmo. Neki nisu placali ni kad je GSP vrsio naplatu, a sada samo pronalaze nekakva oprvdanja.

dixi

Nisu zbog mene doveli busplus.
Nisu zbog mene menjali visinu tv pretplate (koja opstaje jos uvek).
Nisu zbog mene poskupljivali struju, gas itd.

Menjali su cene zbog onih koji koriste a ne placaju. Ovi sto ne placaju, a sto misle da ce to da nestane smenom jednog gradonacelnika i dovodjenjem drugog... nema toga. Platice se malo pre ili malo posle. Da ne bude da niko nije rekao, da se neko vadi na neobavestenost.

Sjasi kurta da uzjase murta.....ma niko se nece odreci dela profita.
Prevoz je PONAVALJAM vec placen iz budzeta 74 % u cena karte od 72 din je cista pljacka tj otimacina

Neka to sve bude tacno, tih 74%... ali neko mora da pokaze podatke kojim bi pokazao da je 72 dinara za kartu previse. Koliki su troskovi a koliki su prihodi? Kada to vidim, onda mogu da kazem da li je cena premala, taman ili prevelika.

ali neko mora da pokaze podatke kojim bi pokazao da je 72 dinara za kartu previse
To sto ti ja sad pisem to mocnici kriju kao zmija noge, nije im u interesu.
Koliki su troskovi a koliki su prihodi?
Mozda ne znas ali delili su letke po autobusima koliki su troskovi a koliki prihodi. Naravno, to je sve izrezirano a sta mislis od koga ?
Nemoj da si ti jedan od onih koji gleda dnevnik u 19.30 h i veruje u deda mraza i baba roge.
Lova je cudo, ne treba je nikad podcenjivati

To sto ti ja sad pisem to mocnici kriju kao zmija noge, nije im u interesu.Mozda ne znas ali delili su letke po autobusima koliki su troskovi a koliki prihodi. Naravno, to je sve izrezirano a sta mislis od koga ?
Nemoj da si ti jedan od onih koji gleda dnevnik u 19.30 h i veruje u deda mraza i baba roge.
Lova je cudo, ne treba je nikad podcenjivati

Jel Apex delio ili Turci?
Moze li neko danas da uzme podatke i danas da kaze sta je i kako je?

Jesam ja verovao u to u Dnevniku... pa sam imao izvesne sumnje... a sada verujem samo onome sto zdrav razum kaze da je moguce ili verovatno. Ostalo odbacujem, samo pamtim ko je slagao.

Sve nabrojano je bila politika... iako se spominju fabrike. SFRJ bi u otvorenoj konkurenciji propala - sto se 10 godina posle smrti idejnog tvorca i dogodilo.
Kineska ekonomija je kapitalizam, a za ostale potrebe imaju drzavno jedinstvo cije ime je nebitno.

A zasto mislis da nije bilo otvorene konkurencije. Evo bas sad ide na studiu b da je bivsa SFRJ imala 18 milijardi izvoza, a Brazil x puta veca drzava u svakom pogledu 22 u ono vreme.

I najveca kapitalisticka drzava USA je propala pre 20 godina. Mogla je sfrj da se zaduzuje u trilionima i da daje privid neke kao uspesne drzave.

Poslednja izmena:
Neka to sve bude tacno, tih 74%... ali neko mora da pokaze podatke kojim bi pokazao da je 72 dinara za kartu previse. Koliki su troskovi a koliki su prihodi? Kada to vidim, onda mogu da kazem da li je cena premala, taman ili prevelika.

ja cu ti objasniti zasto je previse. :)
nigde u svetu nema da je jeftinije ici kolima nego autobusom.
u najgorem slucaju isto.

Cena karte za jednu vožnju, pa i cena mesečne radničke karte su previsoke za naše uslove. Da je upola manja i da prevoznici aktivnije učestvuju u objašnjavanju narodu zašto je cena karte tolika i u kojim uslovima rade u prevozu, ja verujem da bi narod plaćao. Ovako, mi smo mala i zaostala sredina, a ponašamo se kao da smo Pariz ili London.
Da bi bilo jasnije samo ću navesti primer čoveka, radnika koji ne plaća kartu godinu dana. Ako je mesečna oko 30 EUR, to mu dođe oko 300 do 360 EUR godišnje, a to je više nego 10% u odnosu na njegovu godišnju zaradu. Za te pare možda može još i porodica sa dvoje dece da letuje u Grčkoj. E da je cena upola manja, nikome živom ne bi palo na pamet da se švercuje i da se blamira da ga izbacuju i pišu mu kazne.

ja cu ti objasniti zasto je previse. :)
nigde u svetu nema da je jeftinije ici kolima nego autobusom.
u najgorem slucaju isto.

Ako rastojanje nije preveliko, ali ako se koristi vise od jednog prevoza u jednom smeru - moze da bude tacno, nije problem.
Ipak, to mi pre lici na racunicu sa pojedinacnim kartama, koja sa dovoljno voznji ispada skuplja i od markice za zaposlene (koju moze da dobije svako, bez ijednog papira koji bi opravdavao manju cenu).

- - - - - - - - - -

Cena karte za jednu vožnju, pa i cena mesečne radničke karte su previsoke za naše uslove. Da je upola manja i da prevoznici aktivnije učestvuju u objašnjavanju narodu zašto je cena karte tolika i u kojim uslovima rade u prevozu, ja verujem da bi narod plaćao. Ovako, mi smo mala i zaostala sredina, a ponašamo se kao da smo Pariz ili London.
Da bi bilo jasnije samo ću navesti primer čoveka, radnika koji ne plaća kartu godinu dana. Ako je mesečna oko 30 EUR, to mu dođe oko 300 do 360 EUR godišnje, a to je više nego 10% u odnosu na njegovu godišnju zaradu. Za te pare možda može još i porodica sa dvoje dece da letuje u Grčkoj. E da je cena upola manja, nikome živom ne bi palo na pamet da se švercuje i da se blamira da ga izbacuju i pišu mu kazne.

Autobusi nam kostaju isto kao i na zapadu, i nafta i delovi. Struja je jeftinija, kao i plate zaposlenih. Pa ako to uspemo da saberemo... eto cene karte.
A prilicno sam siguran da plate ne mogu da prevagnu i prepolove cenu. Nisu plate vecina troskova. Cak mislim da ni pojedinacno nisu najveca stavka.

Ako rastojanje nije preveliko, ali ako se koristi vise od jednog prevoza u jednom smeru - moze da bude tacno, nije problem.
Ipak, to mi pre lici na racunicu sa pojedinacnim kartama, koja sa dovoljno voznji ispada skuplja i od markice za zaposlene (koju moze da dobije svako, bez ijednog papira koji bi opravdavao manju cenu).

- - - - - - - - - -

Autobusi nam kostaju isto kao i na zapadu, i nafta i delovi. Struja je jeftinija, kao i plate zaposlenih. Pa ako to uspemo da saberemo... eto cene karte.
A prilicno sam siguran da plate ne mogu da prevagnu i prepolove cenu. Nisu plate vecina troskova. Cak mislim da ni pojedinacno nisu najveca stavka.

Grešiš oko cene autobusa. Ikarbusovi autobusi su, na primer, duplo jeftiniji od Solarisovih. Ikarbus je fabrika u kojoj se još uvek montaža delova vrši ručno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back