Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grešiš oko cene autobusa. Ikarbusovi autobusi su, na primer, duplo jeftiniji od Solarisovih. Ikarbus je fabrika u kojoj se još uvek montaža delova vrši ručno.

Da li to isto ostaje i sa 10 godina odrzavanja?

Solarisovi autobusi su kupljeni zato sto je strana banka davala kredit - i naravno uslove. Da je domaca banka davala kredit, onda bi sve kupili od Ikarbusa... A zasto domace banke nece da daju kredit?
Ikarbus se do sada bas i nije pokazao... Kasne u isporuci, iako je grad sve platio. Grad kupuje njihove autobuse i van tendera. I posle Solarisa prave dogovor za 100 Ikarbusovih autobusa.

Da li to isto ostaje i sa 10 godina odrzavanja?

Solarisovi autobusi su kupljeni zato sto je strana banka davala kredit - i naravno uslove. Da je domaca banka davala kredit, onda bi sve kupili od Ikarbusa... A zasto domace banke nece da daju kredit?
Ikarbus se do sada bas i nije pokazao... Kasne u isporuci, iako je grad sve platio. Grad kupuje njihove autobuse i van tendera. I posle Solarisa prave dogovor za 100 Ikarbusovih autobusa.

Autobus bilo kog proizvođača koji radi po 20 sati dnevno u Beogradu nema šanse da izdrži više od 11 godina. Problem kod Ikarbusa je što ima samonoseće karoserije i kada ona propadne, džaba je više održavanje. Takav autobus ide na "čerupanje". Pošto naše fabrike rade ručno poslove vrlo često se dešava da serije autobusa nisu dobre i da kada stignu iz fabrike budu osuđene na ranu propast. Takav slučaj je, recimo, sa serijom IK-103F iz "Kosmaja" koji ima Ikarbusov motor, a šasiju FAP-ovu.

Ako rastojanje nije preveliko, ali ako se koristi vise od jednog prevoza u jednom smeru - moze da bude tacno, nije problem.
Ipak, to mi pre lici na racunicu sa pojedinacnim kartama, koja sa dovoljno voznji ispada skuplja i od markice za zaposlene (koju moze da dobije svako, bez ijednog papira koji bi opravdavao manju cenu).
Kokretno u mom slučaju mnogo se više isplati da idem kolima nego gradskim prevozom. Prevoz do posla na mesečnom nivou me izadje oko 250km, a sa jednim rezervoarom plina od 32 litara po gradu mogu da predjem izmedju 300-350km. Za 3216 din, koliko košta mesečna karta, po sadašnjim cenama, mogu da natočim oko 40 litara plina. U cenu nije uračunat konfor vožnje u sopstvenom vozilu i zadovoljstvo da ne budeš izgužvan i izgnječen ko sardina kad se voziš autobusom.
Nešto fundamentalno nije u redu sa GSP-om i gradskim čelnicima.

Inače, auto je star 13 godina i troši oko 11 litara plina

Ako rastojanje nije preveliko, ali ako se koristi vise od jednog prevoza u jednom smeru - moze da bude tacno, nije problem.
Ipak, to mi pre lici na racunicu sa pojedinacnim kartama, koja sa dovoljno voznji ispada skuplja i od markice za zaposlene (koju moze da dobije svako, bez ijednog papira koji bi opravdavao manju cenu).
.

i pricalo se o pojedinacnim kartama da su preskupe.

a zasto bi mesecnu kartu uzimao neko ko se ne vozi stalno vec par puta mesecno?

govorimo o poojedinacnoj voznji..nemoj brkati pojmove i uporedjivati cenu mesecne karte sa pojedinacnom kartom...

Zaista ne znam zasto pricate o mesecnim ilil pojedinacnim kartama kada je sustina price da smo mi vec najvecim delom platili i da karta realno treba da kosta oko 20 din.
Da je stvarno 20 din ja bih je prvi placao,ovako nema sanse, nisam nikad a i necu

Naplata karata nije bila 100% ni pre - sto rezultira povremenim poskupljenjima.

http://www.sllistbeograd.rs/pdf/2004/38-2004.pdf#view=Fit&page=2
Odluka iz 29.12.2004. godine, gde se navodi markica za zaposlene od 800 dinara za prvu zonu a pojedinacne karte od 28 dinara.

Slazem se da je do sada poskupelo vise od nafte ili evra, ali mi sada imamo bolji vozni park nego 2004. godine.

A plate? To nikoga ne zanima. Pa još kad se uzme u obzir odnos plata - troškovi života 2004 - 2013.... slatkoća jedna. Bitno da je vozni park bolji.
Cene uvek idu "u korak sa vremenom" a nas ko yebe

A plate? To nikoga ne zanima. Pa još kad se uzme u obzir odnos plata - troškovi života 2004 - 2013.... slatkoća jedna. Bitno da je vozni park bolji.
e vidis..sad cu reci nesto u sta niko ne veruje ali je cinjenicno stanje :)

cene uopste nisu toliko skocile :D

slucajno sam prosle nedelje nesto preturao i naidjem na racun iz tempa od pre 5 godina..onako poduzi :)
i bas sam ga sa zanimanjem pogledao i ustanovio sam da su cene minimalno skocile.. ono sta je drasticnije skocilo su mlecni proizvodi, sokovi i meso..ostalo je manje vise u rangu cena kao i sad sa malim razlikama.

da.. prevoz je neopravdano skocio ... kao i gorivo..kad god se nesto desi oni dignu cenu ali zato kad god to prodje oni ne smanje cenu...

ocekujem sad za par godina i drastican skok plina jer navlace ljude da predju na njega i onda ce samo cvrc..da zavrnu cenu..kao i sa dizelom sto su uradili pre par godina...

Svima su poskakale plate, najvise u drzavnim firmama - sasvim neopravdano. Zaposleni kod privatnika prolaze kao bos po trnju, mnogo gore nego drzavni beli medvedi... ali to nikoga ne zanima.

- - - - - - - - - -

da.. prevoz je neopravdano skocio ... kao i gorivo..kad god se nesto desi oni dignu cenu ali zato kad god to prodje oni ne smanje cenu...

ocekujem sad za par godina i drastican skok plina jer navlace ljude da predju na njega i onda ce samo cvrc..da zavrnu cenu..kao i sa dizelom sto su uradili pre par godina...

PDV se nije placao na autogas... sve dok kolicine nisu narasle - e sad se placa.

Svima su poskakale plate, najvise u drzavnim firmama - sasvim neopravdano. Zaposleni kod privatnika prolaze kao bos po trnju, mnogo gore nego drzavni beli medvedi... ali to nikoga ne zanima.

Skacu u javnim preduzecima koja preskupo naplacuju svoje usluge i u agencijama /upravama, direkcijama, kancelarijama/. U drzavnim firmama obicno kubure sa novcem pa su im plate uglavnom na istom nivou od pre nekoliko godina, eventualno kad se poveca minimalac, a to se nije desilo vec 2 godine.

e vidis..sad cu reci nesto u sta niko ne veruje ali je cinjenicno stanje :)

cene uopste nisu toliko skocile :D

slucajno sam prosle nedelje nesto preturao i naidjem na racun iz tempa od pre 5 godina..onako poduzi :)
i bas sam ga sa zanimanjem pogledao i ustanovio sam da su cene minimalno skocile.. ono sta je drasticnije skocilo su mlecni proizvodi, sokovi i meso..ostalo je manje vise u rangu cena kao i sad sa malim razlikama.

Ne znam otkud ti ovakav racun(zakljucak), ali isto imam nekoliko racuna od pre par godina i to bas iz Tempa i to je blaco receno uzas! Aj skeniraj ako mozes, da vidimo sta je to ostalo "isto".

Skacu u javnim preduzecima koja preskupo naplacuju svoje usluge i u agencijama /upravama, direkcijama, kancelarijama/. U drzavnim firmama obicno kubure sa novcem pa su im plate uglavnom na istom nivou od pre nekoliko godina, eventualno kad se poveca minimalac, a to se nije desilo vec 2 godine.

Naravno da je preskupo jer imaju previse ljudi, jer su do sad izmislili boga oca "potrebnih papira", pa ti izigravas kurira od nemila do nedraga... umesto da sve to ide preko kompjutera, internetom.
Mogu jednu delimicnu pohvalu da stavim oko busplusa. Kada odem do gsp-a da produzim svoju nezaposlenu plastiku moram da izvadim povrdu o nezaposlenosti ali mi za to ne treba nista vise od same busplus kartice. Uzmem papir i predjem na salter 5 metara pored (u istom holu) i to zavrsim posao. Nije bas automatski, ali barem salteri nisu daleko i ne trebaju mi dodatni papiri, dokumenti itd.
A trebalo bi da posao obavim na jednom salteru, samo jednom.

Neke primere znam, ali to i nije presudno.
Kada je u Srbiji prosecna plata bila nesto ispod 40000, u javnim preduzecima (stavi pod "krademo koliko mozemo i niko nam ne moze nista") je bio 44000... a kod privatnika valjda 34000. Nesto tu ne stima, zato smo ovde gde smo.

Мој муж ради у једном министарству (као стручно лице) и годинама прима исту плату. Кад сам му рекла за твоју вест о повишици, само се кисело насмејао.

Иначе, наш колега са факултета који ради код приватника прима скоро дупло већи износ, једино што није цео пријављен, нормално. :kafa:

Poslednja izmena od moderatora:
Мој муж ради у једном министарству (као стручно лице) и годинама прима исту плату. Кад сам му рекла за твоју вест о повишици, само се кисело насмејао.

Иначе, наш колега са факултета који ради код приватника прима скоро дупло већи износ, једино што није цео пријављен, нормално. :kafa:

Nisu se menjale od 2001. do danas?
Pa na osnovu cega se onda prosek plata povecavava?
Mozda je trik u tome da se prosvetari, zdravstvenjaci i slicno stalno bune, pa stalno ponesto i dobiju? :think: Kako god, to su plate dobijene preko drzave, nisu od privatnika.

- - - - - - - - - -

I godinama treba da se vozi po istoj ceni a ne trostruko vecoj

Mora da se vozi bar po duploj jer je evro 2001. bio 60 dinara a sada je 114. A i samo gorivo je bilo 50-60 dinara litar a sada je 150. A i struja je poskupela bar duplo od 2001. naovamo.

Nisu se menjale od 2001. do danas?
Pa na osnovu cega se onda prosek plata povecavava?
Mozda je trik u tome da se prosvetari, zdravstvenjaci i slicno stalno bune, pa stalno ponesto i dobiju? :think: Kako god, to su plate dobijene preko drzave, nisu od privatnika.

- - - - - - - - - -

Mora da se vozi bar po duploj jer je evro 2001. bio 60 dinara a sada je 114. A i samo gorivo je bilo 50-60 dinara litar a sada je 150. A i struja je poskupela bar duplo od 2001. naovamo.

Za prvo smo vec objasnili agencije, kancelarije, uprave, direkcije, zavodi, fondovi i javna preduzeca tipa edb, telekom, elektrane... A drzavne firme su nesto drugo, firme koje imaju neki deo kapitala u vlasnistvu drzave, tu je 70% u stecaju ili restruktuiranju. Sto se tice proseka to je veliko pitanje, taj podatak daje zavod bez transparentnih podataka - znaci, tamo neki pera i zika mogu da napisu i da je prosecna plata 100.000 din ako im se cefne.

Za drugo koliko je kostala markica za zaposlene, karta za jednu voznju i pantljicara 2001. godine?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back