Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I čemu (će) one da služe? Mislim na blisku budućnost, pa molim te batali priče o brzim vozovima ili čemu god "in the future"...
Nek rade ono što je potrebno da se normalizuje saobraćaj motornim vozilima. Znači sam imamo autobuse i automobile pa nek to završavaju

Za auto saobracaj ce sve da bude gotovo do 1. decembra (plus minus par dana, ipak zavisi i od vremena), a sto se stepenica tice - tu ce da prolazi sinski gradski prevoz. Na pocetku tramvaj, kasnije metro.

Pazi brate, NIKAD U ZIVOTU nisam platio kartu. Jos kao dete roditelji su mi davali pare za kartu, ja se shvercovao i kupovao klikere ili isao u poslasticarnicu. Secam se kao juce da je bilo.
Ni dan danas ne placam kartu. Samo cutim i pravim se lud. Par puta su mi trazili kartu a ja im okretao ledja. Jednom stajao kontrolor ispred mene i gledali smo se nekih 5 min oci u ocii na kraju on odustao jer nisam ni rec s njim progovorio, samo sam ga gledao. Neki putnici poceli da se smeju [verovatno njemu].
Imam kao tu srecu da sam visok, krupan, siroka ramena, osisan na kratko kao kriminalac i valjda im delujem strasno. Mozda misle da cu da ih bijem.......ko zna sta je u njihovoj glavi.
Zao mi je kad vidim da maltretiraju decu, babe i dede, sto maltretiraju nemocne i slabe a prema meni se ne kurce. Koliko puta samo prodju pored mene i ne traze mi kartu a meni krivo u p.m. Dodje mi da se sam javim i kazem "a ja, sta je samnom, pa ja nemam kartu"
Daleko od toga da mislim da treba da se vozimo dzabe ali jos manje sam za to da dajemo pare nekoj stranoj privatnoj firmi. Pa zar GSB nije mogao da se organizuje da naplacuje karte nego je morao da iznajmi neku stranu firmu, zar smo mi srbi retardirani ?????

Poslednja izmena:
U seljobusima (trocifreni brojevi) jako retko ima kontrole (i to obicno na onim frekventnijim linijama poput 706, jedino sam ih tu vidjao). Takodje i u antibiotik linijama ih uopste nema (poput 54, 68, 49, 30, 87 itd.) :D

a sta su antibiotik linje:mrgreen:?

i kad si stigo' da se vozis u 54 i u 68,prva tera makiš-kanarevo brdo a druga po nbg-u.veze sa vezom nemaju:D

samo zar nisu npr. i dvocifreni seljobusi npr. 95,96,šta su oni?

i šta sada kada je vučko smako' đilasa,šta će biti sa bus-plusom i komunalnom policijom?

Poslednja izmena:
pa kada se i ti kurchis:mrgreen:

Uopste se ne kurcim

Kontrolor nema pravo:

da legitimiše putnike, to pravo prema zakonu ima isključivo policija i komunalna policija
da bude grub ili bezobrazan
da pretresa putnika
da maloletnicima insistira da mu pokažu dokumenta

da prisili putnike da plate kaznu bilo kakvim verbalnim ili fizičkim napadom
da naredi vozaču da zatvori vrata da putnik ne bi mogao da izađe napolje
da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo do dolaska komunalne policije
da na bilo koji način dođe u fizički kontakt sa putnikom, svaki takav čin se tretira kao pokušaj protivpravnog narušavanja slobode kretanja ljudi na javnom mestu

Kontrolor ima pravo:

da ponudi putniku koji je bez karte da plati kaznu, što putnik moze da odbije jer niko osim sudije za prekršaje nema zakonsko pravo da kaznjava građane za bilo kakve postupke
da pozove komunalnu policiju, što je trenutno malo verovatno usled ograničenosti kapaciteta tog represivnog aparata

Ukoliko ipak dođe do situacije da je komunalna policija u pratnji kontrolora, ili da putnik nije imao vremena da napusti vozilo pre nego što se komunalna policija pojavila

Poslednja izmena:
Duznost vozaca je da IMA I MORA da vrati kusur ako mu izvadis 1.000 ili 5.000 din. Ako nema NISI duzan da platis kartu i mozes da se vozis.
Isto mu dodje kao kad sednes u taxi. Vozis se, na kraju voznje izvadis 5.000 din i ako taksista nema da ti vrati to je njegov problem.
Naravno, ne treba to uzeti zdravo za gotovo i zloupotrebljavati jer taksista osim ono sto sam naplati nema dotiranja iz budzeta a GSB je dotiran sa 75 % i sam ne naplacuje karte nego strana privatna firma APEX koja uzima neverovatnih 8.5 % provizije

Duznost vozaca je da IMA I MORA da vrati kusur ako mu izvadis 1.000 ili 5.000 din. Ako nema NISI duzan da platis kartu i mozes da se vozis.

zato je na zapadu to lepo regulisano.

lepo pise da pripremis sitan novac jer vozac nije u obavezi da vrati kusur ako nema, jer svi znamo da se ljudi prave ludi i namerno placaju krupnim novcanicama..u uredjenim zemljama i ovo je uredjeno.

a na stranu sto u nekim zemljama vozac ni ne prodaje karte nego lepo postoji automat u koji ubecujes kovanice od evra ili u centima i karta izlazi. kontrolu ne zanima da li si imao sitno ili ne. to samo nas covek voli da se pravi lud.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back