Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima toliko, ali mi kao i obicno cekamo poslednji momenat za sve. Pa kad pukne, onda se setimo :roll:
Ni u Beogradjanci to nisu sjajno organizovali jer se krenulo sa samo valja 6 saltera (ali krajem avgusta), da bi tek oko isteka 2011. bilo nekih 40... sto je nastavljeno bilo i januara i bar deo februara.

Pa čekaj, opet dolazimo do toga da ako se čeka poslednji momenat oni ima da uzimaju pare na blejačinu do tog poslednjeg momenta do kog je ostalo više od godinu dana.

Talin: Uspeo projekat besplatnog gradskog prevoza
Prestonica Estonije Talin postao je prvi glavni grad na svetu koji je uveo besplatan gradski prevoz za sve svoje stanovnike, javlja danas AP.

308686_talin-foto-afp-2_f.jpg

Sve osobe sa legitimacijom koja pokazuje da žive u Talinu mogu besplatno koristiti gradske autobuse, trolejbuse i tramvaje.

Tri meseca pošto je ta inicijativa pokrenuta, gradske vlasti tvrde da je eksperiment uspeo, dok skeptici ocenjuju da se radi o skupom populističkom triku pred lokalne izbore.

Besplatan prevoz je ideja gradonačelnika Edgara Savisara, koji želi da smanji saobraćajne gužve i zagađenje, uz smanjenje troškova siromašnijih sugrađana.

Savisar je program nazvao "13. plata", tvrdeći da će porodice moći da uštede mesečnu platu zahvaljujući besplatnom prevozu.

Zamenik gradonačelnika Tavi As je izjavio da je eksperiment prevazišao očekivanja, mada će grad godišnje gubiti 12 miliona evra na neplaćenim kartama.

Vlasti tvrde da je broj putnika u gradskom prevozu porastao za 10 odsto, dok je broj automobila na ulicama smanjen za 15 odsto.

Ispitivanje javnog mnenja je pokazalo da je 90 odsto stanovnika Talina zadovoljno tim projektom.

"Ljudi se sada više kreću po gradu tokom vikenda. To znači i da troše više novca, što podstiče ekonomiju", rekao je As.

Očekuje se da će program doneti korist gradskom budžetu, jer je za dobijanje legitimacije za prevoz potrebna registracija kao stanovnika Talina, što gradu donosi nove poreske obveznike.

Talin ima 425.000 stanovnika.

Vlasti Talina tvrde da je oko 40.000 osoba koje rade ili žive u prestonici registrovano u drugim gradovima.

Od 1. januara, u Talinu je registrovano više od 5.000 novih stanovnika, u odnosu na 3.600 tokom cele prošle godine.

Pošto 1.000 novih stanovnika znači milion evra gradskog poreza, ovakav nivo registracija će pokriti ovogodišnje troškove programa, izjavio je As.

Mnogi mali gradovi u Evropi i Kini su uveli besplatan javni prevoz, ali je Talin prva prestonica.

Kineski Čangning je jedini grad veći od Talina čiji se stanovnici voze besplatno.

Protivnici tog projekta tvrde da se radi o eksperimentu koji će dovesti do bankrota Talina i optužuju Savisara da troši novac poreskih obveznika za "svoje potrebe i propagandu", dok taksisti navode da im je promet opao za 25
odsto.

E i ja imam nesto da izjavim :D
pre nekoliko dana u tramvaju ulazi kontrola ... a sedi jedna trudnica
i oni joj lepo objasnise
da trudnice i porodilje imaju pravo da se besplatno voze tj treba da podignu neku karticu u njihovoj direkciji za ostvarivanje tog prava
ajde da ih pohvalimo :)

meni, u principu, tramvaji uopšte nisu potrebni za svakodnevno cirkulisanje po gradu i stvarno sa žaljenjem mogu da konstatujem da su španci jedini uvek cakum-pakum. ne znam što je problem upristojiti ostala vozila i održavati ih pristojno čistim.....
doduše, i minibusevi su postali živi krš, al to sad nije tema....

hm...
ako dobijemo besplatan gradski prevoz
poslodavci ce da nam ukinu onih 3 iljade za prevoz...
pih.....nije bas dobro :D

Ali zamisli kolika je usteda za grad besplatan prevoz. Nema vise Bus Plusa, nema konduktera, komunalaca, administracije... Maksimalno smanjenje troskova. Ako se uzme forma iz Talina. 12 miliona x 3 koliko je Beograd veci = 36 miliona godisnje. Ili jedno 5 puta manje nego sto sada dajemo mi + grad, tj. opet mi.

hm...
ako dobijemo besplatan gradski prevoz
poslodavci ce da nam ukinu onih 3 iljade za prevoz...
pih.....nije bas dobro :D

Besplatno ___________ (navesti po inspiraciji) se placa od poreza. A sta je porez? Ono sto nam drzava uzme. Placacemo mi prevoz sve dok nafta, struja i delovi ne budu besplatni. Pa i onda cemo da placamo barem plate za sofere i majstore.
A to sto neki priznaju samo ocigledne nacine placanja, to je za mene sporedno.

Besplatno ___________ (navesti po inspiraciji) se placa od poreza. A sta je porez? Ono sto nam drzava uzme. Placacemo mi prevoz sve dok nafta, struja i delovi ne budu besplatni. Pa i onda cemo da placamo barem plate za sofere i majstore.
A to sto neki priznaju samo ocigledne nacine placanja, to je za mene sporedno.

Jeste, ali kod ociglednog nacina placanja imas gomilu pijavica i glodara, koji kad isisaju svojih 8,5%, 6,3%, 2,1% i ostale procente ne ostane ni za plate sofera.
Imas glomazan i skup aparat koji treba da obezbedi to ocigledno placanje i onda ti je dara skuplja nego mera.

Jeste, ali kod ociglednog nacina placanja imas gomilu pijavica i glodara, koji kad isisaju svojih 8,5%, 6,3%, 2,1% i ostale procente ne ostane ni za plate sofera.
Imas glomazan i skup aparat koji treba da obezbedi to ocigledno placanje i onda ti je dara skuplja nego mera.

Kod ociglednog placanja je ideja da samo ko koristi - placa. Kod budzeta - svi placaju.

To znaci da cemo uskoro svi da placamo prevoz, tv pretplatu... sve sto koristimo i sto ne koristimo. A ja podrzavam stav da placam ono sto koristim, ne vise.

Kod ociglednog placanja je ideja da samo ko koristi - placa. Kod budzeta - svi placaju.

To znaci da cemo uskoro svi da placamo prevoz, tv pretplatu... sve sto koristimo i sto ne koristimo. A ja podrzavam stav da placam ono sto koristim, ne vise.

Ja koliko znam svi i sada placaju TV pretplatu.

Poenta je da se i sada daje iz budzeta pored toga sto ljudi placaju direktno, Ali zbog velikog i skupog sistema koji treba da obezbedi direktno placanje ti su troskovi veliki. Kada bi se to ukinulo, onda bi i troskovi iz budzeta bili 3 puta manji.

Ako mi je pre četri meseca napisana kazna zbog neuplaćenog meseca za bus plus a nisam je platio i nije mi stizala nikakva opomena, da li znači da sam se izvukao ili će me stići Đidova ruka i naj*baću uskoro?:)

Poslednja izmena:
u tom slučaju je cena uvek viša, a takvu cenu neko ne može da plati....koliko god želeo da koristi neku uslugu. al dobro....sto ljudi sto ćudi.

Placacu par stvari duplo - a par stvari necu. Dodje otprilike na isto.

- - - - - - - - - -

Ja koliko znam svi i sada placaju TV pretplatu.

Poenta je da se i sada daje iz budzeta pored toga sto ljudi placaju direktno, Ali zbog velikog i skupog sistema koji treba da obezbedi direktno placanje ti su troskovi veliki. Kada bi se to ukinulo, onda bi i troskovi iz budzeta bili 3 puta manji.

Ne znam bas da li su plate najveci trosak. U svakom slucaju, pre neki dan je objavljeno da se ukupno u Srbiji tv pretplata placa 40%, u Beogradu 60% a u NS 70%.

Ovaj Bus Plus je sramota. Danas mi pobegne bus ispred nosa. Posaljem poruku - stize drugi za 1(1). Znaci, za minut. Prodje 3 minuta posaljem ponovo - 1(1). Posle pet minuta - 1(1). Stigao je posle 8 minuta. Dotle moze dva puta peske da se prodje ta stanica. Tri puta sam platio laznu informaciju.

Pozdrav svima.
Ima li ljudi iz Obrenovca?Ili bilo ko drugi ko zna da li bi i kako mogla da se uputi neka peticija,inicijativa za uvodjenje gradskog prevoza do Obrenovca?Trenutno do i iz Obrenovca od i iz Beograda voze Lasta i privatni prevoznici.Problem je abnormalna cena karte od,cini mi se,300 dinara u jednom smeru,sto je van svake pameti.Kao primer navodim Veliku Mostanicu,koja ima gradsku liniju i placa cenu karte od 72 dinara u smeru,a udaljena je gotovo isto kao i Obrenovac od Beograda.O cemu se tu radi,ima li upucenih?Da li Lasta ima monopol,pa gradsko ne moze da udje ili je nesto drugo problem?Ova cena karte je smesno visoka(markica je 6000).Kada bi cena bila kao u gradskom,sramota bi bilo svercovati se(mada kakvi su autobusi i koliko su cisti...).Da li je tema isla u ovom smeru,nisam stigao da je pretrazim,ogromna je?Ukoliko je bilo price o ovome,zaista se izvinjavam.

Pozdrav svima.
Ima li ljudi iz Obrenovca?Ili bilo ko drugi ko zna da li bi i kako mogla da se uputi neka peticija,inicijativa za uvodjenje gradskog prevoza do Obrenovca?Trenutno do i iz Obrenovca od i iz Beograda voze Lasta i privatni prevoznici.Problem je abnormalna cena karte od,cini mi se,300 dinara u jednom smeru,sto je van svake pameti.Kao primer navodim Veliku Mostanicu,koja ima gradsku liniju i placa cenu karte od 72 dinara u smeru,a udaljena je gotovo isto kao i Obrenovac od Beograda.O cemu se tu radi,ima li upucenih?Da li Lasta ima monopol,pa gradsko ne moze da udje ili je nesto drugo problem?Ova cena karte je smesno visoka(markica je 6000).Kada bi cena bila kao u gradskom,sramota bi bilo svercovati se(mada kakvi su autobusi i koliko su cisti...).Da li je tema isla u ovom smeru,nisam stigao da je pretrazim,ogromna je?Ukoliko je bilo price o ovome,zaista se izvinjavam.

Bilo je nekih reci, ali ne mnogo.

Nisam nekoliko godina isao u Obrenovac. Imao sam plac u okolini. Znam da je i u to vreme bila skupa karta. Pa sam onda umesto u Lastu i Banbus, ulazio u medjugradske buseve na putu. Madjugradski su bili 3 puta jeftiniji, sredjeni, klima, prosto me bilo sramota da udjem kao neki redneck sa torbom voca sa placa. :D

Pozdrav svima.

Ја сам из Обреновца. ;) Тако је,карта је 300 динара,што је много. Па и те Моштанице и Умке се једва одрекла Ласта,сад се људи из Руцке боре за 552. Ми из Обреновца и осталих "рубних" општина не тражимо ГСС,Ласта је сасвим у реду,али тражимо да плаћамо карту као и Моштаница,Сремчица,Заклопача,Бегаљица,Гроцка,Сурчин итд. Они су сви зона 2 ИТС-а 1,и карту плаћају 90динара. Ако ГСП има рачуна да 30км вози за 90дин,несхватљиво је како га Ласта нема. Чак шта више,нека уведу и 3. зону у оквиру 1 система ИТС1,и нека то буду линије у Младеновцу,Обреновцу,Сопоту,удаљеним селима Гроцке и Лазаревцу,ту би прихватљива цена ила и 110-115дин,али све преко тога је много. А да не помињем колико је аутопут М19 квалитетан и колико се тешко долази до Моштанице и окретнице на Умци(посебно зглобним аутобусима).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back