Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tv sekunda na nacionalnoj frekvenciji nema nista zajednicko sa vrtenjem reklame na televizoru u autobusu. Prvo pokriva 7 miliona ljudi, drugo 50 ili 100 - i smatram da su tarife u skladu sa time. Ispada da je tv sekunda bar 1000 evra, a da reklamiranje u autobusu slicno kosta, u sta ja veoma sumnjam. Ko ima tacne podatke - neka kaze ako je drugacije.

Ako uzmemo bar 300000 markica i cenu od 2700 dinara, dodamo studente, srednjoskolce i slicno... GSP zaradi bar milijardu dinara mesecno, tj. 10 miliona evra + subvencije iz budzeta.

Privatnici se guraju da posluju sa gradom Beogradom jer se pare redovno isplacuju. Oni su ukljuceni u ITS i prema broju vozila dobijaju pare. Kod privatnika je naplata obicno najveci problem, nezavisno od toga cime se isti bavi.

Sto se studiranja tice - to nije osnovno pravo. Obavezna je samo osnovna skola, sve ostalo nije. I uopste, mi imamo problem sto dosta 19-godisnjaka upisuje sve i svasta, ali ne zavrsava. Ako polovina omladine posle srednje skole upise studije - tek cetvrtina od njih zavrsi to sto je zapocela.
Slazem se da studiranje na drzavnom fakultetu ali bez doma ume da bude skuplje - ali to nije osnovno pravo, tako da moze da se naplacuje bez problema. U svakom slucaju, kako god da je neko na budzetu (makar i sa slabim prosekom) ima pravo na studentski restoran, bar koliko ja znam o tome, nisam nikada koristio.

Поента целе расправе јесте:

ГСП, је лоповска, паразитска фирма, која постоји само захваљујући грађанима који су од уста одвајали да би то предузеће створили,
од када је створено оно паразитира, не улаже у квалитет услуга, али и те како повећава цене и наплаћује грађанима свој монополски положај.
Те с тога нико није дужан да такво предузеће финансира, ако Вас неко прави будалом не можете стајати мирно и покоравати сте јер ако то чините јесте будала.
Дакле сви који не плаћају карте су у праву.
Ми будале, можемо само да их вербално подржавамо где год и када год стигнемо, да бисмо поразили заједничког непријатеља и почели да живимо нормално.
Пријатно.

Idi samo i posmatraj liniju 46, na primer, pa ukaži na bitne razlike. Može i 51, 88, 89, 601...

Причам за линије којим се возим,
ГСП ови аутобуси су они црвени од пре двадесет и кусур годиа ако не и ридесет, а приватни су релативно нови, у сваком случају, не кваре се и нису прљави.

Sto se studiranja tice - to nije osnovno pravo. Obavezna je samo osnovna skola, sve ostalo nije.

I mislis da je to ok? Sto 5% stanovnistva ima vise/visoko obrazovanje, a preko 20% je nepismeno?! A pricamo o nekom razvoju i zelji da postanemo razvijena zemlja.

A sto se GSP-a tice,to jeste lopovsko preduzece koje rasipa novac.
I to da Bg ceka na novac od Republike bas i ne stoji.

Poslednja izmena:
Кад смо код образовања, ја сам за то да у формалној форми буде доступно свакоме ко је капацитет и потенијал за тако нешто. Проблем је што високо образовање код нас постаје бизнис, али корен тог проблема сеже дубоко у систем. Резултат (бизниса) је, наравно, да се оно ограничава на богате.

Поента целе расправе јесте:

ГСП, је лоповска, паразитска фирма, која постоји само захваљујући грађанима који су од уста одвајали да би то предузеће створили,
од када је створено оно паразитира, не улаже у квалитет услуга, али и те како повећава цене и наплаћује грађанима свој монополски положај.
Те с тога нико није дужан да такво предузеће финансира, ако Вас неко прави будалом не можете стајати мирно и покоравати сте јер ако то чините јесте будала.
Дакле сви који не плаћају карте су у праву.
Ми будале, можемо само да их вербално подржавамо где год и када год стигнемо, да бисмо поразили заједничког непријатеља и почели да живимо нормално.
Пријатно.

Zasto lopovska i parazitska firma?
Mesecna markica za zaposlene je 2700 dinara i to uglavnom firme placaju. Za nezaposlene ista kosta 1100 dinara. Ako mi neko pronadje alternativni model prevoza po Beogradu za te pare, ja cu poverovati u ono gore navedeno.

I mislis da je to ok? Sto 5% stanovnistva ima vise/visoko obrazovanje, a preko 20% je nepismeno?! A pricamo o nekom razvoju i zelji da postanemo razvijena zemlja.

A sto se GSP-a tice,to jeste lopovsko preduzece koje rasipa novac.
I to da Bg ceka na novac od Republike bas i ne stoji.

Oko obrazovanja... to zavisi odakle se javljas. Za nekoga je dobro da ima ovakav sistem, a za nekoga je poguban.
Za Beograd je dobro sto ima stalan priliv mlade radne snage - mnogo pridoslih nikada ne zavrsi fakultet (a od 'domacih' mozda jos slabiji procenat). Pridoslice ostanu, posto ni zivi ni mrtvi ne zele da priznaju da nisu uspeli, i onda rade po nekim prodavnicama i sl. za 14000 ili slicno i pritom jos iznajmljuju najgore cumeze na dalekoj periferiji za manje od 100 evra... I svim time spustaju standarde svima. Kad bi bio standard da na tim mestima ne moze da se radi za manje od 25000, tako bi i bilo.
Za unutrasnjost je vrlo pogubno sto se ni diplomirani ni neuspeli studenti ne vracaju, to je tim mestima direktan gubitak - ali nikoga za to nije briga.
Studenti na kraju zavrse u inostranstvu, studentkinje gledaju da se dobro udaju 'u Beograd'... (umesto 'u Beograd'... i naglasak promase) i onda tamo negde ostanu samo matori momci i nista vise.

Mi, posle svog "busanja u junacke grudi" imamo tek 6% stanovnistva koje ima zavrsen drzavni fakultet ili vise, jos 6% koji imaju razne vise skole zavrsene (ali mnogo toga nije po bolonji, 6 semestara, nego 4 ili 5)... Skoro polovina ima srednju skolu, trecina osnovnu, a ostali manje.
To je bar o formalnim diplomama... efektivno je manje sigurno.

Nije bas da Beograd ceka pare, ali dobije svoje sledovanje iz budzeta, bas kao i svaka druga opstina ili grad, koliko mu pripada.

Inace Beograd napravi trecinu republickog budzeta a sestina mu se vrati.

p.s. napisah pola strane o obrazovanju, a 3 reda o prevozu :lol:

Studenti, nezaposleni i penzioneri (sa manje od 65 god.) mogu neograniceno da se voze u prvoj zoni, osim od 00 do 04 ujutru.
I to nije skupo, sigurno.

Naravno da nije skupo. S obzirom na to da markica omogucava bezbrizno vozikanje i "jednu stanicu" i putovanje na duze relacije(recimo 95, 16, 37...), nije skupo.

Mislim da je postenije reci, "nemam love, ebiga, ne mogu da placam, svercujem se pa kako bude" nego bezobrazluk, rasprava sa kontrolorima, koji rade svoj posao da bi zaradili novac, i pozivanje na izgled autobusa i sistem rada GSPa.

Mislim da je postenije reci, "nemam love, ebiga, ne mogu da placam, svercujem se pa kako bude" nego bezobrazluk, rasprava sa kontrolorima, koji rade svoj posao da bi zaradili novac, i pozivanje na izgled autobusa i sistem rada GSPa.

jel` ti to na moj racun?

Ма сачувај Боже је превоз.
Јуче сам прво чекао 26, а касније и 16 пола сата, могу да мислим како је на осталим линијама.
Није разлог "пала киша, ушла вода у конексиони кабл", нема изговора

Иначе како се распитах у Лјублјани је маркица за студенте 15 евра,
а просечна плата је око 1100, и та маркица важи за цео град нема зона, а утобуси су неупоредиво бољи, исто је и са осталим градовима по ЕУ само код нас људи могу да верују да је ова превоз јевтин.
Да подсетим 11 евра месечно, то важи само за прву зону, у овим аутобусима, а плата је, како кажу, 350 евра...
Па рачунајте...

Иначе како се распитах у Лјублјани је маркица за студенте 15 евра,
а просечна плата је око 1100, и та маркица важи за цео град нема зона, а утобуси су неупоредиво бољи, исто је и са осталим градовима по ЕУ само код нас људи могу да верују да је ова превоз јевтин.
Да подсетим 11 евра месечно, то важи само за прву зону, у овим аутобусима, а плата је, како кажу, 350 евра...
Па рачунајте...

Naravno da u Ljubljani nema zona. Pogledaj mapu linija Avtobusne postaje Ljubljana i mapu linija GSP Beograd.

Upravo :worth:

Porediti grad sa mozda 200 hilljada i grad sa skoro 2 miliona... nemoguce. Nas prevoz je mnogo jeftiniji, mozes mnogo vise kilometara da prodjes - a nafta svima isto kosta!

Upravo :worth:

Porediti grad sa mozda 200 hilljada i grad sa skoro 2 miliona... nemoguce. Nas prevoz je mnogo jeftiniji, mozes mnogo vise kilometara da prodjes - a nafta svima isto kosta!

Ja se slažem da nije baš umesno praviti poredjenje izmedju malene Ljubljane i Beograda, pa bih se uključio u raspravu i poredio prevoz i u Beogradu i Milanu, gradu kojeg podjednako dobro poznajem kao i svoj grad. Evo vam cena mesečnih pretplata.

Mesečna pretplata za seniore (starije od 60 godina nevezano da li su u penziji ili ne) 16 evra
Mesečna pretplata za djake i studente (važi tokom školske godine) 17 evra
Mesečna pretplata za sve ostale, bez obzira da li su zaposleni ili ne, 30 evra

Mesečne markice uključuju neograničen prevoz svim linijama gradskog saobraćaja (autobus, trola, tramvaj) zatim METRO (3 linije koje se u odredjenim delovima grada račvaju) i gradska železnica do granica tzv URBANE zone. MIlano je grad veličine Beograda u svojoj urbanoj zoni, dok je sa prigradskim delovima dvostruko veći, pa je sa tog aspekta uporediv. Kvalitet prevoza nije uporediv, jer je tamo ponuda daleko bolja od ovog što imamo mi ovde, dok su cene mesečnih pretplata u Beogradu neznatno niže. Standard stanovništva i prosečna primanja su takodje neuporedive kategorije

Ono što mi ovde imamo i zovemo kartama za pojedinačnu vožnju tamo ima vremensko ograničenje. Od trenutka validacije karta važi 90 minuta, znači u tom intervalu ako stignete i treba vam možete promeniti i deset različitih prevoza. Uz to postoje i dnevne, trodnevne, nedeljne, polumesečne karte za neograničenu vožnju.

Imam iskustva i iz mnogih drugih gradova po svetu, ali sam ovo uzeo za primer kao nešto što je uporedivo.

ko je rekao da je prevoz skup?:zper: ONI tako ne misle :whistling:

Карте за ГСП скупље 20 одсто
Уколико Градско веће донесе такву одлуку, карта за појединачну вожњу у првој или другој зони, купљена на киоску, од 1. новембра коштаће 60 динара, а код возача двоструко више

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Karte-za-GSP-skuplje-20-odsto.sr.html

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back