Ima jos uvek privatnih prevoznika. Nisu tako cesti kao nekada, ali ih ima, neki su lepi a neki i nisu bas. Neki od njih imaju premale prozore, tako da je kuvanje leti neizbezno. Nisam obavesten sta rade oko ugradjivanja klima, gsp se sa time prilicno reklamirao.
Najveca zarada od reklamnih panoa? Pa nemaju oni parce Tajms skvera... Ako uzmemo da u Beogradu ima jedno 500 000 zaposlenih (oko trecine od cele drzave) tu moze da bude bar 300 000 markica (za zaposlene... pomnoziti sa oko 2700, mislim da je toliko) i puta 12 meseci... Mislim da tu lako budu milijarde na godisnjem nivou - ono malo sto ima reklamiranja, to je kap u moru.
Naravno, zgodno je ako je firma 5% u minusu, pa da se nadoknadi - ali to svejedno ostaje 5%.
Obrazovanje nam je... malo problematicno. Ljudi salju decu na drzavne fakultete jer je to mnogo jeftinije. Bas juce sam cuo - student koji je iz unutrasnjosti stigao u Beograd ne mora da potrosi vise od nekih 5000 dinara mesecno na dom i prehranu u njemu. To je mnogo manje nego bar 10000 za sobu plus komunalije plus hrana (bez 20000 ne moze da bude nikako).
Drzavni fakulteti su tu jako dugo - i u njih se ima potpuno poverenje, mada ono nije uvek opravdano.
Privatni univerziteti su novotarija - a mi nismo poznati kao neko ko lako uvodi novine.
A bruto novac potreban za GSP... Radio sam ranije neke procene i kako god da sam racunao, GSP je morao da bude profitabilna firma, samo od kupovine karata i markica.
Moguce je da sam preterao na strani prihoda, da sam zanemario ucinak markica koje daju mnogo vise voznji nego sto se moze preci kupovinom pojedinacnih karata, a za istu sumu. Mozda je jos veca greska u tome da sam pretpostavio da ce svi i da kupe karte/markice.
Uglavnom - nije mi jasno kako GSP stalno mora da bude budzetski trosadzija. Misljenja sam da nama treba mnogo ostrija kontrola naplate i da bi se time dovoljno podigli prihodi. Cak i ako se ne bi skinuo sa budzeta, gradski prevoznik bi bio firma sa mnogo vecom sposobnoscu da investira.
Аман,
не интересује ме да их ја контролишем,
разумете.
Нека се даје концесија, нема ммонопола никоме, па ако испуниш услове добије, за три године, ако си био лош нећеш више добити.
Знате ли Ви колико има аутобуса?
скоро сваки је рекламни пано за себе, плус унутра реклама, плус онај ТВ који рекламира, па Ви срачунајте, када бисте знали колико кошта минут на ТВ у не бисте тако багателисали.
Није истина да су државни јевтинији, скупљи су када све саберете најчешће су скупљи стан и храну немају сви обезбеђено поготову не бруцоши, само ретки.
Саберите високе цене школарине, уџбенике, пријаве испита, и разне таксе и студентске динаре, осигурања и шта ти ја знам, изађе и више ако у старту није само цена била виша.
И још нешто не само да узима ноац од свега поменутог већ узима и додатак из буџета, јер је као, а ми смо мајмуни, 50дин за карту мало, не покрива трошкове,
а опет понављам ако је то тако непрофитабилно, зашто се приватници буквално туку да добију неку од линија?
Зато што је то високо профитабилан посао, нема много улагања а новац стиже, и то не мали са свих страна.
Е сада проблем настаје када ГСП тај новац не улаже у побољшање услуге него у побољшање стандарда запослених, партијских и других функционера итд.
И онда добијете ово сада.
Питам ја Вас зашто ја да финансирам оне који живе боље од мене?
Докле да се возим као стока, а да плаћам поприлично високу цену карте, е па неће људи,
и ја их подржавам, зашто да плаћају монополисти, који злоупотребљава свој положај на тржишту,
а који је настао тако што су га формирали исти ти грађани који су третирани као стока, од уста одвајајући.
Мора свест да се мења, није ово више социјализам, је л' смо у капитализму?
Је л' тржишна цена карте?
Је л' ми се продаје прича да морам да платим што се возим, јер је то тако у цивилизованом свету?
Е па онда, даме и господо, хоћу и да се возим као у цивилизованом свету.
Правила тржишта.
Да ли можеш то да обезбедиш? Да, не.
Молим лепо.
Ако је не довиђења, нека уђе следећи понуђач...