rdeki
Elita
- Poruka
- 17.948
Barajevska Lasta je do pre neko vreme imala konduktere koji su naplaćivali karte po autobusu. Sada su sva vozila vidno obeležena natpisom koji kaže da je vozilo bez konduktera i da je kupovina karata kod vozača. Koliko su česte kontrole i kako to sada sve funkcioniše ne znam.Колико раније да крене неко из Барајева, или борче да стигне на фармацеутски или правни факултет,
и која је то километража, то није нормално у 21. веку да се иде пешака када се не шета него иде на одређено место,
да не говорим ако идете на посао ујутру, када је зима, или на испита може и то, па то је стрес само по себи још пешачење...
Poenta je u sledećem.
Ako ne želiš da plaćaš usluge javnog prevoza imaš prava da ih ne koristiš, već da koristiš druge vidove prevoza ili da ideš peške.
Ako koristiš neku uslugu ti imaš pravo da komentarišeš njen kvalitet, ali pre toga imaš obavezu da je platiš (bez obzira kakva je). Ako se odrekneš obaveze onda se odričeš i prava.
Zamisli čoveka (ili možda trudnu ženu) koji ulazi u pekaru i traži hleb pa kaže:
- E ovaj ti je hleb bajat, tvrd, a i nema propisanu težinu. Neću da ti ga platim.
Pekar će reći:
- Ako nećeš da platiš, onda ga nećeš ni dobiti.
Šta mu onda treba reći? Možda ovo:
- Pa jesi li ti normalan? Šta ti lupaš gluposti? Pa ja moram da jedem!
Dakle, ako želim da se vozim javnim prevozom platiću kartu pa ću da se vozim. Pošto sam platio kartu imam pravo da kažem da mi se ne sviđa to i to, da se žalim, tražim poboljšanje usluge i slično. Ako nisam platio kartu, pa ja nemam pravo ni da se vozim, a još manje da ako se već vozim gunđam zbog kvaliteta usluge.