Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
da, ali to nije ekonomicno rasporedjivanje radne snage. uostalom, cemu toliko kontrolora na prvom mestu?

Publika je veoma bahata - razume samo dovoljnu kolicinu grube sile.
Jednu kontrolorku - ne postuje niko
Jednog kontrolora - poneko
Dve kontrolorke - bez postovanja, ali sa bukom
Dva kontrolora ili vise - e to je ono pravo, tu sila zakona pocinje da dolazi do izrazaja
Kontrolori pojacani sa komunalcima - e, tu kazna mora da se plati posto niko jos nema vezu u komunalcima (i nadam se da nece ni da je ima, nikada)

U Svajcarskoj ili Svedskoj je sramota da te uhvate u svercovanju - a kod nas je to... teranje inata (da se izrazim bez psovke).

Схватио сам то. :) Али шта знам, ако то уведу у Београд, наступиће расуло пре или касније. Но, колико знам, тамо где је уобичајена пракса да се продају месечне карте за појединачне линије, такође постоји и карта за све линије. Не знам како Србија стоји по том питању.

Mislim da nema ni teorijske šanse da to uvedu u Beograd, bilo bi suludo...

U Svajcarskoj ili Svedskoj je sramota da te uhvate u svercovanju - a kod nas je to... teranje inata (da se izrazim bez psovke).

Poverenje u instituciju javnog prevoza pripada vrsti fleksibilnog poverenja. Ponašanje neke institucije je izazov, a građani na taj izazov pružaju aktivan odgovor, koji nikako nije predodređen kulturom i mentalitetom, ali nije ni rezultat proračunate koristi. Osim poboljšavanja usluga koje neka institucija pruža, izgleda da je neophodna i određena vrsta pažnje te institucije prema građanima, čime ona zaslužuje emotivno poverenje.

Dakle, dokle god im se vozila raspadaju, zapaljuju, ispadaju točkovi autobusima, budu prljava i štrokava, do tada će se ljudi u intat voziti bez karte! Poboljšanjem usluge, pre svega higijene, verujem da bi povećali naplativost.

Dakle, dokle god im se vozila raspadaju, zapaljuju, ispadaju točkovi autobusima, budu prljava i štrokava, do tada će se ljudi u intat voziti bez karte! Poboljšanjem usluge, pre svega higijene, verujem da bi povećali naplativost.
upravo tako!

moja sestricina nije bas dugo dolazila ovde,i skoro kad je bila,prvo sto je rekla da je sokirana na sta lici gradski prevoz

nema to nikakve veze sa stanjem voznog parka nego sa materijalnom situacijom u zemlji.
ljudi ce redovnije kupovati karte/markice kad im se novcanici popune.

nema to nikakve veze sa stanjem voznog parka nego sa materijalnom situacijom u zemlji.
u mom slucaju ima.
pored svih ponizenja koje sam dozivljavala kao gradjanin ove nase lepe zemlje,ponizenje dozivljavam i svaki put kad prvo docekam prevoz koji po obicaju kasni,pa je prepun,prljav,radi grejanje u sred leta,smrdi na naftu,a vozac caska mobilnim ili kuca poruke :eek:...i veruj,ja zaista kucam kartu kada udjem u vozilo suprotno ovome gore sto sam opisala
kada me gsp prevozi kao da sam stoka,onda se ja adekvatno i ponasam.

И то је тачно.

Но, слажем се са поентом Александра да ће људи без обзира на економску кризу у Србији рађе куповати производ у којем се осећају пријатно.

Ја после сваке вожње једва чекам да оперем руке, ако не целог себе. :) А када цигојнери уђу са `армоникама, већ сам спреман да затварам уши како не би биле пробијене њиховом буком. Ај` нека део хигијене буде да комунална бре приводи те силеџије, или макар да не буде кривични ни прекршајно дело да се од "мајстора" затражи да стане док се извор буке за крагну не избаци из возила.

• Podržavam
Reactions: S06

Ciklus je logican, ma kako da to moze nekoga da nervira - prvo mora da se plati za nova vozila i dobro odrzavanje, pa posle ona mogu da se koriste.
Neki pokusavaju obrnuto - i naravno da ne uspevaju.

Moram ovo napsati, prihodi od karata su minorni u odnosu na rashode i ne pokrivaju ni troškove goriva, čak i kad bi naplativost bila 100%. Međutim, nije u tome problem, kao i u većini zemalja gradski prevoz se subvencioniše, prvo GSP je jako ”glomazno” preduzeće, pa i to malo para ne ide gde bi trebalo. Drugo, direktori se smenjuju kako se smenjuje vlast, to je poznato, a i činjenica da GSP služi za sakupljanje političkih poena. Evo klasičan primer, delova za popravku autobusa skoro nema, jer niko sa vrha ne odobrava nabavke istih, zbog čega sve više autobusa stoji u kvaru, a deo se čerupa ne bi li se popravili drugi, u isto vreme se ugrađuju u te poluispravne autobuse rashladni uređaji koji koštaju 20.000*€ po autobusu. Zašto, pa političari ne mogu da izađu u novine i da na sva zvona objave “kupili smo rezervne delove”, ali mogu da kažu ”ugradili smo 170 klima“! Kada pošaljete pitanje GSP-u ko će te klime da održava i servisira, oni naravno ne znaju odgovor, jer to više nije bitno, važno da su klime ugrađene, političari se slikali, a da ne bi slučajno propustili da primetite da je na vozilu ugrađena klima, GSP-u je naređeno da na prozore nalepe nalepnice da je vozilo klimatizovani ne bi li i putnici sa stajališta to videli.

* za skoro iste pare imali kapitalni remont vozila

Videćete da će sada pred izvore da stignu novi autoubusi, verovatno iz Ikarbusa. Finasiranje kasnijeg održavanja naravno neće biti, jer su oni političarima završili posao.

Poslednja izmena:
Moram ovo napsati, prihodi od karata su minorni u odnosu na rashode i ne pokrivaju ni troškove goriva, čak i kad bi naplativost bila 100%. Međutim, nije u tome problem, kao i u većini zemalja gradski prevoz se subvencioniše, prvo GSP je jako ”glomazno” preduzeće, pa i to malo para ne ide gde bi trebalo. Drugo, direktori se smenjuju kako se smenjuje vlast, to je poznato, a i činjenica da GSP služi za sakupljanje političkih poena. Evo klasičan primer, delova za popravku autobusa skoro nema, jer niko sa vrha ne odobrava nabavke istih, zbog čega sve više autobusa stoji u kvaru, a deo se čerupa ne bi li se popravili drugi, u isto vreme se ugrađuju u te poluispravne autobuse rashladni uređaji koji koštaju 20.000*€ po autobusu. Zašto, pa političari ne mogu da izađu u novine i da na sva zvona objave “kupili smo rezervne delove”, ali mogu da kažu ”ugradili smo 170 klima“! Kada pošaljete pitanje GSP-u ko će te klime da održava i servisira, oni naravno ne znaju odgovor, jer to više nije bitno, važno da su klime ugrađene, političari se slikali, a da ne bi slučajno propustili da primetite da je na vozilu ugrađena klima, GSP-u je naređeno da na prozore nalepe nalepnice da je vozilo klimatizovani ne bi li i putnici sa stajališta to videli.

* za skoro iste pare imali kapitalni remont vozila

Videćete da će sada pred izvore da stignu novi autoubusi, verovatno iz Ikarbusa. Finasiranje kasnijeg održavanja naravno neće biti, jer su oni političarima završili posao.

Gradska vlast odlicno ispunjava zahteve publike - a to sto narodu ne mozes udovoljiti, to je druga tema.

Prvo su putnici pohisterisali da su u sauni - i gsp je kao besan krenuo da sve po spisku ugradjuje klime, da putnici manje gundjaju.
A sad opet nesto novo... pa ne moze sve, nemamo mi tih para.

Jeste tač skin™ :D Nije još sve u funkciji, ali biće, kada se pipne ekran pomeri se krstić (kursor) ;)

Prvo su putnici pohisterisali da su u sauni - i gsp je kao besan krenuo da sve po spisku ugradjuje klime, da putnici manje gundjaju.
A sad opet nesto novo... pa ne moze sve, nemamo mi tih para.

GSP i nije bio baš za ugradnju istih, ali se oni tu ništa ne pitaju. Nije problem što su ugradili, neka su i treba, već je problem što se novac neracionalno troši. U trolejbusima koje smo kupili 2010. godine i dali 220.000€ po komadu ne radi 50% rashladnih uređaja, a tri trolejbusa su već u rashodu jer nema delova pa ih čerupaju! Niskopodnim autobusima iz 2008. isto klime ne rade kako treba, jer GSP nije ni tehnički, ali ni finansijski sposoban da ih održava. Sada se postavlja pitanje da li je vredelo 20.000€ dati na to što smo se hladili mesec-ipo dana? Zar možemo da očekujemo da će te klime raditi i sledeće godine, možda, ali manje od 50%.

I još nešto, pre ugradnje klima uređaja nisu rađeni nikakvi proračuni, tako da klime ugrađene na zglobne autobuse iz japanske donacije ne mogu da funkcionišu, jer dodatno opterećuju motor koji počne da kuva! U pogonima nemaju rezervnih sijalica, a klime se ugrađuju, toliko o prioritetima.

upravo tako!

moja sestricina nije bas dugo dolazila ovde,i skoro kad je bila,prvo sto je rekla da je sokirana na sta lici gradski prevoz
Ja opet kažem, onaj ko nijie zadovoljan gradskim prevozom i ne želi da plati kartu da se vozi krševima ima brojne alternative. Pomenuću dve: taksi i peške.

Kako mislite da će se poboljšati usluga ako oni koji je koriste ne plaćaju za nju?

Па вози се ти сточно и плаћај за то. :) Можда ће твој пример да послужи неплатишама као инспирација да ураде исто. Можда ће цела та акција да уроди плодом да превоз постане бољи. Можда... а можда ће претек новца од поштених платиша да исцури у некакве црне рупе. Кех...

Ja opet kažem, onaj ko nijie zadovoljan gradskim prevozom i ne želi da plati kartu da se vozi krševima ima brojne alternative. Pomenuću dve: taksi i peške.

Kako mislite da će se poboljšati usluga ako oni koji je koriste ne plaćaju za nju?
e ovo sam cekala ko ce da kaze.
negde ne mozemo peske,moramo da koristimo prevoz a taksi je skup.ja moram da se prevezem,i biram gradski prevoz.cena uopste nije niska i onda sam iritirana kad udjem u bus kako gore opisah.ne verujem da bi se uslovi prevoza poboljsali kad bi svi placali.jednostavno,kod nas sve tako traljavo i funkcionise.

e ovo sam cekala ko ce da kaze.
negde ne mozemo peske,moramo da koristimo prevoz a taksi je skup.ja moram da se prevezem,i biram gradski prevoz.cena uopste nije niska i onda sam iritirana kad udjem u bus kako gore opisah.ne verujem da bi se uslovi prevoza poboljsali kad bi svi placali.jednostavno,kod nas sve tako traljavo i funkcionise.
Gde to ne možeš peške? Ako hoćeš da stigneš negde, bilo gde u gradu, možeš stići peške. Potrebno je samo krenuti dovoljno ranije.

Naravno, taksi je skup, ali pokušaj ti taksisti da ne platiš ako nisi zadovoljna njegovom uslugom ili komforom u njegovom vozilu.

Ja kupujem mesečnu kartu i rekto se švercujem. Nažalost, naši ljudi su navikli da trpe i da komentarišu, ako ti se ne dopada izađi i vozi se taksijem, a ja ću da platim 50 dinara i nagutaću se dima unutar autobusa.

Ubeđujem vas da i kada bi naplata bila 100% stanje ne bi bilo bolje. Zašto, sistem je loš, novac ne ide u GSP kasu, već gradu koji onda odobrava sredstva samo za ono što je političarima volja i što se vidi.

Ako već koristim neku uslugu, ja zadržavam pravo i da je kritikujem. S tim u vezi sam kako GSP-u, tako i Direkciji za JP, ali i saobraćajnoj inspekciji uputio dosta primedbi i prijava koje se odnose na rad i funkcionisanje javnog prevoza u Beogradu, određeni broj stvari je popravljen. Prijave su se pre svega odnosile na namerno neostvarivanje polazaka od strane pojedinih vozača, preskakanje stajališta i neobeležavanje vozila. Određeni broj vozača je kažnjen, vozila obeležena itd. Međutim, ja ne mogu da pratim sve linije GSP-a, već samo usputno, one koje koristim.
Konačno i GSP Beograd je počeo da odgovara na elektronsku poštu u razumnom roku :super: Prekjuče sam poslao dopis u vezi sa nekim nepravilnostima i sugestijama i već danas mi je stigao odogovor direktora tog pogona :mrgreen:

S druge strane cena pojedinačne karte je visoka, posebno zbog toga što takva karta ne omogućuje presedanje.

Александре, дедер подели с нама те бројеве телефона и тај мејл. Знам да можемо и сами да потражимо, али има смисла и када им покажеш нешто и кажеш "ово већ ради" (психо-трик) јер онда рађе раде исто то.

Gde to ne možeš peške? Ako hoćeš da stigneš negde, bilo gde u gradu, možeš stići peške. Potrebno je samo krenuti dovoljno ranije.

Naravno, taksi je skup, ali pokušaj ti taksisti da ne platiš ako nisi zadovoljna njegovom uslugom ili komforom u njegovom vozilu.

Колико раније да крене неко из Барајева, или борче да стигне на фармацеутски или правни факултет,
и која је то километража, то није нормално у 21. веку да се иде пешака када се не шета него иде на одређено место,
да не говорим ако идете на посао ујутру, када је зима, или на испита може и то, па то је стрес само по себи још пешачење...

Jeste tač skin™ :D Nije još sve u funkciji, ali biće, kada se pipne ekran pomeri se krstić (kursor) ;)

GSP i nije bio baš za ugradnju istih, ali se oni tu ništa ne pitaju. Nije problem što su ugradili, neka su i treba, već je problem što se novac neracionalno troši. U trolejbusima koje smo kupili 2010. godine i dali 220.000€ po komadu ne radi 50% rashladnih uređaja, a tri trolejbusa su već u rashodu jer nema delova pa ih čerupaju! Niskopodnim autobusima iz 2008. isto klime ne rade kako treba, jer GSP nije ni tehnički, ali ni finansijski sposoban da ih održava. Sada se postavlja pitanje da li je vredelo 20.000€ dati na to što smo se hladili mesec-ipo dana? Zar možemo da očekujemo da će te klime raditi i sledeće godine, možda, ali manje od 50%.

I još nešto, pre ugradnje klima uređaja nisu rađeni nikakvi proračuni, tako da klime ugrađene na zglobne autobuse iz japanske donacije ne mogu da funkcionišu, jer dodatno opterećuju motor koji počne da kuva! U pogonima nemaju rezervnih sijalica, a klime se ugrađuju, toliko o prioritetima.

Nisu se setili da provere gde moze - mada bi publika urlala svejedno... da lazu o ugradnji. Ali sada bih ja voleo da neko kaze (mada nema koristi od toga) "dobili ste sta ste trazili"... da busevi to ne mogu da izdrze...

Jednako kao sto se urla "prskajte komarce"... I onda oni poprskaju - i za 3 dana padne kisa. Rezultat? Histerija smirena i 200 000 evra baceno kroz prozor.

Ili da trudna zena krene sa Miljakovca na pregld u Gak peske..
to su gluposti i ne treba na takav nacin diskutovati na ovu temu

Cinjenica je da nam je prevoz u losem stanju u odnosu na nase okruzenje..uostalom sama drzava je u losem stanju ..nisam stalna korisnica istog..idem peske na kratkim relacijama na radost korisnika rdeki.na duze kolima..ima kada koristim i prevoz i tada platim uredno kartu..da li je skupa ili ne ne znam..evo primer..u Becu karta za sve prevoze ukljucujuci i metro u vremenu od 72 sata kosta 18 evra..Znam da kod nas ima mesecna karta koja kosta 1000 din..ja kupujem one dugacke koje kostaju 50 din u jednom pravcu......toliko je bilo zadnji put kada sam se vozila gradskim..pre leta doduse..i ne smeta mi toliko autobus ili trolejbus..solidni su vec mi stvarno smeta nehigijena ..prljavi prozori i neko pomenu..one sa harmonikama ..koji zavijaju par stanica za neku kintu..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back