Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne idu komunalni policajci sa svim kontrolorima, već samo sa pojedinim grupama i to mahom u tzv. rizičnim zonama! Što se tiče ovlašćenja kontrolora za legitimisanje putnika, to jeste tačno da ne mogu da legitimišu, međutim, postoji i druga strana. Naime u drugim zemljama postoje uslovi korišćenja javnog gradskog prevoza, dakle, interni akt sa kojima su putnici upoznati u kome je definisana i ova odredba, te ukoliko uđete u autobus vi zapravo dajete ovlašenje kontroloru da vas legitimiše i sve dok ste u “njihovoj” svojini vi morate dati podatke. Zbog toga nekad viđamo da oni švercera ne izvode na stajlište kada ga uhvate, već mu kaznu pišu unutar autobusa, jer van to pravilo ne važi.

Nego - prilicno sam se iznenadio kad sam na GSP-u u Skenderbegovoj video na ulaznim vratima, krupnim, podebljanim i sve velikim slovima, natpis gde se publika obavestava da GSP vise ne izdaje povlastice - nego da smo upuceni na one personalizovane, nepersonalizovane i slicne plastike.

Piše da se izdaju i u Skenderbegovoj:
http://busplus.rs/index.php

Ја сам се јуче у превозу возио са контролом. :) Која је то милина била кад су и цигојнери зазирали од уласка у тај бус, а било их је на неколико станица заредом. Изгледа да су напокон и њих почели бар понедге да кажњавају, што је екстра позитивно.

Ја сам се јуче у превозу возио са контролом. :) Која је то милина била кад су и цигојнери зазирали од уласка у тај бус, а било их је на неколико станица заредом. Изгледа да су напокон и њих почели бар понедге да кажњавају, што је екстра позитивно.
ma dal` je moguce?
e pa bio je i red.ja sam par puta bila prisutna kad su kontrolori,i redovno su preskakali gancije,zbog kojih sam se osecala kao gradjanin drugog reda,i zbog njih mi je gsp nabio kompleks nize vrednosti i nesvesno su mi dali moralnu podrsku da se svercujem.
a vecina gancija uopste i nema licne karte,pitam se kako ih kaznjavaju kad ih uhvate bez karte?pocupaju im usi ili sta?

sta znam.. secam se pre par godina sam bio u lasti (ona prigradska sto vodi do sela u okolini bg-a) i kontrolori su upali negde usred neke njive (valjda izasli iz prethodnog busa da se olaksaju) :hahaha: i prvo su skocili na cige i posto ovi nisu imali karte poizbacivali su ih iz busa usred neke vukohebine....

takodje, bio sam u klasicnom busu kad su kontolori videli neke kineze i odnah skocili na njih, nama ostalima nisu ni trazili karte.

nisam stekao utisak da se selektivno neke grupe preskacu :)

Прескачу их и то шаком и капом. Верујем да је (главни) разлог то што им ништа не могу (не могу да приведу). Комунална полиција ту има шансу да направи добар помак. Према мом искуству, њима је дозвољено не само да се возе за џ, већ могу у трамвају и да запале цигару уколико се народ не буни. Дакле, иста клинчадија која по цели дан проси и "умире" од "глади" у болничком кварту поподне уђе у трамвај, са по кока-колом и жељна да запали након дугог "радног" дана.

Poslednja izmena:
vidi ... i ja sam pre neki dan usao u bus na zelenjaku pored onog sto overava ulaz, samo me je pogledao kad sam prolazio kraj njega a kad sam se zadnj put gledao u ogledalo nisam bio crnputast..doduse mozda me jos drzi boja sa mora :hahaha:

sta hocu da kazem.. oni preskacu i mladje i one za koje procene da od njih ne mogu da izvuku kaznu.. zato i naskacu najvise na zene.

Ја не бих мешао прескакање услед процене да имаш карту са прескакањем услед процене да ти ништа не могу. :)

Допуна:
Такође не бих заборавио да, поред тога што контролори не проверавају људе код којих процене да не могу да се овајде (без обзира на то ко су они), ту групу највећим делом чине одбојни људи без докумената. Верујем да нема потребе да даље инсинуирам шта ми је поента. :)

Poslednja izmena:
Ume li neko da mi objasni zašto mesečne kartice moraju da se čekiraju? razumem za ono kad karta glasi na određenu sumu, pa se onda skida odgovarajuci iznos, ali čemu čekiranje karti koje važe ceo mesec i neogranicen broj vožnji :dontunderstand:

Čekiranje su osmislili da bi dobili statistiku broja putnika na toj liniji, a takve podatke bi trebali da koriste u formiranju reda vožnje i korekcije broja vozila gde je potrebno. Međutim, ja mislim da to neće zaživeti, jer će biti prilično gužve kada svi koji ulaze moraju da čekiraju karta, ono što jeste tačno da će sada za validaciju trebati 1-2s, ali to u praksi nije baš tako. Druga stvar leži u pitanju da li se prikupljanjem tih podataka krši pravo privatnosti, pošto naši podaci ne odlaze u GSP koji bi možda te podatke samo iskoristio za planove reda vožnje, već u ruke privatne firme, a pored svega mi takođe sve podatke ostavljamo njima.

Što se kontrole tiče, mislim da će od nove godine ona biti dosta pooštrena, jer profit firme koja je radilila novi sistem naplate zavisi od naplativosti samih karata, pa i kontrola prelazi i u njihove ruke.

I još jedna zanimljivost: na mesečnoj ti piše od koje i do koje stanice važi, ali su ovi dozvolili da se pritom koristi samo jedna određena linija za tu trasu. Ako uđeš u drugi autobus na pola puta između ta dva odredišta, aparat daje znak da je karta nevažeća! Najiskrenije se nadam da je to privremeni propust i da će to biti ispravljeno...

Схватио сам то. :) Али шта знам, ако то уведу у Београд, наступиће расуло пре или касније. Но, колико знам, тамо где је уобичајена пракса да се продају месечне карте за појединачне линије, такође постоји и карта за све линије. Не знам како Србија стоји по том питању.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back