Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poseta depoa "Dorćol", stare trole
jt55oy.jpg

15rjw4i.jpg

20pvc5i.jpg

ax0cp5.jpg

I,sta ce da rade sa njima?

a kako dajes fotokopiju biometrijske LK? :)

Tu je zez :lol:

Obicnu kartu ti kopiras (ti placas) itd... poznato...

Cipovanu, nju stave u citac pa oni sami sebi stampaju (oni placaju) koliko im treba :)

Procedura "pod 2" upoznata kada sam pozeleo da kupim par akcija, pa su morali da me zavedu tamo... Toliko o tome, da ne pobegnem previse od teme :)
Caka je: sa cipovanom LK ti vise neces posecivati fotokopirnice :)
+ kad budu jos ove saobracajne, vozacke itd... i to ce isto da bude. To je podrazumevano cipovano, nema biranja kao za lk.

Poslednja izmena:
UČESTALE KRAĐE KABLOVA OMETAJU RED VOŽNJE BG VOZA

59854.jpg

BEOGRAD- Zbog bezbednosti saobraćaja na prugama i poštovanja voznog reda BG voza iz Direkcije za javni prevoz apeluju da se ne kradu bakarni kablovi, koji služe za upravljanje saobraćajem.

Red vožnje Bg voza, koji svakodnevno saobraća bez kašnjenja, usled nedostatka bakarnih kablova može biti ugrožen. Ti kablovi se prodaju na ilegalnom tržištu, nisu velike materijalne vrednosti, ali mogu dovesti do kašnjenja vozova, kao i ugrožavanja bezbednosti na prugama.

Poslednja krađa bakarnih kablova dogodila se u subotu, 7. maja na relaciji između Zemuna i Batajnice kada je odneto oko 80 metara kablova. Kvar je, zahvaljujući brzoj intervenciji ekipa, brzo otklonjen, te su kašnjenja Bg voza tog dana bila minimalna.
http://www.kurir-info.rs/beograd/ucestale-kradje-kablova-ometaju-red-voznje-bg-voza-89378.php

a kako dajes fotokopiju biometrijske LK? :)

Tu je zez :lol:

Obicnu kartu ti kopiras (ti placas) itd... poznato...

Cipovanu, nju stave u citac pa oni sami sebi stampaju (oni placaju) koliko im treba :)

Procedura "pod 2" upoznata kada sam pozeleo da kupim par akcija, pa su morali da me zavedu tamo... Toliko o tome, da ne pobegnem previse od teme :)
Caka je: sa cipovanom LK ti vise neces posecivati fotokopirnice :)
+ kad budu jos ove saobracajne, vozacke itd... i to ce isto da bude. To je podrazumevano cipovano, nema biranja kao za lk.

Ti cipovi jos uvek ne vrede nista jer jaaako puno ustanova gde je potrebna na uvid licna karta jos uvek nemaju citace istih, a i ko zna kada ce ih dobiti.... Pa je tako muka kada sluzbeniku treba ulica a na cipovanoh licnoj karti je nema...
Inace i cipovane lk se kopiraju isto kao i osala licna dokumenta samo je zez jer se cip prilikom kpiranja moze ostetiti....
Ma kao i uvek uvedu nesto novo a to novo jos uvek ne moze da se stavi u funkciju. Bezveze!
Bolje prvo da su uveli te citace pa tek onda da stancuju lk sa cipom, jer taj cip upravo i jeste mesto gde se skladiste licni podaci korisnika kao sto je JMB, ulica i broj...

Zato što privatnici ne žele da kupuju niskopodne autobuse, jer su skuplji. Njima je važno da zarade samo novac, a za udobnost putnika ih nije puno briga. Direkcija za javni prevoz je trebala sada da organizuje tender za privatne prevoznike, ali pošto im je jak lobi prisili su ih da ostane sadašnje stanje, ali da ovi obnove vozni park.
Međutim, pritvatnici nisu pristali na uslov niskopodnosti, tako da je kao obaveza izgleda ostalo samo da moraju biti sa Euro5 i Euro6 motorima i klimom. Izbegavanje tendera je naravno loše, jer možda neki od novih prevoznika može da ponudi bolja vozila, mada ni to nije sigurno, jer je na prošlom tenderu izgubio prevoznik koji je konkurisao sa Mercedesima, a dobio prevoznik (Beobus) koji je konkurisao sa ruskim vozilima -LiAZ konstruisanim u ranim osamdedesetim godinama prošlog veka, a povrh svega kada su dobili licencu nisu mogli da krenu sa radom jer zapravo i nisu imali vozila :whistling: Dakle, jasno je iz aviona o čemu se tada, pa i sada radi.

Međutim, poznato je da na nekim linijama funkcionišu neadekvatna vozila. Direkcija za javni prevoz je dozvolila da na linije 23,53,59 itd privatnici voze solo, ali ne neophodna zglobna vozila, što je užasno i neshvatljivo. Još više je neshvatiljvo da sada su se javili neki prevoznici koji su želeli da kupe zglobna vozila, konkretno za 23, ali da su dobili odgovor da oni sada nisu u stanju da plaćaju takva vozila na to liniji, drugim rečima, ko ih šiša, pa gurali su se tolike godine nek se guraju i dalje..., važno je danam ostane procenat.

Što se GSP-a tiče, tamo se tek krade i razvlači svuda. Karte sve skuplje, delova nema, održavanje sve gore itd. Na kraju jedan podatak kao iz finansijskog izveštaja GSP-a zaključno sa 30.12.2010.

- višemesečnu nelikvidnost i gubitak od 2,9 MILIJARDI dinara;
- neplaćene obaveze po osnovu zarada zaposlenih u iznosu od oko 2,5 MILIJARDI dinara;
- dug dobavljačima veći od MILIJARDU dinara
- izražen nedostatak vozačkog kadra i kadra u održavanju
- veliki broj prekovremenih sati i neiskorišćenih slobodnih dana
(ovo se plaše da ne izađe u javnost, ali džaba kriju, taj dokument mora biti javan)

To nije baš pravo opravdanje, već opravdanje GSP-a koje nam je rečeno tj. servira se svaki dan! Postoji istraživanje koje pokazuje da se kod nas ljudi ne švercuju mnogo manje ili više nego u što je prosek u većini evropskih zemalja.

Evo nekih činjenica:

1) GSP je samo jedan od operatera, najveći, ali ne jedini koji obavlja gradski prevoz. Od ukupno cca 1200 vozila (uključujući i tramvaje i trolejbuse), cca 400 vozila su u vlasništvu Laste i privatnih prevoznika. (Izvor: Vozni park,mart 2011.) Posao naplate karata i kontrole obavlja GSP prema tome: sav prihod od naplate i prodaje karata ide direktno GSP-u, dok se privatnici finansiraju iz gradskog budžeta.

2) Grad Beograd subvencioniše i pritom dotira kupovinu svake karte preduzeću.

3) Kupovina vozila se obavlja iz gradskog budžeta i državnih kredita, a ne budžeta GSP-a (poređenja radi, Lasta i privatnici sami kupuju vozila)

4) Neadekvatan sistem naplata dovodi do zakuljčka da je cena karta za jednokratnu vožnju od 50 dinara preskupa, čak suplja od one u Parizu i Beču. Neretko, da biste stigli do odredišta morate promeniti i do četri prevoza, što je 200dinara, dok je cena karte 1.8€ u Beču (među najskupljim u Evropi). Ekvivalent sistemu u Beogradu imaju u Minsku, o čemu sam već pisao, gde cena karte iznosi 16 dinara! Izvor: Karta, 2010, 700 beloruskih rubalja, konverzija u evro. Kod njih je gradski prevoz neuporedivo bolji od beogradskog, a imaju i metro.

5) Sav prihod od reklama na autobusima se opet sliva u kasu GSP-a. Cenovnik Cenovnik oglašavanja,Marketing GSP

Zar ovo nije dovoljno da se izvede zaključak da je ovom preduzeću sa ogromnim birokratskim aparatom, manjkom stvarne radne snage, potrebno restrukturianje? Otkriti gde sve to curi i rešiti glavne problema da konačno novac od karata ode tamo gde i treba :rtfm:

Molim :)

Zaboravih da vam prenesem vest da imaju probleme sa novim tramvajem, tačnije ne može kod nas da vozi jer je neodgovarajuća infrastruktura. To se odnosi i novorekonstruisani bulevar, pa prema nekim izvorima sve će morati ponovo da rade :dash: Ovo uzmite sa rezervom jer nije provereno, ja se nadam da nije tačno, jer ako jeste biće to velika bruka za inženjere GSP-a koji nisu znali da naruče odgovarajući tramvaj!

Zaboravih da vam prenesem vest da imaju probleme sa novim tramvajem, tačnije ne može kod nas da vozi jer je neodgovarajuća infrastruktura. To se odnosi i novorekonstruisani bulevar, pa prema nekim izvorima sve će morati ponovo da rade :dash: Ovo uzmite sa rezervom jer nije provereno, ja se nadam da nije tačno, jer ako jeste biće to velika bruka za inženjere GSP-a koji nisu znali da naruče odgovarajući tramvaj!

Slican problem sam cuo i ranije, a odnosio se na nas 'klasican set' tramvaja, valjda iz 80tih. Mi nemamo, kao sav normalan svet siroki kolosek, nego uski. I posto tockovi, i mozda motor, moraju drugacije da stoje - tu je moguca prerada na drugo stanje.

To nije baš pravo opravdanje, već opravdanje GSP-a koje nam je rečeno tj. servira se svaki dan! Postoji istraživanje koje pokazuje da se kod nas ljudi ne švercuju mnogo manje ili više nego u što je prosek u većini evropskih zemalja.

Samo bih pitao jednu stvar, za koju mislim da je kljucna:
Kako se meri broj 'svercera' ? Ako se meri broj uhvacenih i proknjizenih, mogu da se kladim da ih kod nas u stvarnosti ima 10 puta vise. Jer dok oduzmes siledzije, verbalne i fizicke, ne ostane mnogo.
Mnogo puta sam prisustvovao scenama kada 'sverceri' ne zele da daju dokumenta kontroloru, a radi pisanja kazne. Te bunjave na zapadu nema, tamo je to sramota.

:super: :klap:

Samo bih pitao jednu stvar, za koju mislim da je kljucna:
Kako se meri broj 'svercera' ? Ako se meri broj uhvacenih i proknjizenih, mogu da se kladim da ih kod nas u stvarnosti ima 10 puta vise. Jer dok oduzmes siledzije, verbalne i fizicke, ne ostane mnogo.
Mnogo puta sam prisustvovao scenama kada 'sverceri' ne zele da daju dokumenta kontroloru, a radi pisanja kazne. Te bunjave na zapadu nema, tamo je to sramota.

Ni kontrolori ne moraju da zapnu ko mutavi,kad ima svakakvih ljudi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back