Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
obavezno se ulazi na prva vrata i karta se pokazuje vozacu, a izlazi se na srednja vrata. Svi postuju pravila, svima lepo... Kod nas bi to funkcionisalo...juce...

U Londonu se gradski prevoz ne oslanja na autobuski saobraćaj, već na šinski (metro), zato tako nešto i može da funkcioniše. Zamislite kad bi kod nas ulazili samo na jedna vrata, pa autobus bi stojao pola sata na stanici :( U Moskvi koja takođe ima metro sistem, zbog nepoverenja u državne institucije uopšte naplativost karata je bila baš niska, pa su zbog toga uveli da se ulazi na prva vrata i pošto poništite kartu ulazite u tramvaj, autobus, trolejbus. Ovaj sistem već tamo izaziva haos, mogu zamisliti kako bi bilo kod nas :s
258197.jpg

u gradskom prevozu u cacku se ulazi samo na prednja vrata i kupuje otkucana karta kod vozaca (kao fiskalni racun)...samo mislim da je takav sistem naplate neprimenjiv u bg zbog ogromne frekfencije ljudi i puno stanica.

pade mi na pamet,jedino resenje gsp-u je da na svakoj stanici ima `cepaca karata` koji ce uvek stajati na stanicama,ispred busa,i cepati karte,kao u bioskopu :mrgreen:

Jel od 2011. stare karte od 42 dinara vise ne vazi uopste? Da znam da otkucam ove dve sto vucem sa sobom zadnjih nekoliko meseci.
pretpostavljam da ce kao i ranijih poskupljenja,biti moguca zamena na njihovim `punktovima` do nekog odredjenog datuma.

@tema
danas sam oko podneva kod pet centra na nbg,bukvalno sat vremena cekala tramvaj...za sve to vreme gledala sam `prolazece` buseve,najcesce 95...sve to bre krcato,ko sardine....i onda naidjose par tramvaja,svi puni ko oko.
najvaznije je menjati cenu karte...a o uslovima prevoza niko ne govori.pa nismo mi bre stoka
prevozimo se u prepunim vozilima,prljavim,stakla...ma ko ne zna gde treba da sidje...ne moze da vidi...stojimo na jednoj nozi ko caplje...i sta da platim?
svercujem se naravno,s punim pravom.

Verovatno do kraja godine..
Ja mislim da bi trebalo napraviti kontrolu i za vozace GSP-a, realno ujutru cekam bus po pola sata i vise, a onda dodje pun da nemozes da udjes, a vozac se bas nikad ni ne seti da upali grejanje cak i kad je napolju -7 stepeni >.>. Najgore je u onim drvenim autobusima, hladnije je unutra nego napolju i jos na sve to mi moramo da placamo markice i karte. Erm.. Sverc! :D

Ala ne volim one kontrolore, imam osećaj da namerno prave skandal.
Nekad kad neko nema kartu počnu da se proseravaju žestoko, kao da im je u opisu posla.
Pre nekako čilac neki, nije im'o kartu, a iš'o na pos'o valjda, i ovi naiđu i počnu da ga vređaju. Dovoljno je valjda da mu kaznu napišu. Svašta. To je baš ružno.
A nekoliko puta sam to viđala.

Ala ne volim one kontrolore, imam osećaj da namerno prave skandal.
Nekad kad neko nema kartu počnu da se proseravaju žestoko, kao da im je u opisu posla.
Pre nekako čilac neki, nije im'o kartu, a iš'o na pos'o valjda, i ovi naiđu i počnu da ga vređaju. Dovoljno je valjda da mu kaznu napišu. Svašta. To je baš ružno.
A nekoliko puta sam to viđala.
da,i ja sam to vidjala.valjda svako voli da ima nekakvu vlast,taj osecaj da si iznad drugih...zato se valjda i qrce.
gsp bi trebao malo da se pozabavi i da edukuje svoje kontrolore da im posle djavo ne bude kriv kad ih `ispegla` neko.
ja sam se jednom cak i umesala (a prepun bus 83 je bio,svi su cutali.rome su preskocili,nisu im trazili karte (iako su romi delovali uljudno,fino obuceni)...zatim jedan momak im ladno rece da nema kartu a nema ni licnu,oni ga prosli...e onda su na nekog jadnicka cilca,a covek kaze,malocas je bila kontrola,i rekli mi sve je uredu,nisam stigao da zamenim povlasticu,a tek sam dobio resenje za penziju (i vadi resenje),a kupio je markicu za penzose,a povlastica mu ostala za zaposlene..
maltretirali su ga samo tako,uzeli mu podatke i oduzeli povlasticu...samo sto nije plako.
svasta sam im rekla i prozvala sto su pustili prethodne,a njega maltretiraju iako je ok,ima markicu.ma,iako nisam agresivna,umalo se ne pobih sa jednom salastom u tesnim farmericama koja je otvorenih usta zvakala zvaku i trenirala strogocu.na kraju joj rekoh `ajde čik od mene trazi kartu!`

Cena goriva je najlakše opravdanje koje nažalost građani lako progutaju z:(( Pravi razlog se zna, gospodin direktor se nakrao, radnicima nije uplaćivao doprinose i sad pobegao! A mi sada plaćamo njegove greške z:hm:

Optužbe sindikalaca na sajtu

Na sajtu www.gspafera.blogspot.com postavljeno je pismo predsednika sindikata "Solidarnost" Drage Jovića, ukazujući na malverzacije u GSP, u koje je umešan prvi čovek ovog javnog preduzeća. Prenosimo deo tog pisma:

1. kupovina imitacija kočnica

2. zloupotreba službenih automobila u privatne svrhe,

3. kupovina pet službenih automobila (pored postojećih 40) bez sprovođenja ikakvog postupka javne nabavke;

4. favorizovanje tri omladinske zadruge od 31 koliko ih postoji u Beogradu

5. kupovina 83 nova trolejbusa, koja predstavlja nezabeležen slučaj u istoriji javnog saobraćaja, da se ceo podsistem zameni bez obzira na stanje u kom je

6. bacanje para na ispitivanje najboljih kočnica svetskog proizvođača "Haldeks" i turskih imitacija "ajsa" na Mašinskom fakultetu

7. odlazak u Španiju generalnog direktora Radoslava Nikolića i izvršnog direktora Slobodana Stevića kod proizvođača tramvaja "Kaf" bez odobrenja i odluke UO GSP Beograd

8. uplata 1.180.000 dinara dnevnom listu "Kurir" po profakturi od 3. februara 2010. godine posle tekstova "GSP mućka" (Kurir) i "Partijske kočnice" (Glas javnosti), a na ime elektronskog oglašavanja logotipa GSP. Da li je potrebno napomenuti da "Kurir" od tada više nigde ne spominje imitacije kočnica i pretnju koje one predstavljaju po Beograđane i njihove porodice?

9. gde su i na šta su potrošena sredstva u 2009. godini koja su u ukupnoj sumi skoro 20 odsto veća od istih sredstava u 2008. pre dolaska Radoslava Nikolića i "ekipe" na čelo GSP Beograd?
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...a+u+GSP:+Direktor+odlazi,ostaju+problemi.html

Naravno, to se otkrije kada gospodin više nije politički podoban, jer je dotični doskoro bio hvaljen kao uspešan. Novi je kao po pravilu bolji, videćemo dokle će biti, verovatno kada se i on dobro nakrade ili bolje rečeno dobro nas pokrade :zroll:

Cena goriva je najlakše opravdanje koje nažalost građani lako progutaju z:(( Pravi razlog se zna, gospodin direktor se nakrao, radnicima nije uplaćivao doprinose i sad pobegao! :

ispravila bih te-cena goriva je njihovo najlakse smisljeno opravdanje.
daleko od toga da gradjani to progutaju,oni sve znaju,ali su mislim u nekoj letargiji...kao da su u zimskom snu koji traje decenijama

Sve jedno, uglavnom se ćuti. Iz GSP-a izlaze sa izjavom da nam je karta jeftinija u regionu, što nije tačno. Zbog lošeg sistema naplate kod nas je karta višestruko više nego u regionu, jer su karte ograničene na jednu vožnju i nemoguće je presedati. Pa tako recimo u Zagrebu karta košta 1€ za 1 čas vožnje, kod nas moram promeniti 4 autobusa što je 200dinara ili 2€, što je više i od cene prevoza u Beču, gde karta iznosi 1.8€ za 1 čas vožnje, o standardu je suvišno govoriti.

Visina karte se može uporediti sa cenom karte u Minsku, iako Belorusija zadnjih godina umogome prestiže Srbiju. Kod njih cena karte iznosi 700 beloruskih rubalja, što je oko 18dinara! Gradski prevoz je neuporediv sa našim, plus dve linije metroa. Karta je takođe ograničena na jedno vozilo.

Evo malo fotografija prevoza iz Minska:
Trolejbus
360724.jpg

360723.jpg

Tramvaji
357421.jpg

310289.jpg

Metro
327285.jpg

Minsk-Metro-Uruch%27e-04.jpg

Autobusi
350048.jpg

346273.jpg

Nema reklama na autobusima, svi su isto obojeni. Kad ne možemo da se uporedimo sa zapadnim gradovima, evo Minsk može poslužiti kao primer. Kako je uređen, je suvišno govoriti, danas spada u jedan od najčistijih gradova u Evropi...

Poslednja izmena:
Iskreno, ne bi me bilo žao i da dam 50dinara za kartu, ukoliko bi se to utrošilo na poboljšanje gradskog prevoza, ali kad znam gde to ide... Sada već se uzimaju hipotekarski krediti, što je poznat scenario uništavanja preduzeća u Srbiji i njihovo kasnije prodavanje. Ne bih se iznenadio da čak za godinu dana GSP bude prodat nekom tajkunu™, a cena karte bude astronomska. :(

ne znam šta da kažem, osim da su ovi sadašnji autobusi nedopustivo prljavi....nema pravog reda vožnje, a vozači najčešće nemaju novac da vrate kusur, ako neko hoće kod njih da kupi kartu.
dakle, bolje da karta košta više, a da znam da će bus da dođe svaki dan u 8.12 i da neće biti smrdljiv i prljav....i da vozač neće zatvarati vrata pred nosom zadihanog putnika, koji je trčao 300m da bi stigao autobus.

Razgovarao sam sa jednim vozačem na tu temu i on kaže da neke kolege jednostavno ne žele da čekaju "trčeće putnike", jer zbog gužve uveliko kasne, pa bi svako dodatno zadržavanje autobusa na svakoj stanici dodatno stvaralo probleme, što ih pak razumem. Pa u zadnje vreme ih ne dovodim u takvu situaciju da ceo autobus čeka mene. Recimo dok sam bio u Trstu, tamo postoji upozorenje da vozač ima pravo da ne čeka putnike, tj da primi samo putnike koji su se u trenutku zaustavljanja vozila našli na stanici.

Ja recimo živim na Banjici i do grada imam veliki izbor linija, tramvaji 9,10 i 14, autobusi 47,48,78, trolejbusi 41 i 40. Najradije koristim 78, nema gužve a i tačna je. Mana je jer ide na 15 minuta, pa zbog toga je ljudi izbegavaju. Zbog velikog razmaka uvek sa terminusa Banjica II koliko, toliko, polazi na vreme, što je za pohvalu. Uglavnom su Lasta autobusi novije generacije :) Tada i želim da otkucam kartu, ali nikad kontrole nije bilo :p Ima i radio u Lastinim autobusima :D

Međutim, mnoge linije su užas. U autobuse se ne može ući, 95 je primer, kao i 50 :o Užas.

Poslednja izmena:
Razgovarao sam sa jednim vozačem na tu temu i on kaže da neke kolege jednostavno ne žele da čekaju "trčeće putnike", jer zbog gužve uveliko kasne, pa bi svako dodatno zadržavanje autobusa na svakoj stanici dodatno stvaralo probleme, što ih pak razumem. Pa u zadnje vreme ih ne dovodim u takvu situaciju da ceo autobus čeka mene. Recimo dok sam bio u Trstu, tamo postoji upozorenje da vozač ima pravo da ne čeka putnike, tj da primi samo putnike koji su se u trenutku zaustavljanja vozila našli na stanici.

Ja recimo živim na Banjici i do grada imam veliki izbor linija, tramvaji 9,10 i 14, autobusi 47,48,78, trolejbusi 41 i 40. Najradije koristim 78, nema gužve a i tačna je. Mana je jer ide na 15 minuta, pa zbog toga je ljudi izbegavaju. Zbog velikog razmaka uvek sa terminusa Banjica II koliko, toliko, polazi na vreme, što je za pohvalu. Uglavnom su Lasta autobusi novije generacije :) Tada i želim da otkucam kartu, ali nikad kontrole nije bilo :p Ima i radio u Lastinim autobusima :D

Međutim, mnoge linije su užas. U autobuse se ne može ući, 95 je primer, kao i 50 :o Užas.
Hajde, ne može da sačeka trčećeg putnika - žuri mu se.
Ali, da zatvori vrata i stoji na istoj toj stanici jer mu semafor ne dozvoljava da ide dalje, pa neće da otvori vrata jer žuri - e to ne mogu da razumem.
Pa već i ako otvori, zašto mora da otvori ona druga, a ne ona na kojima se već nalazi trčeći putnik, ako mu se već žuri?
Pa kada mu putnik i pored toga što mora da trči na sledeća vrata kaže: "Hvala.", zar mora da kaže: "Nemam ja ništa od tvojeg hvala."????

To nije uredu, ali ne možemo generalizovati stvari. Ne možemo reći to za sve, mada ima dosta bahatih. Bliže možeš bar reći o kojoj liniji se radi i da li se radi o GSP autobusu ili privatniku?
Iskreno, pre oko mesec dana išao sam trolejbusom sa Banjice i pošto sam stao kod prvih vrata, trolejbusdžija je video da ja hoću da pređem u bus ispred i obavestio je vozača autobusa ablendujući.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back