Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo sta kazu nasi Srbi preko Drine :)

Električni trotineti sve popularniji prevoz do posla
0

epa07761949 Two people rides an e-scooter from provider Lime in downtown Frankfurt Main, Germany, 08 August 2019. On 17 May 2019 Germany authorised battery-powered scooters to circulate on roads and cycle paths but forbids them from being used on the pavements. Users must be 14 or over and must respect a 20 kilometres per hours speed limit. EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Mnogi Banjalučani rado su prigrlili svjetski trend vožnje električnih trotineta, za koje se često kaže da štede vrijeme, novac i živce.
Građani ih sve više koriste kako bi izbjegli svakodnevne saobraćajne gužve i lakše stigli do posla. Za korištenje ne treba vozačka dozvola, ni kaciga, ali su sa sobom donijeli iste probleme s kojima se sada suočava većina evropskih gradova. Ovi trotineti, naime, spadaju u takozvanu sivu zonu, pa je saobraćajnim propisima potrebno bolje definisati kuda mogu da se kreću.

Uglavnom ih možemo vidjeti po trotoarima, zbog čega im se spočitava da predstavljaju prijetnju po pješake. Neke evropske prestonice već su se upustile u borbu ograničavanja kretanja ovim dvotočkašima. Nakon velikog broja nezgoda koje su izazvali korisnici električnih trotineta, i nebezbjednosti koju stvaraju na trotoarima, u mnogim zemljama odlučili su da drastično pooštre propise.
Brzina
Iz Centra za životnu sredinu u Banjaluci, koji je i nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti, podsjećaju da neki trotinenti mogu razviti brzinu do 40 kilometara na čas.
– Trotinet na “nožni” pogon spada u kategoriju pješaka, pa samim tim se i zakonom definisalo da se oni kreću trotoarima i pješačkim zonama, ali njihova brzina ne može biti mnogo veća od pješaka, do nekih 15 kilometara na sat. Međutim, kada su u pitanju električni trotineti, situacija je mnogo kompleksnija. Neki mogu da razviju brzinu i do 40 kilometara na sat. Tako da njihovo kretanje nije dozvoljeno ni biciklističkim, a ni pješačkim stazama. Njihovo kretanje svakako nije zakonom definisano i potrebno je informisati i upoznati vlasnike električnih trotineta da u pješačkim zonama i na trotoarima prednost imaju pješaci, a da njihovo kretanje treba biti takvo da ne predstavljaju opasnost po pješake – poručuje aktivista Tihomir Dakić.
Dopuna zakona
Kako naglašava, primjetno je da na ulicama u Banjaluci, ali i ostalim gradovima u BiH, njihov broj raste.
– Ono što možemo da vidimo ovih dana po Banjaluci jesu električni trotineti kojima je maksimalna brzina 25 kilometara na sat, što je prebrzo za kretanje među pješacima. No, ovom brzinom kretanje je moguće i saobraćajnicama kojima je, recimo, brzina kretanja organičena do 50 kilometara na sat. Ipak, ovdje se radi o poprilično vrtljivom prevoznom sredstvu – ističe on.
Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS napominju da je neophodno dopuniti zakon i regulisati kretanje trotineta, utvrditi kojoj kategoriji vozila pripadaju, te da li je potrebna kaciga za korištenje.
Obuka
Ni Evropska Unija, podsjećaju, nije daleko odmakla u rješavanju problema. Njemačka je među prvima u zakon uvrstila da vozila, trotineti, haverbord, koji se kreću do 15 kilometara na čas, mogu koristiti pješačke površine, dok se oni koji razvijaju veće brzine moraju kretati biciklističkim stazama ili ulicom.
Direktor Agencije Milija Radović kaže da će trotineta biti sve više. Ljudi će se sve češće opredjeljivati za ovaj vid prevoza, zbog čega se pravila moraju riješiti.
– Svakako da treba riješiti i pitanje znanja, odrediti da li je potrebna teorijska ili praktična obuka ako vozilo razvija brzinu veću od 15 kilometara na čas. Mopedima se, naprimjer, može upravljati sa 14 godina, ali mladi moraju proći makar teorijsku obuku. I ovdje se isto moraju definisati starosne granice, u zavisnosti od brzine kretanja. Logično je i da trotinete, koji razvijaju brzine veće od 15 kilometara na čas, mogu onda koristiti građani stariji od 14 godina – pojašnjava Radović.
Definicija
Dok se ne donesu nova pravila, što bi moglo potrajati, dodaje on, primjenjuju se postojeća, a zakon kaže da je trotinet vozilo, te da je trotoar namijenjen samo za kretanje pješaka.
– Sadašnjim zakonima nije dozvoljeno njihovo kretanje po trotoaru, jer je trotinet po definiciji vozilo, i kao takvo treba se kretati kolovozom. Činjenica je da trotineti koji razvijaju manje brzine, do 15 kilometara na čas, koriste površine za kretanje pješaka, ali to nije u skladu s propisima – zaključuje Radović.
Vjeruje da će, kada se uđe u procedure za izmjenu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, te Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS, za šta već postoji inicijativa, biti razmatran i ovaj segment regulisanja načina kretanja za električna vozila.
Uticaj na životnu sredinu
– Lično sam za stare mehaničke trotinete, jer se na njemu morate malo i kretati. Kada su u pitanju ovi električni, ukoliko je njihovim korištenjem ostalo jedno motorno vozilo u garaži onda sam svakako za korištenje i njih. Ipak, svakako mnogo je ljepše i korisnije vidjeti ljude kako se aktivno kreću na trotinetima ili biciklima, jer je prije svega uticaj na životnu sredinu običnih trotineta i bicikla najmanji od svih nemotorizovanih vozila – poručuje Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.
https://banjaluka24h.com/elektricni-trotineti-sve-popularniji-prevoz-do-posla/

15kmh je safe brzina ... npr biciklom mozes i 2,3x brze ...tako da bi ovo mogla biti i bezbednija opcija jer i biciklom mozes gadno povrediti i sebe kao i druge.
Samo regulisati a ne zabranjivati , to je problem kod nas ... odma ide zabrana...

Mene samo nervira sto kao sve rade za nase dobro,a onda ljudi bliski vlasti na osnovu toga zarade silne pare.
Sve kao za narod a u stvari za svoj dzep.
Poceli su da preteruju
Zar je moguce da su toliko gladni
не знам шта да ти кажем... никад ме није интересовао туђи приход., зарада, што год...

A ni ovi na rolerima nisu za potcenjivanje.
Skoro videh na Huji tipa, vozi sa slušalicama, u jednom momentu sam samo čula vrisak, tip je udario u ženu sa detetom od 5-6g.
Kako, nemam pojma, nisam videla, ali je ženu oborio, sreća dete nije.
sad moram da prigovorim..ne znam sta se tu desavalo ali i sam sam biciklista i cesto leti rekreativno vozim bicikl..i mogu ti reci..ljudi idu kao muve bez glave..uopste ne obracaju paznju na prostor oko sebe..samo pice pravo, naglo skrecu.....

sad moram da prigovorim..ne znam sta se tu desavalo ali i sam sam biciklista i cesto leti rekreativno vozim bicikl..i mogu ti reci..ljudi idu kao muve bez glave..uopste ne obracaju paznju na prostor oko sebe..samo pice pravo, naglo skrecu.....

Pa ne znaš, ako su i žena sa detetom i on išli u istom pravcu, a on iza njih,
samo je on mogao nešto da uradi pa da udari ženu.
Osim toga taj prostor za pešake na Huji je veoma uzan, i samo kretanje na rolerima je odmah opasnost.

Ni mene,dok direktno nisu poceli da uticu na moj.
Ljudi koji privatno rade,drugacije dozivljavaju neke odluke.
лусје, и ја која сам на буџету (нисам приватник, дакле) могу да се жалим како се лоше прерасподељује буџетски новац и да су научни радници лоше плаћени с обзиром да се радови објављују у врхунским међународним часописима са високим импакт факторима (захваљујући којима је БУ још увек на Шангајској листи).
могу да кажем - колико људи у србији може да ради то што раде наши научници и да ли ти научници могу тек тако да буду замењени? не могу.
обичног возача аутобуса не можеш тек тако да замениш, а не неког ко је студирао, магистрирао, докторирао, бави се озбиљно нечим за 700-750 евра, на пример.
неправда је универзална. није право само приватника да се жале. свако се чеше где га сврби, што би рекао наш народ.
поента је да имаш избор - да ли ћеш своју животну енергију да трошиш на то или на нешто лепше, боље и конструктивније.

скоро сваки дан сам на савском кеју годинама уназад, осим ако је баш лоше време. никад се није десио ни један инцидент ни са бициклистима ни са ролерашима....никад.
али је било да дечица (коју родитељи не пазе, јер блеје у инстаграм или шта већ) буду у ситуацији блиској инциденту.

Pa ne znaš, ako su i žena sa detetom i on išli u istom pravcu, a on iza njih,
samo je on mogao nešto da uradi pa da udari ženu.
Osim toga taj prostor za pešake na Huji je veoma uzan, i samo kretanje na rolerima je odmah opasnost.
a mogla je i ona da iskoci ispred njega..znas koliko puta meni teko preseku biciklisticku stazu..uopste ne pogledaju da li ide biciklista

pre desetak godina sam mogao dete da pregazim..samo je istrcalo ispred mene..sva sreca da imam odlicne reflekse i veoma sam vest na biciklu a i bickl je dobar i utegnut i dobro reaguje na komande i uspeo sam da ga izbegnem nekim polupandurskim kocenjem preko rucnih kocnica..neko malo manje vest bi odneo dete..i posle bi pricali bahati biciklisti..a meni je dete bukvalno na metar ispred izletelo na biciklisticku stazu.otrglo se mami iz ruke.

problem je u tome što ovde niko nikoga ne poštuje.
Svi kao negde žure, e baš su im te 3 sekunde kada će te prestići od životne važnosti,
a život nestane u stotinki sekunde...
To stoji ali sta radi sistem da se to promeni ...
Zabrana nije resenje , pa moramo da se ugledamo na bolje a ne na gore od sebe ...
Samo to gore , suzen izbor a mi u mestu i dalje :aha:

zar tebi nije bolje da koristis 95 umesto 11?

ili bilo koji tramvaj do hajata i tamo hvatas prevoz preko mosta..nikad nisam dugo cekao tamo prevoz.
јао табе, већ сам ти одговорила на ово питање.
95 је препун на мојој станици и никад не улазим у превоз у ком је гужва.
а било који трамвај до хајата не постоји. постоји само 11, док буду радили савски...како се већ зове, трг.
после ће ваљда да врате 7 и 9 преко хајата.

na to sam i mislio..kad zavrse sa radovima kad ti 11 vise ne bude bio zgodan jer ce kruziti.
онда ћу свакако користити било који трамвај до хајата, једну станицу преко бранковог и пешака кроз поп лукину и топличиног венца до посла. много волим туда да прођем.
п.с. сад ме ухватила носталгија за тим делом града :(

a mogla je i ona da iskoci ispred njega..znas koliko puta meni teko preseku biciklisticku stazu..uopste ne pogledaju da li ide biciklista

pre desetak godina sam mogao dete da pregazim..samo je istrcalo ispred mene..sva sreca da imam odlicne reflekse i veoma sam vest na biciklu a i bickl je dobar i utegnut i dobro reaguje na komande i uspeo sam da ga izbegnem nekim polupandurskim kocenjem preko rucnih kocnica..neko malo manje vest bi odneo dete..i posle bi pricali bahati biciklisti..a meni je dete bukvalno na metar ispred izletelo na biciklisticku stazu.otrglo se mami iz ruke.

Nije mogla žena da "iskoči" tabe, ja sam ženu sa detetom videla, on je bio daleko iza, ali je brzo išao pa ih je verovatno sustigao, kako je ona mogla njemu da iskoči? On je taj koji je morao da pazi kad ih je video, pa je trebalo da pređe na ulicu da ih zaobiđe ili na zelenu površinu...ako nije mogao da uspori.
Žena sa detetom ne treba valjda da se okreće iza sebe da vidi da li ide neko trotoarom od 70cm.

онда ћу свакако користити било који трамвај до хајата, једну станицу преко бранковог и пешака кроз поп лукину и топличиног венца до посла. много волим туда да прођем.
п.с. сад ме ухватила носталгија за тим делом града :(
ja sad cesto prolazim tim delom jer ili se setam po uscu ili po 25. maju i onda se tuda dizem gore od brankovog mosta :)

Nije mogla žena da "iskoči" tabe, ja sam ženu sa detetom videla, on je bio daleko iza, ali je brzo išao pa ih je verovatno sustigao, kako je ona mogla njemu da iskoči? On je taj koji je morao da pazi kad ih je video, pa je trebalo da pređe na ulicu da ih zaobiđe ili na zelenu površinu...ako nije mogao da uspori.
Žena sa detetom ne treba valjda da se okreće iza sebe da vidi da li ide neko trotoarom od 70cm.
ama..ne pricam o tom konkretnom slucaju..i rekao sam da ne znam sta je tu bilo..nego pricam uopsteno da ljudi generalno ne obracaju paznju na prostor oko sebe, pricaju telefonima, gledaju u mobilne..kuckaju poruke..zveraju levo/desno i da cesto oni nalecu na bicikliste a ne biciklisti na njih..

лусје, и ја која сам на буџету (нисам приватник, дакле) могу да се жалим како се лоше прерасподељује буџетски новац и да су научни радници лоше плаћени с обзиром да се радови објављују у врхунским међународним часописима са високим импакт факторима (захваљујући којима је БУ још увек на Шангајској листи).
могу да кажем - колико људи у србији може да ради то што раде наши научници и да ли ти научници могу тек тако да буду замењени? не могу.
обичног возача аутобуса не можеш тек тако да замениш, а не неког ко је студирао, магистрирао, докторирао, бави се озбиљно нечим за 700-750 евра, на пример.
неправда је универзална. није право само приватника да се жале. свако се чеше где га сврби, што би рекао наш народ.
поента је да имаш избор - да ли ћеш своју животну енергију да трошиш на то или на нешто лепше, боље и конструктивније.
Nisam ja klasican privatnik,ja sam nesto izmedju .Vezana sam poslom i za drzavne institucije
Moram da radim i od kuce i na terenu.
A ne smem trenutno da saradjujem sa 65+.
Imam licencu za posao kojim se bavim .

Или да постоји речни превоз. Имаш отворене бродиће и свима добро.

Brod trosi mnogo goriva. Da bi takav prevoz opstao moras da imas stalni priliv putnika sa kartama ili donacije drzave/grada.
Zato i vecina radi na iznajmljivanje celog broda ili neke zakazane termine.
Ovakav dan kao danas, a da imas obavezu da napravis 20 tura i da za ceo dan prevezes 3 putnika bi upropastio prevoznika.
To je i sezonska stvar. Posebno otvoreni brodovi.

Da li su ovi normalni :roll:
Vožnja bez Bus plusa za zaposlene skuplja, uz obavezan nalog
dopuna-karata-busblus-1-1024x481.jpg

https://nova.rs/drustvo/voznja-bez-bus-plusa-za-zaposlene-skuplja-uz-obavezan-nalog/

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back