Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitam se čemu ovoliki kontrolori... Od početka godine u svakom autobusu u koji su ušli pronašli su više putnika bez karti, i nisam video da su bilo koga od njih kaznili na bilo koji način. Ljudi su čak odbijali da izađu iz vozila, i na kraju bi iz vozila izašli kontrolori, dok bi putnici bez karte nesmetano nastavili vožnju.

Nisi bio u pravo vreme na pravom mestu....
Toliko su osioni,brutalni i bezobrazni.....ti kontrolori.
Kad se "navrzu" na mučenika bez karte spremni su da ga biju
dok ne "iščupaju" novac za kaznu ili ličnu kartu....!!
Mnogi se građani žale na preteranu "revnost" i krajnji bezobrazluk
tih čovekolikih "hijena".
Ja,lično nisam imao nikada neprijatna iskustva !

jedan majmun oko podneva,koji vozi svajcarca 12-icu,ne moze da saceka da udju putnici.bila sam zadnja.zatvorio je vrata i bukvalno prikljestio zenu koja je napola usla,skocili su putnici da na silu drze vrata,zena je stenjala dok se iskobeljala.ispred nosa mi zatvori vrata,i nije hteo da otvori,iako je tramvaj tu stajao na stanici i zbog semafora jos dobrih 15-ak sekundi.
posle sto se svercujem.ma imam pravo,i svakom preporucujem.
a strokavi su da nema kud
:evil:

to onda mora da je isti majmun koji je pre 10-ak dana meni tako zatvorio vrata sa sve pola noge i torbom koje su ostale u tramvaju... a sto je najcrnje, uredno je krenuo pre nego sto sam se iscupala iz vrata. Vec sam videla sebe kako skakucem na jednoj nozi do sledeceg semafora, ali sam se nekako izvukla. U svakom slucaju, nema razloga kupovati karte, placas im da povredjuju ljude :lol:

to onda mora da je isti majmun koji je pre 10-ak dana meni tako zatvorio vrata sa sve pola noge i torbom koje su ostale u tramvaju... a sto je najcrnje, uredno je krenuo pre nego sto sam se iscupala iz vrata. Vec sam videla sebe kako skakucem na jednoj nozi do sledeceg semafora, ali sam se nekako izvukla. U svakom slucaju, nema razloga kupovati karte, placas im da povredjuju ljude :lol:

meni ne treba 2x reci :lol:

Nisi bio u pravo vreme na pravom mestu....
Toliko su osioni,brutalni i bezobrazni.....ti kontrolori.
Kad se "navrzu" na mučenika bez karte spremni su da ga biju
dok ne "iščupaju" novac za kaznu ili ličnu kartu....!!
Mnogi se građani žale na preteranu "revnost" i krajnji bezobrazluk
tih čovekolikih "hijena".
Ja,lično nisam imao nikada neprijatna iskustva !
E ovo me podseti na jednu situaciju sa tom "švajcarskom" dvanaesticom.
Bila je poslednja i ujedno prva stanica na Banovom brdu. Ljudi su (i ja među njima) izašli iz tramvaja. Druga grupa ljudi je na istom mestu čekala da uđe.
I među tom grupom ljudi žena sa malim detetom u kolicima. Taman je gurnula kolica sa deteteom kroz vrata kada su se vrata zatvorila stisnuvši kolica. Jedan stariji čovek koji se zatekao odmah iza počeo je da viče prema prednjem delu tramvaja:
- Šta radiš to? Jesi li ti normalan?
Mlađi čovek koji je stajao dva metra dalje upitao je:
- Ko to? Ko to nije normalan?
- Vozač tramvaja!. Vidiš šta je uradio? A zašto se ti mešaš?
- Ja se mešam jer sam ja nenormalni vozač tramvaja. Pogledajte u kabinu - tamo nema nikoga. Vrata se automatski zatvaraju i otvaraju na dugme. Ovako.
Zatim je vozač pritisnuo dugme i vrata su se otvorila. No, to nije zadovoljilo starijeg gospodina koji je nastavio da se dere na vozača kao da je on nešto kriv.

No, imao sam i ja situaciju sa bezobraznim tramvajdžijom. Ne znam da li postoji pravilo (a čini mi se da postoji) o rastojanju između dva tramvaja, naročito ako su oba dupla "švajcarska". Tek na stanici je stajao jedan dupli tramvaj, zatim zglobni autobus, a iza autobusa još jedan "švajcarski" tramvaj koji je tu gde je stao izvršio primopredaju putniika i nije mu palo na pamet da ponovo stane na stanici. A pošto je stao na semaforu jedno 300 metara dalje, ja sam ga stigao, lupio u vrata i posvađao se sa veoma drskim dugokosim vozačem.

Морам само да кажем да се осећам крајње бедно, када се говори о јавном превозу,
још сада када сам чуо да ће том монополском, а по мом мишљењу и паразитском, предузећу,
у увећавању прихода помагати и комунална полиција, која ће, уместо да стварно ради оно за шта их плаћамо,
да користи своја овлашћења на овај крајње примитиван начин, стварно ми је доста више свега,
ово нема нигде у свету...

Policija i kontrolori zajedno protiv švercovanja

Na 145 linija karte za prevoz kontroliše 164 službenika koji uđu u 33.000 vozila, provere milion putnika i uruče 20.000 opomena. – Kazna za vožnju bez karte 3.000 dinara

Da bi se smanjio broj švercera u vozilima gradskog prevoza od danas će kontrolorima GSP-a pomagati policija. Za početak će prvi na „udaru” pooštrene kontrole biti nesavesni putnici u Novom Beogradu i Staromgradu, a u planu je i oštrija kontrola prigradskih linija i to naselja u pravcu Grocke, Surčina, Padinske Skele ipodavalskog područja.

Prema podacima Gradskog saobraćajnog preduzeća, u poslednje tri godine napisano je oko 650.000 kazni, od kojih pola miliona još nije plaćeno. Kontrolori u gradskom prevozu prosečno napišu dnevno između 800 i 900 kazni građanima koji se voze bez karte.Broj putnika koji ne plaćaju karte za prevoz svake godine je sve veći. Među švercerima je najviše srednjoškolaca koji nemaju ličnu kartu pa im se ne mogu napisati kazne.

–U GSP-u radi 164 kontrolora na 145 linija u tri smene. Uglavnom ide po dvoje ili troje. Oni mesečno uđu u 33.000 vozila, provere oko milion putnika i uruče oko 20.000 opomena. Kazna za švercovanje iznosi 3.000 dinara, a rok za izmirenje je osam dana – kaže Slavica Stevanović, menadžer za odnose s javnošću u GSP-u.

Ne plaćanjem prevoza putnici ostvaruju sitnu uštedu ali nanose ogromnu štetu javnom prevozu, gradu i sugrađanima. Kada bi se šverc iskorenio i kada bi svi uredno plaćali prevoz s tim novcem bi se obnavljao vozni park, produžavale linije, vozili bismo se udobnije i brže u klimatizovanim vozilima, a smanjile bi se i gužve.

Problem je što često građani ne žele da daju lične karte na uvid, istrčavaju iz vozila kada ugledaju kontrolore ili čak onesposobljavaju automate za otkucavanje karata tako što ubacuju žvake ili novčiće. Kontrolori se često susreću i sa putnicima koji imaju neispravne markice, kupljene van prodajnog mesta, pa se dešava da je reč o falsifikatima.

– To nije opravdanje, jer se ovakvom nabavkom krši zakon. Neki putnici prilikom kupovine karata kod vozača daju novčanice od 1.000 i 5.000 dinara, kako vozač ne bi imao da im vrati sitno, ali ni to nije opravdanje. Dužnost putnika je da pripremi sitan novac, kao što je i svuda u svetu – ističe Slavica Stevanović.

-----------------------------------------------------------

Primedbe putnika

Nezadovoljstvo sugrađana na rad GSP-a je danas manje nego pre godinu dana, tvrdi Radoslav Nikolić, generalni direktor GSP-a. On kaže da su saobraćajne gužve, posebno na Banovom brdu, glavni razlog zašto vozila GSP-a ne poštuju red vožnje.

– Zbog radova u Požeškoj ulici od ranog jutra se obrazuju kolone vozila. Teško je uspostaviti red vožnje kada se jednom izgubi, jer bi to značilo da vozač mora da vozi brzo čime bi ugrozio bezbednost putnika. Nevolja je što, odlukom Direkcije za javni prevoz, na početnim stanicama nema više otpravnika, što neki vozači zloupotrebljavaju, pa umesto da vozilo pokrenu kada je predviđeno, sačekaju kolegu da porazgovaraju. To će biti rešeno kada autobusi, trolejbusi i tramvaji budu umreženi GPS sistemom – ističe Nikolić.

On napominje da u 98 odsto slučajeva vozila GSP-a izlaze iz garaža sa ispravnim aparatima. Kada ga neko pokvari, ostali putnici ćute, jer im odgovara da ne ponište kartu.

Nikolić napominje da su ponašanjem kontrolora najnezadovoljniji putnici bez karte. Da bi smanjili švercovanje, ekipe GSP-a su od početka septembra pojačale kontrole.

– Probleme nam prave najčešće putnici koji nemaju kartu. Njima su svi drugi krivi što nemaju ispravnu legitimaciju za prevoz. Da bi se smanjili incidenti uskoro će naši radnici početi da rade u tandemu sa policijom – zaključio je Radoslav Nikolić.

.................

ispravka prethodne vesti.
nece ici klasicna vec komunalna policija

KOMUNALNA POLICIJA UZ KONTROLORE

Ponedeljak, 28. Februar, 2011.| Autor: Novinske agencije

47672.jpg

BEOGRAD - Komunalna policija i Sekretarijat za inspekciju pridužiće se od sutra kontrolorima Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", zbog kontrole voznih isprava putnika, saopšteno je iz GSP. Kontrolori GSP-a, kako je navedeno, više neće nositi žute prsluke, po kojima su ranije bili prepoznatljivi.

U prvoj fazi ovakvog vida kotrole, koja će trajati 10 dana, putnici bez karte ili sa neispravnim kartama i legitimacijama, moraće na licu mesta da plate doplatnu kartu od 1.500 dinara ili će im komunalna policija pisati prekršajnu prijavu.

Kasnije, onima koji se budu vozili bez karte, na licu mesta će se naplaćivati mandatna kazna od 2.500 dinara, a ukoliko ne mogu da je plate, protiv njih će biti pokrenut prekršajni postupak.

Kazna koju će kasnije plaćati može, prema sadašnjoj odluci o javnom gradskom prevozu, iznositi i do 25.000 dinara.

Kako je navedeno u saopštenju, kontrola će biti sprovedena prema unapred određenom rasporedu, prvo na linijama gde je do sada bilo najviše intervencija policije, jer se dešavalo da tokom prepodneva policija interveniše i po 30 puta, bilo zbog putnika koji nisu hteli da kupe kartu, napuste vozilo ili da pokažu lične isprave.

Kontrola putnika uz asistenciju komunalne policije i inspekcije neophodna je, jer se i pored većeg broj angažovanih kontrolora broj putnika koji se voze bez karte ne smanjuje, što za posledicu ima velike gubitke kako za GSP, tako i za grad Beograd.

U saopštenju je navedeno da će biti nastavljena i akcija pojačanog nadzora Odeljenja za javni red i mir, kako bi se smanjio broj napada na saobraćajno osoblje javnog prevoza

....................

pa cujem komentare da komunalna policija bas lepo zivi,vozikaju se dobijenim sluzbenim kolima,i jure ulicne prodavce i pisu im kazne.
toliko o njihovim parazitskim aktivnostima!
a kofana na sve strane.

a sto se tice gradskog prevoza-i dalje cu da se svercujem kad god mogu.
da je prevoz dostojan coveka,svi bi placali.vozimo se uglavnom u krsotinama,prljavim da te bog sacuva,vozaci ne ispustaju mobilni telefon iz ruke,zatvaraju ljudima vrata ispred nosa preteci da im isti otkinu...ako pak neko i uspe da spasi nos,nogu/stopalo nece.i uvek je ogromna guzva,ljudi se spljeskaju ko sardine.
zato su ljudi i kivni na gsp,koji jedino zna s vremena na vreme da poveca cene a na kvalitetu prevoza-nista!

E stvarno, sto je mnogo-mnogo je! Ajd' sto ce da nas legitimisu ako se svercujemo, nego sto znaci da ce od sad, kad kontrola udje, umesto troje, biti sestoro ljudi vise u autobusu!
A uz to, i dalje se vozimo krsotinama, juce sam usla u neku predratnu 37, samo sam cekala da vozac kaze "Moj Misko vozi i zatvorenih ociju" :eek:
Nego da ja pitam vas nesto! Sta ce da rade sa maloletnim svercerima??? Ja i dalje uredno mogu da se vadim na maloletnistvo posto apsolutno ne izgledam kao da imam 18, nego dosta mladje. I sta, lepo kazem da nemam kartu, nemam ni licnu kartu, jer ne moram da je imam sa sobom ako sam mladja od 16 godina i samo uljudno napustim objekat :D

E stvarno, sto je mnogo-mnogo je! Ajd' sto ce da nas legitimisu ako se svercujemo, nego sto znaci da ce od sad, kad kontrola udje, umesto troje, biti sestoro ljudi vise u autobusu!
pa kad ima puno zaposlenih,a nikad ne rade ono za sta su zapravo i uposljeni,kao komunalna policija recimo,i onda kao satro rade nesto i zaradjuju platu

Ja i dalje uredno mogu da se vadim na maloletnistvo posto apsolutno ne izgledam kao da imam 18, nego dosta mladje.
i moj slucaj je slican...imam 48 a izgledam kao da imam 88,mozda bih mogla na osnovu toga da izvadim ono za free voznju

.....

Ja sam već bio napisao da će ići komunalna policija i da će skinuti prsluke.

Moj Misko vozi i zatvorenih ociju

Apropo tome, jedna zanimljivost :lol:

Glumac iz filma "Ko to tamo peva": Autobus kao sudbina

Sa samo jedanaest godina stao je rame uz rame sa glumačkim legendama Nedom Arnerić, Pavlom Vuisićem, Batom Stojković, Taškom Načićem, Draganom Nikolićem, Aleksandrom Berčekom i Slavkom Štimcem. Devedesetih godina bio je di-džej, zatim policajac, a od 2002. vozi autobus gradskog saobraćaja u Beogradu na liniji 17. Nenad Kostić (41), mali muzičar iz filma “Ko to tamo peva”, kaže da i danas, 30 godina kasnije, na poslu sreće iste situacije nalik onima iz kultnog filma.
116183_repnenadkostic03-foto-a-isakovic_f.jpg

- Desi se da moram naglo da zakočim, pa putnici pričaju kao po scenariju iz filma. Čujem stalno “vozi Miško”, ili “kako voziš, nije krompir”, ali se samo nasmejem i nastavim.
Ostatak na:
http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/235185/Glumac-iz-filma-Ko-to-tamo-peva-Autobus-kao-sudbina

Juče na tramvajskoj stanici kod Delta Sitija, dok sam čekao tramvaj broj 13 prišla mi je žena i upitala da li ide tramvaj broj 11. Ostao sam zatečen - ne znam. Ne koristim tu linijju pa ne znam, a koliko znam radovi bi trebalo da su odavno završeni, pa ako dvojka normalno saobraća ne vidim razloga zašto jedanaestica ne bi.
Na stanici stoji bela tabla na kojoj ne piše broj 11, a na samoj modernijoj nastrešnici piše 11, a ne piše 13 (iako 13 tuda prolazi). Nigde na stanici bilo kakvo obaveštenje o tome da tramvaj 11 ne saobraća.
Žena koja me je pitala tu je bila sa detetom i suprugom i sa njima je pričala na francuskom. I onda se upitah, kako da se snađu stranci sa našim gradskim prevozom, kada to ne ide glatko ni nama Beograđanima??? Još je žena dodala da je gledala mapu grada na kojoj jasno stoji kako tuda prolazi 11.

Pa pošto sam baš radoznao, rekoh da odem na sajt GSP-a.
Na mapi ucrtana jedanaestica, ali trinaestica stoji kao da ide do Kalemegdana, a ne do bloka 45.
A na spisku linija stoji kako jedanaestica privremeno ne saobraća.

Juče na tramvajskoj stanici kod Delta Sitija, dok sam čekao tramvaj broj 13 prišla mi je žena i upitala da li ide tramvaj broj 11. Ostao sam zatečen - ne znam. Ne koristim tu linijju pa ne znam, a koliko znam radovi bi trebalo da su odavno završeni, pa ako dvojka normalno saobraća ne vidim razloga zašto jedanaestica ne bi.
Na stanici stoji bela tabla na kojoj ne piše broj 11, a na samoj modernijoj nastrešnici piše 11, a ne piše 13 (iako 13 tuda prolazi). Nigde na stanici bilo kakvo obaveštenje o tome da tramvaj 11 ne saobraća.
Žena koja me je pitala tu je bila sa detetom i suprugom i sa njima je pričala na francuskom. I onda se upitah, kako da se snađu stranci sa našim gradskim prevozom, kada to ne ide glatko ni nama Beograđanima??? Još je žena dodala da je gledala mapu grada na kojoj jasno stoji kako tuda prolazi 11.

Pa pošto sam baš radoznao, rekoh da odem na sajt GSP-a.
Na mapi ucrtana jedanaestica, ali trinaestica stoji kao da ide do Kalemegdana, a ne do bloka 45.
A na spisku linija stoji kako jedanaestica privremeno ne saobraća.

to sam i ja primetila.
pa,nemaju kad da isprave,obuzeti su novom akcijom naplate karata u prevozu,i sve raspolozive snage su preusmerili u tom pravcu.
sta li tek stranci misle kad vide da fakticki 6 kontrolora proveravaju kartu jednom putniku

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back