gradske ptice

najsmesnije mi je bilo jedno jutro kako je vrana ili svraka, neka od tih, napadala zenu jednu, ova se krije pod drvetom, ptica je saceka na banderi, kad izadje ova skoci na nju i nogama
je hvata za glavu, al sto je napala ne znam. mislim da sam to vec negde i pisala :lol:

Ja kontam da je to zbog toga što misli da joj je gnezdo ugroženo.... jednom mi je mačak došao kući unakažen, celo lice mu oteklo, oči se zatvorile, ma haos kao onaj čovek slon :eek: Mama da pogleda, pritisne malo ono šokne krv, sve ogromni podlivi! Mi mu to saniramo ali ne kontamo od čega je, dok nam komšinica nije rekla da ga je videla u bašti da se popeo na drvo a tu bilo svračije gnezdo, i one se stuštile na njega i sve ga po licu kljucale! :eek: Jedva se spasao čoveče!
A skoro sam gledala na ulici scenu sa terase, privuklo me jako graktanje... odrasla vrana stoji na banderi i gleda u jednom pravcu i grakće užasno, a u tom pravcu na trotoaru mladunče, onako skoro pa ko ona, valjda ne ume da poleti ili šta.... satima se ova muvala oko njega i užasno graktala!

je l su sivo-crne ptice sto ih ima dosta po bgd vrane ili gackovi? negde pise da su vrane a negde sam cula da su gackovi. gachak ili gachac, na engleskom rook. nasla sam da su srodne ptice ali pretragom po netu nisam uspela da sigurno definisem. verovatno ste ih primetili, imaju jake kljunove i imaju gnezda cesto grupna po platanima i tako. sad ih primecujem da ih je vise nego pre neku godinu. ovde su se po dvoristu vijali s mackama.
To je vrana u prevodu...Ili top:lol:

Ove godine započeto je snimanje serijala o gradskim pticama u Srbiji, pa će većina njih koje ste gore pominjali biti obrađena. Ovde je trailer za serijal:

Moracu i ja uskoro napraviti neku kucicu za ptice...

Nikada nisam video sokola u gradu, je l' ga zaista ima po gradovima?? :D

Mnogo mi se svidja triler, jedva cekam da vidim ceo serijal...samo napred. :super:

Pun Beograd vetruski, jedan par se godinama gnezdi na prozoru kod mojih rodjaka na novom Ceraku a jos jedan par kod poznanice mog poznanika na Vidikovcu, u pitanju su 8. i 9. sprat, uzivala sam da ih gledam kako love na nekad praznom placu u Ilije Stojadinovica. A na novom Ceraku ima i sova, nisam sigurna jesu li kukuvije ili male usare. Mada, ubrzanom gradnjom im je drasticno smanjen prostor za lov poslednjih 7-8 godina. :(

Poslednja izmena:
Pun Beograd vetruski, jedan par se godinama gnezdi na prozoru kod mojih rodjaka na novom Ceraku a jos jedan par kod poznanice mog poznanika na Vidikovcu, u pitanju su 8. i 9. sprat, uzivala sam da ih gledam kako love na nekad praznom placu u Ilije Stojadinovica. A na novom Ceraku ima i sova, nisam sigurna jesu li kukuvije ili male vetruske. Mada, ubrzanom gradnjom im je drasticno smanjen prostor za lov poslednjih 7-8 godina. :(

Vetruške pište po Ceraku kolko o'š :lol:

Ma znam, redovno mi tetka javlja kad izvedu mlade ovi kod njih sto su isterali golubove iz gnezda. Valjda su migrirale, ima, ako se dobro secam, jedan prazan deo izmedju VMC i okolnih ulica i Filmskog grada sa gornje strane i onog naselja prema starom Ceraku i Zarkovu sa donje strane, ako i to nije Mustikla uzurpirao za nove zgrade.

Blago vama, kod mene njih nema... :( Sto im ne napravite neku kucicu? :D
Kod mene je bila samo jedna odrasla sova sa mladuncetom, ali je mladunce palo na zemlju i onda su ga deca dokrajcila...covece, kako neka deca danas ne znaju da se brinu o zivotinjama, koju god zivotinju su nasli napolju ona bi posle nekoliko dana umrla...nemaju osecaja uopste, kreteni mali... :confused:

Naslov teme bi trebao da se promeni u gradske ptice.

Men ise sviđalo i ptičurine:lol:
@tema...Video sam nedavno kod gazele detlića malog:)U staroj kući u komšijskom dvorištu je bio detlić koji je bušio svakog dana jedeno staro drvo...Voleo sam da ga slušam iako je pravio buku...Drvo je nažalost posečeno ali me raduje da ih ima ponegde po gradu...Vrlo su oprezni...

Eh, kakav spektar faune naseljava park u kom je vrtic moje cerke... :aha: Dobro, veverice i psi ali od ptica jedino jos fazana i jarebica nema od svih vrsta za koje znam da ih ima po okolnim selima. To je prava milina, proci kroz park u prolecno jutro, dok se sunce probija kroz krosnje a u njima se cuju detlici, jedni buse drvo a drugi "pevaju", ma cuje se povremeno cak i ova:

Gledam ih kako lete uživaju visoko iznad naših briga...Sloboda...Sad su mnoge od njih laste recimo na ''zimovanju'' U Egiptu...
964_flock_of_three_birds_flying_south_for_the_winter.jpg

ne znam koje se ptice cuju kod mene u kraju rano ujutru (dok se ne razgrakcu vrane xD ) tokom proleca i leta... ima vise raznih glasica, ali nikad ne uspem da ih vidim :zroll:
inace, jel zna neko sto je tako malo vrabaca u bg-u? jel to zbog vrana, zagadjenosti, ili je nesto trece u pitanju?
p.s.da se razumemo, ja nase vrane obozavam, samo mi je krivo sto teraju druge ptice :S

Jeste da nije BG ali i kod mene ih ima, što moji zli maćkovi uveliko koriste. :sad2: Oni obično nastanjuju drvorede u velikim kolonijama, kako sam primetila, možda kod tebe, Oo, nema dovoljno drveća. Znaš već, safety in numbers... ;)

pa moj blok je u odnosu na ostale bas zelenkast, ali kod nas najvise ima platana i na njima su vrane, golubovi nam se uglavnom gnezde po prozorima i krovovima zgrada, na ostalom drvecu bude eventualno poneka grlica i svraka, a vrapci su ovde prava retkost... nekad iskoci neki iz zbuna, ali stvarno retko, pre ih je bilo mnogo vise, bas ne znam gde nestadose :zroll:

Back