Грађански рат између четника и партизана.

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posle izvesnog vremena došlo je do zateg-nutosti između bataliona i partizana, radi čega sam zakazao za 15 decemra 1941 g. Zbor na Malo Slanko.26 Na ovome zboru poslednji put uložio sam svu svoju snagu da sprečim ili bar za izvesno vreme odložim prolivanje krvi u L. Rijeci. Zboru su prisustvovali i prestavnici partizana i na moj predlog donesena je sledeća odluka:
1. Da partizani nesmeju ubiti nijednog Ljevorečanina bez odobrenja odbora izabranog od bataljona, 2. Da nesmeju napadati okupatora na Ljevorečkoj teritoriji bez sporazuma sa nama, a da ćemo napadati tek onda kada uvidimo stvarnu potrebu za to, i kad narod zbog toga neće stradati i 3. Da u slučaju zajedničkog napada partizani budu pod komandu lica koje bude komandovalo Ljevorečkim bataljonom. Na ove odluke pristali su svi, sem što su partizani po trećoj tačci tražili odobrenje od svoje komande u Piperima. Na ovome zboru ponovo je od mene traženo, da neposredno komandujem bataljonom što nisam učinio iz ranije iznetih razloga.
Partizani ipak nisu svoju reč održali, nego su zajednički sa brskutskim partizanima27 na Veruši, 3. januara 1942. god. napali Italijansku kolonu, gde je poginuo poruč. Milačić. — 4. januara 1942. g. bataljon Italijana iz L. Rijeke otputovao je za Mateševo, gde je sutra dan sa bataljonima iz Kolašina i Mateševa otputovao za Berane. Prilikom polaska bataljona Italijana iz L. Rijeke, komandir miliciske čete Đoko Lašić primio je od Italijana izvesnu količinu pušaka i municije.
5. januara 1942 g. zakazan je zbor bataljona kod crkve u L. Rijeci radi zakletve. Prilikom moga dolaska našao sam postrojen bataljon pred crkvom i primio raport od majora Lašića o stanju bataljona. Istoga dana prilikom moga dolaska na zakletvu, našao sam na Lopate Ljevorečke partizane, a u njihovoj blizini video sam profes. Marka Biljurića28 sa nekoliko brskutskih partizana, kojima sam tražio da se odmah uklone sa naše teritorije, što su i učinili, a nekim Moračanima koji su hteli da dođu u L. Rijeku poručio sam da ne dolaze. Po završenoj zakletvi držao sam vojnicima govor, a zasebno oficirima i podoficirima i ponovno im naglasio, ako koji od njih priđe partizanima da neće u budućoj Jugoslaviji biti oficir odnosno podoficir.
10. jan. 1942 g. pošao sam za Kralje i Andrijevicu u nameri da izvršim poslove koje sam napred naveo. Posle mene 11 istog krenuo je i major Lašić sa delom bataljona za Kralje, sa kojim je došao jedan deo Moračana pod komandom kapet. Leke Vujisića. 13 i 14 jan. 1942 g. održani su zborovi u Kraljima. Na zboru pročitana je naredba odnosno Ukaz Gospodina Ministra Vojske i Mornarice đenerala Draže Mihailovića, kojim se major Đorđe Lašić određuje za komandanta četničkih odreda Jugoslovenske Vojske za Crnu Goru.29 Ovim ukazom meni je bio onemogućen svaki dalji inicijatorski i organizatorski rad. Sa teškom mukom uvređen pokorio sam se ovome naređenju ne reagirajući kako je posle ovoliko moga rada postavljen drugi i mlađi od mene.
Na zboru 14. jan. narodni poslanik Milutin Jelić i pored novo postavljenog komandanta četničkih odreda za Crnu Goru, umešao se je u postavljanju komandanta bataljona i komandanta brigade, zbog toga nisam bio određen za komandanta brigade.
Ja sam od tada pa sve do 20 jan. 1942 ostao na Andrijevicu. Ljevorečki bataljon vratio se je u L. Rijeku, a 20 istog pošao iz Lijeve Rijeke za Mateševo. Prilikom nastupanja niz Taru, Ljevorečki bataljon u zajednici sa kapetanom Lekom Vujisićem došao je u sukob sa partizanima,30 u kom je sukobu kod Mateševa major Lašić ranjen. Ranjenog Lašića zamenio je major Vesković.31

Pored svega iznetog 21 jan. stavio sam se u Barama na raspoloženje komandi četničkih odreda za C. Goru, koja me je uputila u L. Rijeku radi uticaja na partizane, da napuste teritoriju Lijeve Rijeke i da ostanu mirni kod svojih kuća, da ne izazivaju prolivanje krvi. Po mom dolasku u L. Rijeku predočio sam izvesnim partizanima nacionalno raspoloženje kao Vladu Đukiću, Đoku Miraševiću i Preleviću, čemu vodi partizanski razorni rad i njihov front na Mateševu, te je zbog toga jedan deo Kuča sa Prelevićem napustio front, neki prešli četnicima u Bare i jedan deo Ljevorečkih partizana sa Vidakom Miloševićem ponudio se četnicima u Bare, no ova ponuda nije prihvaćena zbog lične politike izvesnih četnika u Barama, što je prouzrokovalo produženje fronta na Mateševo. Zatim sam pokušao sporazumno sa majorom Perom Čađenovićem i jednom grupom Moračana, da se organizujemo i sa leđa napadnemo partizane u dolini rijeke Tare i Mateševa. Ova naša namera onemogućena je hvatanjem majora Čađenovića i njegovim ubistvom od strane partizana u Kolašinu. Zbog ovoga su partizani vrebali da me uhvate i vodili strogi nadzor da se ne prebacim za Bare, radi čega sam se krio a docnije prebacio kod Vujisića u Moraču.
Sigurno bi me postigla sudbina majora Čađenovića da nije kapetan Pavle Đurišić sa odredom stigao u Bare i u roku od jednoga dana ovaj hrabri, energični i umešni oficir likvidirao ih sa frontom na Mateševo, koga su partizani više od mesec dana držali. Razbijanjem fronta na Mateševu kapetan Đurišić je razbio partizanski pokret u Crnoj Gori i time spasio ceo narod.
Ja ostajući veran opštoj nacionalnoj stvari učestvovao sam docnije kao redov sa puškom u ruci, i išao u akciju i gonio komuniste.
Podnoseći ovaj izveštaj o svom nacionalnom radu naročito ističem činjenicu, da sam ja prvi u Crnoj Gori stvorio bataljon na čisto nacionalnoj osnovi i time pokazao put kojima je trebalo poći.
Aktiv, pešad. potpukovnik,
Radivoje U. Milošević
Boriće se do kraja i preko javnosti posle rata.32 a/a

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 138,reg. br. 36/6 (CG-V-1315).
2 Reč je o kapitulaciji od 17. aprila 1941. godine.
3 Odnosi se na ustanak od 13. jula 1941.
4 Napad su izveli pripadnici Murinsko-brezojevičkog odreda. Opširnije: Radovan Lekić: »Andrijevički srez 1941—1944« Obod — Cetinje, 1961, str. 46—49.
5 Prvog svetskog rata.
6 Bivši predsednik lijevoriječke opštine. Kao aktivni četnik poginuo 1944. boreći se protiv jedinica NOVJ.
7 Neposredno pred rat je radio na organizaciji četništva u Dalmaciji. U toku rata aktivno je radio na organizaciji četnika Draže Mihailo-vića. Posle oslobođenja zemlje osuđen je na smrt streljanjem.
8 O cilju održavanja i toku rada navedenog narodnog zbora — konferencije vidi: R. Lekić: n. d., str. 69—79.
9 Napad na oslobođenu teritoriju sreza andrijevičkog 21. jula 1941. počele su albanske kvislinške vojne formacije i muslimanska milicija 21. jula 1941. (Isto, str. 75—85).
10 , 11 i 16 Veličko. U to vreme je bio komandant Sreske vojne komande za srez andrijevički. Nešto kasnije u tu komandu kooptiran je major Đorđe Lašić, ali je već 4. avgusta 1941. tj. dan posle ulaska italijanskih trupa u Lijevu Rijeku, napustio tu komandu pod motivacijom da »-još nije vreme« za otvorenu borbu protiv okupatora.
12 Reč je o privremenoj Vrhovnoj komandi nacionalnooslobodilačkih trupa Crne Gore, Boke i Sandžaka. Komandant te komande bio je Arso Jovanović, a Milovan Đilas je bio lice za vezu sa narodom. Opširnije o formiranju i zadacima te komande vidi: »Oslobodilački rat naroda Jugoslavije 1941—1945« Vojnoistorijski institut, Beograd 1963 (dalje: Oslobodilački rat), knj. 1, str. 75; Batrić Jovanović: »Crna Gora u NOR i socijalističkoj revoluciji, Vojno delo, Beograd 1960, str. 178.
13 Primirje je sklopljeno 23. jula 1941. Kvislinške organizacije iz Plava i Gusinja (muslimanska milicija) iskoristile su tu situaciju pa su popalile sela Brezojevice i Pepiće. Opširnije: B. Jovanović, n. d., str. 202—207.
14 Odnosi se na italijanske jedinice iz sastava divizije »Pulje« i»Venecija«.
15 Reč je o konferenciji oficira radi stvaranja tajne oficirske organizacije. U Lijevoj Rijeci formirana je oficirska organizacija nazvana »Gvozdena ruka«. Organizovao ju je major Đorđe Lašić (vidi knj. 1, dok. br. 36).
17 U to vreme su Cemović i Dedović bili članovi Narodnog odbora oslobođenja sreza beranskog (Danilovgrad).
18; 23 i 24 Nave(jena jjca postala su krajem 1941. vodeće ličnosti u organizaciji »Dobrovoljačke antikomunističke milicije« (MVAC — Milizia volontaria anticomunista). Tu formaciju osnovale su u Crnoj Gori italijanske vojne vlasti uz pomoć domaće buržoazije. Te jedinice su prvobitno bile namenjene za čuvanje javnih objekata (mostove, puteve, pruge itd.) a kasnije su se uključile u otvorenu borbu protiv pripadnika NOP-a, spojivši se sa već formiranim četničkim jedinicama. Izraz »-Dobrovoljačka antikomunistička milicija« italijanske vojne vlasti upotrebljavale su i za četničke jedinice u Hercegovini, Dalmaciji i Lici. Opširnije o formiranju i zadacima »Dobrovoljačke antikomunističke milicije« u Crnoj Gori, vidi: B. Jovanović, n. d., str. 297—299.
19 i M U to vreme su bili članovi Narodnog odbora za srez andrijevički.
21 Odnosi se na partizanske jedinice.
22 Reč je o delovima italijanske divizije »Venecija«.

25 Vujisić je tada formirao jednu četu. Kasnije je otkazao saradnjusa partizanima i postao jedan od organizatora četničkih jedinica u tomkraju. U toku 1943. bio je komandant Kolašinske četničke brigade.
26 Malo Slanko nije pronađeno na karti 1 : 100.000, verovatno seodnosi na Slacko (kod Lijeve Rijeke).
27 Odnosi se na Brskutsku i Lijevoriječku četu.
28 Član Štaba bataljona »18. oktobar«. Ubili ga četnici početkom1942.
29 Naredba — ukaz o kojoj je reč izdata je 15. oktobra 1941. Istatakva naredba izdata je 16. januara 1942. Vidi knj. 1, dok. br. 10.
30 U pitanju su dve čete Kolašinskog partizanskog bataljona. Opširnije o tim borbama vidi tom III, knj. 2, dok. br. 35.
3J Andrija.
32 Poslednju rečenicu i »a/a« dopisao je Draža Mihailović mastiljavom olovkom, ćirilicom.

IZVEŠTAJ KOMANDANTA 2. RAVNOGORSKOG KORPUSA OD 3. MARTA 1943. DRAŽI MIHAILOVIĆU O BORBI PROTIV PRIPADNIKA NOP-a I PREGOVORIMA SA PREDSTAVNICIMA NEMAČKIH OKUPACIONIH TRUPA1

KOMANDA II RAVNOGORSKOG KORPUSA Br. SI. 3 marta 1943 godine

GOSPODINU MINISTRU VOJSKE MORNARICE I VAZDUHOPLOVSTVA I NAČELNIKU ŠTABA VRHOVNE KOMANDE JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI

Prema postojećem naređenju upućuju se 5 vojnika za radio telegrafski kurs, sa dva pratioca. Kursisti polaze 3 marta t.g.

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 127, reg. br. 7/3 (S-X-12/4).

Na celoj teritoriji ovog korpusa organizacija je potpuno završena.2

Sada se radi na uništavanju komunističkih simpatizera. U s.Vapi (3 km od Čačka) pre 7 dana pohvatan je okružni komitet komunističke organizacije.3 Krili su se u jednoj zemunici izgrađenoj potpuno pod zemljom u čisto komunističkom selu Vapi. Uhvaćena su 4 člana koji su sačinjavali ceo Okružni komunistički komitet. Zaplenjeno je: pušaka 4 kom,

1 puškomitraljez, geštetner i 10 kgr. arhive. Arhiva je predata Upravi grada Beograda — Odelenje specijalne policije, radi uspešnog gonjenja svih komunista na celoj teritoriji Srbijekoji su imali veze sa ovim komitetom.

Inače organizovanih bandi komunističkih na teritoriji ovog korpusa nema. Katkada manja grupa preleti preko terena, ali uvek gonjena četničkim zasedama.4 Svake noći u zasedama na teritoriji ovog korpusa ima oko 1000 četnika, koji, kada svane odlaze svojim kućama i prikrivaju oružje.

Okupator, kako Nemci tako i Bugari svu svoju akciju uputili su na komuniste, na njihovo gonjenje i istrebljenje. U smislu depeše koju sam podneo G. Ministru5, sastao sam se

2 marta t.g. na Savincu u jednoj šumi sa Nemačkim komandantom potporučnikom Krigerom iz Gor. Milanovca. Sastanakje izveden potpuno tajno. Na* sastanak je od strane Nemacadošao potporučnik Kriger i njegov tumač. A sa naše stranebio sam ja i moj Načelnik štaba p.por. Lazarević6. Tema razgovora bila je isključivo uništenje komunističkih bandi, nateritoriji koju obezbeđuje Nemačka jedinica iz Gor.Milanovca.Uglavnom dolazi u obzir komunistički vođa Labud7 koji imaoko 150 komunista pod svojom komandom u okolini Rudnika,u srezovima: Kačerskom i Orašačkom. Utvrdili smo plan zaovaj rad. O izvođenju ove akcije detaljno sam se dogovoriosa Zvonkom8 noću između 2/3 - III t.g., u čemu smo postiglipotpunu saglasnost. Zatim nastojao sam da se svi nemački

2 Korpus je obuhvatao teritoriju bivših srezova: ljubićkog, žičkogi trnavskog.

3 Reč je o članovima Okružnog komiteta KPJ za Čačak, koji supohvatam 27. februara 1943, predati Specijalnoj policiji u Beogradu,a ubrzo zatim strpani u logor na Banjici, gde su streljani. Opširnije otome vidi tom I, knj. 5, dok. br. 33 i Cačak u NOB-u 1941—1944, str.235.

4 Na tom terenu dejstvovao je Čačanski NOP odred »Dragiša Miso vi ć«.

5 Redakcija nije pronašla pomenutu depešu.

6 Dušan.

7 Milorad Labudović, komandant 1. šumadijskog NOP odreda. Poginuo je 25. februara 1943. u Baroševcu pri napadu na ljotićevce.

8 Zvonimir Vučković, poruč. komandant 1. ravnogorskog korpusa.

312

313

agenti koja su komunisti otpuste iz službe Nemačke i zatvore i to koji su kod nemačkih komandi u gradovima: Gor.Milanovcu, Čačku, Kraljevu, Požezi i Užicu, našto je potporučnik Kriger pristao i obećao da će ispuniti. Dao saim mu rok za izvršenje ovog obećanja i obećao je da će ispuniti. Zahtevao sam. da pusti iz zatvora sve naše ljude po spisku koji ja podnesem, a koje su Nemci uhapsili u srezovima: Takovskom, Ljubićskom, Žičkom i Trnavskom. Obećao je da će učiniti u koliko se nalaze u hapsu još u gradovima u domenu ovih srezova i u Kragujevcu9. On zna da sam prestavnik organizacije Draže Mihailovića i otvoreno je rekao da on i kolege njegove razuimeju Dražu ali njihovo više voćstvo, kako vojno tako i političko ne razumeju Dražu i njegov pokret, odnosno ne trpe ga. Zato mi je sam preporučio da se čuvamo dobro i ne dozvolimo da se sukobimo još sa njihovim jedinicama. Sastanak je bio kratak, svega 1 sat. Molio je da se i u buduće sastanemo pod uslovitma koje ja želim, pa u koliko mi bude potreba i u koliko mi se dozvoli od više komande to ću učiniti. Inače kroz ceo njegov razgovor provejavala je želja da sa »Šumskim«10 uhvati vezu za dani momenat.

Narod očekuje slobodu kao »ozebao sunce«. Paljenje Mio-kovaca zbog ubijena dva bugarska vojnika,11 nemačka zverstva u Mrčajevcima,12 nimalo nisu umanjili borbenost kod naroda ovog kraja već samo povećali mržnju prema okupatoru i želju za osvetom. To najbolje svedoči bratska pomoć nenastrada-lih sela sreza Ljubićskog za nastradalo selo Miokovce. Ogromne količine hrane se daju dragovoljno za nastradale.

Duh borbeni i moral naroda ovog kraja su na zavidnoj visini. Vrlo korisno bi bilo ako bi se primila uskoro koja pošiljka iz vazduha, bilo u oružju ili engleskoj uniformi. Narod hoće da vidi, da smo mi zaista priznati saveznici moćnog savezničkog generalštaba. Inače sve Žičke brigade13 vrlo slabo

9 Raković je 23. marta 1943. depešom br. 2649 izvestio Dražu Mihailovića o dva sastanka sa nemačkim komandantom Gornjeg Milanov-ca. Više o tome vidi dok. br. 113 (navedena depeša).

10 Misli se na četnike Draže Mihailovića. Raković je bio legalizovan.

11 Bugarske okupatorske vojnike ubili su četnici 2. ravnogorskogkorpusa 2. februara 1943. Za odmazdu Bugari su ubili 26 građana i zapalili i opljačkali 160 kuća. Pre streljanja pohvatane su zverski mučili: lomili im noge i ruke, boli ih bajonetima, razbijali im glave kundacima. (Cačak u NOB-i 1941—1944, str. 284.)

12 Noću 13/14. februara 1943. Nemci su blokirali s. Mrčajevce, ubili12 i ranili 5 građana, koje su zatekli u kafanama na zabavi. Uhapšenoje više lica. Opširnije o tom događaju vidi tom I, knj. 5, dok. br. 192.

13 U sastavu 2. ravnogorskog korpusa bile su: 1, 2. i 3. žička brigada. Prvog oktobra 1943. Druga žička brigada preformirana je u leteću. Pored tih brigada u korpusu su bile Čačanska i Ljubićka brigada. U oktobru 1943. od Ljubićke brigade formirana je 1. i 2. ljubićka brigada.

314

stoje sa oružjem. Tako III Zička brigada ima svega oko 80 pušaka bez ijedmog automatskog oružja.

Komunistička propaganda u vezi Ruskog napredovanja, vrlo je jaka. Ali naša organizacija je mnogo jača. Baš sada bi dobro došlo prijem materijala iz vazduha.

Zvonko mi je rekao da očekuje prijem, kaže da ste mu Vi najavili, pa se i ja nadam nešto od ovoga da dobijem, da pred narod izađem sa stvarnošću.

Učinio sam predlog još pre nekoliko meseci da se una-prede u sledeći čin bar oni oficiri, koji bi i za vreme mira bili unapređeni, a oni su Ravnogorci od prvog dana. Oni i dalje rade bez roptanja, ali vidim da im je malo nelagodno kad se gde gde kaže da su potporučnici ili poručnici 6 godina. Sto se tiče njihovog rada i požrtvovnosti, ništa ne stoji na putu da budu unapređeni. Za njih sam predlog već učinio. I to za one koji su zaslužili svojim radom. Osećam da ću jednog dana morati da im dam odgovor zašto se ne unapređuju. Samo ne znam kakav odgovor da im dam. Radi toga želeo bih da znam kako stoji sa njihovim unapređenjem.

Sa odećom još nekako, ali sa obućom narod vrlo rđavo stoji. Tako da u slučaju neke akcije, borci bi morali ići većinom bosi u borbu, jer se uopšte obuća ne može nabaviti. U koliko bi se obuća mogla dobiti od Saveznika u danom momentu neophodna bi bila. Pa ako bi se i dobila i pre akcije mogla bi se sačuvati za dani momenat.

Sve drugo je u redu. Jedino por. Ristović14 prilično strci. Izvršuje moja naređenja, ali izgleda da se nerado poteinjava mojoj komandi. Dobro bi bilo skrenuti mu pažnju u tom smislu. Inače on je dosta slab. Kapetan Milun Petrović kao njegov pomoćnik radi odlično bez ikakvog uztezanja. Svi komandanti Zičkih brigada su odlični. Svi izvršavaju potpuno moja naređenja. N.pr.kap.Anđelković15 ništa se ne usteže da izvrši moje naređenje kao pravi vojnik i ako je stariji od mene.

M.P.16

Komandant poručnik Pred. M. Raković

Odgovoreno ML17

14 Milorad, komandant Cačanske brigade.

15 Ljubo, komandant 3. žičke brigade.

16 Okrugli pečat: »Komanda Jugoslovenske vojske u otadžbini —Gorski štab br. 1«.

" Dopisano olovkom, ćirilicom, major Mirko Lalatović.

za sve ovo vreme spamovanja tema mogao si da postavis bar jedno jedino Titovo naredjenje koje u prvi plan stavlja borbu protiv Nemaca i ustasa ali tako nesto ocigledno ne postoji pa je apsurdno spominjati bilo kakav NOP, a ne staviti ga pod znake navoda....

Steta sto nemas dokumenta vec iskljucivo tekstove sa znaci.net, i to naravno uz njihova ''objasnjenja'', koje je naravno propagandno tumacenje i nema nikakav znacaj...

pa se u tim objasnjenjima cak i kaze da je Rakovic legalizovan (sto naravno znaci da Nemci ne znaju da je pod Drazinom komandom), a u tekstu pise da se zna da jeste :hahaha:...samo komunsiticke gluperde mogu da smisle ovako nesto....i jos se spominje da su Nemci pohapsili Drazine ljude i vise vodjstvo nemacko ne trpi Drazu, kako vojno tako politicki... PA DA LI TI CITAS STA POSTAVLJAS...a za jednu kompromitujucu depesu se kaze da je redakcija nije ni pronasla....S druge strane, kao sto znamo, legalna vojska ima zadatak da unisti paravojne formacije, petokolonase, teroriste, sto partizani kao vojska jedne politicke partije koja se bori za vlast svakako jesu....A videli smo ko je zapoceo gradjanski rat i forsirao ga citavo vreme :D

Sto se tice saradnje sa Italijanima, ona je najbolji politicki potez Srba u II sv.ratu i donela je samo dobro Srbima, tj srpskom zivlju koji je bio izlozen ustasko-komunistickom teroru...Ono sto je najbitnije, ta saradnja je inicirana upravo od saveznika...

Poslednja izmena:
s2011226173124.jpg

T-78-333-6290484 ; 6290502

Poslednja izmena:
komunisti su inace navilki samo da optuzuju, naravno lazno...da u nedogled spamuju svojom propagandom...to mozemo na delu videti i ovde jer se sve postavljeno na njihov racun jednostavno ignorise, a najsrmanije kada se to radi povodom konkretnih pitanja....tada temu samo treba ispamovati i preci na drugu stranu....ali pitanja ostaju....

1.Postoji li jedno jedino naredjenje, Titovo, Vrhovnog staba ili bilo kog partizanskog komandanta koje u prvi plan stavlja borbu protiv Nemaca ili ustasa, u kome se kaze da se cetnici za sad ne napadaju vec da se glavni napad usmeri na Nemce, ustase ili nekog treceg....videli smo da onih obrnutog karaktera ima pregrst...tj. samo takva i postoje....

2. Sta su komunisti uradili da uhvate Pavelica i kada je vec pobegao zasto nisu raspisali poternicu, trazili izrucenje, sudili mu u odsustvu...uz napomenu da je Pavelic jedini vodja jedne nacisticke drzave koji nije procesuiran i da su komunisti ucinili sve da uhvate i likvidiraju djenerala Mihailovica, rezirajuci citav proces protiv njega (Eh kakav nastavak politike Pijade-Budak i pozdravljanja ustaskog pokreta)

komunisti su inace navilki samo da optuzuju, naravno lazno...da u nedogled spamuju svojom propagandom...to mozemo na delu videti i ovde jer se sve postavljeno na njihov racun jednostavno ignorise, a najsrmanije kada se to radi povodom konkretnih pitanja....tada temu samo treba ispamovati i preci na drugu stranu....ali pitanja ostaju....

1.Postoji li jedno jedino naredjenje, Titovo, Vrhovnog staba ili bilo kog partizanskog komandanta koje u prvi plan stavlja borbu protiv Nemaca ili ustasa, u kome se kaze da se cetnici za sad ne napadaju vec da se glavni napad usmeri na Nemce, ustase ili nekog treceg....videli smo da onih obrnutog karaktera ima pregrst...tj. samo takva i postoje....

2. Sta su komunisti uradili da uhvate Pavelica i kada je vec pobegao zasto nisu raspisali poternicu, trazili izrucenje, sudili mu u odsustvu...uz napomenu da je Pavelic jedini vodja jedne nacisticke drzave koji nije procesuiran i da su komunisti ucinili sve da uhvate i likvidiraju djenerala Mihailovica, rezirajuci citav proces protiv njega (Eh kakav nastavak politike Pijade-Budak i pozdravljanja ustaskog pokreta)

Covece ,da li ti znas o cemu pricas?
Zar ti nisu dovoljni svi proglasi i manifesti KPJ,zar ti nisu dovoljne sve borbe koje su vodili partizani protiv Nemaca i ustasa?
Zar ti nije dovoljan Blajburg i Krizani put kao dokaz ?
Sta zelis da cujes,da su partizani krivi za bratoubilacki rat medju Srbima,e pa nisu bar nisu jedini krivi.
Nisu cetnici andjeli nebeski vec je medju njima bilo zveri i monstruma.
Zao mi je ali moras da se pomiris da su oni porazeni od strane komunista i da nikakve tvoje teme i govorancije ih nece prebaciti u antifasiste.
Kada ti postujes svakojake gluposti onda je to uredu a kada ja to radim onda spamujem,alal ti vera na objektivnosti.

Zasto jednostavno ne bi konkretno odgovorio na konkretan pitanja?

iskreno da ti kazem, nisam ni ocekivao....

Dakle zaista ne postoji ni jedno jedino Titovo naredjenje koje u prvi plan stavlja borbu protiv Nemaca i ustasa...kako ih onda uopste mozemo nazivati antifasistima...budimo konkretni, batali me tvog stalnog spama...smaras...pusti nas propagandnih proglasa itd...trazio sam konkretno naredjenje, kao odraz onoga sto se zaista desava na terenu...jel toliko tesko da to ukapiras....ali toga ocigledno NEMA pa ti moras da se pomiris sa tim....

O kojim borbama partizana protiv Nemaca i ustasa ti govoris do dolaska Crvene Armije...do tada se partizani predvodjeni komunistima naravno, bore protiv njih samo kada bi ih Nemci napali i kada nemaju kud...komunisti nisu pokrenuli do tada ni jednu operaciju protiv Nemaca...Sve vreme su u defanzivi protiv Nemaca i ofanzivi protiv cetnika, a to uostalom priznaju Nemcima u toku tromesecne saradnje 43.

Ova tema je definitivno pokazala ko je izazvao i forsirao bratoubilacki rat i tu nema sta da se doda....normalnom je dovoljna samo spoznaja da je komunistima osnovni cilj revolucija, tj. dolazak na vlast...

Komunisti su u Jugoslaviji pobedili iskljucivo podelom interesnih sfera izmedju velikih sila...Jugoslavija je nazalost pala u kandze komunista...ali to nema veze sa jugoslovenskim komunistickim teroristima...njihov doprinos saveznickoj pobedi je nikakav...pa oni bi te iste saveznike napali zajedno s Nemcima da je doslo do iskrcavanja...Cetnici su svojim akcijama direktno doprineli saveznickoj stvari, u svakoj ratnoj godini....uostalom zato su saveznici odlikovali Drazu, a ne Tita

drazinoamerickoodlikova.jpg

Командант француског покрета отпора, генерал Шарл де Гол, одликовао је генерала Дражу Михаиловића Ратним крстом. Уз овај орден он је издао и похвалну наредбу, која је 2. фебруара 1943. године прочитана свим француским јединицама:

„Армијски генерал Драгољуб Д. Михаиловић, легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших југословенских војничких врлина, није престао водити борбу на окупираном националном тлу. Уз помоћ родољуба, он без сустајања не да мира окупаторској војсци, тако припремајући онај коначан јуриш који ће довести до ослобођења његове отаџбине и целог света, раме уз раме с онима који никад нису сматрали да се једна велика земља може да покори суровом завојевачу.“

Koga to ja treba da predstavim antifasistom? :lol:

gde je poternica za copavim iz 41.

600px-Nemacka_poternica_za_Drazom_iz_1941..jpg

433px-DrazawantedbyNazis.jpg

_____________-

Zato prestani da lupetas, ako nemas konkretne odgovore...tacno se vidi da bezis od njih....A ja cu da ih ponovim:

1. Jedno jedino Titovo naredjenje koje u prvi plan stavlja borbu protiv Nemaca i ustasa, a ne cetnika?

2. Sta su komunisti ucinili da uhvate Pavelica, zasto nisu trazili da se isporuci, raspisali poternicu, sudili mu u odsustvo......to je jedino slucaj na svetu, kada je u pitanju vodja jedne nacisticke drzavea s druge strane su ucnili sve da uhvate i likvidiraju djenerala Mihailovica

ps

i treba se sramis kao jedan Srbin, izrod, koji uvde zastupa crveno-ustaske stavove, najvecih krvnika Srba

prvi put ucenjen kao komunisticki vodja, drugi put ucenjen da bi mu ojacala pozicija kod saveznika; nemci paze na svog sticenika

:hahaha::hahaha::hahaha:

opet ti....Nemci ucenili Drazu kao komunistickog vodju a u poternici pisu ''i zbog njegovog zlocinackog udruzivanja sa komunistima'':hahaha:

13V.jpg

znaci vise nisu Samardzicevi falsifikati? hehehehehheh

Nemci ucenili Drazu kao vodju komunista decembra 41. a u novembru prave izricitu razliku medju raznim pokretima :hahaha:

Početkom novembra 1941.nemačka Komanda daje ovakve karakteristike ustanika:

„Mihailovićev pokret: Stanovništvo podržava Mihailovićeve četnike u svakom pogledu. Uopšte narod u ustanicima (komitama) vidi narodne junake. Četnici Draže Mihailovića nalaze svuda podršku, dok komunističke bande stoje u suprotnosti sa stanovništvom.

Komunistički pokret: Bande se sastoje velikim delom od seoskog ološa i robijaša.“

(Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu naroda Jugoslavije, tom 12, knjiga 1, strana 566).

Nemacki proglas od 17. novembra 41.u kom nemacki general Beme kaze:

-Sa ustanicima pregovora nema.
-Svi zatečeni ustanici bilo komunisti ili Mihailovićevi četnici imaju se uništiti.
-Povesti računa da se neki Mihailovićevi ljudi ne prebace u redove Koste Pećanca i Milana Nedića. Takve pojave sprečiti.
-Ko se zatekne sa oružjem u ruci ili se dokaže da je pomagao ustanike, streljati.
-Voditi računa da se među ustanicima ne gone četnici Koste Pećanca, proveravati isprave, legitimacije i slično.
-Svakog uhvaćenog sa legitimacijom pustiti.(2)

AVII, Nemačka arhiva, u daljem:NA, 43/34-1

Sto se tice druge poternice svaki komentar bi bio suvisan :D

I sto bre neprestano izigravas pajaca? :mrgreen:

Poslednja izmena:
Nа prvom zasedanju tkzv. AVNOJ-a 1942. u Bihаću (Vojni аrhiv,ČA, k-12, 30/12) Mošа Pijаde je govorio o nаčinu stvаrаnjа vojske:

„Potrebno je zаto stvoriti toliko mnogo beskućnikа, dа ovi beskućnici budu većinа u držаvi.

Stogа mi morаmo dа pаlimo. Pripucаćemo pа ćemo se povući. Nemci nаs neće nаći, аli će iz osvete dа pаle selа. Ondа će nаm seljаci, koji tаmo ostаnu bez krovа, sаmi doći i mi ćemo imаti nаrod uzа se pа ćemo nа tаj nаčin postаti gospodаri situаcije. Oni koji nemаju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sаmi priključiti nаmа, jer ćemo im obećаti veliku pljаčku.

Teže će biti sа onimа koji imаju neki posed. NJih ćemo povezаti uzа se predаvаnjimа, pozorišnim predstаvаmа i drugom propаgаndom... Tаko ćemo postepeno proći kroz sve pokrаjine. Seljаk koji poseduje kuću, zemlju i stoku, rаdnik koji primа plаtu i imа hlebа, zа nаs ništа ne vredi. Mi od njih morаmo nаčiniti beskućnike, proletere... Sаmo nesrećnici postаju komunisti, zаto mi morаmo nesreću stvoriti, mаse u očаjаnje bаciti, mi smo smrtni neprijаtelji svаkog blаgostаnjа, redа i mirа...“

Tempov odgoovor nа pismo Đure Pucаrа povodom ubistvа 650 civilа u Prijedoru.

Mnogo više me je zаbrinulа činjenicа dа su okupаtori išli nа ukidаnje ustаške vlаsti u Prijedoru i dа je čitаvu vlаst u grаdu preuzelа regulаrnа vojskа NDH. Ukoliko okupаtor počne stvаrаti stаnje u kome će se premа Srbimа primenjivаti neki prаvedni zаkoni to može dа pokolebа veliki deo seljаčkih mаsа i dа ugrozi rаzvoj oružаne borbe.(Skoko, Krvаvo kolo hercegovаčko, knjigа 1, 294-5).

Ako procitamo naredbe VS-a NOV iz prvih meseci 1942. godine, dobijamo utisak da izraz neprijatelj Tito koristi iskljucivo za domace vojne grupe, pre svega cetnicke, da se sve akcije snuju protiv njih i da u svim tim borbama okupatorske snage predstavljaju samo nekakvu smetnju, ako ne i prepreku. Najcesca Titova naredba je da „ociste” ovaj ili onaj teren, da hvataju i ubijaju cetnike, njihove pristalice i plene („konfiskuju”) njihovu imovinu. Ubijali su cak i one cetnike koji su se predavali dobrovoljno.

U takvim merama, ustase su dolazili tek na drugo mesto. Vise komande su Titove naredbe prenosile na nize. GS za Crnu Goru i Boku, 26. februara, s potpisom Milutina (Ivana Milutinovica), saopstio je stabu Niksickog odreda da je „borba protiv... cetnickih organizacija i cetnika sastavni deo borbe protiv zavojevaca” i naredio mu da se „i po cenu privremenog odlaganja napada protiv zavojevaca” nemilosrdno bori protiv cetnickih bandi Bjelopavlica i Vasojevica. Zahtevao je da u tu svrhu deo svojih snaga opozove iz Hercegovine, jer „borba protiv pete kolone u danasnjoj situaciji mora biti jedna od najvaznijih tacaka, ...mada bismo zavojevaca zbog toga manje uznemiravali”.256 Komandant tog odreda, Sava Kovacevic, prenosio je uputstva GS-a svojim jedinicama, zahtevajuci da ga neposredno izvestavaju o njihovom izvodjenju. Posto je bio svestan toga, koliko je za uspeh vazna motivacija, dodao je: „Za neizvrsenje, dobro zapamtite, odletece vam glave.”257

Aleksandar Bajt, Bermanov dosije

257 Zbornik... III/2, str. 209-11, 296.

Tito palikuca...

na prvom mestu cetnici pa tek onda ustase iz politickih razloga...

U svojim naredbama, Tito je zahtevao represalije i protiv porodica cetnika i njihove imovine. Dok je u naredbi Drugoj proleterskoj brigadi zahtevao zaplenu imovine svih pobeglih cetnika i petokolonasa, „pri cemu treba da spale poneku kucu kojeg od zlikovaca i okorelog cetnika”, u tacki 2, gore navedene naredbe od 10. marta 1942. godine, jos je ostriji: „Morate posegnuti i za represalijama protiv cetnika. Morate paliti... obavezno sve kuce cetnickih vodja i kolovodja.” U naredbi istom stabu, od 27. marta, obavezu represalija Tito siri na „pobegle” cetnike, bez obzira na njihov polozaj i uvodi novost: „Konfiskacija svih potrepstina, slanje njihovih porodica okupatoru (naglaseno u izvorniku – A. B.), spaljivanje kuca itd”.

Operativni stab za Bosansku krajinu, 9. septembra 1942. godine, saopstava o procetnickom raspolozenju sela oko Banja Luke. Posto mu to nije bilo po meri, odlucio je da „sve te otrovne spijunske porodice (srpske – A. B.), treba poterati prema Banja Luci, tamo su ustase, neka s njima zive...258 Tri tacke (u izvorniku) naznacavaju da ce prognanici tamo saznati „da je smrt poslednja zivotna funkcija”, kao sto cemo to cuti u Zlarinu. Da im neko ne bi zamerio da cetnike diskriminiraju, „sada, kad smo zapoceli organizovanu konfiskaciju cetnicke imovine, upravo politicki razlozi zahtevaju upotrebu jednakih mera i protiv ustaske imovine”, kako 26. septembra 1942. godine saopstava stab operativnih ceta kod Bosanskog Grahova.259

N.d.

258 Zbornik... II/7, str. 53.
259 Zbornik... IV/7, str. 145.

palili citava sela....

Slicne su bile i Titove naredbe drugim GS-ima. Samo za primer, navodimo naredbu durmitorskom GS-u, od 14. marta 1942. godine: „Morate isto tako paliti kuce i glavnih kolovodja. Ako bezanje cetnika u Pljevlja postane brojnije, morate upotrebiti i gore represalije.”260 Palili su cela sela i iz njih isterivali zitelje, ne samo zato sto su bila cetnicka, nego zato, „jer ta sela ne mozemo kontrolisati, a cetnicke bande ih koriste za svoja utvrdjenja”. Ovim recima je M. Djilas 5. aprila 1942. izvestio Tita o spaljivanju sela Ozrinici, „do temelja”. Paljenje je sam naredio. Od 300 kuca ostalo je nespaljenih samo deset. Tada je Mitar Bakic spalio selo Donji Zagarac, „jer je pristupilo cetnicima”.261

260 Zbornik... II/3, str. 126; za druge slucajeve vidi str. 11, 21, 175, 243, 461 i druge.

261 Zbornik... II/3, str. 341, slicno 381; telegram Mihailovica predsedniku vlade broj 535, od 30. avgusta 1942. godine, R. i Z. Knezevic, Sloboda..., str. 793; Djilas, Wartime, str. 155, V. Dedijer, Novi... II, str. 724-25, navodi svedoka, po kome je oba paljenja naredio Djilas, a za njih je optuzio Mitra Bakica i S. Kovacevica. Kad se I. Milutinovic na sednici PK-a suprotstavio streljanju ljudi samo zato sto se ne slazu s komunizmom, Djilas je kao kontraargument uzviknuo: „Ovo nije socijaldemokratija, ovo je revolucija”.

Videli smo kakav je bio sistem regrutovanja koji je pokrenuo sam Kardelj po sistemu iz tridesetogodisnjeg rata gde je vazilo "Cija kuca izgori, u vojnika ga pretvori''

U pismu Titu, od 2. avgusta 1941. godine, tumacio je kako se za jacanje partizanskih odreda mogu iskoristit i okupatorska paljenja sela i druge osvete nad civilnim stanovnistvom. Stanovnistvo pred terorom bezi u planine. Represalije stoga, naprosto, treba izazvati, a okupatora direktno naterati na njih. Za pobedu revolucije potrebni su najokrutniji okupatori. „Kod nekih drugova postoji strah od represalija (ne u rukovodstvu), od unistavanja sela, ljudi itd.”, zalio se na mekusce. Tvrdnja u zagradama da u rukovodstvu takvih mekusaca nema, dodana je verovatno kao zastita od Tita, da je ne shvati kao zamerku, nego kao konstataciju cinjenice. Potom je razvio svoju misao: „Upravo je taj strah najveca prepreka da se odlucnije sprovede mobilizacija hrvatskih sela”. Odmah kaze zasto i kako. „Uveren sam”, kaze, „da ce bas represalije dovesti hrvatsko selo na stranu srpskog sela. U ratu ne treba da se plasimo razaranja celih sela. Teror ce bezuslovno dovesti do oruzane akcije (oruzanog otpora seljaka – A. B.).” Nesto kasnije, u pismu, svoj recept individualizuje: „Treba osnivati odrede za jedno s macekovcima” (pristalice vodje Hrvatske seljacke stranke – HSS, dr Vlatka Maceka). U nastavku objasnjava kako ce ih pridobiti za sebe: „Treba izazvati njihov otpor. Tek ce teror nad macekovcima podici celu Hrvatsku na otpor” (naglaseno u izvorniku).267 Zato bi bilo besmis leno cekati na milost i nemilost okupatora da spali neko selo. Ako hocemo brojcano povecati partizanske redove, moramo ih spaliti sami. Komandanti ne treba da se plase zavojevacevih represalija, uspeh revolucije zahteva da sami koriste oganj i mac nad hrvatskim selima, glasi sadrzaj njegovog recepta.

267 Zbornik... II/2, str. 31; V. Dedijer, Tito, str. 408 i 409.

M. Milaco misli da je stvaranje nereda, kako bi se izazvale nemacke uzvratne mere, kako bi se ogorcilo stanovnistvo i umnozili partizanski redovi, bila temeljna Titova strategija.271

I D. Martin, koji se zgrazava nad Titovim zlocinom, konstatuje: „Titova strategija je bila strategija aktivnog izazivanja represalija. Unistavanja sela, strah od pokolja i osiromasenje stanovnistva, bili su voda na njegov politicki mlin”... Neosteceno selo je povecavalo moc Mihailovica. Unisteno selo povecavalo je Titovu moc”, kaze.272

271 M. Milazzo, The Chetnik... , str. 20-21.
272 D. Martin, The Web..., str. 41.

M. Milaco misli da je stvaranje nereda, kako bi se izazvale nemacke uzvratne mere, kako bi se ogorcilo stanovnistvo i umnozili partizanski redovi, bila temeljna Titova strategija.271

I D. Martin, koji se zgrazava nad Titovim zlocinom, konstatuje: „Titova strategija je bila strategija aktivnog izazivanja represalija. Unistavanja sela, strah od pokolja i osiromasenje stanovnistva, bili su voda na njegov politicki mlin”... Neosteceno selo je povecavalo moc Mihailovica. Unisteno selo povecavalo je Titovu moc”, kaze.272

271 M. Milazzo, The Chetnik... , str. 20-21.
272 D. Martin, The Web..., str. 41.

O ovome sam slušao od živih svedoka vremena rata još dok sam bio dete....kao i mnoge druge stvari vezane za rat a sve to mi je pomoglo da stvorim jasniju sliku tog nesrećnog vremena...i da shvatim da ono što se predaje u školi nema mnogo veze sa istinom...

pa partizani su direktno krivi za bratoubilacki rat za vreme 2-gog svetskog rata.Zna se da se englezi platili-potplatili demonstracije bolje rat nego pakt!!
a mog dedu je uhapsio gestapo i poslali ga u logor,ali ispstavilo se da je vrhunski elektronicar,prvi covek koji je u srbiji naorravio radi,poslali ga u nemacku da radi u nekoj fabrici,naravno ako zeznesh stvar ode glava.kada se rat zavrsio.Nash partizani su ga poslali na goli otok na 4god. zato sto nije imao izbora.i tatina familija koja su bili neuki seljaci mrzela je maminu,jer oni su dobili sve posle 2-gog svetskog rata,dok su mamini izgubili

ima dosta takvih slucajeva...da su nemacki zarobljenici, u toku rata, postajali komunisticki, nakon rata....i to ni manje ni vise nego se kao razlog navodila saradnja sa okupatorom...a mnogi su i likvidirani, mahom oni imucni...

Šta reći...pokojni učitelj iz OŠ uhvaćen u zimu 1942-e kao četnik...proveo ostatak rata u Dachau...jedva preživeo samim čudom...vratio se 1945-e u Srbiju...uhapse ga komunisti-3 godine robije ''što je sarađivao sa okupatorom''...

Da nije žalosno bilo bi smešno...

Back