Goti - jezik, poreklo, identitet.

A Gothia je germanski toponim 😂?

Mislio sam da ovde govorimo o specifično baš Gotima, a ne uopšteno Germanima, ali da; trebalo bi da jeste. Evo, još jedan primer gotskog jezika u epigramu De conviviis barbaris:

inter "eils" gothicum "scapia matzia ia drincan"
non audet quisquam dignos educere versus.
Calliope madido trepidat se iungere Baccho.
ne pedibus non stet ebria Musa suis.

Među gotskim "živeli" i "dajte piće i hranu"!
niko se ne usuđuje da piše dobru poeziju.
Kaliope žuri da ode od pripitog Baha
Pijana Muza ne može da stoji na svojim nogama.

Gornji zapis vrlo je moguće primer vandalskog jezika, što je piscu bilo potpuno nerazlučivo od gotskog, zbog sličnosti i šire afilijacije koja je Vandale dovodila u vezu sa Gotima, ali to nije bitno; poenta je ista.

Taj epigram je pronađen u Italiji, odakle je već postavljani kalendar na kojem se nalazi gutþiudai. Koji smo već pominjali na prvoj stranici ove teme (i koji definitivno jeste od Ostrogota)...

kg þize ana Gutpiadai managaize marytre yah Friþareik[eik]eis
gaminþi marytre þize bi Werekan papan yah Batwin bilaif.
aikklesyons fullaizos ana Gutþiadai gabrannidai

Poslednja izmena:
Mislio sam da ovde govorimo o specifično baš Gotima, a ne uopšteno Germanima, ali da; trebalo bi da jeste. Evo, još jedan primer gotskog jezika u epigramu De conviviis barbaris:

inter "eils" gothicum "scapia matzia ia drincan"
non audet quisquam dignos educere versus.

Među gotskim živeli i piće i hranu!

niko se ne usuđuje da piše dobru poeziju.

Ovaj epigram je pronađen u Italiji, odakle je već postavljani kalendar na kojem se nalazi gutþiudai.
Ovo je na latinskom jeziku. Nama treba veza izmedju Gota i germanskog jezika. Ja to jos nisam video.

Ovo je na latinskom jeziku. Nama treba veza izmedju Gota i germanskog jezika. Ja to jos nisam video.

Not sure if trolling.JPG

Prijavicu te Lekizanu, rekao mi je da ga nocu budis kada treba da mi se brisu postovi. Kaze da si mu dojadio samo da znas.

Hajde sad budi iskren i reci kakva bi bila tvoja reakcija da napišeš gomilu stvari i onda tvoj sagovornik odluči da se pravi potpuno lud; bukvalno ti se u lice pravi kao da ništa nije napisano (a svi mogu da vide, koji imaju oči i znaju da čitaju) i onda izmisli nešto što nikada uopšte nisi ni rekao? :think:

Koje bi bilo objašnjenje za tvoje ponašanje na zadnjih nekoliko stranica, sem trolovanje? :ceka:

A sada, ako si u uracunljivom stanju, prezentuj vezu izmedju Gota i germanskog jezika. Tvoja zelja da je to tako nije opipljiv dokaz te veze

http://arturasratkus.com/sites/default/files/biblioteka/pudic_gotski_jezik_i_1971.pdf
https://oxford.universitypressschol.../oso/9780198813590.001.0001/oso-9780198813590 (ima da se skine na libgenu oksfordska gramatika)

Moja želja nema nikakve veze sa tim. Ja samo čitam šta su činjenice; gotski jezik spada u istočno-germansku grupu jezika. Pomenuto apsolutno niko ne dovodi u pitanje. Ako si ti zaista toliko lenj da ti se ne da bukvalno ništa da sam učiniš, već tražiš da ti drugi sve serviraju na tacni, umesto da kreneš da proupavaš i sam...ne pada mi na pamet da ti opet budem lični privatni nastavnik. Ili se potrudi, ili traži drugu žrtvu. Ja iz svega što sam pročitao nisam video bukvalno nikakav razlog da sumnjam u ovu jezičku klasifikaciju, niti sam ikada čuo drugačije mišljenje (ni tvoje ni ičije tuđe); nemam nikakvog razloga da sumnjam.

Poslednja izmena:
Datovanje u 6.vek i latinski deo spisa ne daju informaciju o mestu nastanka.

Pa ovo dokazuje da i dalje nisi dobro pročitao šta sam napisao, jerbo nisam pisao samo o vremenu nastanka, već i o mestu. :lol:

Ali svakako, baš bih voleo da čujem kakve veze ima mesto nastanka tih hronika sa lingvističkom klasifikacijom u indoevropskom stablu? Da li je rukopis pronađen u Iranu, Irskoj, ili negde na trećem mestu, nikakvog uticaja nema na to.

Slab argumenat.

Znači, ti prilično ozbiljan tvrdiš da zbog toga što 100 ljudi svi tvrde jednu te istu stvar i 0 drugačija (da nema uopšte drugog mišljenja; da ono doslovno ne postoji) to je slab argument da su ti ljudi u pravu? :ceka:

Pa ništa, ako misliš da svi greše, lepo kreni da istražuješ osnove komparativne lingvistike, saznaj na osnovu čega su tačno klasifikovali tako gotski jezik i onda, ako imaš neko izdvojeno mišljenje, ti ga lepo formiraj i objavi. Ovako, deluje da ti ne znaš ni šta pričaš, uopšte.

Počni od ova dva priručnika za za učenje gotskog jezika iznad, koja sam objavio u pređašnjoj poruci.

Pa ovo dokazuje da i dalje nisi dobro pročitao šta sam napisao, jerbo nisam pisao samo o vremenu nastanka, već i o mestu. :lol:

Ali svakako, baš bih voleo da čujem kakve veze ima mesto nastanka tih hronika sa lingvističkom klasifikacijom u indoevropskom stablu? Da li je rukopis pronađen u Iranu, Irskoj, ili negde na trećem mestu, nikakvog uticaja nema na to.

Znači, ti prilično ozbiljan tvrdiš da zbog toga što 100 ljudi svi tvrde jednu te istu stvar i 0 drugačija (da nema uopšte drugog mišljenja; da ono doslovno ne postoji) to je slab argument da su ti ljudi u pravu? :ceka:

Pa ništa, ako misliš da svi greše, lepo kreni da istražuješ osnove komparativne lingvistike, saznaj na osnovu čega su tačno tako gotski jezik i onda, ako imaš neko izdvojeno mišljenje, ti ga lepo formiraj i objavi. Ovako, deluje da ti ne znaš ni šta pričaš, uopšte.

Počni od ova dva priručnika za za učenje gotskog jezika iznad, koja sam objavio u pređašnjoj poruci.
Tesko je diskutovati sa tobom, jer ti ne slusas drugu stranu i samo papagajski ponavljas iste stvari koje nemaju vezu sa temom.
Dakle kodeksi jesu pisani germanskim jezikom, ali nedostaje veza tih kodeksa sa Gotima.
Ti mozes milion puta ponoviti da su to gotski spisi, ali to ih nece uciniti gotskim. Potrebni su dokazi za tako nesto, ali ja dokaze ne videh u tvojim romanima na prethodnim stranicama

Tesko je diskutovati sa tobom, jer ti ne slusas drugu stranu i samo papagajski ponavljas iste stvari koje nemaju vezu sa temom.
Dakle kodeksi jesu pisani germanskim jezikom, ali nedostaje veza tih kodeksa sa Gotima.
Ti mozes milion puta ponoviti da su to gotski spisi, ali to ih nece uciniti gotskim. Potrebni su dokazi za tako nesto, ali ja dokaze ne videh u tvojim romanima na prethodnim stranicama

Znači, imamo Gote na Krimu i Podunavlju, imamo ih u Panoniji. Imamo Krimske Gote, čiji su očuvani grafiti uklesani u kamenu, imamo deo Gotske Biblije pronađen na limenim natpisima u Panoniji, bukvalno u vreme migracije Gota u Italiju i imamo gomilu tekstova na gotskom jeziku širom ostrogotskog kraljevstva, nastalih u vreme Teodorika Velikog ili njegovih naslednika; uključujući ne samo Bibliju, već i više srodnih tekstova, uključujući čak i jedan kalendar; imamo dve isprave napisane u ostrogotskoj Italiji, na latinskom i ovom jeziku (kao što imamo i bilingvalne dokumente); čak možemo i prisustvom Gota u Egiptu pratiti kako je jedan od rukopisa Gotske Biblije završio tamo u dolini Nila; znamo da je Vulfila započeo proces prevođenja Biblije i ne znamo niti za jedan jedini drugi prevod Biblije, iz čega bi sve ovo moglo biti i sve to bukvalno možemo da pratimo kroz pisane izvore; uključujući i iz Lex Visigothorum kao posredni izvor i sačuvaj Bože sve ostalo što uopšte nisam ni pomenuo...u DCB vrlo jasno stoji koji je jezik Gota, a i u Gotskom kalendaru se koristi gotski etnonim za narod koji koristi taj kalendar u kraljevstvu Teodorika i Totile

..i ti kažeš, nema dokaza da ovaj jezik ima ikakve veze sa Gotima??? I to nema veze čak ni kada piše da je gotski. :rotf:

Dokaza ima, koliko hoćeš; to što ne vidiš je zbog tvog poremećaja pažnje ili prosto svesnog ignorisanja jer ne želiš da vidiš. A posebno bih voleo da vidim o kom se to jeziku zapravo ovde radi i kakva je to neverovatna slučajnost doslovno astronomskih razmera, pa da izaberemo pravi odgovor umesto ovoga. :lol: O čemu je reč u tvojoj mašti, baš bih voleo čuti; da nije možda o franačkom? Langobardskom? Ili možda misliš da je reč o nekom islandskom dijalektu?

Poslednja izmena:
Inače, da se vratimo i na još jedno skorije otkriće: Bolonjski fragment (Codex Bononiensis) koje pripada VI ili početku VII stoleća.

Pogledajte prilog 1158029

http://www.gotica.de/bononiensia.html
https://serval.unil.ch/resource/serval:BIB_06FCAE545994.P001/REF

Otkriće Bolonjskog fragmenta 2009. godine jedno je od najznačajnijih, jer sadrži tekst koji nije pristuan ni u Gotskoj Bibliji niti u Skeireins-u.

Nešto više o Bolonjskom fragmentu:

Ali Perso, kako mozemo znati da ovaj konkretan spis ne pripada vremenu kada su Germani vladali Italijom?

O Krimskim Gotima piše još i Prokopije, u delu O građevinama (III knj).

And there is a certain region along the coast there called Dory, where Goths have lived from ancient times, those namely who had not followed Theoderic when he went into Italy, but remained there of their own accord, and even up to my day they are on terms of alliance with the Romans. And they march with the Romans against their enemies whenever the Emperor so wishes. Their number comes to three thousand, and they are both excellent soldiers and skillful tillers of the soil, and the most hospitable people in the world. The land of Dory itself lies on high ground, yet it is neither rough nor hard, but good soil and productive of the best crops. However, Emperor built no city or fortress in any part of this land, since the men of the country would not suffer themselves to be confined in any fortified places but always lived most happily in an open plain. But wherever the region seemed easily accessible to assailants, he shut off these approaches with long walls and thereby freed the Goths from fear of invasion. So much, then, for this.

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Buildings/3*.html

Theodoro.png

Pisani izvori su vrlo jasni da Goti koji se javljaju u Podunavlju pripadaju istom narodu kao i ovi sa Krimskog poluostrva, u čijoj prestonici su pronađeni natpisi na upravo ovom jeziku; istom koji je pronađen i u Panoniji i u Italiji.

Kako te nije blam da to citiraš?

Ma da li si ti ozbiljan, čoveče. :lol:

Da li sam ja upravo razumeo da to smatraš sa bi na potforumu koji se zove Istorija trebalo da bude ikoga blam zbog toga što citira ljude koji su istoričari, a na temi o Gotima autoritete za pitanje Gota?

Pravo je pitanje ovde zašto je tebi tako nešto uopšte palo na pamet. Šta je tvoja poenta; da na Krstarici treba uvesti cenzuru svih autoriteta? Ili, pardon, da se sastavi neki Index librorum prohibitorum KolaeXI i da onda unapred znamo koje su knjige ovde zabranjene i vezano za koje treba da bude sramota forumaše što citiraju, samo zbog tvoje lične želje?

Otkud sebi daješ to pravo i zašto zamišljaš da bi iko trebalo da te u tom smislu uvažava?

Ma da li si ti ozbiljan, čoveče. :lol:

Da li sam ja upravo razumeo da to smatraš sa bi na potforumu koji se zove Istorija trebalo da bude ikoga blam zbog toga što citira ljude koji su istoričari, a na temi o Gotima autoritete za pitanje Gota?

Pravo je pitanje ovde zašto je tebi tako nešto uopšte palo na pamet. Šta je tvoja poenta; da na Krstarici treba uvesti cenzuru svih autoriteta?
Ali ti citiraš zaluđenika koji tvrdi da je Vidigoj germansko ime. Alo, jel ti beše kritikuješ Deretića?

Uzgred kada ćeš objasniti koje je germansko poreklo gotskog imena Vidimir?

Ја немам ништа за и неконвентионелна мишљене, свакако као научник мораш бити свестан да сутра и то шта си био 100 % убеђен да је тачно, може бити нетачно. На крају није изкључено да је бог данас створио све и наше зазнања нису тачна или да ви не постојите и ја једино имам свест и цео свет халуцинирам. Пошто ја могу бити сигуран да постојим, а ви највероватније да ви постојите, а ја могу бити само нека халуцинација. То је веч знао Кант.

Проблематично је кад немаш ама никакве принципе осим не свиђа ми се па зато мора бити тако. Кажите који принцип други имате, да се човек прилагоди или не. Или да се прихвати те правиле ваше игре и ваш метод или да се каже нећу прихватити. Али нема ни метод, ни морала, ни неке доследности, нема ништа.

Ово шта ти радиш коле ме подсеча на Бошњаке који оспоравају да је у "Администрандо Империју" Босна део Србије, да је Тузла очигледно чак у ужој Србији која није Босна, која је имала неки вид посебности. Каже се то је други град, али под именом Салинес, Соли или Тузла се тај град зна дуже од 2000 година. И шта би Коле тим Бошњацима реко, па ви то радите јер вам се свиђа, нечете да је Босна била део Србије. Или кад се спори да једини назив за босански језик од самих Бошњака био српски назив. Повеља Степана Котомарића. Или се тврди да је турски речник на грчком, персиском, арапском и српском, који сами Турци називају српски уствари босански јер су ти људи били глупи па нису знали. Шта има ово везе за новоромантичарима, једноставно њима се не сиђа па зато се праве луди. Али Коле и Мркаљ би њима ****** матер, а нас критикују јер их критикујемо врло умероне.

Имали неке логике да се "сеоба Словена" преставља као немогуће чудо, које пркоси свим законима физике и логике, а истовремено се тврди како су Албанци дошли за кавказа и асимилирали Србе истовремено приказати Албанце као нека врста мајмуна. Или што се не спори једна од стотина миграција које знамо или о безброј које не знамо. Имали то смисла.

Имали било неки метод кои можеш да се ухватиш, изворе се обацуеј по принципу шта ми прија то је 100 % таћно и шта није мени није. Па имамо бре Хрвате овде којима не можеш да докажеш да је Стефан Првовенчани није први српски краљ, а тупе о српским митовима, који користе исту тактику. Ово је српски митх јер хоћу тако да буде, али волим да су Турци силовали Српкинје па зато "право прве брачне ночи је постојао". Имамо ми овде бре Бошњаке који игноришу изворе који њима не пријају а држе се пијани неких извора, користе термине тотално погрешно.

Имали логике да Дукљани кажу да је Горски Венац фалсификат, јер је косовски митх убацен у њега и српство, а без тога то би било наћисто други текст.

Па како не видите да радите исто, а нашим комшијама би ****** кеву за то. Имали то смисла.

Имали бре било који критеријум осим ваших жеља, ја то не видим нигде.

Па ухватисе Коле на чело и упитај се, ако си човек дал сам у праву и ако нисам кажи брате молим те ако бога знаш шта су твоји критеријуми.

Ali ti citiraš zaluđenika koji tvrdi da je Vidigoj germansko ime. Alo, jel ti beše kritikuješ Deretića?

I, šta je poenta? Zahtevaš da se uvede cenzura na Krstarici svega što se tebi ne sviđa?

Šta tebe sprečava da polemišeš sa Volframom, umesto što njegove reči pripisuješ meni i polemišeš kao da smatraš kao da sam to zapravo ja (na stranu što si ga poredio sa Deretićem, a što je krajnje rečeno brutalno skandalozno da je teško rečima opisati)?

Kako misliš da bi ovaj forum izgledao ako bih ja krenuo sada da reči raznih pseudoistoričara koji se ovde pominju pripisujem forumašima koji ih pominju i da krenem da vas poistovećujem? Jesam li ja tebe ikada upitao kako te samo nije sramota što pominješ onu Bugarku na temi o Upravdi? Nisam; krenuo sam stranu po stranu da čitam i analiziram njene argumente i da ih redom pobijam kontraargumentima. Prestani više da se baviš drugim forumašima i nauči da razgovaraš o onome što je i tema (a to je istorija); ne znam šta je toliko teško, tu govorimo o elementarnim stvarima kako se učestvuje u diskusiji...

Poslednja izmena:
I, šta je poenta? Zahtevaš da se uvede cenzura na Krstarici svega što se tebi ne sviđa?

Šta tebe sprečava da polemišeš sa Volframom, umesto što njegove reči pripisuješ meni i polemišeš kao da smatraš kao da sam to zapravo ja (na stranu što si ga poredio sa Deretićem, a što je krajnje rečeno brutalno skandalozno da je teško rečima opisati)?

Kako misliš da bi ovaj forum izgledao ako bih ja krenuo sada da reči raznih pseudoistoričara koji se ovde pominju pripisujem forumašima koji ih pominju i da krenem da vas poistovećujem? Jesam li ja tebe ikada upitao kako te samo nije sramota što pominješ onu Bugarku na temi o Upravdi? Nisam; krenuo sam stranu po stranu da čitam i analiziram njene argumente i sa ih pobijam. Prestani više da se baviš drugim forumašima i nauči da razgovaraš o onome što je i tema (a to je istorija).

Ne znam šta kaže struka o tome; s obzirom da je tvoj doprinos ovoj temi krajnje minimalan (pa dobrom delom i destruktivan) mogao bi okrenuti list i potražiti sam šta se tvrdi i onda podeliti na ovoj temi.

Ako budem imao nešto dodati, obećavam da (za razliku od tebe, koji izgleda nikako to da naučiš) neću tebi pripisati te reči, već ću polemisati samo o tvom citatu.

У Шпанији има неких имена који се сматрају Готским.

Алонсо, Фернандо, не звучи словенска.

Теодорих је тачно које словенско име.

Пола Србије има јеврејска имена или то значи да се у Србији прића хебрејски језик??

Ne znam šta kaže struka o tome; s obzirom da je tvoj doprinos ovoj temi krajnje minimalan (pa dobrom delom i destruktivan) mogao bi okrenuti list i potražiti sam šta se tvrdi i onda podeliti na ovoj temi.

Ako budem imao nešto dodati, obećavam da (za razliku od tebe, koji izgleda nikako to da naučiš) neću tebi pripisati te reči, već ću polemisati samo o tvom citatu.
Moj doprinos ovde je raskrinkavanje tvoje propagande.

1653249543203.png

1653249618687.png

Perso, ko je ovaj La Croze što vam uruši politički projekat germanizacije Evrope :D ?

Back