Гори и Сирија

Mislim da se mi ovdje zbunjujemo necim.Ne znaci da je neka zemlja demokratska ako nema smrtnu kaznu.Mi imamo SAD koji imaju smrtnu kaznu i praktikuju je uveliko tako da nema price da je smrtna kazna nedemokratska tvorevina jer i po Serijatu je predvidjeno sprovesti smrtnu kaznu a to je Bozji zakon.Mislim da ne bih snosio posljedice zbog ovih rijeci upucene Muftiji jer taj Muftija je samo obican covjek i mislim da ti ne bi nista falilo da te malo pomiluje i da te prevede u Islam jer posto ga toliko volis on bi te preveo u Islam i bio bi musliman bas kao sto je to moj cukundeda hajduk Milojica postao.

Mislim da se mi ovdje zbunjujemo necim.Ne znaci da je neka zemlja demokratska ako nema smrtnu kaznu.Mi imamo SAD koji imaju smrtnu kaznu i praktikuju je uveliko tako da nema price da je smrtna kazna nedemokratska tvorevina jer i po Serijatu je predvidjeno sprovesti smrtnu kaznu a to je Bozji zakon.Mislim da ne bih snosio posljedice zbog ovih rijeci upucene Muftiji jer taj Muftija je samo obican covjek i mislim da ti ne bi nista falilo da te malo pomiluje i da te prevede u Islam jer posto ga toliko volis on bi te preveo u Islam i bio bi musliman bas kao sto je to moj cukundeda hajduk Milojica postao.

Pa pokusaj Selefijama da kazujes da je neki muftija ***** pa da vidim kako bi se proveo. Mene ne trebuje milovanje ja koristim toalet papir, to bolje onima koji guraju prste u guzu posle nuzde.

Sirija je jedna lijepa zemlja koja ce uskoro postati demokratskom drzavom i to je ono sto me raduje jer niko nema prava da demonstrante bije a to cini rezim Basira al Asada.Sirija mora da puno toga promijeni i da postane zemlja u kojoj ce muslimani uzivati i u kojoj ce muslimani klanjati.Mislim da je suvisno govoriti o tome da u Siriji vlada jedna partija Baas i to je ono sto intrigira sve gradjane Sirije koji zele da imaju visepartijski sistem.Zaqto ce Sirija da ima demokraciju i ona ce biti jedna velika sloboda u kojoj ce uzivati muslimani i u kojoj ce Sirijci da se pitaju ko ce doci na celu drzave.

110329089.jpg

Foto: AP

Vijesti iz svijeta
Prihvaćena ostavka sirijske vlade

Sirijska vlada na čijem čelu je od 2003. godine premijer Mohammad Naji Otri podnijela je u utorak ostavku šefu države Basharu al-Assadu, koji ju je prihvatio, saopćila je državna agencija Sana.

"Predsjednik Assad prihvatio je u utorak ostavku vlade Mohammada Najija Otrija i zatražio od njega da obavlja tekuće poslove", navela je Sana.

Nova vlada, čiji sastav treba biti poznat do kraja sedmice, imat će zadatak da uspješno provede program reformi koje bi Bashar al-Assad trebalo da objavi uskoro.

Među reformama bi trebalo da bude ukidanje vanrednog stanja, sloboda štampe i uspostavljanje političkog pluralizma, što pobunjenici traže u Siriji već dvije sedmice.

(FENA)

Ovo je dobro sto Asada popusta i sto vrsi reforme u zemlji.Mislim da je od svega toga najbitniji politicki pluralizam koji je vrlo vazan za Siriju jer taj pluralizam mora vaziti i za predsjednika drzave odnosno Basira al Asada koji moze biti smijenjen demokratskim izborima koji se mogu odrzati nakon sprovedinih reformi.U svemu tome je vazno da se Baas partija vise ne predstavlja jednom vodecom partijom zemlje i da se ne predstavlja jedinom solucijom za Siriju koja zeli da ima demokraciju i koja zeli uzivati u slobodi misljenja i volji naroda.Sirija je lijepa zemlja i ona ima puno lijepih predjela tako da je uzivanje zivjeti u toj lijepoj zemlji i Damask je prica sama za sebe koja ima jednu veliku Dzamiju Umajada koja je stara deset i vise vjekova.

110329089.jpg

Foto: AP

Vijesti iz svijeta
Prihvaćena ostavka sirijske vlade

Sirijska vlada na čijem čelu je od 2003. godine premijer Mohammad Naji Otri podnijela je u utorak ostavku šefu države Basharu al-Assadu, koji ju je prihvatio, saopćila je državna agencija Sana.

"Predsjednik Assad prihvatio je u utorak ostavku vlade Mohammada Najija Otrija i zatražio od njega da obavlja tekuće poslove", navela je Sana.

Nova vlada, čiji sastav treba biti poznat do kraja sedmice, imat će zadatak da uspješno provede program reformi koje bi Bashar al-Assad trebalo da objavi uskoro.

Među reformama bi trebalo da bude ukidanje vanrednog stanja, sloboda štampe i uspostavljanje političkog pluralizma, što pobunjenici traže u Siriji već dvije sedmice.

(FENA)

Минго...с****ше ти Руси оног твог турчина са Кавказа који је дизао аеродром у ваздух.....

Руси турчина, срби сестре и будуће жене.....Па црни минго, ускоро ћемо да ти и кожицу поново пришијемо.

Vjerujte da mi je zao Doku Umarova i mislim da Rusi nisu ucinili pravilno sto su likvidirali ovog znacajnog covjeka.

Inace ovo sto se djesava u Ceceniji na Kavkazu je nesto sto svi znamo a to je da su tamo muslimani ostavljeni na cjedilu i Cecenii nemaju dovoljnu podrsku Zapada ni Islamskih zemalja.Inace Sirija je jedna lijepa zemlja koja treba postati demokratskom drzavom tako da mi se dopadaju potezi Basira al Asada koji uvijda stvari da se Sirija mora promijeniti i da se mora demokratizirati.Sada bih govorio o Basiru al Asadu i prodici Asad.Ako Basir al Asad zeli da se spasi svrgavanja onda mu je bolje da stavi na referendum zeli li narod Sirije Monarhiju ili Republiku.U slucaju da narod izabere Monarhiju onda bi Basir al Asad postao Kralj i Sirija bi imala dovoljnu demokraticnost.Mislim da se Basir al Asad moze spasiti i da se moze sve spasiti ako se samo hoce a jedini izlaz je da se uspostavi Monarhija i da prodica Asad vlada Sirijom i da partija Baas bude samo jedna od vise partija koe bi sacinjavale Sirijske partije.Znaci Asad se u tom slucaju ne bi vezivao za Baas partiju.

apsyriaassadspeech48030.jpg

Sirijski predsednik govori u parlamentu u Damasku

Sirijske snage bezbednosti su pucale u vazduh da bi rasterale demonstrante koji su izašli na ulice priobalnog grada Latakije, posle govora predsednika Bašara al-Asada.
U svom prvom obraćanju opozicionim demonstrantima, predsednik Asad je rekao da su stranci i društveni mediji organizovali "zaveru" za obaranje njegovog režima. On međutim danas nije ukinuo zakon o vanrednom stanju koji je na snazi već 50 godina, što je jedan od zahteva opozicije.
Predsednik je rekao da njegova vlada sprovodi neke od reformi koje traže demonstranti, uključujući povećanje plata i promene u vladi.

VOANews

afpsyriadaraaincident08.jpg

Sirijska državna televizija emitovala je snimke sukoba, po svemu sudeći u Dari, 8. aprila 2011.

Sirijska policija pucala na demonstrante

Prema tvrdnjama očevidaca, sirijske snage bezbednosti ubile su najmanje sedmoro ljudi za vreme demonstracija protiv predsednika Bašara al-Asada i njegove vladajuće partije Baas.

Strani mediji, koji izveštavaju o protestima u gradu Dara na jugu Sirije, prenose izjave očevidaca da je policija koristila bojevu municiju i suzavac protiv hiljada demonstranata u tom gradu.

Odvojeni protesti izbili su u kurdskim regijama na istoku zemlje. Predsednik Asad ponudio je sirijsko državljanstvo gradjanima kurdskog porekla, što se tumači kao pokušaj smirivanja otpora prema vladi. Pripadnici etničkih manjina u Siriji do sada su se često suočavali sa problemima pri dobijanju posla zbog pitanja državljanstva.

Agencija Rojters javlja da su demonstranti na istoku Sirije tražili oslobadjanje hiljada političkih zatvorenika, većinom Kurda.

Pripadnici kurdske manjine u Siriji odavno se žale na vladinu diskriminaciju a jučerašnji dekret, kojim im je dodeljeno državljanstvo, donet je nakon što je Asadova vlada načinila ustupak i konzervativnim muslimanima, zatvarajući jedinu kockarnicu u zemlji, i poništavajući odluku kojom se nastavnicama zabranjuje da nose nikab – potpuni islamski veo koji ima samo proreze za oči.

Asad je nedavno objavio plan reformi koje obuhvataju promenu sastava vlade. Takodje je naveo da vlasti razmatraju ukidanje zakona o vanrednom stanju koji je uveden pre više decenija, a kojim su zabranjena javna okupljanja i drugi oblici javnog izražavanja. Do sada, medjutim, predsednikovi potezi nisu zadovoljili opozicione aktiviste koji traže temeljne reforme sirijskih institucija.

VOANews

Mislim da se nesto mora promijeniti u Siriji jer Basir al Asad mora nesto uciniti prije nego nsto se razvije sukob visokih razmjera a moj prijedlopg je da je najbolje da se Asad proglasi Kraljem i da u Siriju uvede Monarhiju i pluralisticku demokraciju sa Serijatskim pravnim sistemom.Mislim da bi to bilo jedino rjesenje i mislim da bi to znacilo raskrstavanje porodice Asad sa partijom Baas.Sirija mora postati Islamskom drzavom i Sirijski narod to zeli tako da porodica Asad mora odluciti sta ce dalje a ubijanjem se ne moze nikud stici.

110409060.jpg

Foto: AFP

Sirija
Najmanje 37 mrtvih tokom protesta

Najmanje 37 osoba ubile su u petak u Siriji sirijske snage reda koje su pucale na demonstrante pravim mecima, izjavio je Ammar Qorabi, predsjednik Nacionalne organizacije za ljudska prava.

- Mirni protesti na kojim se tražila sloboda, odvijale su se u petak u različitim sirijskim regijama, posebno na jugu u Deri, izjavio je Qorabi, javio je AFP.

- Sirijske vlasti su "nasilno ugušile ove proteste koristeći granate sa suzavcem i pucajući pravim mecima na nenaoružane civile, izjavio je ovaj borac za ljudska prava kojem je sjedište u Kairu.

Qorabi je napravio listu s imenima tridesetak osoba ubijenih u Deri, 100 kilometara južno od Damaska i potvrdio da su vlasti "spriječile prevoženje ranjenika u glavnu gradsku bolnicu".

U Homsu, 160 kilometara sjeverno od Damaska, vlasti su u petak rastjerale demonstrante blizu Velike džamije "koristeći prave metke" i ubili tri osobe, a ranili dvije.

- U pokrajini Damask, vlasti su pucale na demonstrante i ubile tri osobe u Harasti i jednu u Dumi, dodao je on.

- Radi se o flagrantnom kršenju prava i sloboda, izjavio je Qorabi i zatražio od vlasti da dopuste novinarima i satelitskim televizijama da prate događaje.

- Neophodno je da vlasti usvoje politiku koja odgovara zahtjevima demonstranata i koja će im omogućiti da slobodno protestuju, zatim da oslobode stotine osoba uhapšenih za vrijeme protesta, kazao je on.

(FENA)

Mislim da se Amerika mora angazirati i u Siriji jer ovi dogadjaji dovoljno kazuju da u Siriji nema dovoljno ljudskih prava i da u Siriji vlada totalitarni sistem koji se mora pretvoriti u demokraciju jer narod Sirije to zeli.Sirija je zaista lijepa zemlja i ona ima lijepih rijeka i ona je u stvari jedna drevna zemlja koja zasoluzuje da zivi u demokratskom sistemu tako da Sirija mora da se probudi i mora jasno kazati porodici Asad i Bass pratiji da se ne moze vise ovako i da narodu Sirije je dozlogrdilo da trpi jednovlasce i jednopartijski sistem tako da narod Sirije zeli demokraciju i zeli da se porodica Asad povuce sa polozaja i da nju zamjeni demokratski izabrani predsjednik.Mislim da Amerika mora dati pomoc Sirijskom narodu i da treba upozoriti Siriju da ne moze krsiti ljudska prava jer to nije dobro jer tako se samo izaziva onio sto ce kasnije Amerika i koalicione snage uciniti a to je vojna intervencija i bombardovanje Sirije.

Mislim da demokracija osvaja Islamske zemlje a Serijat ce naknadno osvojiti Islamske zemlje kad se one budu demokratizirale.Mislim da svaki9 normalan covjek moze uvidjeti da Arapske drzave ne mogu funkcionirati na ovakakv nacin i da se one moraju demokratizirati jer jedna porodica i jedna partija ne moze vladati jednom drzavom i to je prosto nemoguce.Sirija se mora demokratizirati i mora biti slobodna tako da u Siriji9 mozemo vidjeti Islamsku partiju koja ce biti na celu drzave i koja ce sagraditi puno lijepih Dezamija kako bi se narod klanjao u njima.

Минго ,ти нам помози да у Србији уведемо комбиновано Шеријатско - ЕУ Србски закон,па да лоповчинама прво одсечемо руке па их онда отерамо на робију,тако да могу чувари да их распознају
и разликују од других криминалаца ! У случају да се ради о великим лоповчинама,а сигуран сам да их има подоста,мораћеш да нам помогнеш да нађемо начин како да одржавају хигијену,било
са или без употребе тоалет папира,пошто би им морале бити одсечене обадве руке ?!

Ipak bi morao strazar da im cisti zadnjicu.:)

Inace ja se zalazem da sve islamske drzave uvedu Serijatski pravni sistem i da svi budu veseli i da svi budu zadovoljni jer Serijat je najbolje rjesenje za Islamske drzave.Zatim imamo demokraciju koja se moze urediti u islamskim zemljama a to je izabiranje vlade putem izbora i drugihy sredstava.Sirija se mora promijeniti i mora postati Islamskom zemljom koja ce imati pluralisticku demokraciju i koja ce imati Serijat kao pravni sistem.Zatim Sirija mora njegovati dobre odnose sa Amerikom kako bi Sirija bila oslobodjena sankcija koje bi joj se mogle uvesti ako nastavi vlast ubijati svoj narod.Z|naci vlast se mora zapitati da li zeli da opstane na vlast ili ne?Ako ne zeli ona ce nastaviti sa ubijanjima i to ce joj se vratiti veoma lose jer Sirijski narod zeli slobodu i demokraciju i zeli da sam izabira predsjednika drzave.

Kad vidim ovako lijepe predjele u Siriji ne mogu se zadrzati a da ne zaplacem jer Sirija je jedna zemlja koja moze primamljiva za muslimane jer muslimani zele da Sirija bude Islamska drzava i da bude gostoprimljiva za sve muslimane koji dodju u njoj jer Sirija mora biti dobrodosla za muslimane Balkana jer muslimani moraju imati jedno novo stanoviste.Sirija je jedna lijepa zemlja i ona ce se osloboditi Asada jer ona mora da se oslobodi a ako ne bude oslobodjena onda ce muslimanima u Siriji priteci u pomoc Amerika.

110410045.jpg

Foto: AFP

Vijesti iz svijeta
Tenkovi na sirijskim ulicama

Sirijski tenkovi raspoređeni su tokom noći na prometnim područjima u zemlji, kazali su stanovnici u nedjelju, kako bi pokušali spriječiti nastavak prodemokratskih nemira, intenzivirajući akciju protiv masovnih protesta koji traju četiri sedmice.

U subotu sirijske sigurnosne snage otvorile su vatru na ožalošćene u blizini džamije u gradu Deraa, nakon grupne sahrane ubijenih demonstranata, kazali su svjedoci, prenosi Reuters.

Do sukoba je došlo dan nakon što je 37 ljudi ubijeno širom zemlje tokom najvećih demonstracija od kada su nemiri počeli, kazale su sirijske grupe za ljudska prava.

Sirija je onemogućila međunarodnim reporterima da izvještavaju iz grada Deraa i čini se da su danas isključeni i mobilni telefoni.

(FENA)

Ovo nije dobro za Sirijsku vlast koja ce naici na osudu Medjunarodne Zajednice.Sirijska vlast treba da demokratizuje drzavu a ne da ubija svoj narod i to ce dodoatno pogorsati stvari na realici Amerika - Sirija.ocekujem da ce se oglasiti Drzavni Sekretar SADa i da ce osuditi ovaj brutalan cin porodice Asad koja je na vlasti punih 40 godina.Mislim da je svakome jasno da je narodu dozlogrdilo da trpi jednu te istu vlast na glavi i da narod zeli imati jednu islamsku drzavu u koju ce biti ponosni.Sirija je jedna lijepa zemlja i ona ce biti jos ljepsa kad se bude ta zemlja demokratizirala.

Back