Goran Šarić

Šta je, kog vraga, ovo?
To je još jedan artefakt, potencijalno iz Vinča kulture. Nemoj da si nervozan. :per:

SWjzJ5z.jpg

Fiksiran si za pogrešne teme. Proganjaš ljude umesto argumente.

Ali kad smo već kod Šarića, možeš li da potvrdiš da sam dva puta rekao, sada parafraziram, da me njegov jugoslavizam zanima ništa manje od tvog?

O proganjanju ti poslednji treba da se javiš, posle svega što si mi priredio (ali i drugima; nisam ja prvi). Ne proganjam nikoga, već pitam šta to bre kačiš na temu.

Ja nisam tebi nikada rekao da si rasista. Uštini se.

Nisam nigde pominjao nikaksv rasizam. Mislim na ono što si slao ljudima pod pseudonimom "Vuk Karadžić", dokazujući da sam ja Rahić; pa si poredio i naš rukopis i svašta pokušavao da okrenem što veći broj ljudi protiv mene, itd...

I ti si taj koji krije svoju nacionalnost.

A od koje su relevantnosti detalji iz mog privatnog života, se da to koristiš kao za spinovanje i zamenu teze? Toliko je transparento da izbegavaš razgovor o suštini kako bi se spustio na neki lični nivo i na taj način sabotiraš doslovno svaku diskusiju.

Nisam nigde pominjao nikaksv rasizam.
Ti si mene optužio da sam rasista i ne jednom, budući da je to tvoj način argumentacije.

A onda ako bi te neko nazvao nepopravljivim rasistom, ti bi pokušao to krstiti nekakvom uvredom.

Ti, koji kriješ nacionalnost kao zmija noge jer se predstavljaš kao nešto što nisi da bi na taj način manipulisao drugim korisnicima, ti mene nazivaš "nepopravljivim rasistom". Aferim!

Takođe, ovo je još jedan među stotinama primera kako vodiš diskusiju u oftopik da bi onda tražio da se sve što ti ne ide u prilog obriše.

Ti si mene optužio da sam rasista i ne jednom, budući da je to tvoj način argumentacije.

Spinuješ. Govorim ovde o tvojoj dugogodišnjoj opsesiji sa mnom, u kojoj kopaš po mom životu, kuješ zavere sa drugim forumašima i kad ti nešto sine, ubeđuješ ih da sam ja Esad Rahić, ili neko drugi. Pominjanje da sam te ja nekada negde optužio za rasizam, i to kopiranje objava sa drugih tema, ne konstituiše ništa drugo do najbukvalnije spinovanje. Tragično je da ti mene optužuješ za metode konverzacijskih manipulacija koje ti sam redovno upotrebljavaš.

Da ne bude da izbegavam da išta kažem na tu temu, jesam te optužio zbog davanja rasističkih izjava svojevremeno i ostajem pri tom stavu. Ne zato što pokušavam da napadnem tebe, već zbog toga što je to adekvatna deskripcija tvojih stavova. Primera radi; upravo poruka na koju sam ti replicirao s citiranom porukom:

A šta bi cincarska muslimanka iz Egejske Makedonije drugo i mogla da radi u srpskoj istoriografiji nego da obesmišljava.

Ti si doslovno napisao da Fanula Papazoglu nema šta da radi sa Srbima zbog svog porekla, citiram. To nije jedini put da si tako nešto napisao; mnogo puta si se izjašnjavao, u diskriminatorskom duhu, oko toga da nečije poreklo treba da bude društveno odlučujuće za život pojedinaca, te koristio poreklo ljudi kao argument koji je, tobože, diskreditujući. To su sve tvoje reči; ništa ti ja nisam lažirao, iskrivio, naknadno rastumačio. Ali da zaključimo, to je posve nebitno, zato što pričamo o tome da ti mene (i ne samo mene, ali hajde da ne mešamo druge) na inernetu, doslovno, progoniš (verujem i da nije slučajnost što više nisi moderator), dok mene (sic!) optužuješ za upravo to što sam drugima priređuješ.

Da si koncentrisan na temu, a ne na proganjanje ljudi, verovatno bi lako pronašao da je neko već ovo dešifrovao kao sanskrit i izbio i Šariću i Pešićki adute iz rukava:

Pogledajte prilog 868082

Pogledajte prilog 868084

Bilo je već negde reči o ovome; koliko se sećam i vidim, to je neka pseudonaučna publikacija tako da se ne može shvatiti taj predlog tumačenja ozbiljnim (pričaju i o bosanskim piramidama u Visokom), a svakako ne da je neko rešio zagonetku.

Poslednja izmena:
Nisu mogli da se uvere jer si prijavio i obrisano je makar pola onog što sam napisao. Činjenica je da si pogrešno bio citirao Šarića ali nisi želeo to da priznaš. Tvoj falsifikovani citat bio je težište moje tvdnje, ali ste i ti i moderatori skretali sa toga težište na drugu stranu.

O toj potrebi da se bude u stalno pravu za tebe mi je skrenuo pažnju Loš đak Boža, pre nego što je otišao sa foruma. Tako da, psihološki gledano, ovo je bila projekcija.

Nemam nikakav problem da priznam kada negde pogrešim. Nalupetao sam se i ja dosta, svega i svačeg na ovom forumu, kroz ove godine. Da sam svaki put ubacivao novčić kada bi se ispostavilo da sam negde pogrešio, do sada bih imao punu teglu. Prmera radi, samo nedavno sam sa forumašem Khal Drogo diskutovao o poreklu toponima Bošnjačka mahala; ispostavilo se da sam prilično slobodno lupio nešto što kad sam konsultovao literaturu, nema nikakvog osnova.

Ono što mi se čini da je, najverovatnije, tvoj problem, jeste to što me ti sam zapravo skoro nikada nisi uspeo ubediti da sam negde pogrešio i to doživljavaš vrlo lično pa tražiš za sopsvene neuspehe (jerbo se uopšte ni ne trudiš, a na svaku kontraargumentaciju spuštaš stvari na lični nivo, kako si opet učinio i na prošle dve stranice) objašnenja na pogrešnoj strani.

No, da ne bude da ti nije pružena prilika da pokažeš svoj stav, evo ti lepo, još jednom, snimaka i njihovih transkripata; evo razgovora sa Nevenom Antićem:

GORAN ŠARIĆ: Ovaj, recite nam nešto o vrlo interesantnom otkriću jedne vinčanske ploče, koja je pisana na jednom pismu iz kojeg je kasnije nastala, pa i ćirilica, ali i latinica, u jednoj crkvi ovdje u Dalmaciji; i spomenuli ste jednu ovdje baziliku, pravoslavnu ovdje u okolini, pa šta nam možete reći o tome.
NEVEN ANTIĆ: Pa, surfajući po internetu, ono, Google Map, sam naletio tu, tamo u Tugarama, našao sam, ovaj, da piše na jednoj slici cijelo...znaš ono kad pritisneš...pa piše Hello. Ja govorim, šta to sad ono; da vidim Hello! I pritisnem i nađem tu sliku te crkve i nađem da je neko slikao tu tablu. Ta tabla stoji iznad ulaza u crkvu. Ta tabla je napisana, na ovom, evo, eve...ta tabla...e l' ima? Ima?
GORAN ŠARIĆ: Ima table.
NEVEN ANTIĆ: Ima table, e. E. Evo ga. To je pravoslavna crkva, 'e li; ovo je pravoslavni patrijarh. Ima, ima taj štap..
GORAN ŠARIĆ: ..štap, kapu..
NEVEN ANTIĆ: ..ima tu kapu patrijarha sa malim križićem gore na vrhu i...ista pravoslavna.
GORAN ŠARIĆ: To je kapa kod ruskog prošlog patrijarha. Ista takva.
NEVEN ANTIĆ: Ona pot...tu kapu kad sam video, odmah sam se sitia ruskog patrijarha koji je imao potpuno istu tu kapu; ima i taj vez zig-zag ovde sa donje strane, i dva,..na ovome mi se slabo vidi...ima ovde, kao, dvije rupe, a on je imao dva dijamanta spreda. Razumiješ? I taj mali križ gore i potpuno bijela kapa. I tako...
GORAN ŠARIĆ: Pokaži ovu ploču.
NEVEN ANTIĆ: E. Ova ploča. Ova...pismo. Ta crkva je iz V, VI stoljeća, ne? Tamo. I sad se postavlja pitanje, čekaj malo...Latin...Kad su širili tu svoju katoličku vjeru, širilu i latinski, latinsko pismo; je l'? Po cijeloj Evropi, ne? Grci su širili svoje grčko pismo.
GORAN ŠARIĆ: Tako je.
NEVEN ANTIĆ: Koji vrag je onda njih natjerao da pišu sa vakim pismom koji nema veze ni sa latinskim ni sa grčkim; ćirilica tada nije postojala, niti je postojala glagoljica. To je iz V, VI stoljeća. E...
GORAN ŠARIĆ: Znači, to je vinčansko pismo.
NEVEN ANTIĆ: To znači da su, da je to vinčansko pismo preživilo šest hiljada godina, od kad su ga počeli upotrebljavati u Vinči, pa do danas.
GORAN ŠARIĆ: Drugim riječima..
NEVEN ANTIĆ: ..bar do, do V stoljeća, dok nije došla ta promjena ćirilice, i tako, iako je to sve varijanta vinčanskog pisma.
GORAN ŠARIĆ: Znači, Ćiril i Metod su, ustvari, samo standardizirali ono što je već prije njih..
NEVEN ANTIĆ: Oni su nešto modificirali, jer, jer to vinčansko pismo je modificirano bezbroj puta. Šest hiljada godina, pazi!
GORAN ŠARIĆ: Da.
NEVEN ANTIĆ: Nije postoja školski sistem, niti je postojala standardizacija. Znači neko je to, to pismo koristio na drukčiji način; bila su neka drukčija slova, ali u biti to je to; odatle je došlo sve.
GORAN ŠARIĆ: A...
NEVEN ANTIĆ: I to je najstarije pismo koje je iko ikad izmislio. Ne postoji ništa starije od vinčanskog pisma.

Probaj ti da objasniš, rečima i argumentovano, bez osvrtanja na mene lično, šta si ti ovde razumeo, šta je možda pogrešno shvaćeno i preneto? Pojasni svoje stanovište, da svi mogu da pročitaju i probaju da te razumeju, kratko i jasno.

Poslednja izmena:
Izašla 4 videa koja dokazuju da Šarić stoji iza pseudonima Mislav Horvat lol, Šarić odma zvao Tešu da strajkaju kanal i uklone videa jer su u njima koristili isječke između ostalog sa Balkan Infa. A Teša je protiv cenzure, samo nekad lol. Još nije naučio da ne možeš zaustaviti Internet

Prema tvrdnjama u komentarima, Šarić se navodno munjevitom brzinom žalio i prve tri epizode su skinute sa YouTube zbog kršenja kopirajta, jerbo sadrže isečke iz BalkanINFO emisija.

Evo ih opet.

Poslednja izmena:
Toponimske nacije:

https://www.google.com/search?q="toponimske+nacije"&rlz=1C1GIGM_enRS788RS788&oq="toponimske+nacije"&aqs=chrome.0.69i59.3534j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Inače, terminološki odlična kategorija koja obuhvata nacije nastale u 20. veku - Bošnjake, Crnogorce, Makedonce i Albance.

Ne postoji "loša raklama", moje je iskustvo. Tako da, iako se u momentu tako ne čini, treba svakom ko ti pravi spomenik biti zahvalan.

Na prvoj stranici...rezultat Centar za prirodnjačke studije Miroljuba Petrovića. :mrgreen:

Istina je da će s jedne strane razotkrivanje Šarića kao nekada famoznoga Mislava Horvata kod jednog kruga opskurnih turbopatriotskih ljubitelja alternativnih medija u Srbiji svakako uticati pozitivno, ali s druge strane je nesumnjivo jeste da će imati zbog ovoga značajne probleme van srpske sredine, jer mu je u zadnje vrem pokušaj, propraćen ublažavanjem retorike, da se predstavi i razvije neku bazu obožavatelja i kod drugih (dakle ne samo i Hrvata). Nešto ne verujem da će ga olako posle ovoga zvati Ratko u Podcast Inkubator niti da će puniti toliko sale u Rijeci, Zagrebu,...

S druge strane, meni je ovo posebno interesantno jerbo Gorana Šarća raskrinkava kao licemera, jerbo on tvrdi da, navodno, stoji u javnosti svojim imenom i prezimenom, a pokušava da sakrije šta su njegovi stavovi i vrlo evidentno robuje simptomima političke korektnosti. Da nije strašno dvoličan, ne bih ni pominjao...

S druge strane, meni je ovo posebno interesantno jerbo Gorana Šarća raskrinkava kao licemera, jerbo on tvrdi da, navodno, stoji u javnosti svojim imenom i prezimenom, a pokušava da sakrije šta su njegovi stavovi i vrlo evidentno robuje simptomima političke korektnosti. Da nije strašno dvoličan, ne bih ni pominjao...
Vidi ko se javlja. :hahaha:

Istina je da će s jedne strane razotkrivanje Šarića kao nekada famoznoga Mislava Horvata kod jednog kruga opskurnih turbopatriotskih ljubitelja alternativnih medija u Srbiji svakako uticati pozitivno
Ne znam na koga moze ovo pozitivno utjecati, ovo je katastrofa za kredibilitet Sarica i svih njegovih ideja. Stvarno se nadam da eto ti opskurni turbopatriotski ljubitelji alternativnih medija u Srbiji nisu toliko zaronili pa da na sve ovo pozitivno reagiraju.
Covjek se ovime doslovno unistio. Prijetvorno se nazvati najhrvatskijim mogucim imenom i prezimenom pa iza alter ega iznositi teze koje se razlikuju od onoga sto se izgovara u javnosti, a pritom prozivati druge za isto ne samo da je licemjerno, nego i pomalo patoloski.
Mislim da nije ovo kraj, uzeo ga je internet na zub, a koga internet uzme je nahebo. Jos ce se toga izvuci i saznati.

Itekako postoji, ali pusti sad to.
Daj ti nama reci jel ti se promjenilo misljenje o Saricu sada malo ili je ostalo isto?
Loša reklama postoji samo ako iza nje postoji loš proizvod. Ako je proizvod kvalitetan, i loša reklama je - dobra reklama.

Nisam još čitao šta je sve pisao kao Mislav Horvat. Ali ako je istina da je Mislav Horvat pisao isto što govori Goran Šarić, onda ne znam koja je poenta tvog pitanja?

Ne znam na koga moze ovo pozitivno utjecati, ovo je katastrofa za kredibilitet Sarica i svih njegovih ideja. Stvarno se nadam da eto ti opskurni turbopatriotski ljubitelji alternativnih medija u Srbiji nisu toliko zaronili pa da na sve ovo pozitivno reagiraju.
Covjek se ovime doslovno unistio. Prijetvorno se nazvati najhrvatskijim mogucim imenom i prezimenom pa iza alter ega iznositi teze koje se razlikuju od onoga sto se izgovara u javnosti, a pritom prozivati druge za isto ne samo da je licemjerno, nego i pomalo patoloski.
Mislim da nije ovo kraj, uzeo ga je internet na zub, a koga internet uzme je nahebo. Jos ce se toga izvuci i saznati.

Pa ima ljudi koji se u preko 90% slažu sa svim stvarima koje je pisao pod pseudonimom Mislava Horvat. Na kraju krajeva, njegov je identitet itekako bio poznat i SrbinINFO, dakle Dejanu Petru Zlatanoviću, i Milici Zavetnici i mnogim drugima, očigledno. Neki ljudi koji su takvih duhovnih i ideoloških opredeljenja, ovako nečim mogu biti samo oduševljeni, posebno jer su upravo oni razočarani Šarićevim zalaskom u jugoslavizam i napuštanjem srbocentričnosti (koje je posebno u proteklih godinu-dve bilo aktuelno).

Tako je, primera radi, i Mrkalj kada se Šarić prvi put u javnosti bio pojavio (tada je postojao doslovno jedan jedini YouTube kanal; dakle i pre gostovanja na HRT-u, što je bilo posebno iznenađujuće tako da je sasvim moguće da je i Mrkalj znao da je to M. H.) ga je opisivao kao svog duhovnog brata. Vremenom, počinjale su da se javljaju postepene kritike i ograde, proporcionalno (očigledno deklarativnoj i utemeljenoj u političkoj korektnosti) bratstvojedinstvizaciji Šarićevoj. Tako da, ovi prilozi koji su napravljeni, kod specifičnog sloja stanovništva kod Srba mogu delovati samo afirmativno, kao nešto što otklanja sumnju zbog njegovih ublaženih, mlakih izjava, hrvatske, rimokatoličke i protestantske pozadine i slično. Jerbo posle ovako nečeg prilično je logičan potez (i nešto čemu se po svemu sudeći nadaju) da se vrati natrag u Srbiju i da usledi njegova turbosrbizacija.

Poslednja izmena:

Back