Goran Šarić

Keep your calm.

Evo sad ću. Taženje od sagovornika da učini nemoguće je - šta? Pravdanje svoje mnogostruko sputane pozicije? Oslobodi se toga, ovo je anonimna diskusija.

Možda na osnovu toga treba da preispitaš svoje stavove i ubeđenja, a ne da se baviš analizom sagovornika na osnovu nekoliko reči kako bi zamaskirao nedostatak sopstvene argumentacije.

Netačno. Kad je nešto slično, onda je - slično.

Slično čemu? Nepostojećem predmetu iz tvoje mašte ?

Na nekoliko načina, recimo, tako što je neko to u Vinči našao i prodao na crnom tržištu.

Dokaz ?

Gde beše ona priča o nekim nemačkom diplomati i njegovoj ženi koje je, valjda Dačić, doveo u Vinču. Kada su bili oduševljeni nalazištem, prvo što je žena, koja je vlajda istoričarka umetnosti ili sl., pitala - "A da li možda nešto ukazuje da su ti Vinčanci bili Germani"?

U svakom slučaju, ne treba sumnjati da Hitler, koji je tragao za svim i svačim, nije čeprkao i po Vinči.

Samo treba pogledati da je na arheološkom nalazištu podignuto savremeno (ali ne i moderno, jer nema kanalizaciju) naselje. Dovoljno da svaka kuća iskopa septičku jamu, pa da nešto što pronađe plasira preko i-beja.
https://www.google.com/maps/@44.7654173,20.6289037,350a,35y,234.64h,65.19t/data=!3m1!1e3

QeGwoQC.jpg

PS. Nisi upoznat sa literaturom o Vinči? Mislio sam da jesi dok nije izostao odgovor na ovo pitanje:

...praćen nervoznim tonom tvoje objave. A to nije jedino pitanje, među pitanjima suštinskim za tvoje teze, na koje nisi odgovorio.

Odlična odbrana lepo si prebacio loptu u na moju stranu terena, a da je nisi ni dodirnuo.

Razlog zašto nisam postavio ništa od toga, pored lošeg poznavanja literature kako veliš, jeste taj što se lično ne slažem da su svi znaci zasigurno simboli sa nekim njima poznatim značenjem. Tj. često su obični ornamenti i ukrasi na predmetima pomešani sa znacima a negde i nije moguće napraviti jasnu razliku.

Ja sam prvi pitao da dokažeš da je u pitanju falsifikat. Ti se služiš jeftinom retorikom jer za moju tezu dokaz nije potreban:

Ako ovo ne postoji u vinčanskoj kulturi kako može da ima veze sa Vinčom ???
Na nekoliko načina, recimo, tako što je neko to u Vinči našao i prodao na crnom tržištu.

I ti me pitaš za dokaz u zemlji u kojoj cveta piratska arheologija? :lol:

Ja sam prvi pitao da dokažeš da je u pitanju falsifikat. Ti se služiš jeftinom retorikom jer za moju tezu dokaz nije potreban:

Aha znači ti možeš da kažeš to je iz Vinče i ne treba ti dokaz ? :D zanimljivo razmišljanje

Mislim da je falsifikat jer:
1. Cela priča oko nalaza bazdi na ogromnu prevaru koja smrdi na kilometre, samo se ja pitam šta je tebi zapušilo nos pa ne osećaš?
2. Motiv pronalaska i akcija pronalazača ne izgleda da potvrđuje ono čemu si ti naginjao da je originalne predmete neko tamo prošvercovao radi prodaje i finansijske dobiti.
3. Ništa slično nije nikada pronađeno na nekom lokalitetu vinčanske kulture.
4. Znakovi se uglavnom slažu sa feničanskim i još nekim pismima starog veka, a ima i predmeta iz Afrike sa nekim crtežima.

97759473-hand-drawn-ancient-phoenician-alphabet-font-set-black-isolated-on-white-background-ve...jpg

5. Znakovi su nasumično beleženi. Nemaju nikakvo značenje.

I ti me pitaš za dokaz u zemlji u kojoj cveta piratska arheologija? :lol:

Ne dokaz da su predmeti iz vinče prodavani na crnom tržištu već dokaz da su ti konkretno predemti poreklom iz Vinče (bilo kog nalazišta) !!!

Meni ovo više liči na Vinču nego na Feničane.

Symbols dating from the oldest period of Vinča culture (6th-5th millennia BC)

Oldest Vinča symbols

Common symbols used throughout the Vinča period

Common Vinča symbols

Other Vinča symbols

vinca3.gif

https://www.omniglot.com/writing/vinca.htm

Samo još da vidimo koliko se od ovih znakova može zasigurno potvrditi na predmetima vinčanske kulture kao simboli...

Pa tako "simbol" sa liste gore imamo na predmetu, ali je i detetu jasno da je u pitanju ukras:

29.jpg

... samo se ja pitam šta je tebi zapušilo nos pa ne osećaš?

Dobio sam indirektni odgovor na pitanje

Ovaj mi je omiljeni:

2Zfsjz8.jpg

Aha znači ti možeš da kažeš to je iz Vinče i ne treba ti dokaz ? :D zanimljivo razmišljanje
Ja sam govorio o mogućnosti da je iz Vinče, a tvoje su apsolutne tvrdnje ovog tipa:

"Znakovi su nasumično beleženi. Nemaju nikakvo značenje."
"Simboli predstavljaju feničansko pismo koje je falsifikatoru bilo poznato iz neke knjige verovatno. "
"Ne nego su u pitanju falsifikati, a falsifikator veoratno nikada nije ni čuo za Vinču već je falsifikovao feničansko pismo."

Već drugi put mi imputiraš tvrdnju koja nije moja, nego tvoja i onda ratuješ sa njom.

Pločica nije nalik ničemu što je ikada bilo pronađeno na području vinčanske kulture.
Ti ne možeš znati šta je sve pronađeno u Vinči, a kamoli na području kulture Vinča. Razmišljaš i zaključuješ kao da nad prometom artefakata postoji stroga kontrola meritornih institucija, što je potpuno pogrešna percepcija realnosti. Pokušaj na taj problem gledati malo objektivnije.

Ti ne možeš znati šta je sve pronađeno u Vinči, a kamoli na području kulture Vinča. Razmišljaš i zaključuješ kao da nad prometom artefakata postoji stroga kontrola meritornih institucija, što je potpuno pogrešna percepcija realnosti. Pokušaj na taj problem gledati malo objektivnije.

Pregledao sam zbirke vinčanskih natpisa i konsultovao arheologe koji se profesionalno bave iskopavanjima i koji su mnogo puta bili i u samoj Vinči. Odgovor je uvek bio isti: ne postoje nikakvi razlozi da se pločica sa fotografije dovede u vezu sa Vinčom. Prema izgledu teksture površine, mada naravno najbolje je reći ako se vidi dobro predmet, mnogi su rekli da ukoliko neko tvrdi da je iz Vinče, pošto je tako nešto nemoguće, verovatno falsifikat.

Ako ne veruješ meni, eno ti Dragana Jankovića, kustosa vinčanskog muzeja. Eno, on tamo radi, kopa i čita već, koliko,...preko 30 godina? On je rekao da ništa takvo nije bilo nikada pronađeno (ni u samoj Vinči, niti na području cel arheološke kulture).

Pregledao sam zbirke vinčanskih natpisa i konsultovao arheologe koji se profesionalno bave iskopavanjima i koji su mnogo puta bili i u samoj Vinči. Odgovor je uvek bio isti: ne postoje nikakvi razlozi da se pločica sa fotografije dovede u vezu sa Vinčom. Prema izgledu teksture površine, mada naravno najbolje je reći ako se vidi dobro predmet, mnogi su rekli da ukoliko neko tvrdi da je iz Vinče, pošto je tako nešto nemoguće, verovatno falsifikat.

Ako ne veruješ meni, eno ti Dragana Jankovića, kustosa vinčanskog muzeja. Eno, on tamo radi, kopa i čita već, koliko,...preko 30 godina? On je rekao da ništa takvo nije bilo nikada pronađeno.
Kakvo? Šta si mu pokazao?

Ово је дефинитивно облик прото-писма, коришћено као средство комуникације, неколико симбола је чак идентично каснијим рунама. Не знам зашто је толико контроверзно то признати.

Ово је дефинитивно облик прото-писма, коришћено као средство комуникације, неколико симбола је чак идентично каснијим рунама. Не знам зашто је толико контроверзно то признати.

Ne priča se o tome da li je neka vrsta protopisma, već da li ova pločica iz Amerike ima ikakve veze sa Vinčom, kako je neko ustanovo i Goran Šarić preneo.

Šarićeva je tvrdnja da su Iliri gospodarili celim Sredozemljem, pa čak prolazili i Gibraltarski moreuz i prelazili Atlanski okean i da su sa sobom nosili ostatke vinčanske civilizacije i jedan eto tako ostavili u Americi (ili možda da su vinčanske znake koristili sve ove hiljade godina preci Ilira i sami Iliri, samo što još nismo našli nikakve potvrde za sada / dokazi su sa kriveni...nisam siguran).

P. S. A sada sam i pročitao kako ovo zvuči, još jednom. :lol:

Kakvo? Šta si mu pokazao?

Nisam Jankoviću pokazao, već ga pominjem zato što je rekao da do današnjeg dana još niko nigde nije pronašao veliki broj znakova, u redovima, koji bi aludirao da tu piše neki tekst koji se može čitati. Ako Janković kaže da to definitivno ne postoji, ja nemam razloga da sumnjam u to i verujem pre Goranu Šariću koji je toliko puta pogrešio.

Poslednja izmena:
To zvanična nauka i priznaje. Čak su naši na nekom kogresu pristali da se ne zove "Vinča script" nego "Danube script" da bi se dodvorili superiornim mentorima sa tzv. Zapada. O tome je govorio arheolog dr Radovan Kovačević na TV Fes.

Nisam Jankoviću pokazao, već ga pominjem zato što je rekao da do današnjeg dana još niko nigde nije pronašao veliki broj znakova, u redovima, koji bi aludirao da tu piše neki tekst koji se može čitati. Ako Janković kaže da to definitivno ne postoji, ja nemam razloga da sumnjam u to.

To je prvo. Primer kako se služiš retoričkom ekvivokacijom. Kada kažeš da se čovek izjasnio da "nešto takvo" nikad nije nađeno, logično je pretpostaviti da je čovek video svojim očima to "nešto takvo". Ali, što ti kažeš - "ko prizna pola mu se prašta".

Drugo.
Pregledao sam zbirke vinčanskih natpisa i konsultovao arheologe koji se profesionalno bave iskopavanjima i koji su mnogo puta bili i u samoj Vinči. Odgovor je uvek bio isti: ne postoje nikakvi razlozi da se pločica sa fotografije dovede u vezu sa Vinčom.
Ne možemo znati šta je sve nađeno ni u Belom brdu, kamoli okolini, kamoli kulturi Vinča. To je, naprosto činjenica, zbog koje moramo ostati otvoreni na mogućnost da se pojavi neki novi vinčanski artefakt u nekoj kolekciji na Zapadu.

А, мислим да знам о чему говоре. Наводно су пронађени натписи на огаму у Северној Америци, чак урезани у камену који су касније колонисти, немајући појма о чему се ради, користили за градњу путева. Друга теорија је да су Феничани контактирали америчке континенте још у старом веку. Можда о томе причају Шарић и Деретић?

Kada kažeš da se čovek izjasnio da "nešto takvo" nikad nije nađeno, logično je pretpostaviti da je čovek video svojim očima to "nešto takvo". Ali, što ti kažeš - "ko prizna pola mu se prašta".

Opisao je, svojim rečima. Da lije video ovu pločicu; ne znam. Pokaži mu je ako hoćeš; možemo da se kladimo kakav će odgovor biti. :ceka:

Ne možemo znati šta je sve nađeno ni u Belom brdu, kamoli okolini, kamoli kulturi Vinča. To je, naprosto činjenica, zbog koje moramo ostati otvoreni na mogućnost da se pojavi neki novi vinčanski artefakt u nekoj kolekciji na Zapadu.

Zamena teze. Nije pitanje da li će se nešto negde u budućnosti pojaviti, zato što o budućnosti nisam uopšte ni govorio, već dosadašnjim saznanjima. A da se ova pločica dovede u vezu sa Vinčom, razloga nema. A falsifikatora puno ima.

Back