Goran Šarić

Interesantno je kako Goran Šarić selektivno, proizvoljno i na veoma lopovski način uzima dokumente. Pokupi samo one izvore koji se njemu sviđaju i koji se uklapaju u njegovu velikosrpsku ideologiju a sve ostalo ignorira pogotovo ono što ide u korist Hrvatima. Što nije spomenuo da je Porfirogenet u 10. stoljeću pisao da su Hrvati živjeli u Dalmaciji, Ilirikumu i Panoniji, da su Pop Dukljanin, Andrea Dandolo, Flavio Biondo u 12, 14, 15. stoljeću pisali da je od Istre do Duvanjskog polja bila Bijela Hrvatska a od Duvanjskog polja do Drača Crvena Hrvatska ?

Interesantno je kako Goran Šarić selektivno, proizvoljno i na veoma lopovski način uzima dokumente. Pokupi samo one izvore koji se njemu sviđaju i koji se uklapaju u njegovu velikosrpsku ideologiju a sve ostalo ignorira pogotovo ono što ide u korist Hrvatima. Što nije spomenuo da je Porfirogenet u 10. stoljeću pisao da su Hrvati živjeli u Dalmaciji, Ilirikumu i Panoniji, da su Pop Dukljanin, Andrea Dandolo, Flavio Biondo u 12, 14, 15. stoljeću pisali da je od Istre do Duvanjskog polja bila Bijela Hrvatska a od Duvanjskog polja do Drača Crvena Hrvatska ?

Je li još uvek tražiš ustav Osmanskog carstva il' ga pronađe?

A gde se ovde spominju Ilirikum i Panonija?
https://sr.m.wikisource.org/sr-el/31._О_Хрватима_и_земљи_у_којој_сада_станују
Pop Dukljanin u istoriografiji nema relevantnu vrednost. Isto delo recimo navodi da su Bosna i Raška nastale od Srbije.

Goran Šarić priča o nekom pravoslavlju u Dalmaciji i BiH u srednjem vijeku i pokatoličavanju, a i sam je na jednom predavanju u Srbiji pokazao kartu na kojoj je granica katolika i pravoslavaca bila na rijeci Drini 1054. godine kada je bio crkveni raskol. Lik je totalno kontradiktoran, sam sebi uskače u želudac, kaže nešto i onda to demantira, pa opet kaže pa opet demantira. Ludilo teško.

A gde se ovde spominju Ilirikum i Panonija?
https://sr.m.wikisource.org/sr-el/31._О_Хрватима_и_земљи_у_којој_сада_станују
Pop Dukljanin u istoriografiji nema relevantnu vrednost. Isto delo recimo navodi da su Bosna i Raška nastale od Srbije.
Zavisi koji dio Bosne, možda onaj mali dio na krajnjem istoku gdje je danas granica sa Srbijom. Ali ostatak Bosne i Hercegovine Pop Dukljanin naziva Bijelom i Crvenom Hrvatskom ako znaš geografiju (zemljopis).

Zavisi koji dio Bosne, možda onaj mali dio na krajnjem istoku gdje je danas granica sa Srbijom. Ali ostatak Bosne i Hercegovine Pop Dukljanin naziva Bijelom i Crvenom Hrvatskom ako znaš geografiju (zemljopis).
Smešno. "Pop Dukljanin", cistercit s područja Češke imenom Rutger, pisao je lažnu istoriju (tipa mnogoputa viđenih darovnica) za potrebe hrvatskog plemića M. Šubića i njegovih aspiracija ka srpskim zemljama, navlastito Bosni.

Goran Šarić priča o nekom pravoslavlju u Dalmaciji i BiH u srednjem vijeku i pokatoličavanju, a i sam je na jednom predavanju u Srbiji pokazao kartu na kojoj je granica katolika i pravoslavaca bila na rijeci Drini 1054. godine kada je bio crkveni raskol. Lik je totalno kontradiktoran, sam sebi uskače u želudac, kaže nešto i onda to demantira, pa opet kaže pa opet demantira. Ludilo teško.
To sa granicom na Drini, jel to overeno u katastru? Jesu li to potpisali u Carigradu? :think:

Ne krivnim te - gluposti pišeš, jer gluposti su te učili u debilani od škole na ideološkim kursevima nazvanim "povijest".

Moji preci puno manje nego tvoji. Što sam ja izmislio ? Pa valjda je Turska imala nekakve zakone i ustave kao i svaka država pogotovo tako velika i moćna.

Naravno da nije; u vreme Srpske revolucije i u vreme Rata za nezavisnost i Berlinskog kongresa na kojem je srpska država bila priznata, nije postojao apsolutno nikakav turski ustav. Osmansko carstvo nije bila uređena država sa osnovnim dokumentima koji bilo čime ograničavaju organe vlasti; vrhovni suveren bio je totalni gospodar života i smrti na teritoriji kojoj je vladao komandovanjem sistemima prinude sile.

Tursko carstvo je bilo apsolutistička monarhija srednjovekovog, predmodernog tipa. Kakvi crni ustavi, pobogu...pa sama je (Kneževina) Srbija bila ustavno pravno značajno ispred Osmanskog carstva, iako njoj autonomni i vazalni politički entitet.

I ne znam šta ti uopšte znači to velika i moćna država mora imati ustav. Ma gde si to pročitao? :lol:

Poslednja izmena:
To je zvanična istorija (povijest) koju možeš pronaći na svim svjetskim wikipediama uključujući srpsku.
lil-debbie-jordan-mary-capozzi.gif

Naravno da nije; u vreme Srpske revolucije i u vreme Rata za nezavisnost i Berlinskog kongresa na kojem je rečena bila priznata, nije postojao apsolutno nikakv ustav.

Tursko carstvo je bilo apsolutistička monarhija srednjovekovog, predmodernog tipa. Kakvi crni ustavi, pobogu...sama je Srbija bila ustavno pravno značajno ispred samog Osmanskog carstva, iako njoj autonomni i vazalni politički entitet.
Znači velika i moćna carevina Turska nije imala nikakve državne dokumente sa kojima je uredila svoj položaj i odredila koje su njene teritorije ?

Poglavlje 30. po svemu sudeći nije napisao Porfirogenit već je naknadno ubačeno. On se nije bavio legendama i mitovima naroda o kojima je pisao. Njegov zapis o Hrvatima je 31. poglavlje i to je to.
A šta piše u 31. poglavlju? Gde je granica između Srba i Hrvata?
Ništa nije naknadno ubačeno. Ostavi se Deretićevih fantazija i teorija urota i zavjera.

Back