Goran Šarić

Bilo kako bilo.
Šarić neke stvari interpretira na trenutno pogrešan( nedokaziv, nedovoljno dokaza itd.) način. I tu treba izraziti neslaganje.

Međutim oko ostalih stvari koje govori teško je ne složiti se. Oko NDH, oko Jezika, oko porekla stokavskog stanovništva iz dinarskih krajeva itd.

Činjenicu da je Srbin( srpskog porekla) ne spori ni jedno istraživanje, dakle sad da pitamo nekoga sa SDP ko je Goran Šarić, samo po njegovom Y dnk rezultatu svi bi rekli da se najverovatnije radi o Srbinu, zahumljaninu itd.

Ja neću kritikovati Šarića za stvari koje dobro govori. Za stvari u kojima preteruje svakako ću izneti mišljenje, nadam se da tako svi razmisljamo.
U suprotnom stvarno ništa ne bi imalo smisla, i svako bi mogao da ,,tera" svoju priču, ko Starcević svojevremeno, šuplja glava velik nos.

I ćorava koka ubode koje zrno.

I ćorava koka ubode koje zrno.
Pa taj deo koji govori tačno je preočigledan, i svako ko ima obraza koliko toliko će tako govoriti.

To da li su Srbi došli pa otisli pa se vratili, nek priča, koga briga, odvajkad su ljudi guslali svašta. On to što priča barem ne ide u pravcu agresije, više širi neku pan-slovensko-Ilirsku utopiju, ali prave štetočine su Ustaše, i ove poustaše Montenegrini.
Oni nemaju ni toliko obraza ni znanja, a ni časti.

Pa taj deo koji govori tačno je preočigledan, i svako ko ima obraza koliko toliko će tako govoriti.

To da li su Srbi došli pa otisli pa se vratili, nek priča, koga briga, odvajkad su ljudi guslali svašta. On to što priča barem ne ide u pravcu agresije, više širi neku pan-slovensko-Ilirsku utopiju, ali prave štetočine su Ustaše, i ove poustaše Montenegrini.
Oni nemaju ni toliko obraza ni znanja, a ni časti.

Evo moj komša što je bio sad na onom protestu protiv 5G; ovako dosta je opičen u glavu. Mislim, mnogo je bolji od kad su ga zadnji put pustli iz Laze, al' znaš kako dobru sarmu pravi? Odmah ga treba pitati za recept i svaku sitnicu oko toga...pravi je majstor, nema šta.

Evo moj komša što je bio sad na onom protestu protiv 5G; ovako dosta je opičen u glavu. Mislim, mnogo je bolji od kad su ga zadnji put pustli iz Laze, al' znaš kako dobru sarmu pravi? Odmah ga treba pitati za recept i svaku sitnicu oko toga...pravi je majstor, nema šta.
Mislim da se nismo skapirali.

Bolji mi je Šarić, nego Prkačin koji želi da uzore Jasenovac i vrate Srbe preko Drine? Ne znam postoji li ikakva dilema oko toga.

Мислим да неке ствари једноставно нису за равнање. Овај Пркачин је будалетина на квадрат који у неоусташкој Хрватској има сврху корисног идиота.
Опет Lanselot је (по мени) у праву. Итекако треба афирмисати (а вјерујем да је то "нишанио") Горанове ставове.
Уосталом, како раде у комшилуку? Изаберу тако неке безличне типове у српском корпусу који ће подржати мантру коју они афирмишу (имамо тако потписе групе 88 око дешавања у ЦГ), тоталне анонимусе или оне огрезле у аутошовинизму, у ефбиху дају огроман простор неком Бешлину, па онда нагласе како србијански историчар (узгред није никакав историчар него ментални болесник који се лажно представља историчарем) тврди како се у Сребреници десио геноцид или нешто друго пожељно уку сарајевске махале или милогорске јавности.
Тако би и Срби требали, морали афирмисати ставове "понајбољег" хрватског историчара Горана Шарића о ендехазији или злочиначкој акцији "Олуја". Зашто не? Човјек то тврди, српски медији пренесу "хрватски историчар тврди". Но Срби се дозвати памети неће, такав нам је усуд.

Што се тиче других Шарићевих тврдњи, ту сам у дилеми. Да ли он вјерује у то или је наручено мишљење.

Има један дијалог у трећој сезони серије Medici гдје Бернарди пита Николу Макијавелија "шта мислиш о Савонарали?" на што овај одговара "или је опасно наиван, или је опасно паметан, у сваком случају је опасан".

Како год, у овој лијепој њиховој, гдје је лоботомија успјешно окончана, ваља поштовати Горанове ставове када је у питању вријеме ендехазије или злочиначка акција "Олуја". Ту поред њега, из тог обавезног калупа гдје сви у исту плочу ударају, искачу још Ведрана Рудан и историчар Хрвоје Класић, и то је буквално све, сви остали на које се ложи јавност у Србији, су једна дружина криптоусташа.
О неким другим ставовима, теоријама које афирмише, одговор ће дати вријеме.

у ефбиху дају огроман простор неком Бешлину, па онда нагласе како србијански историчар (узгред није никакав историчар него ментални болесник који се лажно представља историчарем)

Ako je reč o Milivoju, on jeste istoričar.

Тако би и Срби требали, морали афирмисати ставове "понајбољег" хрватског историчара Горана Шарића о ендехазији или злочиначкој акцији "Олуја". Зашто не? Човјек то тврди, српски медији пренесу "хрватски историчар тврди". Но Срби се дозвати памети неће, такав нам је усуд.

Šta znači trebali? Pa eto ga, po medijima. Svojevremeno i vrlo intenzivno i rasprostranjeno. Za TV Hepi konsultant za istorijsku problematiku korone.

Šta znači trebali? Pa eto ga, po medijima. Svojevremeno i vrlo intenzivno i rasprostranjeno. Za TV Hepi konsultant za istorijsku problematiku korone.
ТВ хепи пратим само када неко на форуму приложи видео-клип са те ТВ, а и тада погледам одабраних пар минута. У супротном, већа количниа времена уз ту (и сличне) ТВ утиче на пад IQ.
Могуће и да га има на тој ТВ хепи и још неким, али "погрешним" темама историчара Горана Шарића се даје приоритет. Мислим да сам био у посту јасан.

ТВ хепи пратим само када неко на форуму приложи видео-клип са те ТВ, а и тада погледам одабраних пар минута. У супротном, већа количниа времена уз ту (и сличне) ТВ утиче на пад IQ.
Могуће и да га има на тој ТВ хепи и још неким, али "погрешним" темама историчара Горана Шарића се даје приоритет. Мислим да сам био у посту јасан.

To je sad već više za PTF Politiku, a ne ovaj potforum.

A, ne znam kako je to Milivoje prihvatljiv, a Šarić nije? Zna li taj gospodin definiciju genocida?

Srpski istoricari, časti izuzetcima, izgleda samo napadaju ljude koji ne posipaju pepelom Srbe i srpsku isroriju. Jedno pitanje, zar diploma dozvoljava raznim idiotoma da ih ne imenujem da tumače istoriju novijeg i starijeg datume kako zele sve dok se temelji na anti srpskim stavovima?

Šarićeve greške su u tome što pogrešno i bez previše dokaza tumači genetiku( po mom misljenju). Takođe problematika oko doseljavanja Slovena.

Sve ostalo mu apsolutno nije za zameriti. Čak šta više.

Znači kad kaže da u Srbiji strašno malo znaju o Anti Starčeviću i zato imaju pogrešne percepcije, da Starčević ništa loše nije mislio o Srbima jerbo se i kosovskom bitkom ponosio, te da je problem u tome što Srbi pogrešno percipiraju pasmina slavoserbska jerbo to znači hrvatski političari koji su loši, tu se isto nema ništa zameriti? :andjeo:

Znači kad kaže da u Srbiji strašno malo znaju o Anti Starčeviću i zato imaju pogrešne percepcije, da Starčević ništa loše nije mislio o Srbima jerbo se i kosovskom bitkom ponosio, te da je problem u tome što Srbi pogrešno percipiraju pasmina slavoserbska jerbo to znači hrvatski političari koji su loši, tu se isto nema ništa zameriti?
Naravno da ima. Napomenuo sam da Šarić ima dosta grešaka, ali je daleko realniji od nekih ,,srpskih" istoričara koji, reklo bi se sprovode starčevićeve pravaške ideje, o srpskom genocidu itd.

Možda ja nisam bio dovoljno jasan. Ako si pratio ovu temu od početka, a rekao bih da nisi, primetio bi da se potpuno nenormalno veliki publicitet daje Šariću u srpskim medijima i javnom prostoru.

Naravno da ima. Napomenuo sam da Šarić ima dosta grešaka, ali je daleko realniji od nekih ,,srpskih" istoričara koji, reklo bi se sprovode starčevićeve pravaške ideje, o srpskom genocidu itd.

Pa ti reče apsolutno sve. :lol: Daleeeeko od toga; njemu se može zameriti skoro svaka reč koju izjavi. Zato i kažem da ubode i ćorava koka. I Deretić je nekada u pravu.

Ne razumem šta je poenta i koji je smisao uopšte apologetski pristupati Šariću (makar i u zrncima). Kakva je to društvena korist od njegovog forsiranja, pa i u vezi tema koje više odgovaraju nekakvoj istorijskoj realnosti (a takve su među vrlo, vrlo retkima) tačno? Jedini efekat jeste nastanak slike gle Srbi budale dovode čo'eka koji je «doktorirao» kod Miroljuba Petrovića.

Ne shvatam ni pokušaje pravljenja nekakvih komparacija sa Milivojem Bešlinom. Bešlin je profesionalni istoričar, doktor nauka (sa novosadskog univerziteta) sa bibliografijom, a Šarić doktorirao u Beogradu na prevarantskom internet-fakultetu kod dežurne dvorske lude srpske javne scene. Pa šta vi mislite koji je efekat delotvorniji i šta se to postiže, tačno? :mrgreen:

Poslednja izmena:
Slažem se oko toga( publiciteta).
Međutim malo mi je čudno da se napada Šarić, a ne oni istoričari koji slave oluju, negiraju genocid u jasenovcu itd. Za takve stvari bi trebale biti oduzimane diplome.
Ne znam zbog cega ga toliko dovode, elem kao sto rekoh on ima dosta propusta, ali takvih je jako puno, i većina tih je mnogo štetnija od njega.

Međutim malo mi je čudno da se napada Šarić,

gs.JPG

Milivojem Bešlinom?! Naravno da ne može da se poredi, Šarić je za tu protuvu gospodin. Sa svim svojim manama.

Šarić je u sred amfiteatra iskazao veliku zahvalnost i podršku čoveku koj govor da je Bog $urac, a bakar takav jer sadrži suštinu "$rčeve krvi?

Eh, da su Hrvati ukapirali ranije, pa da u Srbiju krenu da izvoze budaletine koja tu i tamo kaže nešto što se sviđa njima, pa se Srbi za njih zalepe...je li ti kapiraš da nema boljeg načina od predstavljanja Srba kao glup i lud narod. :dash: Meni se čini da možda kapiram šta ste ti i Khal pokušali da kažete; vi mislite da je ovo dobro rati propagande i kako bi malčice nerviralo Hrvate, ali ne znam da li ti je jasno da je jedina poruka koju šalješ ta da smatraš da su Srbi glupi i ludi.

I Đorđe Janković je ozbiljan autoritet pa tebi ne smeta da ga napadaš, a Bešlinac ti vidim valja. Bešlinac kao da je doktorirao kod Čanka.

Bešlin mi valja zato što sam ispravio Khalovu tvrdnju da se ne predstavlja lažno kao istoričar? :lol:

Je li trebalo (pre nego što je preminuo) da dovedemo Ševu iz Peščenice u Beograd kao odgovor na na tog Bešlina?

Jeeeij, baš smo im pokazali. :hahaha:

Poslednja izmena:
Šalu na stranu, mi imamo itekako dobre istoricare i čudi me da pred takvim ljudima poput Vasilija Krestića,Jovana Pejina i mnogih drugih, takav ološ i šljam kakav je Bešlinac i još zabrinjavajuća masa njih uopšte imaju diplomu.

4.200 ljudi, uglavnom žena, staraca i dece je pobijeno u selima oko Srebrenice, za to još niko nije odgovarao. Naser Orić je pola svedoka, svojih Muslimana pobio, a pola koji su dali izjave zaplašio.
Al' Bešlincu je Srebrenica genocid. Sramota.

Poslednja izmena:
Elem:

Pogledajte prilog 636507

https://www.delfi.rs/knjige/60231_srpska_runa_knjiga_delfi_knjizare.html

srpska runa

SRPSKA RUNA
Oleg Valecki, Branislava Sovilj

Žanrovi: Istorija

Izdavač: Pešić i sinovi
Broj strana: 211
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2014.

Opis

Stari narodi i pitanje porekla Slovena u svetlu radova istoričara srpske autohtonističke škole.

Knjiga je proširena i modifikovana verzija rad Olega Valeckog Poreklo Slovena u svetlu radova istoričara srpske autohtonističke škole, prvi put objavljenog u novembarskom broju časopisa Proceedings of the Academy of DNA Genealogy, Boston-Moscow-Tscuba, u recenziji predsednika Akademije DNK genealogije, prof. Anatolija Kljosova.

Dati tekst je neka vrsta pregleda onoga što su ovi ili drugi istoričari i arheolozi istraživali po pitanju porekla Srba i Slovena uopšte, kao i same prastare prošlosti Balkana. Mišljenja mnogih od tih naučnika značajno su se razlikovala, a u nekim pitanjima često su bivala i sasvim suprotstavljena. Sam ovaj rad služi samo jednom – da rasvetli budućim istraživačima neke već postojeće pravce u srpskoj istorijskoj nauci. Dobro je poznato u kakvoj meri nacionalne ideje mogu poslužiti u cilju manipulacije društvom; najnoviji primer tome je iskustvo bivše Jugoslavije 90-ih godina i u tom smislu pokušaj razjašnjenja istine bi služio kao jedna od mera sprečavanja sličnih manipulacija. Ovaj rad se zato i postavlja više kao pregled raznih mišljenja, koja mogu biti posve različita, ali posebno ih objašnjavati i vrednovati, za sada nema smisla.
Srpska Runa KORICAТелефони за продају књиге Олега Валецког „Српска руна”:
+381 63 264 824, +381 64 222 3716 (Пешић и синови).

ČINjENICE O PORIJEKLU SRBA I SLOVENA

U Nevesinju promovisana knjiga Olega Valeckog – „Srpska runa“
IZVOR:
RadioNevesinje.com
AUTOR:
Verica Čupković
FOTO:
RadioNevesinje.com

U okviru manifestacije obilježavanja 139. godišnjice „Nevesinjske puške“ sinoć su u gradskoj Galeriji predstavljene knjige biblioteke „Tragom Slovena“ izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ iz Beograda i održana je prva promocija knjige ruskog autora Olega Valeckog „Srpska runa“.

U Nevesinju promovisana knjiga Olega Valeckog – „Srpska runa“
Glavna urednica Izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ Vesna Pešić rekla je da ova kuća postoji već devetnaest godina i da je do sada objavila preko 300 naslova, naglasivši da su jedini izdavač „prećutane“ istorije.
– Misleći na mnogobrojne podatke i činjenice iz naše prošlosti, a prevashodno na podatke iz slovenske i srpske prošlosti koje su dugo vremena bile zanemarivane, falsifikovane, pogrešno interpretirane, vrlo često marginalizovane i nedostupne javnosti na uvid, motivisalo nas je da osnujemo ovu izdavačku kuću sa namjerom da upravo te činjenice ponudimo čitalačkoj javnosti na uvid – istakla je Pešić.
Knjiga „Srpska runa“ je proširena i modifikovana verzija rada Olega Valeckog „Poreklo Slovena u svetlu radova istoričara srpske autohtonističke škole“.
Autor Oleg Valecki rekao je da je ova knjiga neka vrsta pregleda onoga što su mnogi istoričari i arheolozi istraživali po pitanju porijekla Srba i Slovena uopšte, kao i prošlosti Balkana.
oleg valecki1– Želim da ova knjiga bude podstrek istraživačima za buduća istraživanja i neke već postojeće pravce u srpskoj nauci, kada govorimo o Srbima kao autohtonom narodu na ovim prostorima – naglasio je Valecki.
On je dodao da je cilj ovog rada da ruskog čitaoca upozna sa radovima srpskih istoričara, lingvista i arheologa po pitanju jednog drugačijeg istorijskog diskursa o porijeklu Slovena.
Govoreći o knjizi Vesna Pešić je istakla da jeValecki dao lijep pregled svih autora koji se bave ovim temama i koji može poslužiti kao jedna inicijalna literatura koja će pobuditi dalja interesovanja na ovim istraživanjima.
Organizatori promocije su Opština Nevesinje i Opštinska Boračka organizacija iz Nevesinja.
Izvor: mojahercegovina.com
Предговор А. А. Клёсова на тему Происхождение славян в свете работ историков сербской «автохтонной» школы. Олег Валецкий не налази се у новембарском броју из 2019. године (прим. аут.-вероватна грешка редактора), налази се у ''Вестник Академии ДНК-генеалогии Proceedings of the Academy of DNA Genealogy Boston-Moscow-Tsukuba Volume 5, No. 11 November 2012''.

(http://dna-academy.ru/wp-content/uploads/5_11_2012.pdf)

(http://dna-academy.ru/proceedings/)

Олег Валецкий (Стари народи и питање порекла Словена у светлу радова историчара сербске аутохтонистичке школе, текст у фокусу(рус.), страна 1325:

,,В современной истории стала аксиомой теория о заселении славян на Балканы с Карпат. Между тем, при такой трактовке остается без ответа вопрос – как вообще славяне могли не просто расшириться по всей Восточной Европе, но и основать там государства, не оставляя при этом следов войн с каким-либо "автохтонным" населением?''

(серб.)

«У модерној историји, теорија о ''насељавању'' Словена на Балкан са Карпата одавно је аксиом. У међувремену, уз такво тумачење, остаје питање без одговора: како су се Словени (прим. прев. аут. - Срби) могли не само проширити широм источне Европе, где су успоставили своје државе, а да притом не оставе траг ратовања са било којим „домородачким племенима“(становништвом)?»

*

Извор: Вестник Академии ДНК-генеалогии Proceedings of the Academy of DNA Genealogy Boston-Moscow-Tsukuba Volume 5, No. 11 November 2012

Динарская (восточно-европейская) и «островные» ветви гаплогруппы I2a А. А. Клёсов стр. 1304

Предисловие редактора. А. А. Клёсов стр. 1318

Происхождение славян в свете работ историков сербской «автохтонной» школы. Олег Валецкий стр. 1318- 1394, (страна: 1325).

Pogledajte prilog 636581

Zahvaljujući jednom dobrom prijatelju proverih i ispostavilo se da je ova fotografija sa korica clickbait. Kao i sa većinom literature i proizvoda ove „škole“ (te većine izdanja koje izbacuje kuća Pešić i sinovi), principom pompeznih naslova i jeftinog marketinga, između korica se ne krije razjašnjenje ovog misterioznog spomenika, niti se knjiga uopšte i bavim onim što deluje na prvi pogled (knjiga je jedan sintetički i vrlo sažeti pregled Srpske autohtonističke škole, ali vrlo amaterski pripremljen, bez poštovanje principa naučne metodologije i nastao isključivo konsultovanjem malog broja štiva pseudonaučnog porekla).

Kingorch.jpg

Sve što imamo jeste informacja da je ovo glinena pločica, te da je bila prikazana na nekakvoj izložbi pod sloganom „Nerešene misterije“, koja bi trebalo da je bila održana od 22. juna do 23. septembra 2001. godine u Beču.

Najiskrenije se zahvaljujem Kilavom Lali na fotki. :kpozdrav:

Intervju tjedna: Goran Šarić

Goran_Saric_02.jpg

1.Tko je Goran Šarić? Molimo Vas kratko se predstavite čitateljima istarskog life style magazina IstraGram.hr.

Sebe uvijek predstavljam kao nezavisnog istraživača i čovjeka koji postavlja pitanja. Magistrirao sam na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, filozofsko-teološki smjer, studirao sam i na protestantskom fakultetu, a imam i doktorat iz povijesti. Kako sam završio srednju medicinsku školu, kao i srednju elektro školu, to mi daje određenu širinu koja je važna u modernoj historiografiji, jer imam formalno obrazovanje i u prirodnim i u društvenim znanostima. Bez te nužne multidisciplinarnosti nemoguće se ozbiljno baviti povijesnim, sociološkim i politikološkim istraživanjima. Neizbježan je i terenski rad, pa sam obišao gotovo sve arheološke lokalitete na Balkanu, od kojih su mnogi nepoznati ne samo široj javnosti, već i akademskoj zajednici.

2. Povijest su informacije dobivene istraživanjem. Istraživanje je skupo, a kako povijest pišu pobjednici, ona može biti varljiva. Što je po Vama, autorizirana priznata povijest?

Službena verzija povijesti koja se uči u školama često je netočna, neprecizna, a uvijek ideološki obojana. Uzmimo za primjer nakaradnu konstrukciju “Hrvatsko-Ugarsko kraljevstvo”. Iako se u svakom hrvatskom udžbeniku iz povijesti Ugarsko kraljevstvo naziva “Hrvatsko-Ugarsko” , to kraljevstvo nikad u svom nazivu nije imalo riječ “Hrvatsko”, niti je Hrvatska tada postojala, niti je ikad itko Ugarsko kraljevstvo tako zvao. U Ugarskom kraljevstvu ne da ni jedan kralj nije bio Hrvat, nego ni dvorska luda nije bila iz Hrvatske. Službena povijest je uvijek u službi službene politike. Sjetite se kako su nam devedesetih govorili da je Tuđman “stvorio Hrvatsku”. Ako postaviš pitanje je li Tuđman onda stvorio još 21 zemlju koje su nastale u isto vrijeme kada i Hrvatska, je li Milan Kučan stvorio Sloveniju, a Alija Izetbegović Bosnu i Hercegovinu, odmah si sumnjiv.

3. Gospodin Denis Urošević Beroš, sportski stručnjak je u emisiji Krešimira Mišaka “Na rubu znanosti” iznio svoje iskustvo rada sa vrhunskim sportašima pojedinih krvnih grupa. Mogu li osobe specifičnih krvnih grupa biti superiornije?

Još sam u srednjoj školi slušao transfuziologiju, gdje smo učili i o krvnim grupama. Ne mogu tvrditi da su neke krvne grupe superiornije od drugih, ali ne mogu to ni isključiti. Posebno je interesantna Rh negativna grupa koju neki istraživači pripisuju izvanzemaljsko porijeklo, a neki nositelje te grupe označavaju kao potomke neandertalaca. Službena biologija nije uspjela adekvatno objasniti nastanak te krvne grupe, tako da ona ostaje i dalje jedan od najvećih misterija moderne znanosti.

4. Nadovezujemo se na treće pitanje, može li se dogoditi da neki europski narodi budu zbog specifičnog porijekla otporniji na virus Covid19 od drugih?

Ne bih isključio tu mogućnost. Na ovim našim prostorima životni uvjeti su stoljećima bili surovi. Pogotovo u dinarskim krajevima. Postoje izvještaji o tome kako roditelji nisu razdvajali malu djecu kada bi se potukla, nego bi puštali da se tuku do krvi. Zato ne čudi da su ljudi sa tom genetikom i danas najbolji sportaši svijeta. Ipak, imunitet se ne sastoji samo od genetske predispozicije, već i od brojnih vanjskih faktora. To nam otkriva relativno nova znanost, epigenetika koja se bavi utjecajem okoliša na gene. Sve je više dokaza da mi nismo taoci naše genetike, već su geni kao auto, ali ključ je u rukama vozača.

Goran_Saric_01.jpg

5. Po Vama “Velika seoba naroda” i nije bila baš velika. Možete kratko objasniti?

To stav je vodećih svjetskih eksperata kao što je recimo arheolog i povjesničar, dr. Florin Curta. Naš najveći autoritet za srednjovjekovnu povijest, prof.dr. Neven Budak kaže da današnja historiografija odbacuje i koncept seobe naroda i seobu Slavena na Balkan. Da bi to shvatili, moramo se vratiti u 19. stoljeće, stoljeće formiranja modernih naroda, pa se i povijest promatrala kroz tu matricu, povjesničari su govorili o seobi naroda. U 20. stoljeću fokus je prebačen na kulture, pa su povjesničari odbacili “seobu naroda” i počeli govoriti kako se ne sele narodi nego kulture. U 21. stoljeću identitetska pitanja su najvažnija, pa sada povjesničari kažu kako migriraju identiteti. U našim školama koje su ostale u 19. stoljeću učenici još uvijek uče o nepostojećoj seobi Slavena na Balkan. Seoba je uvijek bilo i to nije sporno. Međutim, nema nikakvih dokaza da je u 7. ili bilo kojem drugom stoljeću na Balkan došao neki etnos i potpuno zamijenio dotadašnje stanovništvo. A postoje nebrojni dokazi da su današnji južni Slaveni u najvećoj mjeri potomci antičkih stanovnika Balkana. Npr. u Istri postoje narodne predaje o hunskom vođi Atili. Tako none plaše svoje unuke strašnim Atilom koji je “pola brek, pola čovik”. Atila je umro 453. godine. Kako se stanovnici Istre mogu sjećati događaja koji su se odigrali 200 godina prije njihovog navodnog dolaska? Mutovran je malo istarsko mjesto sa svega tridesetak stanovnika, a nekad je bio važan grad. Tamo je i danas prisutna predaja o pobuni protiv Rima. Očigledno je da je ta predaja prenašana sa koljena na koljeno, puno prije navodne seobe Slavena. Arheološka iskapanja su potvrdila predaju, jer su u Mutovranu nađeni nalazi iz bročanog i željeznog doba, ali oni iz antičkog perioda su vrlo oskudni. To ukazuje da je Mutovran bio važno naselje Histra prije dolaska Rimljana, koje je nakon pobune kažnjeno od strane Rima, pa je u rimskom periodu marginalizirano. Kako su Slaveni mogli znati za pobunu koja se odigrala 700 godina prije njihovog navodnog doseljavanja, tim više što u povijesnim zapisima o toj pobuni nema ni riječi? I sama riječ Pula, otkriva kojim su jezikom govorili antički stanovnici Istre. Pula je “pola”, grad na polovini Istre. U Moskvi postoji rijeka Istra, što opet ukazuje da su i u antici od Moskve do Istre živjela jezično srodna plemena.

6. Dunavska civilizacija (Vučedol, Vinča) nam šalje poruku koja bi dubljim istraživanjem trebala mijenjati neke nametnute i prihvaćene njemačke i engleske akademske “istine”. Da Vas citiram: “prvi kotač sa osovinom ne nalazimo u Iraku, nego pored Ljubljane, prvu kuću na svijetu sa centralnim grijanjem kod Iloka, u Bapskoj, prvu peć za kruh i prvi urbanistički plan na svijetu u Blagotinu, prvi kalendar kod Smederevske Palanke, prvo topljenje rude u Srbiji i Bugarskoj, čak i prvo protopismo na brojnim lokalitetima po Srbiji i Rumunjskoj”.

U legendama i mitovima brojnih naroda opisuje se mitska zemlja i zlatno doba čovječanstva. Dok sam kao dijete čitao o tome, nisam ni mogao zamisliti da se ta zemlja nalazila ovdje. Od Dunava do Jadrana, od Alpa do Crnog Mora cvjetala je prva europska civilizacija. Bilo je to društvo koje je tisućama godina živjelo u savršenom skladu između tehnologije i prirode, između duhovnog i materijalnog, bez ratova i sukoba. Posljednjih desetljeća arheolozi otkrivaju sve više dokaza o postojanju drevne civilizacije na Balkanu, čija su dostignuća veća nego što smo mogli i zamisliti, civilizacije koja je bila koljevka svih kasnijih ljudskih civilizacija. Puno prije Sumera i Egipta, u blizini današnjeg Beograda, u naselju Vinča nalazio se najveći grad mlađeg kamenog doba. Vučedol, kod današnjeg Vukovara bio je u svoje vrijeme grad od čak 20 000 stanovnika, što je megapolis onog vremena.

7. I na kraju jedno istarsko pitanje. Kod Poreča se nalazi “istarski Stonehenge”. Jeste li obišli tu lokaciju i što kao povjesničar imate za reći o toj lokaciji? Imate li kakvu poruku porečkoj lokalnoj vlasti? Vi ste u biti “idealan turistički vodič”.

Nekoliko puta sam bio na toj lokaciji, a obišao sam i sve druge arheološke i povijesne lokalitete u Istri. Istra je zaista “terra magica”, prepuna je nevjerojatnih lokaliteta iz raznih epoha. U Romualdovoj pećini u Limskom kanalu nalaze se jedinstveni spiljski crteži stari više od 30 000 godina. Iz predantičkog razdoblja najfascinantniji je megalitski grad kod Rovinja, Monkodonja, čija se starost procjenjuje na najmanje 4 000 godina. Monkodonja je jedna od preko 350 ilirskih gradina koje su do sada pronađene u Istri. Kod Pule se nalazi naša Masada, središte Histra, Nezakcij, grad čiji su branitelji, žene i djeca izvršili masovno samoubojstvo kad je Nezakcij osvojen od strane Rimljana. Od sakralnih mjesta i drevnih opservatorija, zanimljiv je Maklavun, brončanodobski tumulus čiji ulaz obasjava sunce na ljetnji solsticij. I sama Učka je za naše pretke bila sveta, pa se na njoj nalazi vrh slavenskog boga Peruna. Gdje je Perun tu su i žrtvenik (selo Trebišće), a u podnožju i bog Veles – mjesto Volosko kod Opatije. Bogata povijest Istre nastavlja se i kasnije, pa je Juraj Grando iz sela Kringa prva stvarna povijesna osoba koja je smatrana vampirom. Upravo je on bio jedna od inspiracija irskom književniku Bramu Stokeru za njegov Roman “Dracula”, dok je Pazinska jama nadahnula čuvenog Julesa Vernea prilikom pisanja romana “Mathias Sandorf”. “Istarski Stonehenge”, Mali Sveti Anđeo kod Poreča dio je većeg kompleksa. Pored njega se nalazi “Veli Sveti Anđeo”, zajedno tvore tri brežuljka koji se nazivaju Mordeli, dok su u blizini tri brežuljka nazvani Picugi. To su male piramide na kojima su nekad bili oltari i megalitski zidovi, a uređene su tako da odražavaju raspored zvijezda u zviježđu Oriona, prva tri brežuljka simboliziraju tri zvijezde iz Orionovog mača, a druga tri zvijezde iz Orionovog pojasa. Sramota lokalnih vlasti je što je na lokalitetu divlje odlagalište otpada i što sam se do njega probijao kroz smeće. Autom iz centra Poreča treba svega par minuta do “Malog Svetog Anđela” i on bi trebao biti dio porečke i istarske turističke ponude. Nažalost, naši ljudi obilaze svijet, a ne znaju kakvo bogatstvo imaju u svom dvorištu.

Gospodine Šarić, hvala Vam za ekskluzivni intervju našem life style portalu IstraGram.hr

R.M.

HRVATSKI ISTORIČAR GDE GOD PROGOVORI PRAVI LOM: Ovako sam se zaljubio u vas Srbe, stariji ste narod od Hrvata! ŠOK-VIDEO

HRVATSKI ISTORIČAR GDE GOD PROGOVORI PRAVI LOM: Ovako sam se zaljubio u vas Srbe, stariji ste narod od Hrvata! ŠOK-VIDEO

BEOGRAD - Ovo predavanje je priča o narodu koji drži u jednoj kesi sve ostale kese, koji ima kutijicu od eurokrema, koji je uvek smetao centrima moći jer je odbijao da uđe u šablone, da se pokori! Ovo je ljubavna priča o tom narodu i kako sam se u njega zaljubio, kaže dr Goran Šarić, mladi hrvatski teolog i istoričar koji je dobijao pretnje smrću samo zbog toga što se družio sa Srbima ne verujući zagrebačkoj propagandi protiv srpskog naroda koja je obeležila njegovo detinjstvo.

- Moj grad u kom sam se rodio i gde živim... Evo ovde u ovim zgradama živelo je i do trećina Srba... S njima sam rastao, s njima sam igrao nogomet i trenirao boks, to su mi bile prve ljubavi, prvi prijatelji, znao sam da nisu takvi... Nisam pristao na propagandu, znao sam da niste takvi - rekao je dr Šarić na predavanju svojevremeno održanom na Mašincu na kojem je zapalio masu koja ga je pozdravila ovacijama.

- Jedini ste narod koji je samo u 20. veku ratovao sa pet najvećih sila - dodao je on.

- Bogu hvala, imao sam priliku da učim škole, da uđem u arhive i čitav sam život posvetio istini o Srbima - kazao je dr Šarić dodajući da se posvetio miru i pomirenju i tezi da ako nismo braća da barem da više ne ratujemo.

U svojim predavanjima tvrdi da je ovaj naš prostor, a pre svega Srbija, kolevka svetske civilizacije, starije od Egipta i faraona, kao i da je vinčansko pismo najstarije na svetu!

Dr Šarić u toku svojih predavanja često voli da se osvrne i na lepotu Srpkinja!

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/...as-srbe-stariji-ste-narod-od-hrvata-sok-video

Back