Goran Šarić

Па... Поседовање јутуб канала кошта (због опреме), осим ако не радиш помоћу штапа и канапа... И сва та разна гостовања итд, потребна је организација. Па чак и основно питање - од чега Шарић живи? Од чега се издржава? Сумњам да је од јутуб канала.

Kulturni centar Novog Sada svima isplaćuje honorar za održavanje predavanja, tako da sa te strane iz budžeta Republike Srbije. Ras televizija, takođe, isplaćuje sve, a tamo je u zadnje vreme najčešće (da ne kažem redovan).

Znam, otprilike, i da se može dobiti neka parica ovako malo (najčešće indirektno) od Happy televizije. Ako ne direktno, onda po preporuci za nešto drugo...npr. ti duguješ Mariću 10 gostovanja u 3 meseca i zauzvrat ti bude obezbeđeno to i to (neki profitabilan honorarčić negde drugde i sl.).

A neki svoj YouTube kanal, koliko znam, Šarić ne održava nit' uopšte ima.

Poslednja izmena:
Kulturni centar Novog Sada svima isplaćuje honorar za održavanje predavanja, tako da sa te strane iz budžeta Republike Srbije. Ras televizija, takođe, isplaćuje sve, a tamo je u zadnje vreme najčešće (da ne kažem redovan).

Znam, otprilike, i da se može dobiti neka parica ovako malo (najčešće indirektno) od Happy televizije. Ako ne direktno, onda po preporuci za nešto drugo...npr. ti duguješ Mariću 10 gostovanja u 3 meseca i zauzvrat ti bude obezbeđeno to i to (neki profitabilan honorarčić negde drugde i sl.).

A svoj YouTube kana, koliko znam, Šarić ne održava nit' uopšte ima.
:roll:

Е лепо... са буџета финансирамо странца, произвођача магле...

Немам ти ја времена сат и по за овај видео, и за осталих колико још...
Поготово што ме не занима да слушам причу која ми се свиђа, него да чујем нешто што нисам до сада знао.

Пустих првих 5-6 минута - прилично познато. Можда не свако име или датум, али процеси су познати.

Да ли се извинио за неко од разних злодела нама учињених?

Немам ти ја времена сат и по за овај видео, и за осталих колико још...
Поготово што ме не занима да слушам причу која ми се свиђа, него да чујем нешто што нисам до сада знао.

Пустих првих 5-6 минута - прилично познато. Можда не свако име или датум, али процеси су познати.

Да ли се извинио за неко од разних злодела нама учињених?
Jedan od boljih Šarićevih nastupa je u pitanju.

Evo jedan od pre pet dana, nisam još pogledao:

I šta sad on mora da se izvinjava za te stvari?
Од бајковитих прича, да смо у праву, да смо паметни, да смо... било шта... немамо никакве користи, то ништа не мења.

Остају две ствари које може да уради, да би то било нешто ново:
- да у свом родном граду крене да хвали Србе (па да видим како би прошао)
- да се бар у своје лично име извини за вишеструко прављење штете нама Србима

Од бајковитих прича, да смо у праву, да смо паметни, да смо... било шта... немамо никакве користи, то ништа не мења.

Ja se slažem sa tobom sa prvim, ali koliko razumem to je opasno; on je praktično uzeo azil u Srbiji, prete mu svakodevno, mislim da je pominjao da mu prete i porodici, što će reći da su tamo u Rijeci ugroženi trenutno bezbednosno, tako da je jasno zašto je to, iako ne sporim dobra ideja, malčice otežano.

Što se tiče drugog, stvarno nema potrebe nikakve. Niti ima razlog za to, niti bi postigao išta drugo (sem što mislim da bi mu verovatno malčice i koristilo tj. podiglo mu popularnost u Srbiji, tako da opet ne znam zašto bi mu to savetovao). Nije on nikakav predstavnik ni ustaša ni išta slično.

Ja se slažem sa tobom sa prvim, ali koliko razumem to je opasno; on je praktično uzeo azil u Srbiji, prete mu svakodevno, mislim da je pominjao da mu prete i porodici, što će reći da su tamo u Rijeci ugroženi trenutno bezbednosno, tako da je jasno zašto je to, iako ne sporim dobra ideja, malčice otežano.

Što se tiče drugog, stvarno nema potrebe nikakve. Niti ima razlog za to, niti bi postigao išta drugo (sem što mislim da bi mu verovatno malčice i koristilo tj. podiglo mu popularnost u Srbiji, tako da opet ne znam zašto bi mu to savetovao). Nije on nikakav predstavnik ni ustaša ni išta slično.
Као што видиш, нема никакве промене, све по старом.
Мени приче не требају, него акција, промена стања које је никакво.

Само из тога што си навео се лако може извести закључак да би се свашта догађало и даље, само да је права прилика за тако нешто.
Истини за вољу, свашта се и догађа, мада не као у ратним условима.

Nešto ti ovde pogrešno rezonuješ. On osuđuje Oluju i kaže otvoreno da je to etničko čišćenje.

Definicija izvinjenja je kad te neko ko je radio lošu stvar uveri da se zbog toga kaje.

Nešto ti ovde pogrešno rezonuješ. On osuđuje Oluju i kaže otvoreno da je to etničko čišćenje.

Definicija izvinjenja je kad te neko ko je radio lošu stvar uveri da se zbog toga kaje.
Онда се председник Србије Тадић џаба извинио на телевизији (за ратове 90тих) пошто он сам сигурно није никоме направио штету?

Ако постоји снимак у коме Шарић јасно каже да је "ослобођење" - етничко чишћење, то је нешто ново. Али, његови хоће да га линчују, мање-више, због такве изјаве... Мени је много битнија та маса него један.

Онда се председник Србије Тадић џаба извинио на телевизији (за ратове 90тих) пошто он сам сигурно није никоме направио штету?

Ако постоји снимак у коме Шарић јасно каже да је "ослобођење" - етничко чишћење, то је нешто ново. Али, његови хоће да га линчују, мање-више, због такве изјаве... Мени је много битнија та маса него један.

Pobogu, Tadić je izabrani predsednik Srbije i tako da kažemo naslednik Miloševića. Kako možeš uopšte da porediš uopšte te dve stvari. Šarić nije na čelu nikakve institucije, ne predstavlja nikoga, sem možda npr. zajednicu teologa sa zagrebačkog KBF ili zajednicu studenata Miroljuba Petrovića. On čak nije ni rimokatolik; i pre nego što se da kažemo (p)osrbio, on je odbacio rimokatolicizam, kao protestant.

Што се тиче извјесног Бориса Тадића он се могао као грађанин извињавати било коме до миле воље. Као предсједник Србије морао је бити у служби и своје земље и народа којем припада, према којем мора имати одговорност.
Његове изјаве као предсједника земље имају тежину, извињењем признаје и одговорност земље за непочинштва и кроз извињење моделира се интерпретација прошлости. Када се то било који званичник САД извинио за било која непочинштва? Било који и било када? Никад, увијек имамо мантру како изражавају жаљење због "колатералне штете", али да упути извињење, нема шансе.
Ту матрицу слиједе и на овим просторима лидери других земаља или народа, извињење може само ако се дода АЛИ или АКО чиме извињење није извињење него "болдовање" кривице "дежурних криваца" Срба. И ту у тако задатом калупу гдје се само предсједник Србије извињава за разноразне "гријехе" а други негирају било каква непочинштва, за резултат ћемо добити да ће се Србима као јединим кривцима наметати терет кривице за сву ту трагедију а сви други су се ето у "одбрани" понекад и огрешили.
Људи су ломљива роба, посебно ако робују моралним скрупулама, за резултат ћемо имати код једног дијела нације, оног неспособног да се одбрани од антисрпске пропаганде, усађени осјећај стида који ће временом прерасти у презир према свом народу, аутошовинизам, што ће имати катастрофалне посљедице по морално и духовно стање нације. Као предсједник Србије Борис је имао обавезу то имати на уму, колико ће његови поступци штете донијети прије свега народу којем припада. Морао је бити у служби своје земље и свог народа, умјесто тога је изабрао робовати властитој таштини и нанио је штету свом народу.

Што се тиче Горана Шарића, нема потребе да се било коме извињава, за било шта. Он ником штету није нанио, јесте у Србији добио медијску пажњу. оглашавао се по разним темама, по разним емисијама, није да му не годи, има своје "теорије", хипотезе, фура ту своју мантру, па ко се прими, прими. Но нико никог не сили ни да га слуша, ни да се "прима" на ту мантру. Сад што живимо у времену када медији у земљи Србији раде опасно на моралном, духовном и културном посртању нације није Горанова кривица.

Што се тиче односа према прошлости, Горан је уз Драгу Пилсела и могуће још пар личности, највише двојицу, једини у том националном корпусу (сад да ли ће се изјашњавати Хрватом или Илиром, његов избор) који не прати обавезан мејнстрим у лијепој њиховој када се говори о времену ендехазије или 1990им, који ће рећи истину и о карактеру 1990их, и о времену ендехазије, који када се говори о 1940им, а што је такође постало обавезно у Хрватској, неће флертовати са неоусташтвом, неће потирати много шта што се не смије потирати.
И што се тиче злочиначке акције "Олуја" Горан је а што је у Хрватској "јерес" рекао много пута да то јесте злиочиначка акција, да то бјеше погром, да се ничим не може оправдати, заправо рекао је и оно што је у Хрватској забрањено и што се на жалост и у Србији смишљено потире
да смо имали олују прије "Олује", да је погром Срба из Хрватске извршен већ 1991-е.
Наравно да немам право било коме одређивати како ће размишљати, да ли ће наведено цијенити, али због овог, посебно јер је учинио отклон од тог једноумља у хрватском корпусу, по мени засужује благонаклонији однос и онда када се не слажемо са неким његовим изреченим ставовима.

Poslednja izmena:
Pobogu, Tadić je izabrani predsednik Srbije i tako da kažemo naslednik Miloševića. Kako možeš uopšte da porediš uopšte te dve stvari. Šarić nije na čelu nikakve institucije, ne predstavlja nikoga, sem možda npr. zajednicu teologa sa zagrebačkog KBF ili zajednicu studenata Miroljuba Petrovića. On čak nije ni rimokatolik; i pre nego što se da kažemo (p)osrbio, on je odbacio rimokatolicizam, kao protestant.
... али је као мирођија, у свакој чорби, хоће рећи теми.

Иначе не ценим оне што избегну, неки то ураде и без потребе. Ако твоја земља има проблем, онда ради на решавању. Можда се лично спасеш, али одласком ће проблем да постане још већи.
У том смислу, може Шарић овде да прича било шта - док му код куће свим силама оживљавају 40те.

@Khal Drogo
Da se vratim ovde na trenutak: razlog zašto mi je nekada vrlo negativno zapao na oči Šarić jeste što se služio dosta vređanjem, prizivanjem i ponižavanjem i uzdizanjem sebe u odnosu na druge. To mi najviše smeta kod ljudi; podsećaju na klasične siledžije. Ne bih pola stvari koje sam ovde napisao otkucao, niti bih mu svojevremeno tražio dlaku u jajetu.

Ali, gde je problem? Previše je lakoveran. Istrčava se; čuje jednu informaciju i neprovereno je prenese. Uzme je zdravo za gotovo. Na predavanju mu neki čovek priđe i ima neka knjiga o Faustu Vrančiću i on poveruje tom čoveku, kao onoj babi koja mu je pomenula Atilu. I slično. Ali on insistira na to da je zagrebački KBF izuzetno kvalitetan. Podvlači da je mnogo teže završiti taj fakultet, nego Filozofski u Beogradu i da je tamo stekao bolje obrazovanje. Poziva se na logiku, itd. (pominjao je neke predmete i kvalitetne profesore koji su mu držali predavanja).

Problem nastupa u tome što je jedna od osnovnih tačaka kritičke istoriografije, sposobnost da se prema informaciji pristupi sa rezervom. Da se ne veruje na prvi pogled da je nešto tačno, već da se ona proveri. I to ne proveri jednom, već iznova i iznova proverava, celi niz puta. Da se zatraži, svesno, drugačije mišljenje. I onda da se mučne glavom o svemu tome. Znam da mene ovde mnogi psuju i razvlače, sebi dopuštaju da pišu šta god požele i o meni i drugima, a meni uskraćuju pravo da se čak i malčice oštrije izrazim, ali Šarić u praksi ne pokazuje taj kritički pristup, već onaj koji više odgovara žutoj štampi. Ugrabi neki podatak i uhvati ga se; čak ne navodi ni tvrdnju uz ogradu, pozivajući se na neki izvor, što će reći da uvek može tvrditi da ga je izvor obmanuo, već tako crta metu na samom sebi i urušava sopstveni kredibilitet.

Evo jednog primera, što me je ujedno i inspirisalo da se vratim natrag na ovu temu. Prošle godine, Šarić je održao predavanje o poreklu Albanaca. Ovo je bio jedan od slajdova, na kojem mu je cilj bio da dokaže da je u prošlosti postojao, navodno, gotovo jednoglasni koncenzus o tome kako su Južni Sloveni direktnu potomci Ilira. Evo i referentnog slajda:

Screenshot_2022-12-22-21-26-58-966_com.google.android.youtube.jpg

Nisam hteo na ovim stvarima previše da se zadržava, dok nisam proverio, ali znaš šta primećujem. Krenemo redom i, Šarić je na ovaj spisak stavio:

* Ludovika Crijevića Tuberona, koji tvrdi da su Sloveni došli oko 600. godine, osvojili ova područja, u kojima se govorio latinski, osnovali svoje države i silom nametnuli jezik autohtonoj populaciji

* Dinka Zavorovića, začetnika kritičke istoriografije u Hrvatskoj, koji je bukvalno ono što bi neki rekli, prava pravcata BB škola. Čoveka koji je pobio tradiciju o Svetom Jeronimu, insistirao na etničkoj promeni stanovništva u vreme velike Seobe naroda, suprotstavio se gotomaniji i još štošta drugo

* Fausta Vrančića, koji je bukvalno sve to, samo još i korak dalje

Sad kad sam iščitao i upoznao ova tri autora, mogu pouzdano da kažem da je navoditi njih trojicu na ovom spisku bio potpuni promašaj. S jedne strane. A sa druge pokazuje da je situacija drastično kompleksnija i da nije uopšte postojao u istoriografiji ranog modernog razdoblja apsolutno nikako jasni koncenzus kakav je ovde pokušao predočiti, što znači da je i sama suštinska poenta, pogrešna.

Nije, dakle, pogrešno prenet jedan čovek i ne radi se o omanjoj greški, jer je ovo gotoov ravno predstavljanju Radivoja Radića kao pripadnika Srpske autohtonističke škole.

I nisam ni za ostale neke autore koji su pobrojani siguran, odnosno treba ih istražiti. Do sad se nisam upoznao sa njima; ono što jeste tačno je razvojni put ilirskog nacionalnog ideologema ide od Jurja Šižgorića i presudno Vinka Pribojevića, do Mavra Orbinija i Ivana Tomka Mrnavića. Za njih četvoricu, to jeste tačno (s tim što se pitam kako bi publika gledala na to da Šarić prenese i da su neki pisali o tradiciji o seobi Srba iz močvara Priazovlja). Pitanje je šta je sa ostalim autorima; za Marka Marulića nisam ubeđen; jedina informacija koju sam uspeo da nađem jeste da je on bio uveren u nižu hronologiju seobe Slovena, u Justinijanovo vreme. Ili bar tako ide iz prepiske sa Dminetom Papalićem; Zavorović u polemici kritikuje Marulića samo oko te hronologije seobe Slovena, podvlačeći da se ona dogodila nešto ranije, tj. krajem VI i početkom VII stoleća; nigde nisam za sada našao nešto što bi ukazalo da je i Marulić bio pristalica pribojevićkog narativa.

Za sada toliko i nastaviću usputno da ispitujem svr ličnosti sa ovog snimka, ali dovoljno je zaključiti koliko se kriva slika stiče o tome kada se slušaju ove tvrdnje. U svojim predavanjima Šarić je čak pokušao napraviti neka opravdanja samo zbog toga što je Tuberon u maniru tadašnjeg arhaizma koji je bio specifičan za epohu humanizma i renesanse (kad su i Turci bili Trojanci) Srbe nazivao Dardancima, to, kao, pobija ovo. Odnosno, bukvalno je galimatijas nekakav pokušao napraviti oko Tuberona i Vrančića, očigledno ne znajući šta su oni zapravo uopšte i pisali. Proveriću redom i vezano za Koriolana Čipika i ostale (definitivno nije baš najkorektnije tu naveo ni grofa Đorđa Brankovića).

Back