Goran Šarić

Žarko Veljković opet opako udara po Šariću i optužuje ga da je lažov.

U ovom gostovanju Šarić tvrdi da je nekoliko SANU akademika stalo iza njega. Prema Šarićevim rečima, uz njega su stali akademici Ljubodrag Dimić i Vasilije Krestić. Prema zaključnim tvrdnjama Šarića, krem srpske istoriografije, bez obzira na političko ideološko opredeljenje, poštuje ga.

Veljković je pisao još prošle godine kada se Šarić pozvao na Krestića i objavio Krestićev demant Šarićevih tvrdnji u javnosti:

Наравно да Шарића нити знамо нити имамо контакт, тако да је то свакако лаж. То свакако не значи да ће се акад. Крестић бавити у 91. години демантовањем истог.

Kresti.jpg

Krestić je čovek već dosta u godinama, ali ovo sa pozivanjem na Ljubu Dimića posebno mi je neobično. Videću da proverim šta tačno znači Šarićeva tvrdnja da je čak i Dimić lično stao iza njega.

Veljković je u objavi na grupi protiv deretićevaca napisao da Šarić laže čim zine i još jednom naveo da je završio neakreditovani protestantski fakultet u Maruševcu, očigledno još uvek neprihvatajući tvrdnje da je završio zagrebački KBF, verovatno zato što još uvek nema ništa od famoznog duela Veljković vs Šarić.

Šarića nisam pratio, mada sam bio okružen pričama o njemu, najčešće u pozitivnom smislu, tipa pogledaj kako jedan Hrvat hrabro govori o tome šta su sve loše oni radili.
Logično, od momenta kada je spomenuto da je Hrvat, moje interesovanje se ugasilo usled urođenog nepoverenje prema tom narodu, ali sam ime zapamtio.

U međuvremenu, mim stranice su postale veoma popularne, ne samo za zezanje već i za plasiranje ozbiljnih političkih poruka (npr. litije i ostala dešavanja u Crnoj Gori), a dvije stranice su imale poseban pik na Šarića i njihova teorija još tada je otprilike bila sledeća: uvijek ozbiljna hrvatska služba vidi da su tisućljetni san i država pukli kao tikva, da će popis pokazati da nestaju u takvoj mjeri da je upitan opstanak svega, pa se sa ustaških podešavanja polako okreću ka jugoslovenskim-konfederativnim, kako bi u njoj pronašli inkubator za svoju lešinu, a za to je potrebno pripremiti teren u Srbiji, te da je Šarić dio te priče, odnosno dio službe koji je tu da tradicionalno glupim Srbima sipa medne riječi u uši.

Od te njihove teorije je prošlo 5-6 godina, i reklo bi se da joj vrijeme nije naudilo, naprotiv.

U međuvremenu, mim stranice su postale veoma popularne, ne samo za zezanje već i za plasiranje ozbiljnih političkih poruka (npr. litije i ostala dešavanja u Crnoj Gori), a dvije stranice su imale poseban pik na Šarića i njihova teorija još tada je otprilike bila sledeća: uvijek ozbiljna hrvatska služba vidi da su tisućljetni san i država pukli kao tikva, da će popis pokazati da nestaju u takvoj mjeri da je upitan opstanak svega, pa se sa ustaških podešavanja polako okreću ka jugoslovenskim-konfederativnim, kako bi u njoj pronašli inkubator za svoju lešinu, a za to je potrebno pripremiti teren u Srbiji, te da je Šarić dio te priče, odnosno dio službe koji je tu da tradicionalno glupim Srbima sipa medne riječi u uši.
Ovo razmišljanje itekako ima smisla. Jedini protivotrov je (ekonomska) suverenost i naučno-utemeljeno insistiranje na srpskom imenu. Od toga svega teško da išta ima jer smo izbušeni stranim službama kao švajcarski sir.

Da Šarić zaista želi nekakav duel stavova za ovih 5-6 godina bi napisao knjigu i na nju bi mu Radić sigurno do sada odgovorio.

Nasuprot tome, kod Šarića, na televiziji Ras, primećujem otklon od sopstvenih stavova o autohtonizmu; pre svega, on menja definicije onoga o čemu je govorio, a to je mudra dubinska strategija na koju se računa od početka. Pomislio sam da je to zarad te saradnje sa akademicima o kojima je govorio, ali videćemo jer objaviće knjigu/doktorat u skorije vreme kako je sam najavio.

Poslednja izmena:
Мислим да нам је човек пријатељ а мало их имамо и користи какав такав утицај у добре сврхе већ се појављује реномирани историчар Јаковина који дели добре ставове према Србима.

Дакле у тешким временима шака доброте вреди више од вреће мудрости .

Мислим да нам је човек пријатељ а мало их имамо и користи какав такав утицај у добре сврхе већ се појављује реномирани историчар Јаковина који дели добре ставове према Србима.

Šarić je uticao je na Jakovinu?

Pa kad covek Srbin :D

Ne znam na šta misliš; Tvrtko Jakovina je bio poznat davno pre Šarića; niže veze.
A Hebo ga ko da si iz Bosne niko nije govorio da je Saric ucino Jakovinu poznatim rekao sam da je Saric izasao sa prosrpskim stavovima da je to odjeknulo zatim Jakovina ili bar stavovi Jakovine nisu prenoseni kod nas. Kako god bilo poenta je veca u onome sto sam napisao pre toga.

A Hebo ga ko da si iz Bosne niko nije govorio da je Saric ucino Jakovinu poznatim rekao sam da je Saric izasao sa prosrpskim stavovima da je to odjeknulo zatim Jakovina ili bar stavovi Jakovine nisu prenoseni kod nas. Kako god bilo poenta je veca u onome sto sam napisao pre toga.

To je sve nebitno jerbo Šarić nije čovek iz hrvatskog javnog mnjenja, već srpskog. Živi i radi u Srbiji; u Hrvatsku retko i da kroči ikad i ako dobro razumem predavanja nikakva više ni ne drži tamo.

Jakovinu ni po kom kriterijumu ne bih nazvao sa prosrpskim stavovima. Samo je po nekim pitanjima objektivan. Sa naglaskom na nekim, naravno. Nazvati da neko ima prosrpski stav samo zbog toga što je stao u odbranu istine, a ko može i o Srbima misli ništa lrpo (što ne kažem da je slučaj sa Jakovinom), bizarno je.

Tako da ne znam ni na šta ti uopšte misliš.

Back