Гностицизам, једно виђење хришћанства

Posto ne vjerujete u fizicko vaskrsenje, vjerujete li u vaskrslog Hrista i kako vasa vjera objasnjava stanje duse nakon fizicke smrti tijela?

To je individualno pitane, to jest ostavljeno je svakom gnostiku. Neko može da veruje u fizički vakrslog Hrista, neko ne.
Stanje duše zavisi od toga koliko smo radili na sebi u ovom, fizićkom životu; neće sve duše doživeti oslobođenje i prosvetljenje. Recimo, zle duše će boraviti na strašnom mestu, recimo "Paklu", dok se ne očiste od svojih greha.Opširnije o tome piše u Otkrovenju Jovanovom:

I ja rekoh spasitelju, "Gospode, hoće li dakle sve duše biti privedene čistom svetlu?" On odgovori i reče mi, "Velike su se stvari pojavile u tvom umu, jer tečko ih je objasniti drugima, izuzev onima koji su od nepokolebljive rase. Oni na koje siđe Duh života, i sa kojima će biti sila, oni će biti spaseni i postaće savršeni i vredni veličine i pročišćeni na tom estu od sve pokvarenosti u učešća u zlu. Tada neće imati druge preokupacije sem same neporočnosti, ka kojoj će usmeriti svoju pažnju od ovog trena, slobodni od besa ili zavisti ili ljubomore ili želje ili pohlepe za bilo čim. Na njih ne utiče ništa sem samog bivanja u mesu, koje oni podnose dok sa iščekivanjem gledaju ka vremenu u kojem će sresti primaoce tela. Takvi su, dakle, vredni nepropadljivog, večnog života i poziva. Jer oni izdržavaju sve i izdržaće sve, kako bi priveli kraju pravedan rat i nasledili život večni.

Ja mu rekoh, "Gospode, a oni koji nisu radili nego na koje su moć i Duh sišli, hoće li oni biti odbačeni?" On odgovori i reče mi, "Ako je Duh sišao na njih, oni će svakako biti spaseni, i promeniće se nabolje. Jer sila će sići na čoveka svakog, jer bez nje svi padaju. I posle rođenja njihovog, dakle, kad Duh života naraste, i sila dođe i osnaži dušu, niko ne može da je odvede na stranputicu zlim delima. Ali oni na koje siđe krivotovreni duh, biće privučeni njime, i otići će na stranputicu.

I ja rekoh, "Gospode, gde će duđe takvih otići, kad izađu iz okova mesa?" I on se nasmeši i reče, "Duše u kojima će sila nadjačati krivotvoreni duh, jaka je i beži od zla i kroz intervenciju nepotkupljivog, spasena je, i odvedena u zajednicu aeona."

I ja rekoh, "Gospode, oni, dakle, koji nisu znali kome pripadaju, šta će biti s njihovim dušama?" On mi reče, "U njima, krivotvoreni duh ojačao je kad su skrenuli sa puta. I on opterećuje dušu i privlači je delima zla, i baca je u zaborav. I kad izađe iz tela, predata je vlastima, koje postaše kroz vrhovnog arhonta, i one je vezuju u lance, i bacaju u tamnicu, i ostavljaju je tu dok se ne oslobodi zaborava i stekne znanje. I ako postane savršena na taj način, spasena je."

I ja rekoh, "Gospode, kako može duša da postane manja i vrati se prirodi svoje majke ili u čoveka?" I on se obradova, i reče mi, "Vaistinu, blagosloven si, jer si shvatio!" Ta duša je stvorena da prati drugu, žensku dušu, jer je Duh života u njoj. Kroz njega ona je spasena. Ne ulazi ponovo u drugo meso.

I ja rekoh, "Gospode, a oni koji nisu znali, ali se okrenuše i odoše, šta će biti s njima?" On mi reče, "Na ono mesto na koje odlaze anđeli siromaštva, na mesto u kojem nema pokjanja. I biće drđani tamo do dana u kojem će oni koji huliše protiv duha biti mučeni, i biće kažnjeni kaznom večnom."

Poslednja izmena:
78918107reuterhazirreka.jpg

Prvi, osnovni i jedini uslov za srecniji zivot ljudi je pravednija raspodjela sredstava za zivot.

Apsolutno. Gnostičke crkve i gnostičko sveštenstvo ne naplaćuje ništa. Nije li pisano: "Badava primiste, badava i dajte"?

Sta mislis o ovoj konstataciji:
"Од једне једине нераздељиве Цркве Христове у разна времена одвајали су се и отпадали јеретици и расколници, и тиме престајали бити чланови Цркве и сутелесници Богочовечанског тела њеног.

Тако су најпре отпали
гностици, па аријанци, па духоборци, па монофизити, па иконоборци, па римокатолици, па протестанти, па унијати, па... редом сви остали припадници јеретичко-расколничког легиона." (Пpeпoдобни Jycтин Ћeлиjcки, Догматикa Пpaвocлaвнe Цpквe, Јединство и јединственост Цркве)

A da li smatras normalnim da patrijarh gnostik vodi "institucionalizovanu crkvu".

Patrijarh nije gnostik. To što na svom štapu ima određene simbole ne znači da je gnostik. Iako ima isto apostolsko prejemstvo, nijednom gnostičkom biskupu ili biskupkinji, svešteniku ili sveštenici, ne bi palo na pamet da vodi bilo koju institucionalizovanu crkvu, budući one nameću dogme i ograničavaju pojedince. Kako bi gnostički biskup koji je rukopoložio sveštenicu mogao da bude unutar crkve koja ženama ne dozvoljava da budu sveštenice, iako za to nema nikakvog razloga?

Ako misliš na strašni sud u smislu da će se tamo prebrojavati naša dela,ne verujem ni ja.U pravoslavlju nema mesta juridici.
A kako gledate na Sv.Trojicu?Pitam sve ovo pošto kod nas nema mnogo gnostika.:)

MI priznajemo Sveto Trojstvo, Bog (Otac), Sveti Duh (ženski princip-Majka) i Sin.
Zar mitarstva nisu juridički princip?

MI priznajemo Sveto Trojstvo, Bog (Otac), Sveti Duh (ženski princip-Majka) i Sin.
Zar mitarstva nisu juridički princip?

A kako objašnjavate da je Sv.Trojica jedan Bog?
Mitarstva nisu dogmat.Ona postoje samo kod nekih Sv.Otaca,i kada se uzme u obzir celokupno bogoslovlje,ja ne vidim kako bi to moglo da se uklopi.Strašni sud je ustvari ličnosni odnos.Raj i pakao su stanja duše koja su prouzrokovana našim odnosom prema Bogu.Sv.Isak govori da će nakon drugog Dolaska sve biti prožimano Božijom ljubavlju,samo što će za one koji su svoju volju želeli da upodobe Bogu to biti Raj,a za druge pakao.

Mora biti da ste u jednoj masonskoj lozi, pa svog brata uljeza u SPC stitis!

Hrastovniče, po ko zna koji put: pripadnost nekoj gnostičkoj crkvi ne implicira pripadnost slobodnom zidarstvu. Biti gnostik čak ne implicira pripadnost gnostičkoj crkvi, jer gnoza nije samo hrišćanska. Lično nisam član slobodnog zidarstva, ali imam neke prijatelje koji su visoko pozicionirani. Da li je Patrijarh mason, ne znam, lično ne verujem, a i ne zanima me. Njegova stvar.

A kako objašnjavate da je Sv.Trojica jedan Bog?
Mitarstva nisu dogmat.Ona postoje samo kod nekih Sv.Otaca,i kada se uzme u obzir celokupno bogoslovlje,ja ne vidim kako bi to moglo da se uklopi.Strašni sud je ustvari ličnosni odnos.Raj i pakao su stanja duše koja su prouzrokovana našim odnosom prema Bogu.Sv.Isak govori da će nakon drugog Dolaska sve biti prožimano Božijom ljubavlju,samo što će za one koji su svoju volju želeli da upodobe Bogu to biti Raj,a za druge pakao.

Objašnjenje koje si dao je potpuno gnostičko.
Bog je BIće mogućnosti, jer su u Njemu sve mogućnosti prisutne, a u pogledu Sv. Trojstva, Bog kao Otac, odnosno muško, predstavlja aktivnost i stvaranje svih bića; Sin je otelotvorena reč i inteligencija-Logos; Sveti Duh predstavlja duhovnu inspiraciju, utvrđenje u i oživljavanje duše pomoću ljubavi, odnosno, Otac je Stvaraoc, Sin Otkupitelj, a Sveti Duh posvećuje.

Objašnjenje koje si dao je potpuno gnostičko.
Bog je BIće mogućnosti, jer su u Njemu sve mogućnosti prisutne, a u pogledu Sv. Trojstva, Bog kao Otac, odnosno muško, predstavlja aktivnost i stvaranje svih bića; Sin je otelotvorena reč i inteligencija-Logos; Sveti Duh predstavlja duhovnu inspiraciju, utvrđenje u i oživljavanje duše pomoću ljubavi, odnosno, Otac je Stvaraoc, Sin Otkupitelj, a Sveti Duh posvećuje.
Nisam znao za tu podudarnost u učenju oko raja i pakla.
Znači,Bog je jedno Biće ako sam dobro shvatio?

Nisam znao za tu podudarnost u učenju oko raja i pakla.
Znači,Bog je jedno Biće ako sam dobro shvatio?

U principu da, mada je možda primereniji izraz Realnost. Beskonačna i večna realnost iznad svih fenomena i koja je uzrok tih fenomena i svih emanacija. Ali kao jedno Biće koje sadrži ta Tri lica, to da.
edit: Pa, da, u gnostičkom hrišćanstvu se "raj" i "pakao" shvataju kao stanja svesti, u kojima neko prebiva već u ovom životu; recimo, neki dobročinitelj živi u "raju", dok ubica živi u "paklu", i ono što ih očekuje posle smrti je prirodan nastavak stanja u kojem su bili za života. Zato se i kaže da je neophodno dostići duhovno vaskrsenje u ovom životu, odnosno prosevtljenje, stanje koje uznosi svest u pomenutu večnu Realnost.

Poslednja izmena:
U principu da, mada je možda primereniji izraz Realnost. Beskonačna i večna realnost iznad svih fenomena i koja je uzrok tih fenomena i svih emanacija. Ali kao jedno Biće koje sadrži ta Tri lica, to da.
edit: Pa, da, u gnostičkom hrišćanstvu se "raj" i "pakao" shvataju kao stanja svesti, u kojima neko prebiva već u ovom životu; recimo, neki dobročinitelj živi u "raju", dok ubica živi u "paklu", i ono što ih očekuje posle smrti je prirodan nastavak stanja u kojem su bili za života. Zato se i kaže da je neophodno dostići duhovno vaskrsenje u ovom životu, odnosno prosevtljenje, stanje koje uznosi svest u pomenutu večnu Realnost.

Sad cu malo da detaljisem,ako ti ne smeta?z:mrgreen:
Ako je Bog jedno bice,sta su onda Otac,Sin i Duh?Delovi bica?
Dakle,u kom smislu se shvata rec "lice"(tokom istorije je imalo razna znacenja)?

Ska probljem.z:mrgreen:
U pitanju nije "personalno" shvatanje Boga; ta tri Lica treba, u gnostičkom smislu, shvatiti kao emanacije one nedokučive, beskonačne i večne Realnosti koju neki nazivaju Bog, ili Pleroma, ili Apsolut ili već kako. Dakle, to su simboli ili eidoloni (slike) koji predstavljaju tri emanacije one Realnosti i koje se u različitim civilizacijama i vremenima različito predstavljaju: "...for the Colours are Many, but the Light is One".

Back