Glupa pitanja

zmajodbraj:
Idempotentan element u odnosu na operaciju je onaj koji ostavlja sve ostale elemente nepromenjenim u odnosu na tu operaciju.
Primer 1. 0(nula) je idempotentan element u odnosu na operaciju sabiranja.
Primer 2. 1 je idempotentan element u odnosu na operaciju mnozenja.
Primer 3. funkcija f(x)=x je idempotentna. Nazivamo je jos i identickom fjom.

Necu Vas vise smarati.
Postovanje,
zmajodbraj
A bi ti Zmaje, sada onako, izokolo, matematički da imputiraš da je Oblačak : IDENTITET ?!? :lol:

zmajodbraj:
Idempotentan element u odnosu na operaciju je onaj koji ostavlja sve ostale elemente nepromenjenim u odnosu na tu operaciju.
Primer 1. 0(nula) je idempotentan element u odnosu na operaciju sabiranja.
Primer 2. 1 je idempotentan element u odnosu na operaciju mnozenja.
Primer 3. funkcija f(x)=x je idempotentna. Nazivamo je jos i identickom fjom.

Necu Vas vise smarati.
Postovanje,
zmajodbraj

Змајодбрај, добар покушај, али идемо из почетка:

Ово што си ти покушао да дефинишеш, то је у ствари НЕУТРАЛАН елемент у односу на операцију. Под три је требало да наведеш и о којој се операцији ради (композиција пресликавања).

Ја бих рекла овако:

Нека је дат непразан скуп Х и бинарна операција * дефинисана на њему. Сваки елемент х скупа Х за који важи х*х = х назива се ИДЕМПОТЕНТАН елемент.

Примери су ти на месту, али дефиниција није.

Из праве дефиниције следи да су сви неутрални елементи истовремено и идемпотентни, али обратно не важи. Постоје идемпотентни елементи који нису и неутрални, пробај да таблицом дефинишеш неки групоид, па ћеш видети. Ово наравно важи у најширем смислу, ако посматрамо обичне групоиде, на неким уже дефинисаним алгебрама важи и еквиваленција између ова два појма, тј. на њима твоје тврђење може да се прихвати, али ипак само као тврђење, а не и дефиниција.

Мислим, погледај само значење речи, "idem" је "исти" на латинском, а "potentia" у математичком смислу "степен"; дословно, идемпотентан је "онај који остаје непромењен степеновањем".

Реплика? :D

zmajodbraj:
U potpunosti ste u pravu, ali sam ja to dosta davno polagao( i polozio), tako da sam u medjuvremenu malo pobrkao grupe i grupoide(neutralnost i idempotentnost).Vase znanje je ocigledno svezije.

Koja ste godina?
Ili ste zavrsili?

Postovanje,
zmajodbraj

Завршила и одслушала магистарске. 8-)

. . .:
Kako je ovo lepo :) Odavno nisam procitao ovako lep post :)

iconredface7vm.gif

Back