Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgledao u bioskopu Jupiter Ascending 3D. Veoma loše. Ne mogu da verujem da neko ko je snimio Matrix i Cloud Atlas snimi ovakvo smeće od filma. Previše specijalnih efekata, likovi nerazradjeni. Možda su i sami sebi podigli toliko lestvicu sa Matriksom pa mi se ovo čini toliko loše, ali verujem da nije njihov film, ne bi ni u ludilu otišao da ga gledam. 3/10

Pogledala konačno Levijatan.

Dobar je. Nije mi najbolji film u poslednjih 10 godina kao što je rekla moja prijateljica, ali jeste dobar. A i ne sećam se da sam gledala ruski savremeni film slične tematike.
E sad, nije me oduvao valjda zato što je cela ta situacija sa korupcijom i uplivom crkve praktično identična stvarima koje se godinama dešavaju u Srbiji, pa mi nije bila nikakva novost (za razliku od Beyond the hills, jer o rumunjskoj crkvi nisam znala ništa).

Odgledao u bioskopu Jupiter Ascending 3D. Veoma loše. Ne mogu da verujem da neko ko je snimio Matrix i Cloud Atlas snimi ovakvo smeće od filma. Previše specijalnih efekata, likovi nerazradjeni. Možda su i sami sebi podigli toliko lestvicu sa Matriksom pa mi se ovo čini toliko loše, ali verujem da nije njihov film, ne bi ni u ludilu otišao da ga gledam. 3/10

Njihov najbolji film je Bound. Jupiter je isto sto i Matrix, iste pozajmljene ideje samo malo drugacije, ovi koriste ljude za baterije, a ovi za regeneraciju. Sto ne koriste krave, tigrove, miseve... Potpuno isto, efekti i sve, samo sto je Matrix imao bolji marketing i dosao je u povoljnom momentu za takve filmove.

The Imitation Game (2014)

The-Imitation-Game-2014.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2084970/

Po meni je ovo cist prosek od filma, doduse holivudski "zaseceren" kako bi se dopao siroj publici.
I upravo ta holivudska "sminka" je nesto sto me je odmah odbilo kada je u pitanju ovaj film, ali zato je to razlog sto ovaj filma ima pristojne sanse da dobije "coveculjka" u februaru.

Film traje skoro dva sata i drzi paznju, sto je za pohvalu.
U biti ovo nije prica o desifrovanju Enigme, koliko o samom Tjuningu, kao ekscentricnom liku i njegovim oziljcima iz mladosti.
Problem je sto je gomila filmova o tim neshvacenim genijima vec snimljena, poput "Blistavog uma" i slicno.

Ono sto mi je malo zasmetalo jeste to preskakanje iz jednog perioda Tjuningovog zivota u drugi. Mislim da je to moglo na mnogo bolji nacin da se odradi, jer ovako deluje nekako nabacano.

Benedikta vidim svi hvale, ali on je covek koji se "pretplatio" na uloge uvrnutih likova. Lik Tjuninga je slican liku Serloka, samo mozda malo "meksi", tako da je jako oceniti koliki je njegov glumacki potencijal zaista.

U sustini, nema tu toliko puno da se pise o ovom filmu, jer jednostavno nema nista upecatljivo za sta bi se covek uhvatio i sta bi moglo uciniti da film ostane i "raste" u mozgu.
Dva sata zabave i to je to...

Ocena: 7

odgledao. dve su tu stvari

- sadrzaj filma koji je krajnje interesantan, a odnosi se na jedno vrlo `usko desavanje ` u WWII, isprepletano sa sudbinom glavnog lika, a sve po istinitoj prici,

i drugo kako je film snimljen

dakle junak fima je valjda dobro prikazan, jer bolje i ne moze. meni se neverovatno svidela keira knightley, ta zena ima nesto sto je imala nikol kidman u pocetku, drzanje, zenstvenost prirodnost

Keira-Knightley.jpg

Poslednja izmena:
Ej, ej, i ja sam upravo odgled'o Brdmena!

BIRDMAN-red-one-sheet-banner.jpg

Inaritu kao da je snimao film prema Bahtinovim komentarima o romanu:

Otpor prema zvaničnim egzistencijalnim konvencijama (bontonu); koncept u kome su svi učesnici; nema posmatrača, nema nadredjenih, niti hijerhije. Karnevalska atmosfera u kojoj dva sveta postoje paralelno. Jedan je smor, drugi se podsmeva i krade ozbiljnost prvome kroz začikavanja, razdraganost i loše manire.

Zatim dijalog i polifonija: nijedna istina ne predstavlja autoritet! Likovi trčkaraju unaokolo, razmenjuju mišljenja, svađaju se, polemišu; tragaju za novim kontekstima kroz ponavljanja (probe) gde svako doživljava svojih 5 minuta slave. Monolog smenjuje dijaloge, dijalog monologe i tako redom... A sve njih na okupu održava groteska (u ovom slučaju) prvi među jednakima! Kvazimodo, čija je izobličenost politički komentar! Frankenštajn koga puštaš da se gologuz šeta ulicama i ponižava do krajnjih granica, da bi zatim banuo pred publiku i sasuo joj svu nesavršenost ovog sveta u lice. Otud valjda i podnaslov, “The unexpected virtue of ignorance”.

Dajem mu 9 od 10 jer moje oči jednostavno ne podnose CGI, bez obzira na svrsishodnost.

odgledao. dve su tu stvari

- sadrzaj filma koji je krajnje interesantan, a odnosi se na jedno vrlo `usko desavanje ` u WWII, isprepletano sa sudbinom glavnog lika, a sve po istinitoj prici,

i drugo kako je film snimljen

dakle junak fima je valjda dobro prikazan, jer bolje i ne moze. meni se neverovatno svidela keira knightley, ta zena ima nesto sto je imala nikol kidman u pocetku, drzanje, zenstvenost prirodnost

Keira-Knightley.jpg

ubi boze, jel ti to prvi film, i? :) jel lep? :)

Ej, ej, i ja sam upravo odgled'o Brdmena!

BIRDMAN-red-one-sheet-banner.jpg

Inaritu kao da je snimao film prema Bahtinovim komentarima o romanu:

Otpor prema zvaničnim egzistencijalnim konvencijama (bontonu); koncept u kome su svi učesnici; nema posmatrača, nema nadredjenih, niti hijerhije. Karnevalska atmosfera u kojoj dva sveta postoje paralelno. Jedan je smor, drugi se podsmeva i krade ozbiljnost prvome kroz začikavanja, razdraganost i loše manire.

Zatim dijalog i polifonija: nijedna istina ne predstavlja autoritet! Likovi trčkaraju unaokolo, razmenjuju mišljenja, svađaju se, polemišu; tragaju za novim kontekstima kroz ponavljanja (probe) gde svako doživljava svojih 5 minuta slave. Monolog smenjuje dijaloge, dijalog monologe i tako redom... A sve njih na okupu održava groteska (u ovom slučaju) prvi među jednakima! Kvazimodo, čija je izobličenost politički komentar! Frankenštajn koga puštaš da se gologuz šeta ulicama i ponižava do krajnjih granica, da bi zatim banuo pred publiku i sasuo joj svu nesavršenost ovog sveta u lice. Otud valjda i podnaslov, “The unexpected virtue of ignorance”.

Dajem mu 9 od 10 jer moje oči jednostavno ne podnose CGI, bez obzira na svrsishodnost.
ubi boze holivuda jer peru mozgove, tj ubi boze mozgove jer peru boze tj samo ti to operi :mrgreen:

Najlepša je moja zemlja (2012)
"Die Brücke am Ibar"
http://www.imdb.com/title/tt2302739/

Srpski.

Rat na Kosovu. Udovica,Srpkinja, majka dva maloletna dečaka krije u kući ranjenog Albanca koji je spasavajući živu glavu upao u njihovu kuću. Kako vreme odmiče među njima se razvija ljubav.

ocena: 3/5 (malo podržati domaću kinematografiju)

film nije bas srpski. nego nemacki i hrvatski, pise da je srpski. ali to je danas tako relativno, jer je vec bilo nekoliko srpskih filmova koji su sve samo to ne

tema je fantasticna tj nemoguca. romeo i julija su postojali, tako kazu, a ovo je nemacka fikcija. nesto kao andzelina djoli u bosni. brzo ce da prodje i jos brze da se zaboravi

je li gledao ko turist 2014? utisak?

Ako mislis na ovo,ja http://www.imdb.com/title/tt3630276/ Meni nije legao,prilicno je razvucen.Jedino sto valja je scena na kraju,kada se voze autobusom.Stravicno,osecala sam kao da cu propasti kroz krevet.Mislila sam da ce da se fokusira na pad te lavine,ali nista,to je samo 2-3 minuta..Drama,u pravom smislu te reci.

Then She Found Me 2007
http://www.imdb.com/title/tt0455805/

Romansa/drama

Jevrejka pokušava da ostane u drugom stanju sa muškarcem koji je baš ne voli. Raskidaju i ona saznaje da je konačno u drugom stanju. Upoznaje novog, po njenom mišljenju idealnog muškarca i biva rastrzana između stare i nove veze i nezna na koju će stranu.

Nista specijalno, ali moze da se gleda. Mozda vise za zensku publiku
ocena>3/5

Ako mislis na ovo,ja http://www.imdb.com/title/tt3630276/ Meni nije legao,prilicno je razvucen.Jedino sto valja je scena na kraju,kada se voze autobusom.Stravicno,osecala sam kao da cu propasti kroz krevet.Mislila sam da ce da se fokusira na pad te lavine,ali nista,to je samo 2-3 minuta..Drama,u pravom smislu te reci.
jeste razvucen, statican, hladan film bez mnogo emocija... ali nesto mi je sumnjivo to 2-3 minuta, vrijedi vala i pocetna scena sa onim planincugama :lol:

images

Problem s ovim filmom je sto reditelj nije u potpunosti razumeo ili uspeo da prenese na pravi nacin izvorni material (koji nisam citao).
Fincher je ok sa straight forward pristupom I pretrzno je reziser za trilere.Jednom mu je uspelo da takvim pristupom solidno dotakne vishe teme, imenice odnos pojedinca u mashini drushtva sa Fight club.
I ovo je otprilike to- pokusaj da se napravi Fight club samo sa drugom tematikom, musko zenskim odnosom I brakom kao temom sa kranje nihilistickog I cinicnog stanovista.
Nesto sto cak ni Kjubrik u Eyes wide shut nije uspeo bas najbolje ovde je neuporedivo gore u svakom smislu.
Prvo, Fincher pristupa filmu kao da je triler a za ovo je nepohodna bar doza ironije I crnog humora ( Vasar tastine style).
Drugo, film je predugacak I oteze se prvih oko sat...konstrukcija price je uzasna jer deo kad ona pocinje da objasnjava (ko da prica publici u bioskopu lol ) je sam po sebi toalni fail sa pripovedackog stanovista, pricanje radnje u filmu umesto pokazivanje ( I ako film u svom ludom zapletu od tada malo dobija na dinamici tek nakon prvog sata koji je samo balavljenje).
I trece sam, lud over the top zaplet koji pokusava da se prikaze ozbiljno je smesan ali nenamerno sto je fail za reditelja.
Benflekova gluma je nikad bolja za njegov jako nizak standard, i ova zenska bi bila super da je ovo triler.Ali nije triler i oni jednostavno ko ni reziser nemaju kapacitet da to iznesu.
5 i to svih pet za ambiciji inace bi bilo 0

5/10

Birdman (4)
http://www.imdb.com/title/tt2562232/?ref_=fn_al_tt_4
PH1xztKu6b503a_1_m.jpg

Birdman je jako zanimljiv film,u svojoj suštini ima sve što treba imati jedna drama sa zaista komičnim situacijama.Nije problem napraviti aspekt drame,problem je taj komični segment uklopiti u dramu jer danas je najteže napraviti dobru komediju.
A Birdman je na momente jako zanimljiv i humoran iako je u svojoj suštini mračan.Sviđa mi se ta kombinacija,jako...na komičan način prikazati dramu.Lakše se proguta i ne ostane gorak okus u ustima.
Ne bih previše palamudio o samom filmu jer ima dosta onih koji nisu pogledali.Kamera je odlična,jako zanimljiva i pokretna.Gluma je odlična,Michael Keaton,Naomi Watts i Edward Norton dali svoj maksimum al zaista.
Na momente izgleda kao da gledate predstavu.
Ovo je jedan od onih filmova gjde režiser daje mogućnost gledaocu da sam odabere put kojim će se kretati sudbina Rigana Tomsona.Jer niti jedno objašnjenje nije pogrešno.To volim,razvija moždane vijuge i daje mogućnost gledaocu da aktivno učestvuje u filmu.Preporuka!
Norton mi je zanimljiv glumac,uvjek bio i ostao.Prejaka scena!
2014-10-18-keaton.jpeg

Prvo i prvo, dobro je da je Inaritu manje treskao kamerom nego u svojim prvim radovima. Ne volem to. Ovde to ima svrhu. Norton mi je najdraži Olivudski glumac, ima ovde momente kada se krevelji, ali ucelo je dobar.
Štaznam, očekivao sam mnogo, dobio onako - vrlo dobar film, malo su te metafore i priča uopšte - previše očite, previše konvencionalan koncept, sve je tu tako lako podeljeno. Hoću reći da ovo nije dovoljno hrabar film da bi bio remek delo, to je poenta, mejnstrim autori nemaju muda da ne budu mejnstrim.

Poslednja izmena:
Prvo i prvo, dobro je da je Inaritu manje treskao kamerom nego u svojim prvim radovima. Ne volem to. Ovde to ima svrhu. Norton mi je najdraži Olivudski glumac, ima ovde momente kada se krevelji, ali ucelo je dobar.
Štaznam, očekivao sam mnogo, dobio onako - vrlo dobar film, malo su te metafore i priča uopšte - previše očite, previše konvencionalan koncept, sve je tu tako lako podeljeno. Hoću reći da ovo nije dovoljno hrabar film da bi bio remek delo, to je poenta, mejnstrim autori nemaju muda da ne budu mejnstrim.

Slažem se,daleko je to od remek djela prvog reda!Pričali smo već na tu temu,moraš biti dobro lucidan,perverzan,vulgaran,mudonja i hrabar da napraviš vanvremensko djelo koje će se gledati i nakon 20,30,50 godina.
Ovo je ipak konvencionalno djelo na kraju krajeva koje je pravljeno u neku svrhu,ovaj put konkretno za Oscara.Ebiga,nažalost to je tako,ali je izvučen maksimum u datim uslovima.

Slažem se,daleko je to od remek djela prvog reda!Pričali smo već na tu temu,moraš biti dobro lucidan,perverzan,vulgaran,mudonja i hrabar da napraviš vanvremensko djelo koje će se gledati i nakon 20,30,50 godina.
Ovo je ipak konvencionalno djelo na kraju krajeva koje je pravljeno u neku svrhu,ovaj put konkretno za Oscara.Ebiga,nažalost to je tako,ali je izvučen maksimum u datim uslovima.
Hah, sad videh da je nominovan za 9 oskara. ala-la.
ocena- ***(*)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back