Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Autómata 7/10

automata-baner-520x245.jpg

The Broken Circle Breakdown (2012)

p_e_Felix-van-Groeningen-_The-Broken-Circle-Breakdown.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2024519/

Jos jedan film koji se bavi suocavanjem sa gubitkom deteta.
Medjutim, za razliku od "Normalnih ljudi", gde clanovi porodice potiskuju osecanja, ovde imamo njihovu erupciju.

Film se vrti oko neobicnog bracnog para, sviraca bendzoa i vlasnice salona za tetoviranje.
Njih dvoje se pronalaze, jer su veliki mastari, ali brak i rodjenje deteta ih spustaju na zemlju.
Stvar se komplikuje kada se ispostavi da njihova cerkica boluje od raka, a kada ona umre, onda nastaje prava golgota i taj njihov krug se polako prekida.

Film ima jednu nelinearnu kompoziciju i to mi je prilicno zasmetalo. Reditelj nas prebacuje iz jednog vremeskog perioda u drugi na prilicno konfuzan nacin, cime fakticki nije postigao nista.

Likovi su prilicno "zatvoreni" u pocetku, a kada se desi taj glavni obrt, onda oni polako pocinju da se "otvaraju" i transformisu, a razlog za to je sto traze krivca za smrt svoje cerkice.
Didije (svirac bendza) pronalazi krivca u Bogu i religiji, dok Eliza (tatu-majstor) krivca trazi u sebi. Ona i dalje veruje u zivot posle smrti, sto nailazi na ismevanje od strane Didijea
I tu stvari polako pucaju po savovima.
Didije postaje radikalan ateista, ogorcen zbog smrti cerke, dok Eliza menja ime i pokusava da stvori novi identitet, novi zivot.

Kraj filma je upecatljiv i zaista izuzetno sentimetalan.

U sustini, ovo je jedan film pun emocija, kantri muzike i dobre hemije izmedju glavnih protagonista.
Meni se licno nije bas svidela ta kompozicija filma sa nelinearnom radnjom, ali to je neki moj licni stav, sto ne znaci da se nekom drugom nece dopasti.

Od mene ocena 8
Vredi pogledati.

Voroshilovskiy strelok 1999
http://www.imdb.com/title/tt0200267/

voroshilovskiy-strelok-771428l-175x0-w-300517f5.jpg

lici m i na tv film. verovatno i jeste. snimljen ko nekada sve tece, nema cudnih flesbekova i izlomljene radnje

zlocin nije kaznjen, sistem je zakazao i nezainteresovan je, sredina ne dozvoljava oporavak, zrtva je optuzena. ali...

jenostavna prica, sjajan glavni glumac, zvezda. i kraj je ocekivan, ali donosi olaksanje i gledaocu. niz slika-crtica iz zivota savremene rusije.

volim da pravda pobedi, onda 8/10

Leprechaun Origins 2014 zasluzeno ima ocenu 3,3 na IMDB-u. U svakom slucaju bolji je od Mamule. Zanimljivo je da ima jednu scenu, ali samo jednu u filmu, koju sam prvi put videla u hororu, a odgledala sam ih mali milion, i to mi se svidelo, gadost je u pitanju :lol: Ocena 2/10

Hodejegerne 2011 Svideo mi se , izabrali su odlicnog glavnog glumca. nekako, mozda mi se cini, ali kao da se kroz ceo film provlaci neka doza humora ,pored krimi radnji :per: Ne dopada mi se samo sto mi je film, nekako mlak, sto se same price tice. Trebalo je biti malo vise zavrzlame, ali to ne znaci da filmic nije gledljiv. Ocena 6,5/10

Non si sevizia un paperino (1972)
rezija: Lucio Fulci
2gsltmf.jpg

Jedan od boljih Fulcijevih filmova. Tek pred kraj setio sam se da sam nekada uhvatio deo na tv-u, ali mi ni to nije pokvarilo utisak. U ruralnom, ucaurenom mestascu u Italiji desavaju se cudne stvari. Jedan od decaka je nestao, trazena je velika svota novca za njegov otkup, a onda je dete pronadjeno mrtavo. Nakon sto policija hapsi lokalnog ludaka, shvataju da nije on taj koji stoji iza ubistva, a smrti i dalje nastavljaju da se desavaju. U pricu se ukljucuju novinar, gradska devojka, koja se igrom slucaja nasla u centru svih zbivanja, mladi pop i seoska vestica, a sve to pricu vodi do kulminacije i do interesantnog kraja. Uzivao sam. U glavnim ulogama: Irene Papas, Florinda Bolkan, Barbara Bouchet, Georges Wilson, Marc Porel.

Sette note in nero (1977)
rezija: Lucio Fulci
55y5s.jpg

"Sedam nota u crnom" je jos interesantniji film. Virdzinija zna da se njene vizije ostvaraju. Jos kao mala znala je da ce joj se majka ubiti i tako se desilo. Sada je sve to iza nje. Udata je i zivi mirnim zivotom, a onda iznenada dozivljava viziju u kojoj vidi crvenu sobu i mrtvu zenu uzidanu u zid. Kada njen novopeceni muz ode na put, ona resava da ga iznenadi, putuje za Italiju i odlazi u njegovu staru vilu u zelji da je renovira. Nije proslo puno pre nego sto shvata da je soba u kojoj je - crvena soba iz njene vizije. Lomi cigle i unutra nalazi les. Ali to je samo pocetak. Izuzetno napet i zanimljiv film. Nije toliko poznat kao, recimo, Profondo Rosso od Argenta, ali sto se mene tice - jednako dobar ili cak i bolji. U glavnoj ulozi prelepa Jennifer O'Neill.

Il profumo della signora in nero (1974)
rezija: Francesco Barilli
xdinba.jpg

"Parfem zene u crnom" je jako spor film sa pricom u koju nisam uspeo potpuno da se uzivim. Svi elementi su tu, ali kao da je falilo nesto da ga izdvoji od slicnih ostvarenja, kao sto su "Repulsion" od Polanskog ili odlican "Images" Roberta Altmana. Prica prati Silviju i njen naizgled obican zivot. Progonjena duhovima iz svoje proslosti i starim traumama - glavna junakinja vise ne moze da razdvoji halucinaciju od realnosti. U centru svih njenih zbivanja nalazi se figura majke, oca i treceg coveka iz senke. Rezija, scenografija i muzicka pozadina su ocaravajuci. Svaki kadar gradi pricu za sebe, a atmosfera je uzasno anksiozna.

soundtrack

Poslednja izmena:
Sei donne per l'assassino aka Blood and Black Lace (1964)
rezija: Mario Bava - horor/misterija
33aqi4n.jpg

Overih sada. Prosto je neverovatno da je ovo cudo estetike snimljeno jos sezdesetih (recimo, iste godine kad i "Tiho tiho draga Sarlota - koju obozavam), a opet deluje kao da je s kraja sedamdesetih ili pocetka osamdesetih. Nacin na koji se Mario Bava igra sa senkama, svetlom i kadrovima je neprocenjiv. Kao i u svim giallo filmovima i ovde preovladava kontrast izmedju plave i crvene, a arhitektura, kao i enterijer, daju posepan pecat. Pomalo mi lici na Susupiriju.

Radnja se desava u modnoj kuci, cija je vlasnica misteriozna i lepa Contessa Cristina Como. Nakon sto jedan od njenih modela - Isabela biva misteriozno ubijena, citava skupina ljudi, zaposlena u modnoj kuci, biva osumnjicena. Jedina koja zaista pati za Isabelom je Pegi - njena cimerka. Kada otkriju da je ubijena Isabel pisala dnevnik - svako od njenih saradnika, iz jednih ili drugih pobuda, (onako agatovski) pokusava da ga se docepa. No, ubica pod maskom ne staje na jednom ubistvu, vec nastavlja dalje svoj krvavi pir, dok sa puta ne ukloni sve potencijalne pretnje. A kako dublje ulazi u pricu... sve su vece sanse da ga se docepaju.

Preporuka svima. Kao i gore navedeni filmovi. Talijani imaju posebnog smeka i greota je ne pogledati i bazirati se samo na novijim, iskljucivo americkim, naslovima tipa babadook, annabelle itd.

Fury (2014)
http://www.imdb.com/title/tt2713180/

7372473.jpg

amerikanski ratni film sa visim ambicijama, kako prikazati jedno lice rata izbliza. i bukvalno kamera je malo malo pa preblizu. nova moda, valjda. ima i da lete raznesene ruke i noge, glave

sjajna prica, zanimljiva, razvija se ka neizbeznom kraju, ima i vrhunska epizoda kada rucaju u nemackoj porodici, ima toga bas dosta. a onda krescendo!

ali rasplet! skoro kao hemingvej. glavni lik dozivljava neizbeznoi zivi to neizbezno do koske, a svedok je upravo onaj koji je juce stigao i najmanje je upleten

moracu bar jos jednom da odgledam

9/10

ps april 1945, da bude gore

Prilozi

• 7372473.jpg
    7372473.jpg
    24,9 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Rado sam svraćala na filmske teme i davala svoje doprinose, no me internetski problemi udaljiše od foruma.
Iščitavam neke preporuke, ispisujem u listu filmova za gledanje, i za to sam vam neizmerno zahvalna.

Nisam gutač filmova.
Dakle, nikako veliki filmofil, i nemam prebogati gledalačko iskustvo, ali kao ljubiteljka knjiga, dobrih priča i ideja, volim da pogledam i uočim kvalitet.

Stoga, koliko su baš preporuke odavde obogatili moj filmogledajući duh, pojma nemate. :D

Rado sam svraćala na filmske teme i davala svoje doprinose, no me internetski problemi udaljiše od foruma.
Iščitavam neke preporuke, ispisujem u listu filmova za gledanje, i za to sam vam neizmerno zahvalna.

Nisam gutač filmova.
Dakle, nikako veliki filmofil, i nemam prebogati gledalačko iskustvo, ali kao ljubiteljka knjiga, dobrih priča i ideja, volim da pogledam i uočim kvalitet.

Stoga, koliko su baš preporuke odavde obogatili moj filmogledajući duh, pojma nemate. :D
ispisujes liste?bolje se registruj na imdb i onda film koji zelis da gledas ubacis u watchlist

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back