Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Leviathan (1989)

n32n9k.jpg

Ovih dana sam ponovo u sci-fi fazonu (uglavnom zbog nove Alien igrice).

Pre dve noci napokon sam odgledao Kosmatosovog Leviathana. Jos jedna uzasno gledljiva papazjanija u stilu Kasandrinog prelaza. Mutacija "Aliena" i "The Abyss" sa primesama Karpanterovog "The Thing". Prica prati nekolicinu rudara koji, odbrojavajuci poslednje radne dane na dnu okeana, pronalaze dobro ocuvane ostatke misterioznog ruskog broda - Leviathan-a. O njemu i njegovom nestanku nema nikakvih podataka i ekipa pokusava da preko svoje organizacije na povrsini dodje do potrebnih saznanja, a situacija postaje napeta kada jedan od rudara dobije tesku koznu bolest i krene da mutira. Jako dobra prva polovina filma sa tragikomicnom kulminacijom i raspletom na kojem bi pozavideli mnogi tres filmovi.
savet: ako nekako i pobegnete iz dubokog vodenog plavetnila i iza sebe ostavite mutiranog sluzavca - cuvajte se, jer naici ce ajkula.
Jako los Peter Weller (Robokap) u glavnoj ulozi. Pored njega Meg Foster (Oni zive) + neki manje poznati likovi.

ok je xD

Sledeci na listi mi je Deep star six

Poslednja izmena:
Uopste nisam bio cinican/(izuzev dela sa ajkulom), niti sam rekao da mi se film nije dopao, vec da mi je ok legao. Znajuci Kosmatosov rad tako nesto sam i ocekivao. Samo sam izlozio ono sto jeste. Uticaji aliena/abyssa i thinga na leviathan su ocigledni kao i Wellerova losa gluma. Nebitno je slaganje jer je to objektivna cinjenica.

Da, treba se opustiti...Ovde je uglavnom dobra ekipa ali generalno u društvu svi su u nekim rovovima ili bunkerima nema prave komunikacije nego samo pucanja rečima na onoga ko se ne slaže...:cool:
cronos-dvd.jpg

Ništa posebno ali pristojna crna komedija od Del Tora...Bizarno na momente čak i odvratno recimo scena kada jedan od protagonista liže krv sa poda, ima tešku atmosferu, zadah smrti podseća na ''Sabirni centar'' i ostavlja pomalo tužan utisak...8/10

Conte d'été - Eric Rohmer - Summer's Tale (1996)
http://www.imdb.com/title/tt0115940/

Drama/romansa
Lepršav.
Francuski.

Mladić odlazi u primorsko mesto i tamo čeka devojku da doputuje iz Španije. Dok mu prolaze dani u čekanju upoznaje se sa još dve devojke i počinje da se muva sa njima.

Prija kao odmor od USA filmova.
Ocena:3/5
hahahhahahhhaha
jbm ti pridev. :D

Auch Zwerge haben klein angefangen
http://www.imdb.com/title/tt0065436/

Hercoge, Hercogu, pa ti si BOG.
Linč pre Linča. I u rangu Linča.
Institucija vs pojedinac. Pojedinac vs pojedinac. Da li je ljudska priroda stvorena da trpi autoritet. Da li je Hobs u pravu da ne bi postojali da nema nekog višeg autoriteta? Da li je svak' zao, il' samo neki? Da li institucija čini (što se i Hobs pitao kada je pisao Levijatana) da se čoek kao kultivisana živuljka ponaša odgovarajuće, i da li odsustvo više/jače ruke stvara nered? Ako nema zakona / više sile, šta bi sprečilo drugog da mene napadne? E jbg, Hercog ne bi bio Hercog kada bi postavio veo nedodirljivosti na institucije, naravno ebe Švabo i njih. Šta ako onaj ko stoji iza institucije koristi položaj da bi napao mene. Jasno je da engleska mudrost koja kaže da su institucije svetinja (što se i da videti) ne pije mnogo vodu, jer i institucija je samo plod čoeka, ebenog čoeka. itd.
iskreno, o ovome bi moglo da se raspreda do sjutra, ali me boli glava, i ne mogu. sve je DNO, jedna od uspešnijih kritika čoečanstva!
4+/5
JS1567735-1.jpg

flying_scotsman.jpg

Gotivan da ga tako nazovemo ''sportski'' mada ima i elemente drame pa i politike, posebno u kontextu škotskog identiteta...Film koji drži pažnju posebno ako je čovek i sam biciklista i promoviše zdrav način života...Vrlo inspirativan i pozitivan...Oba glavna glumca + ''sveštenik'' odlični...9/10

Кренух да гледам руску серију Апостол, са Мироновим у главној улози. После 4 епизоде, сасвим добро, а тек се захуктава. Тема занимљива, контраобавештајци, лењинизам, заточеништва непослушних и све остале чари Русије између 2 светска рата.

Велика је енигма та Русија. Што би рекао Тјутчев:

Не може Русија умом да се схвати,
Општим се аршином измерити не да:
Њен лик је чудан и чудно те гледа –
У Русију можеш само веровати.

Omar (2013)

2852406.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2852406/

Palestinska drama smestena u podrucje koje razdvaja cuveni izraelski zid.

Mladi Omar je zaljubljen u Nadju, zbog koje stalno preskace taj Zid razdvajanja, kako bi je video.
U isto vreme, Omar se prikljucuje palestinskom pokretu otpora, koji predvodi Nadjin burazer Tarik.
On i njegov ortak Amdzad imaju vaterno krstenje, u akciji u kojoj ubijaju jednog izraelskog vojnika.
Medjutim, vec narednog dana Omara hvataju Izraelci i bacaju na muke.
Sada Omar ima izbor: ili ce da pandrkne u buvari i nikad vise ne vidi Nadju ili ce da saradjuje sa Izraelcima.

Ovaj film ima izuzetnu dinamiku i to je njegova najveca vrednost. Taman kada gledalac pomisli da film ide u jednom pravcu, desi se neocekivan obrt, koji radnju odvodi u suprotnom smeru.

Film je dosta realistican, jako dobro snimljen, uz odlicnu glumu glavnih protagonista.
Tu pre svega izdvajam bradonju koji tumaci izraelskog agenta.
Neke scene su zaista spektakularno snimljene, poput jurnjave ulicama grada.

Kraj filma je mozda malcice predvidiv, ali opet efektan.

Ocena: 8,5/10 i svakako preporuka.

Poslednja izmena:
Edge of tomorrow (2014) http://www.imdb.com/title/tt1631867/?ref_=nv_sr_1 O boze...imala sam jednog drugara koji je ceo zivot seto po psihijatrijama, i jednom mi je rekao: "ne moze meni ni jedan psihijatar vise da pomogne. Svakog odmah provalim". E tako sam se ja osecala, kao on, dok sam gledala ovaj...film. Ne znam koliko sve ovo ima vise smisla, nove ideje nema, samo se cini da sve vise i vise para odlazi u vetar, dok bezimo u ovakve price dosad sazvakane i izvakane i ispljuvane stotinu puta, dodje mi da se zapitam, da mozda svi ovi vanzemaljci nisu tu da bi mi odvukli paznju od realnosti koja treba i moze da se menja, i mozda bi trebalo da prestanemo sa resetovanjem i pocnemo da zivimo ovu , mnogo ruzniju realnost i da ucestvujemo u njoj, umesto da od nje bezimo u neku basnoslovno skupu borbu sa vanzemaljcima.Mislim da sam sa sci-fi zavrsila. mozda je posle Matrixa trebalo da se zaustavim. Pa se ne bih osecala ovako izigrano.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back