The Day the Earth Stood Still (1951)
http://www.imdb.com/title/tt0043456/
Posle skoro 15-20 godina, pogledah ponovo ovaj film.
Prvi put sam ga gledao TV Bolikita, kada su isli oni crno-beli filmovi svakog popodneva od pola pet.
E sad, imali su taj ciklus starih SF filmova iz 50-ih godina, poput Forbidden Planet, The War of the Worlds, When Worlds Collide itd. i ja se i dan-danas tih filmova sa nostalgijom secam. Mnoge naslove sam zaboravio, ali ovaj mi je ostao u secanju.
Ono zbog cega gotivim ovakve filmove, to je zbog jedne dublje pozadine filma i zato sto su reditelji, u nedostatku svih tih spektakularnih efekata, morali da se oslone na svoje znanje i vestine. Bas kao i u starim horor filmovima, reditelji su morali deficit u filmskoj tehnologiji da prikrivaju zvukovima, svetlom, mastovitom fotografijom, dakle kreiranjem atmosfere koja bi u drugi plan stavila efekte, koji su mozda za to vreme bili revolucionarni, ali opet prilicno neubedljivi.
Ovaj film govori o covecanstvu, o tome koliko smo kao ljudi smesno nepoverljivi, o nasim predrasudama baziranim na neznanju, o tome koliko je covecanstvo razjedinjeno iz nekih banalnih razloga, ali glavna poruka filma jeste da se ljudi na Zemlji mogu samo silom urazumiti i nikako drugacije. Film ustvari stoji na tezi da smo mi samo jedna obicna cestica u svemiru, da nismo posisali svo znanje u kosmosu kao sto to mislimo i kada bi dosao neko "sa strane", da bi mu sve to sto mi smatramo progresom, ustvari bilo smesno. Interesantna je scena gde "svemarac" ucini da sve sto pokrece elektircna energija stane, a onda nam reditelj prikazuje uspanicene ljude, koji poput mrava mile i bauljaju u nemoci jer su ostali bez struje. Dakle, to pokazuje koliko malo treba pa da sve sto je ljudski um napravio i stvorio bude jednostavno obezvredjeno.
Majkl Renije, britanski glumac, koji tumaci glavnu ulogu veoma je dobro izneo teret filma, buduci da su retke scene bez njega. Svedena, sarmantna gluma, izrazita maco faca, stvarno dobar izbor za glavnu rolu. Ostali su samo prodefilovali kroz film.
Ocena:
8,5/10