Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
The Returned (3+)
Simpatičan , iako važi za zombi film najmanje je zombi,više jasan prikaz čovjeka sa svim manama i vrlinama koje nosi u sebi...preporuka,nije naporan iako ima mnogo rupa u scenariju vezano za zombi tematiku ali opet ponavljam to nije u prvom planu,u prvom planu je sam čovjek kao živo biće.

Only Lovers Left Alive (3)
http://www.imdb.com/title/tt1714915/?ref_=fn_al_tt_1
PHKew1OMXkVCOP_1_m.jpg

Dovoljno je reći Jim Jarmusch i vredno je gledanja,ali ne znači ako je vredno gledanja da je vrhunsko vanserijsko ostvarenje.Iako je imao odlične kritike nije mi sjeo,nije me ostavio poluotvorenih usta u fazonu vao šta upravo pogleda.Jako spor film sa odličnom konverzacijom,solidnom gothic atmosferom i solidnom glumom i glumcima ali previše solidno za moj ukus...
PS.Jedina scena koja me kupila je sam kraj koji ima poruku a ja ne volim film bez poruke,sve ostalo je na nivou osrednjeg...

Priest of evil

Harjunpaa-thumb-300xauto-16368.jpg

Vrlo korektan finski triler. Detektiv Harjunpa ne dolazi na vreme da pokupi svoju maloletnu kcerku posle koncerta i ona bude brutalno ubijena. Dve godine kasnije, njegova porodica se raspada, na poslu je rasejan sve dok ga ne zainteresuje slucaj neobicnog ubistva u metrou, za koje se uskoro ispostavlja da je samo jedno u seriji slicnih ubistava.. Izmedju detektiva opsednutog prosloscu i serijskog ubice koji se smatra bozjim izaslanikom pocinje igra macke i misa. Rediteljski dinamican, ne preterano originalan, sa odlicnim glumcima (hvala imdb sto sam saznao da su glavni glumac i glumica i u privatnom zivotu muz i zena :) ). Skandinavci prave dobre trilere i ovo je samo jedan u nizu takvih. Svakako ne najbolji, ali vrlo gledljiv.

3+/10

seti se ..kaubojca dobar los zao
kakv film negde na pola sam ga uvatio na tv-u
onaj sto je zao dobi neke grdne batine sve za izubivase poceli zubi da mu ispadaju od udaranje ma strasno
posle juri ko neka luda veja po neko groblje trazi neko blago a klint ga zezne uvali mu neki pistolj bez meci
da ne otkrivam previse radnju ..nebi da ga ocenim dok ne odgledam ceo film

Za Profesorku klavira odozgo desetka :)

A ovo sam ja gledao poslednjih dana. Izbor filmova jasno upućuje na trenutan odnos prema čovečanstvu.

28 days later

28_days_later.jpg

Britanska vojska izolovala je opasan virus, koji dospeva među ljude. Kada se Džim nakon saobraćajne nesreće probudi u bolnici, shvata da je potpuno sam. Izlazi na ulicu, ali London je pust. Tražeći sklonište, ulazi u crkvu, gde zatiče grupu krvoločnih zombija. Počinje borba za opstanak, sa još nekolicinom preživelih. Odličan postapokaliptični film, inteligentnog reditelja, Denija Bojla, poznatog po tome što pravi samo buduće klasike :) Film do danas važi za jedan od najorginalnijih i najboljih filmova o zombijima, kojem poseban štih daju zanimljivo korištenje kamere i naturalistička estetika, odlična muzika i sjajna gluma pre svega Silijena Marfija, Kristofera Eklstona i Brendona Glizona. I iznad svega, zombifikacija i ubijanje nisu krajnji cilj filma, kao što je slučaj u žanrovskim ostvarenjima na istu temu - reč je o ozbiljnoj društvenoj kritici i samo kao takav, ovaj film dobija na težini i vrednosti, što će se već u nastavku izgubiti.

Ocena 5/5

28 weeks later

MPW-24539

Prilično nepotreban i nedefinisan nastavak Bojlovog filma. Reditelj iz Španije, glumačka ekipa iz USA i okretanje od društvenih tema, ka čistom žanru, učinili su da ovaj film, iako zabavan i napet, ostane za nekoliko klasa ispod Bojlovog. Najveća mana bi mogla biti to što je estetika ostala potpuno ista, ali se izgubila dubina. Uvodna sekvenca prikazuje grupu ljudi koja se krije u seoskoj kući od napada zombija, međutim, pri narednom napadu svi stradaju, osim muškarca, koji ostavlja svoju suprugu koja ga moli za pomoć i beži, spašavajući svoj život. 28 nedelja kasnije, kada je virus uništen, on je jedan od povratnika u London, zajedno sa svoje dvoje dece, koji su u vreme epidemije bili na ekskurziji. Deo Londona, pod patronažom američke vojske i NATO-a, naseljen je ljudima, kako bi počela obnova Britanije. Ali - virus je ipak preživeo i počinje nova kataklizma.

Ocena 3/5

i ja bi ostavio moju devojku da su zombiji u pitanju
dobro nebi mi bilo sve jedno ali bilo je lepo dok je trajalo

The Words 2012
http://www.imdb.com/title/tt1840417/

the-words-poster-1.jpg

Osrednji pisac u pokušaju, pronalazi u torbi koju je kupio u antikvarnici fenomenalan rukopis koji objavljuje kao svoj i koji mu dnosi slavu i priznanje. Ali sve dolazi na naplatu, kad-tad...
Intrigantan i zanimljiv zaplet, malo smućen kraj bez neke specijalne poruke.
I moja i imbd.ova ocena mislim da je realna - 7/10

The Last Match 2013
http://www.imdb.com/title/tt2400002/

last-match-002.jpg

Dosta smućen (koji termin) film o životu gej zajednice na Kubi, sa akcentom na priči dvojice tipova, muške drolje i sina od selenaša i njihove ideje da opstanu...
Bla bla truć 5/10. Doduše nisam znao da se na Kubi muškarci utkuju i ne prave uslove da nađu mušterije za male pare. To se otprilike odvija u nekim izolovanim slamovima al inače se smatraju str8.

The Way He Looks 2014
http://www.imdb.com/title/tt1702014/

XT771_IO_TheWayHeLooks2.jpg

E ovo je drugačija verzija gej filma. Iako dosta nerealan i sladunjav, nekako je priča koja legne čoveku. Uglavnom, momak koji je slep ali realtivno dobro socijalizovan uz "manje" incidente po pitanju zaje.bavanja vršnjaka, pronalazi se sa novopridošlim momkom... Nekako je jednostavno tematizovano pitanje osoba sa invaliditetom i gej adolescenata. Opet malo presavršeno. Možda nema neku vrednost kao film ali - 8/10

Blended 2014
http://www.imdb.com/title/tt1086772/

1366899915_50_primeras_citas_2004_5.jpg

Adam Sendler, Dru Barimor. Sabrali ste dva i dva. Tipična mutava komedija za popodne bez brige i bez pameti. 6/10

Noah 2014
http://www.imdb.com/title/tt1959490/

Noah-2014-torrent.jpg

Ni tamo ni vamo. Znači petica. Tematika površno realizovana ili bar ja nisam hteo da se udubljujem, u fotografiji sam aj da kažem uživao.

The Call 2013
Reci cu samo da je odlican! Hale Beri briljira. Kraj je vise nego fantastican i neocekivan. Trailer u potpunosti opisuje radnju filma. Ocena 9

Obicno se ne nadovezujem na ovakve postove i nemam obicaj da repliciram, ali eto... cisto kreativne diskusije radi, sta je to sto ovaj film cini odlicnim, a sta kraj fantasticnim i u cemu je to Hali briljirala? Pokusam da shvatim, ali mi ne ide, pa mozda ti vidis nesto sto je meni promaklo ili obrnuto. Film, doduse, jeste jednokratno zanimljiv i dinamican, ali je isto tako i pun klisea. Hali vuce za sobom traume i kroz novonastalu situaciju - pokusava da se izbori sa starim strahovima i bla bla bla... Kraj filma "fantastican i neocekivan" je degradacija svih postupaka glavnih likova i uopsteno citave price i blizi je naucnoj fantastici, nego psiholoskom trileru.

China Syndrome, The.jpg

Gotivan stari, o opasnostima upotrebe nuklearne energije...Kako su nekada snimali filmove, sa Kičmom i integritetom, bez budalaština...Daglas (kao dripac što ću kasnije postati i obeležje njegovih uloga), Fonda (kao sexy novinarka) i Lemon (kao inženjer sa moralom i poštenjem), odlični...

Bitter Moon (1992) - Gorki mesec

2yy8baw.jpg

Polanski u svom najboljem izdanju. Bracni par u krizi (Hugh Grant/Kristin Scott Thomas) resen da pokusa da sacuva svoj brak, krece na krstarenje i na brodu upoznaje provokativnu i misterioznu Mimi (Emmanuelle Seigner) i njenog starijeg muza - Oskara (Peter Coyote), prikovanog za invalidska kolica. Kroz iskrene/perverzne i zivotne price nepokrenog coveka, koje u pravom svetlu otkrivaju odnos Mimi i Oskara, Grantov lik sve vise postaje upleten u zivot cudnog bracnog para, dok na neki nacin ne postane i njegov deo. Erotikom nabijena prica o ljubavi i mazohismu (koji opsesija sa sobom nosi), kao i o tome da su mrznja i ljubav osecanja koja cine tesko odvojivu celinu. Pre svega - prica o coveku.

9/10

Il y a longtemps que je t'aime (2008) - Volela sam te toliko dugo

rlajd3.jpg

Nakon petnaest dugih godina provedenih u zatvoru zbog ubistva svog sestogodisnjeg sina, Julia se vraca u svet koji je davno napustila i pokusava da se na najbolji nacin ukalupi u drustvo koje ju je zigosalo i zaboravilo. Ne trudi se da opravdava i ulepsava stvari, vec ih prihvata onakve kakve jesu i sebe posmatra ocima tudjinaca. Useljava se u porodicnu kucu svoje mladje sestre, ali ipak ne oseca da tu pripada. Na putu kroz stvaranje nekog novog zivota, Julia nailazi na sopstvene i tudje strahove koji je, kroz suocavanje sa prosloscu, na kraju vode do prihvatanja - onog sto jeste, sto je imala i izgubila. U glavnoj ulozi, jos jednom, odlicna Kristin Scott Thomas.

7/10

Dans la maison (2012) - U kuci

2gwc5nc.jpg

Profesor francuskog jezika u odeljenju punom nezainteresovanih djaka, uocava talentovanog decaka i pokusava da od njega napravi pisca. Claude je usamljeni tinejdzer, koji zivi sa nepokretnim ocem i jedina svetla tacka u njegovom zivotu je - kuca njegovog druga iz srednje klase. Posmatrajuci svog prijatelja, njegovog oca i zgodnu, sredovecnu majku, Claude na razlicite nacine pokusava da se stopi sa njima i nadje sebi kucu u kojoj bi mogao ziveti, pisati i osecati se voljeno. Kako njegovi odnosi sa razlicitim clanovima ove porodice postaju kompleksniji, dozivljavaju kulminaciju, a onda se i potpuno urusavaju, tako i njegovo pisanje "voajerskog" romana postaje sve opasnije i intrigantnije - i za njega, ali i za profesora francuskog jezika koji moze da izgubi sve.

Jako dobar film u reziji Francoisa Ozona - poznatog nam po filmu "8 zena", a u glavnim ulogama citava plejada dobrih glumaca: Fabrice Luchini/Kristin Scott Thomas/Emmanuelle Seigner/Denis Ménochet.

7/10

Poslednja izmena:
Meni se nije svideo,sve vidjeno 100x...Hale mi nije nikakva glumica,nesto u rangu Sandre Bulok.Igra glavnu ulogu,zauzima vecinski deo filma,a ne vidis je...

Хале Бери је глумица за напаљене тинејџере који су у животу погледали 4-6 филмова, и то искључиво из холивуда. Иако је и Сандра Булок исти ранг, она је примамљивија, кудикамо сензибилнијим тинејџерима, који верују у то да дијет кока-кола смањује масне наслаге.

Иначе, погледах:

Meantime (1984)
http://www.imdb.com/title/tt0082727/
Пошто је ово време увода у Трећи светски рат, преокупиран сам неким стварима које немају толико везе са уметношћу и филмом. Више су то питања војне стратегије, модела пружања отпора повамиреним нацистичким хордама итд.
Управо зато, што сам у тоаквом расположењу, овај филм сам пустио у погрешно време, јер Мајк Ли са својом социјалном тематиком, захтева максималну концентрацију. И, пошто ја сада у сваком кадру очекујем тенк или, у најмању руку маљутку, тешко сам пратио радњу овог филма, иако ова тематика, спада у ,,моје". Дакле, ради се о једној породици из сиротињских блокова, у којој нико није запослен и која, колико сам схватио живи од социјале. Млађег, полудебилног сина игра феноменални, тада млађани, Тим Рот, а клошара и скинхеда из четврти, Гари Олдман, кога у филму уопште нисам препознао. Тек сам на одјавној шпици видео његово име. И, тако, филм се бави проблемима отуђености у једној породици, изневереним очекивањима, безнађем, погрешном одгоју, односно, тиме како родитељи својим грешкама, могу од деце направити апсолутно нефункционалне индивидуе, несигурне, анксиозне и лишене било какве шансе за успех у животу. Отвара се и универзално питање среће, шта је потребно за њу и да ли се она може купити. Да ли је корен среће у нечему опипљивом или у неким стварима које не можемо измерити аршином или теразијама?

Хале Бери је глумица за напаљене тинејџере који су у животу погледали 4-6 филмова, и то искључиво из холивуда. Иако је и Сандра Булок исти ранг, она је примамљивија, кудикамо сензибилнијим тинејџерима, који верују у то да дијет кока-кола смањује масне наслаге.

Иначе, погледах:

Meantime (1984)
http://www.imdb.com/title/tt0082727/
Пошто је ово време увода у Трећи светски рат, преокупиран сам неким стварима које немају толико везе са уметношћу и филмом. Више су то питања војне стратегије, модела пружања отпора повамиреним нацистичким хордама итд.
Управо зато, што сам у тоаквом расположењу, овај филм сам пустио у погрешно време, јер Мајк Ли са својом социјалном тематиком, захтева максималну концентрацију. И, пошто ја сада у сваком кадру очекујем тенк или, у најмању руку маљутку, тешко сам пратио радњу овог филма, иако ова тематика, спада у ,,моје". Дакле, ради се о једној породици из сиротињских блокова, у којој нико није запослен и која, колико сам схватио живи од социјале. Млађег, полудебилног сина игра феноменални, тада млађани, Тим Рот, а клошара и скинхеда из четврти, Гари Олдман, кога у филму уопште нисам препознао. Тек сам на одјавној шпици видео његово име. И, тако, филм се бави проблемима отуђености у једној породици, изневереним очекивањима, безнађем, погрешном одгоју, односно, тиме како родитељи својим грешкама, могу од деце направити апсолутно нефункционалне индивидуе, несигурне, анксиозне и лишене било какве шансе за успех у животу. Отвара се и универзално питање среће, шта је потребно за њу и да ли се она може купити. Да ли је корен среће у нечему опипљивом или у неким стварима које не можемо измерити аршином или теразијама?

:D Velika pobjeda je na pomolu,osjećam u vazduhu...

Scarlet Street

scarlet_street.jpg

Crvena ulica važi za jedan od najboljih filmova Frica Langa iz njegove holivudske faze i čest naslov na listama najboljih noar filmova svih vremena. Glavnu ulogu igra Edvard G.Robinson, koji se danas smatra jednim od najboljih glumaca zlatnog Holivuda, iako nikada nije čak ni nominovan za oskara. Robinson igra siromašnog sredovečnog blagajnika Krisa Korsa, koji živi mali nesrećni život sa svojom džangrizavom ženom i u slobodno vreme pasionirano slika Kada ugleda svog šefa sa duplo mlađom ljubavnicom, Kris poželi da se i njemu desi takva romansa. Ubrzo upoznaje zanosnu Kiti u koju se zaljubljuje. Misleći da je Kris čuveni i prebogati slikar, Kiti i njen dečko Džoni kuju zaveru kako da Kiti izmami što više novca od Krisa, ali će sve krenuti po zlu. Osim Robinsona, odlična je Džoan Benet koja za to vreme daje jedno prilično nekonvencionalno, karakterno glumačko ostvarenje. Režija, kretanje kamere, atmosfera, karakteristični za Langovu estetiku, tragovi njegovog predratnog ekspresionizma prisutni su taman u onoj meri u kojoj to ne ugrožava ni Langov ni holivudski filmski izraz.

ocena 4+/5

Prilozi

• scarlet_street.jpg
    scarlet_street.jpg
    62,1 KB · Pregleda: 3
romancing_the_stone.jpg

Kineski sindrom me podsetio na još jedan odličan sa Daglasom...Ja ga tražio kao ''Hunt on the green diamond'' što je bukvalan prevod pa skontao da je originalan naziv ''Romancing The Stone'' naši prevodioci su uvek bili ''maštoviti'':mrgreen:
Odličan klasik, jedan od omiljenih filmova mog detinjstva, sada ga gledam u pomalo drugih svetlu ali još uvek...Daglas ovde razvija ranije već u ''sindromu'' započet imidž ''dripca'' i d*kadžije:lol:, Tarner je baš slatkiš a De Vito mi je kao karikatura ali i on ima tu neku ulogu...:) Sve u svem u odlična avantura kakve više ne prave, baš me je vratio u to staro dobro vreme...10/10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back